18 juli 2010

Gazas fiskare

Jag är uppväxt i en familj som hade fiske som binäring , vi fiskade lax och sik i Kalixälven. Vi fiskade med not som vi rodde ut med båt i den strida älven. Ibland kom vi hem tomhänta med trasiga nät, men ibland var nätet välfyllt. Jag känner speciellt för Gazas fiskare.

Citat" Gazas fiskare har fått minskade fiskevatten vilket drabbar dem ekonomiskt. Den senaste begränsning till tre sjömil har minskat både kvantitet och kvalitet av fångsten och i kampen att överleva fiskar de i förbjudna zoner, med risk att bli beskjuten av den israeliska flottan.

-Jag har redan gripits och min båt har beslagtagits flera gånger, säger Nezar Ayyash, som leder unionen för Gazas fiskare. Men detta är vårt liv. Vi vet att fisket kan kosta oss livet, men vi har inget annat val än att gå ut med våra båtar. Vi måste försörja våra familjer. "
Citat ur Internationella rödakorskommittén

Citat” Palestinska yrkesfiskare beskjuts av israeliska kanonbåtar utanför Gaza. Fisket utanför Gazas kust har drabbats hårt av israeliska restriktioner sedan slutet av juni då en israelisk soldat tillfångatogs av väpnade palestinier. De få båtar som vågar sig ut från hamnen riskerar att bli beskjutna från israeliska kanonbåtar. Gazas cirka 3.000 yrkesfiskare försörjer omkring 40.000 personer, och fångsten uppgår normalt till 3.000 ton per år, enligt Muhammad Ayash, som är ordförande i yrkesfiskarförbundet i Gaza. Men efter intifadans utbrott för drygt sex år sedan begränsade Israel fiskeområdet till 18 kilometer från kusten, och de senaste månadernas förbud har nästan helt stoppat det yrkesmässiga fisket. citat ur DN

Gaza Fishermen by Cultures of Resistance dot ORG 10 juni, 2010Se även:Israeli shooting at Palestinian fishermen boat

Läs även : Fem män sköts i vattnet utanför Gaza och flöt döda upp på stranden. Terrorister eller fiskare? Det beror på vem vi frågar. Läs mer:Aftonbladet
Gaza – strandremsan som blev ett fängelse SvD 11 januari 2009

Det är i år precis 30 år sen jag var i Gaza jag möttes av gator utan asfalt med öppna avloppsdiken och en kåkstad i den del av Gaza som jag besökte. Men det sjöd av liv med småindustrier överallt, men sen många år sen har israeliska bulldozers demolerat dessa industrier.
Men det som var det bestående minnet var alla vänliga människor jag mötte där. Läs mer:
Människor i Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

7 kommentarer:

 1. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 2. Herregud. Den här bloggen är verkligen en proislamistisk propagandacentral.
  De fem männen som sköts i vattnet utanför Gaza var iklädda grodmansdräkter och Al Aqsa martyrbrigaderna har erkänt att de var medlemmar som var ute på träning.
  Men Egon för fram desinformationen att de var fiskare.
  Bedrövlighetens lågvattenmärke här på bloggen är på väg att passeras. Neråt.

  SvaraRadera
 3. Tommy Månsson , jag länkar till Aftonbladets artikel "Fem män sköts i vattnet utanför Gaza och flöt döda upp på stranden.Terrorister eller fiskare? Det beror på vem vi frågar."
  Aftonbladet tar inte ställning de bara redovisar att det finns två versioner av händelsen.

  SvaraRadera
 4. Egon,menar du verkligen att AB har något relevant att säga när det gäller, och spec Israel?

  SvaraRadera
 5. Torebe sa.. ta och kommentera you-tubefilmen är den fejk?

  SvaraRadera
 6. Och vad hade detta med Hamas förbud mot att röka vattenpipa att göra?

  Förstår du verkligen inte än vilka som är problemt i området?

  SvaraRadera
 7. till Tony "Och vad hade detta med Hamas förbud mot att röka vattenpipa att göra?"

  Det gemensamma är att "förbud för människor i Gaza"

  SvaraRadera