3 maj 2010

Europas judar ställer krav

En välkommen judisk röst Liksom medlemmarna i den amerikanska judiska lobbyn J Street, tror folket bakom JCall inte att automatiskt stöd av Israels politik tjänar Israels verkliga intressen.

Haaretz Ledare

JCall, är ett nytt vänsterperspektiv från den Europeiska judiska gruppen släpptes under helgen ett upprop undertecknat av mer än 3.000 judar kräver ett slut på ockupationen och israeliska expansionen på Västbanken och i östra Jerusalem. Undertecknarna, däribland viktiga franska filosoferna Bernard-Henri Lévy och Alain Finkielkraut, säger att bosättningspolitiken undergräver möjligheterna till fred med palestinierna som bygger på en tvåstatslösning. De uttrycker rädsla för framtiden för Israel som en judisk, demokratisk och etisk stat och berörs av den globala delegitimizations-kampanjen mot Israel.

Liksom medlemmarna i den amerikanska judiska lobbyn J Street, tror folket bakom JCall inte att ett automatiskt stöd av Israels politik - som förespråkar till exempel judiska byggandet i östra Jerusalem - tjänar Israels verkliga intressen.

Precis som det fanns kritik mot J Street i USA har de veteran judiska organisationerna i Europa bäras ner på det nya initiativet och gjorde gällande att framställningen kommer att tjäna Israels fiender. Och precis som Israel Informations och diasporan ministeriet räknar med att israeliska turister skall försvara regeringens bosättningspolitiken på sina utlandsresor, är kritiker som kräver att intellektuella och etiska människor i diasporan är oärligt.

Man får hoppas att den israeliska regeringen inte går med i attacken mot JCall. . Under den senaste krisen med den amerikanska administrationen, sparade premiärminister Benjamim Netanyahu inte någon möda för att få judiska offentliga personer som Elie Wiesel att ansluta sig till kampen mot trycket på en frysning att bygga i östra Jerusalem.

De som rekryterar judar från rätten till stöd för sin politik måste respektera rätten för det judiska vänster för att framföra sina synpunkter.Bidrag judiska fredsaktivister i Europa är ett lämpligt svar på de skador som medlemmar av regeringen Netanyahu, främst utrikesminister Avigdor Lieberman, gör att Israels intressen där.

Den våldsamma konflikten mellan Israel och dess grannar och upphävande av fredssamtal har bidragit till diasporan judiska samhällenas ökande främlingskap från Israel. Denna trend är särskilt märkbar bland ungdomar.

Det faktum att tusentals judar runt om i världen, däribland framstående intellektuella, förespråkar ett slut på nästan 43 år av ockupation är välkomna nyheter. Låt oss hoppas att de röster av Israels vänner i Paris, London och Bryssel kommer att höras i Jerusalem.

Översättning med hjälp av Google från ( syftningsfel kan förekomma jag hänvisar till orginaltexten här) Haaretz A welcome Jewish voice Published 06:40 03.05.10

Jag tycker det är positivt att allt fler grupper ställer krav på Israels ockupationspolitik, de grupper i Sverige och i Europa som okritiskt stöder Israel framstår som alltmer marginaliserade i ett Europeiskt perspektiv. Läs om European Coalition for Israel och Kristdemokraterna EU-valet och Israel

Läs även JCall för förnuftet

Vi är medborgare i europeiska länder, judar, och deltar i den politiska och sociala livet i våra respektive länder. Oavsett våra personliga vägar är vår koppling till staten Israel en del av vår identitet. Vi är bekymrade över framtiden för staten Israel som vi förvandlas begåtts.
Israel står inför existentiella hot. Långt ifrån att underskatta hotet från yttre fiender, vi vet att faran också ligger i ockupationen och den fortsatta utövande av bosättningar på Västbanken och i de arabiska områdena i östra Jerusalem. Denna politik är moraliskt och politiskt fel och mata oacceptabelt delegitimization process som Israel för närvarande står inför utlandet.
Av dessa skäl har vi beslutat att vidta åtgärder på grundval av följande principer:
1.Framtiden för Israel beror på snabbt uppnå fred med det palestinska folket på grundval av tvåstatslösningen. Israel kommer snart att ställas inför två, lika katastrofala val: antingen bli en stat där judar skulle vara en minoritet i sitt eget land, eller införa ett system som skulle vara en skam för Israel och leda till oroligheter.
2.Det är därför viktigt att EU tillsammans med USA, sätta press på båda parter och hjälpa dem att uppnå en rimlig och snabb lösning på den israelisk-palestinska konflikten. Historien ger Europa ett särskilt ansvar i denna region av världen.
3.Även det slutliga beslutet tillhör de suveräna Israels folk, vårt engagemang för Israel som judar i diasporan tvingar oss att arbeta för att nå en rättvis lösning.Systematiskt stöd av den israeliska regeringens politik är farligt och inte tjänar den sanna intressen staten Israel.
4.Vårt mål är att skapa en europeisk rörelse som gör att förnuftets röst att höras av alla. Syftet är att säkerställa överlevnaden av Israel som en judisk och demokratisk stat. Detta beror på att skapa en livskraftig och suverän palestinsk stat.
Översättning med hjälp av Google från JCall

JCall, the ‘European J Street,’ to be launched in Brussels Jerusalem Post
Al Jazeera
New York Times

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar