4 maj 2010

Genesarets sjö 2

Tidningen Dagen skriver citat” Israel stoppar fiske i Genesarets sjö. Sjön där Jesus lärjungar fiskade måste återhämta sig” läs hela artikeln här i Dagen som har tagit texten från Daily Telegraph

Det mest oroande är att sjöns vattennivå har sjunkit.

Citat"Klimatförändringarna har lett till att hela östra Medelhavsområdet blivit torrare. Vattennivån i Genesarets sjö, som fram till nu varit Israels viktigaste vattenkälla, har sjunkit kraftigt under senare år. Beroende på att vattenuttaget är större än tillrinningen." slut citat ur VA-tidskrifen

Läs även : Öknen blommar

Se även baksidan av denna enorma konstbevattning, hur länge kommer öknen att kunna blomstra? Film om den låga vattennivån i Genesarets sjö SKYNEWS — 05 maj, 2009 — The waters of Galiliee have retreated hundreds of yards. The water level is now so low, the water has to be pumped uphill into the River JordanWikipedia-Sea of Galilee
Increasing water demand and some dry winters have resulted in stress on the lake and a decreasing water line, at times to dangerously low levels.


Och mitt besök vid sjön "Vi badade aldrig i Genesarets sjö"

Läs även andra bloggares åsikter om
Vårt Land

10 kommentarer:

 1. Intressant att du länkar till en video där de som lagt upp den tror att det är judarna som är Gog och Magog.

  Judarna är visst bakom allt ont som händer, verkar det som i alla fall hos en del.

  SvaraRadera
 2. Jag lägger inte in någon religiös kontext i filmen, endast att man kan inte tappa sjön på mer vatten än som tillförs. Vilken befolkningsgrupp som gör det är för mig oväsentligt.

  SvaraRadera
 3. Frågan kring vattnet är intressant då det är en av de frågor där Israeliska, Palestinska och Jordanska miljöorganisationer samarbetar.
  Däremot är frågan tyvärr också ett bra exempel på hur tokreligiösa intressen letar sig in i de mest konstiga sammanhang.
  En handläggare vid Isareliska "Jordens vänner" berättade för mig hur hon fått kritik från bosättare och högerpolitiker i Isarel när hon tagit upp att det är fel att odla vattenkrävande grönsaker och frukt i ökenklimat, då det finns exempel på hur de traditionella jordbrukarna i jordandalen odlat grödor som inte behöver konstbevattning i 1000-tals år utan att dränera vattenresurserna.
  Hon fick då höra att hon underminerade Isarels legetimitet genom att påstå att det funnits andra Jordbrukare på platsen(palestininer) i 1000-tals år innan Isarels "moderna" jordbruk.
  Det var alltså viktigare för dem att rädda myten om det tomma obrukade landet, än att rädda naturen i verkligheten.

  SvaraRadera
 4. Trevligt att du hör av dej Joakim W och att du tydligen kommet hem från din resa till Kongo

  SvaraRadera
 5. Wohlfeil, "Hon fick då höra att hon underminerade Isarels legetimitet genom att påstå att det funnits andra Jordbrukare på platsen(palestininer) i 1000-tals år innan Isarels "moderna" jordbruk."

  Här förstår jag judarna helt och fullt ut, när det kommer nån och inte förstår att det behövs lite mer grödor idag än förr. Det är anmärkningsvärt att man inte förstår att mer människor behöver mer grödor. Vilka "palestinier" menar hon då, undrar jag? Judar, araber, turkar eller vilka kan det vara? Det var många olika etniska grupper som levde i det romarna började kalla Palestina. Myten att araber skulle vara filistéer är för gammal och historiskt frånvarande att jag blir förundrad varje gång det kommer upp. Lika så att det enbart var araber levande där och som var de som var jordbrukare.

  "Det var alltså viktigare för dem att rädda myten om det tomma obrukade landet, än att rädda naturen i verkligheten."

  Att Palestina var obrukat och i väldig misär är de flesta historiker överens om. Det är myt att säga att det var ett frodande landskap med mycket jordbruk. Vad som är tanken bakom att sprida myter, som som dessa du har i ditt inlägg, Wohlfeil, är mycket farligt. Man skulle kunna kalla det för fobi.  Dessa mina minsta bröder, men du gör väl inlägget för att kritisera Israel, inte sant? Om det inte är så så förstår jag inte inlägget alls. Vem som helst förstår att man inte kan ta mer vatten än som finns tillgängligt, även judarna. Filmen på YT ytnyttjas till en islamistisk propagandafilm, om hur judarna kommer och äter och dricker upp landet och ska mörda alla muslimer och hur islams Isa "jesus" skall hjälpa till att utrota judarna.

  SvaraRadera
 6. Till Hans St-n
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 7. Tony, nu blev det väl lite väl förvirrat. Vilka Judar menar du dig förstå? Personalen på "Friends of the Earth" i Isarel är Israeliska Judar, eller menar du att de är mindre "Judiska" än extrema bosättare o.dyl ?
  Passa gärna på att besöka dem på plats, det finns gott om duktiga geologer och biologer bland dem (utbildade i Israel).
  De kommer säkert lyssna intresserat om du kommer som besökare från Sverige och berättar för dem hur det verkligen ligger till med både jordbruk, vattenfrågor och historia, du får säkert jobb direkt ;-)

  SvaraRadera
 8. Jag upprepar:§ 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 9. Det här var ju det roligaste på länge, Wohlfeil är ju ofta ett judiskt namn.
  Här har vi alltså den stackars svenska Tony som tydligen förstår "judarna" bättre än de själva gör.
  Frågan är bara om han menar Judiska miljöaktivister, Diakoniapersonal med judisk bakgrund eller Judiska bosättare ??
  En annan fråga blir ju då varför inte lyssna på de inblandade "judiska" rösterna direkt, utan förvirrade tolkningar av "Tony"

  SvaraRadera
 10. Här hade jag missat att läsa kommentarerna till mig. Synd att de inte var seriösa.

  Joakim W, Inte ett enda svar utan en fråga om vilka judar jag menade. Inte förvirrat alls, jag tror att du förvirrar dig själv och andra för att du inte kunde försvara dina ohistoriska påståenden. Jag menade givetvis de judar som beskrivs som "bosättare och högerpolitiker". Att det skulle handla om mindre och mer jude bla bla bla är bara billiga poäng som du försöker plocka.

  Mer grödor = mer vatten till grödorna. Jag har växt upp med jordbruk men jag trodde inte att man behöver ha haft den erfarenheten för att förstå det. Men jag hade fel.

  Sen är det lite haranger om dittan och dattan. Var det verkligen det enda som kom fram ur tankeregistret?

  Du kan i alla fall sluta upp med din historierevision. Det borde väl vara passande för en broderskapare, kristen som du är. Fast jag kanske inte får jobb hos broderskaparna nu? ;=)


  "Hasse", kommer med liknande patetiska skriverier. Mestadels personangrepp men inget som har grepp om verkligheten. Har aldrig påstått att jag förstår judarna bättre än de själva gör. Jag har kontakt med judar, kanske inte så konstigt när jag har judiska släktingar. Eller är det kanske konstigt, "Hasse", jag kanske inte förstår riktigt, det här med släkt och sådant? ;=)

  SvaraRadera