29 augusti 2010

Gazas studenter

För alla unga är utbildning viktigt tro mej, jag har två barn som nu läser vid universitet. Speciellt palestinier verkar förstå hur viktig utbildning är för att bryta fattigdomen och skaffa sig än bättre framtid än deras föräldrar har kunnat få.
Där för är det trist utveckling när jag ser denna film.

Israel meddelade för ett par veckor sedan att de skulle lätta på belägringen av Gaza, men studenter som vill resa till Västbanken för att studera är fortfarande förbjudna att åka så har det varit de senaste 10 åren. Al Jazeera 28 August 2010Läs även: Citat” Det franska företaget Veolia som är engagerat i ett delvis illegalt spårvägsprojekt i Jerusalem publicerade i måndags en platsannons där man inkluderade krav som i praktiken utestänger palestinska arbetssökande. Bland annat krävs det fullgjord israelisk värnplikt. Dessutom efterfrågas endast kunskaper i hebreiska och engelska, trots att arabiska också är ett officiellt språk i Jerusalem. Slut citat ”läs: Diakonia-Veolia accepterar diskriminering av araber

Veolia whitewashes illegal light rail project

Läs vad jag skrivit tidigare: Hopp för Palestinas barn


Läs även andra bloggares åsikter om


10 kommentarer:

 1. " men studenter som vill resa till Västbanken för att studera är fortfarande förbjudna att åka så har det varit de senaste 10 åren"

  Varför?

  SvaraRadera
 2. Annas fråga är bra. Saknar dessutom vad jag fattar vettiga svar.
  Kollar man varför Israel blockerar Gaza så sägs det vara för att hindra Iran att - och detta är det märkliga - genom Israel föra IN vapen till Hamas. Att hindra folk i Gaza att resa UT för studier eller sjukvård är tydligen något de - och alla som stöder blockaden - tycker stämmer bra med den hållningen. Det finner jag märkligt. Ologiskt.
  Men om avsikten är att generellt trackasera Gazas innevånare är ju reserestriktioner för studenter och patienter logiska - i all sin inhumanitet.
  OBServera att jag med detta inte anser att kontrollen av varor in i Gaza skall slopas till 100%. Vapen till Hamas skall naturligtvis inte dit.

  SvaraRadera
 3. Hejsan Stig, det är bra att ställa just frågorna om orsakerna till blockaden, alla som jobbar praktiskt med Gaza vet att den är helt oanvändbar för att hindra vapen (möjligtvis kan det vara svårt få in ett hangarfartyg genom tunnlarna).
  Kopierar delvis från ett annat inlägg...

  ..det är ingen hemlighet att en av de stora stridsfrågorna mellan IDF och de isareliska politikerna (lustig nog är det lättare att hitta israelisk militärer än politiker som vill bli av med blockladen) är just att blockaden tillåter i princip fri införsel av vapen till extremisterna.
  Utan att bli alltför komplicerad (exempelvis hur man jobbar med palestinska informatörer) så redogör de militärer som jobbar i COGAT rätt öppet hur blockadens nuvarande utformning istället gör det svårare att stoppa vapensmuggling.

  Blockaden är istället en politisk stalemate.
  I Gaza härskar en regim som är mycket nöjda med blockaden, men av politiska skäl inte vågar säga det till sin befolkning. I Isarel härskar en regim som vet att blockaden är ett fiasko, men som av politiska skäl inte vågar säga det till sin egen befolkning.

  SvaraRadera
 4. Anna: "Varför?" Kanske för att det råder krig? Eller Hamas kanske har en hand i spelet? Du ska se att när våldet stoppas kommer Israel att kunna vara mindre restriktiva. Eller vill de bara trakassera?

  Men - som vanligt måste man kolla sina fakta först. Före 1967 tillät inte Jordanien byggande av universitet på Västbanken. Det fanns ett "community college", en f.d. småskola, enligt Wikipedia: "...started as an elementary school in 1918 and became a community college in 1963. As the Jordanian government did not allow the establishment of such universities in the West Bank, Palestinians could obtain degrees only by travelling abroad to places such as Jordan, Lebanon, or Europe. After the Six-Day War, several educational institutions began offering undergraduate courses, while others opened up as entirely new universities. Seven Universities have been operating in the West Bank since 1967:..." Dessa univeristet byggdes alltså under Israeliskt styre, de som nu saluförs som inhumana.

  Sedan 1994 har PA styrt. Det har hänt att universitet har brukats till uppvigling till och hyllande av våld, bl.a. en infamös utställning med bilder av sönderprängda israeler efter ett bussattentat i Israel. Detta tilltag väckte avsky världen runt. I Sverige?

  Apropå hyllningar av terrorister så har en av hjärnorna bakom massakern på OS i München 1972 just avlidit. Han hyllas nu idag av Fatah som hjälte. Finns något hopp om försoning under dessa förhållanden? Palestinierna förtjänar inte såna ledare. Och ledare som dessa förtjänar stark kritik!

