7 oktober 2010

Diskriminering i Israel

Israel tycks vara på väg att införa en kontroversiell ny lag om att den som vill bli israelisk medborgare måste svära lojalitet mot Israel som judisk stat. Ultranationalisterna i den israeliska regeringskoalitionen som länge har krävt en sådan lojalitetsed har nu fått stöd av premiärminister Benjamin Netanyahu, i vad som tolkas som en politisk kohandel för att rädda fredsförhandlingarna med palestinierna. Läs mer och lyssna “Israelisk kohandel ska rädda fredsförhandlingar” på SR

Jag har skrev 28 maj 2009 Utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti, som ingår i den nya högerregeringen, vill även tvinga landets de palestinier att svära en trohetsed till Israel som judisk stat."Jag svär trohet till staten Israel som judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar, och jag förbinder mig att tjäna staten på det sätt som krävs av mig enligt lag." Jag skickade frågan till min kristne palestinske vän i Nasareth med Israeliskt medborgarskap:

Discrimination faced by Palestinians living within Israel's borders remains one of the key sticking points in Middle East peace talks.Al Jazeera's Dan Nolan reports from Umm al-Fahm, Israel. 25 september, 2010


Israel's treatment of its Arab citizens has raised accusations of racism.Most Palestinians living in East Jerusalem are not Israeli citizens, instead Israel issues identity cards permitting them to live there. But now authorities are threatening to retrieve dozens of IDs.Al Jazeera's Jacky Rowland reports from East Jerusalem. 20 april, 2009


För mej är en demokrati, inte bara fria val utan även alla behandlas lika inför lagen oavsett etnisk eller religiös tillhörighet.
Demokrati är:
1.Regelbundna val
2.Allmän och lika rösträtt
3.Valalternativ/partier
4.Fri opinionsbildning
5.Majoritetsprincip
6.Respekt för minoriteter och mänskliga rättigheter
7.Rättssäkerhet
Läs även Nasarets baptister 100 år

Botrus Mansour,general Director of Nazareth Baptist School writes an article in the nationwide daily Haaretz about the discrimination of the ministry of education against Christian schools in Israel. Läs här:Come and See ,The Christan website from Nazareth

Läs även andra bloggares åsikter omDagen
SvD
DN
GP
Skånskan

19 kommentarer:

 1. Samtliga de 7 punkter som du anser definierar en demokrati finns i Israel, Egon.
  Nu får du lägga pannan i djupa veck och fundera på någon ny punkt som Israel inte uppfyller.
  Får jag föreslå "en ickejudisk medborgarmajoritet", kanske?
  /BR

  SvaraRadera
 2. Tycker du BR att Israel uppfyller:
  6.Respekt för minoriteter och mänskliga rättigheter
  7.Rättssäkerhet

  SvaraRadera
 3. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 4. Knesset Members Attack Haneen Zoabi After Free Gaza, Hanin Zoabi är född i Nazareth är palestinier med Israelisk medborgarskap. Detta beteende mot en parlamentsledamot är inte värdigt i demokrati.se
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/06/ovardigt-en-demokrati.html

  SvaraRadera
 5. Precis som i alla andra västländer förekommer det diskriminering mot minoriteter i israel. Jfr. gärna Europas behandling av romerna vilket aldrig skulle få dig Egon att sluta kalla EU-staterna för demokratier.
  Sant är att alla Israels medborgare har lika rättigheter inför lagen (och skyldigheter, förutom de israeliska araberna som åtnjuter befrielse från 3 års obligatorisk värnpliktstjänstgöring).

  sraels HD är förmodligen denh enda Högsta Domstol i världen som behandlar klagomål från enskilda medborgare.
  Du är långt, långt ute och far i dina anklagelser mot Israel för bristande demokrati.
  Det hade sett betydligt snyggare ut om du hade fördömt den etniska rensningen av judar från arabvärlden och den, även lagligt grundade, diskrimineringen av kristna i mellanöstern.
  Men jag antar att det är en nåd att stilla bedja om.
  /BR

  SvaraRadera
 6. Till Gustav, din kommentar godtas ej.§ 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra

  SvaraRadera
 7. Svar till BR ( Bo Rööser ?)
  Först medger du att diskriminering mot minoriteter i israel förekommer, men sen tycker du inte det är så allvarlig och jämnför att det förekommer även i Europa sant, men ett dåligt sätt att försvara Israels diskriminering.

  Husriving av palestiniers hem mm. är ett grovt brott mot folkrätten, även Aniese Mansour som riskerar att mista sitt Jerusalem ID visar att diskrimineringen är instutionaliserad.
  Sen jämför du Israel med mellanösterns diktaturer, jag går inte på den retoriken.Israel skall jämföras med Europas demokratier eller tycker du de skall jämföras med Burma eller Nordkorea?

  SvaraRadera
 8. Egon, letar man i varje demokratiskt land och skrutinerar allt som görs hittar man både det ena och det andra och det vet du mycket väl eller borde veta. Demokratier har haft rena slagsmål i sina riksdagar, osv. Eftersom Israel ligger i väpnad konflikt med ett antal aktörer (som vill landets slut och inte hymlar om det) inom och utom sitt närområde vore det bäst om man jämförde med liknande situation, kanske Balkan - om man nu nödvändigt måste jämföra Israel med Europa. Samtidigt existerar Israel i sitt grannskap och det vore oschysst att inte ställa några krav alls krav på Israels uttryckta fiender. Jag tror - efter hur du presenterar dina åsikter och selektiva material - att du ser judarna i området som inkräktare som inte har där att göra, som stjäl land och är de enda skurkarna i regionen. Jag undrar inte på att folk blir upprörda. Men du har nog cementerat din syn. Det enda man hoppas är att man vidgar sina vyer när man utbyter åsikter på ett allomfattande sätt. Detta torde nog inte vara rätta arenan för ett verkligt utbyte; det blir bara bråk och utvisningar.

