11 juli 2010

Människorna i Gaza-2

Israel har stoppat ett fartyg i Grekland som var på väg till Gaza. Det meddelar det israeliska utrikesdepartementet. Ombord fanns mat och medicin. 2010-07-10SVT-Play

Kollektiv bestraffning

Citat" Att hindra tillförseln av grundläggande förnödenheter, vilka är avgörande för att invånarna ska kunna uträtta sina dagliga behov, innebär  att civilbefolkningen i Gaza straffas för brott de personligen inte har begått. Detta kallas kollektiv bestraffning och är strikt förbjudet under internationell humanitär rätt (artikel 33 GK IV). Likaså, utnyttjas civilbefolkningen här för politiska syften (Israel försöker vända Gazaborna mot Hamas) - också detta är förbjudet under IHL slut citat " ur Diakonia -Kollektiv bestraffning gentemot civilbefolkningen i Gaza


Jag länkar till Al Jazeera som berättar hur blockaden mot Gaza påverkar människornas liv där:

Blockaden skadar Gazas förtagare 02 juli, 2010Och återuppbyggnaden efter Gazakriget 01 juli, 2010Läs vad jag skrivit tidigare: Människor i Gaza och Konferens om Gaza


Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen
Dagen
SvD
Sydsvenskan
DN

5 kommentarer:

 1. Till Jonas har du inget efternamn?
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  Du får svar om du presenterar dej själv.

  SvaraRadera
 2. Gustaf Mannheimer11 juli 2010 kl. 23:59

  Egor, du är fjantig som kräver att folk ska behöva hitta på en efternamn för att få sin rättfärdiga kritik mot din orättfärdiga blogg publicerad...

  Vad är skillnaden på att någon publicerar ett inlägg under pseudonymt förnamn och pseudonymt för+efternamn... I min meningen; ingen skillnad alls. Men tydligen räcker det för att du ska få en chans att censurera befogad kritik mot dig och din orättfärdiga blogg.

  SvaraRadera
 3. Joakim Wohlfeil12 juli 2010 kl. 17:09

  Gustaf, nu lägger jag mig delvis i en diskussipn mellan dig och redaktören. Men jag förstår inte alls din kritik.
  Egon´s blogg fokuserar till stor del på de kristna palestininerna och intresserar oss som regelbundet träffar och umgår med dem.
  Vi är flera som förvånas över det nätan sjukliga intresset från människor som aldrig någonsin brytt sig om denna grupp och som slänger ur sig djupt hatiska och fördomsfulla kommantarer om denna mycket utsatta grupp.
  INgen kan väl påstå att alla rasistiska och okunniga påhopp bidrar till en vettig debatt, och eftersom olika mörkermän trivs bäst i anonymitetens skugga så håller det definitivt upp debattnivån.

  Jag blir lite förvånad av krokodiltårarna det är ju knappast de inläggen som minskat sen Egon stramade upp kraven.

  Seriöst, vågar man inte sätta ut sitt efternamn så kan man väl hitta andra bloggar att leka på.
  Till syvende och sist är ju kommentarfälten en service som bloggägaren inte ens behöver aktivera, och då självklart sätter standard för.

  SvaraRadera
 4. Varför skickar man inte sina förnödenheter via Egypten ?? Kanske för att man inte får fina bilder som visar hur elaka Israelerna är?

  //Tove Hammargen

  SvaraRadera
 5. Svar till Tove Hammargen, din fråga är berättigad: Egypten har en märklig policy (gränsen officiellt helt stängd, inofficiellt helt öppen via smuggeltunnlar)Gränsen är stäng för att även Egypten bojkottar Hamas och är rädd för deras inflytande i Egypten Läs även: Viktor Abdula

  Citat” Hamas är en gren av det muslimska brödrarskapet som är förbjudet i Egypten. Den egyptiska regimen försöker vara sekulär men är väldigt svag medan det pågår en omfattande islamisering av det egyptiska samhället. Egypten gillar inte Hamas. Egypten är allierad med USA samtidigt som Hamas är "allierad" med Iran. Egypten fruktar det ökade iranska inflytandet i Mellanöstern och där är självklart Hamas en bricka i spelet som egyptierna inte skulle ha något emot försvann. Att den egyptiska blockaden fortsätter beror väl delvis på extern press (USA, Israel) samt pga regionala maktbalansorsaker.
  Framtiden i Egypten är osäker. Det är dock otroligt att tro att USA men framförallt Israel skulle acceptera ett islamiskt maktövertagande. Läs mer här Även Egypten blockerar Gaza. Skicka "Ship to Egypt"

  SvaraRadera