  Stig: "...Men OM avikten är ...inhumanitet. Bäst inte spekulera om inhumanitet om man inte vill avhumaniserar israelerna. Kanske dags titta på de tusentals gazabor och västbankare som fått och får vård på israeliska sjukhus trots att deras folkvalda driver ett grymt krig mot israeler. Detta kommer inte upp i svenska media?

  SvaraRadera
 5. A-K,
  P.g.a "krig" ska de inte få åka till sitt egna land och STUDERA?
  Om du menar att alla palestinier är terrorister tycker jag verkligen synd om dig. Det är inte en sund inställning att ha, det är just den inställning som ledde till Hitlers folkmord på judar. (och andra)

  Vad har histora för relevans? Menar du att det är ok för Israeler att göra så här för att andra gjort det tidigare mot palestinierna?

  SvaraRadera
 6. Anna, jag spekulerade att kriget och våldet kan ha med saken att göra. Krig brukar påverka det civila samhället eller hur? I alla fall brukar det göra det i andra länder. Men inte i denna konflikt? Varför? Du borde vara glad att Israel fortsätter att ta emot palestinier för vård, att israeliska läkare, precis liksom andra, behandlar alla patienter utan att tänka på deras etnicitet. Detta väntar jag mig av Israel. Många palestinier har uttryckt tacksamhet. Men detta hör man oftast ingenting om. I en artikel jag läste talade man anonymt av rädsla för repressarier från Hamas.

  Låt oss hoppas att det kan bildas ett Palestina! Då att vi kan tala om att kunna studera i sitt LAND. Om du verkligen vill veta, så är det ju ett faktum att de enda som brydde sig om att bygga universitet åt palestinierna var just israelerna efter 1967, 6-7 stycken! Jordanien förbjöd under sin ockupation 1948-1967 detta och palestinier var tvungna att åka bort för att studera. Intifadorna och terrorkriget har sannerligen påverkat.

  Anna, jag har aldrig skrivit och aldrig menat att alla palestinier är terrorister. Jag tänker inte på palestinier som terrorister. Jag tycker synd om palestinier och önskar dem det bästa. Men förstår du hur tragiskt och förödande det är att Hamas håller strypgrepp på samhället i Gaza och att de nu tar på sig dödsskjutningar på Västbanken?

  Egon verkar ha missat att du kommer med personpåhopp. Att det slank igenom modererandet är intressant. Jaq är alltså en Hitler? Du känner inte mig men det jag opponerar mig emot är - igen - det envetna klanklandet på denna blogg på en sida i denna konflikt. Produktivt?

  Anna, lyssna: Du behöver inte komma med förflugna anklagelser mot folk bara för att de har en åsikt avvikande från din! Svara på sak i st.f. att hoppa på folk!

  SvaraRadera
 7. A-K,
  Att påstå att jag kallt dig för Hitler när jag inte har gjort det kallas för FÖRTAL.
  Jag förväntar mig att du håller dig till relevanta diskussioner istället för att projicera dina egenskaper på mig. Det är du som kommit med påhopp (falska anklagelser) och skrivit om irrelevanta saker.
  -
  Jag förstår inte ditt resonemang om "kriget". Palestinier i Västbanken och israeler drabbas också av "kriget" men de får ju studera på Västbanken?
  -
  Det är första gången jag hör om att Israel byggt 6-7 universiteter till palestinier på Västbanken, källa på det tack?
  -
  Dessutom finns det redan ett Palestina. Det är i Palestina som sionisterna byggt upp Israel vet du väl?
  -
  Jag tycker det är sjukt hur du manipulerar situationen som om bara Hamas är problemet. Hur du tar saker ur sina sammanhang och försöker ursäkta Israels förtryck. Det med universiteten, antar jag då det är mer logiskt, var nog byggda åt israeler då Israel OCKUPERADE Västbanken är 1967. Det glömde du att lägga till.
  Du försöker också göra Israels förtryckpolitik "ok" genom att "Jordanien också gjort så". Det Jordanien gjorde var inte ok, men det är historia och det har ingen relevans till vad Israel gör idag. Det ena ursäktar inte det andra.

  SvaraRadera
 8. Anna, källan är wikipedia och jag gav direkt citat alldeles här ovanför men det var på engelska. Att du inte har hört om Israels uppbyggnad av palestinska universitet och infrastruktur visar mig att det fattas mycket om Israels positiva insatser i Sverige. Kanske bäst låta informera sig innan man antar för mycket?

  SvaraRadera
 9. Anna: "...Om du menar att alla palestinier är terrorister tycker jag verkligen synd om dig. Det är inte en sund inställning att ha, det är just den inställning som ledde till Hitlers folkmord..."

  Ingen anspelning på Hitler, Anna? :)

  SvaraRadera
 10. A-K,
  Du påstod att Israel byggt universiteter ÅT palestinier, det vill jag ha en källa på. Att de byggt universiteter i Västbanken är förväntat då deras befolkning, Israeler som ockuperar Västbanken, behöver studera.
  -
  Jag har inte kallat dig för Hitler, jag menade inte att du var Hitler heller. Har du svårt att förstå vad jag menar kan du alltid be någon att läsa min kommentar åt dig och förklara vad det betyder.

  SvaraRadera