  SvaraRadera
 9. Till AK Roth, nej jag ”ser inte judarna i området som inkräktare ” om du menar området av 1967 år gränser.
  Gideon Levy är en israelisk journalist och är en högljudd kritiker av Israels politik i de ockuperade palestinska områdena . Han inser att Israels säkerhet hotas av Israels ockupation av Gaza och Västbanken, där har Israel ett ansvar.
  Citat”Hade du inte stulit skördare marker, skulle det inte finnas någon säkerhetsrisk. Och efter att du har tagit över sin mark, vågar du att motivera stöld av det lilla som återstår att dem på grund av säkerhet - din säkerhet bara, förstås? Yes, hate by Gideon Levy

  SvaraRadera
 10. Poängen med mitt resonemang om diskriminering mot minoriteter som förekommer i samtliga världens I-länder inkl. Israel är att ingen, förutom sådana som du Egon skulle komma på tanken att kalla Frankrike för odemokratiskt efter landets behandling av Romer medan du gapar om att Israel inte är en demokrati eftersom israeliska araber diskrimineras.
  Att du sedan inte bryr dig om att kristna förföljs i det muslimska Mellanöstern ser jag som en ytterligare bekräftelse på ditt enögda Israelhat.
  Fast nu är jag trött på att argumentera mot dig Egon.
  Ditt Israelhat gör att du inte är riktigt tillräknelig som samtalspartner.
  Godkväll

  /BR

  SvaraRadera
 11. Om jag förstått en svenska israellobbyn rätt så är Israel en stat med samma och lika rättigheter för samtliga medborgare oavsett religionstillhörighet. Så det är ju lite märkligt att man i denna stat skulle avkräva en specifik grupp av religionsutövare att avsvära en ed om att landet tillhör en specifik religion.

  SvaraRadera
 12. Citat BR ” Poängen med mitt resonemang om diskriminering mot minoriteter som förekommer i samtliga världens I-länder inkl. Israel är att ingen, förutom sådana som du Egon skulle komma på tanken att kalla Frankrike för odemokratiskt efter landets behandling av Romer medan du gapar om att Israel inte är en demokrati eftersom israeliska araber diskrimineras.”Slut citat

  Jag kallar inte Israel odemokratiskt, men det är inte en fullvärdig demokrati. Du tror att bara Israel kritiseras, Frankrike har inte undgått att kritik.

  Den franska politiken mot romer väckte på måndagen skarp kritik från FN. Sådana åtgärder förvärrar bara stigmatiseringen av romer och den extrema fattigdom och det utanförskap de lever i, sade FN:s människorättskommissionär Navi Pillay. Citat ur
  DN

  Europaparlamentet menar att Frankrike bryter mot EU:s regler om grundläggande rättigheter och fri rörlighet för personer. EU-reglerna tillåter inte massutvisning utan säger att varje fall ska prövas för sig. EU

  ”Att du sedan inte bryr dig om att kristna förföljs i det muslimska Mellanöstern ser jag som en ytterligare bekräftelse på ditt enögda Israelhat. ”Läs vad jag skrivit:Kristna i Egypeten

  Det är bara trist att inte du förstår att min kritik av Israel, jag vill inte det landets undergång men jag önskar liksom den Israeliska fredsrörelsen det blev ett land som älskade fred och frihet för alla dess folk, även de vill kunna bo kvar i sitt land och bygga en fredlig samexistens med sina grannar.

  SvaraRadera
 13. Inte särskilt märkligt att Israel kräver en trohetsed av medborgargrupper, som i delar, och i likhet med minst två av Israels grannstater hyser åsikten att den judiska staten är en fiende.

  /BR

  SvaraRadera
 14. Faktum är att Israels krav på trohetsed är bra mycket mer sympatiskt än den svenska regeringens internernering av kommunister under WW II.

  Att sedan Egon, utan specifik motivering, inte klassificerar Israel som en fullvärdig demokrati trots att den staten, i princip, befunnit sig i krigstillstånd med grannstaterna sedan 1948 med allt vad detta innebär av säkerhetsföreskrifter, ser jag som ren okunnighet.
  Egon kan kanske nämna ett exempel på en nation som under krigstillstånd tillåtit resor till fientliga grannstater och fraternisering med krafter som verkat för statens tillintetgörande.
  Puh,äntligen slut från mig. Ytterligare kommentarer finns på
  http://al-hamatzav.org/
  /BR

  SvaraRadera
 15. Du Bo Rööser, det är lätt att sitta i Varberg och tycka att citat ”Inte särskilt märkligt att Israel kräver en trohetsed av medborgargrupper, som i delar, och i likhet med minst två av Israels grannstater hyser åsikten att den judiska staten är en fiende.” slut citat BR.

  De kristna palestinierna med Israelisk medborgarskap är oroade för framtiden, det deras röst jag företräder.

  citat”Things do not work this way. This will make Arabs in Israel more bitter towards the state of Israel, and will not help the complictaed and delicate social situtaion in the country. These racists are pushing us into a corner and this does not look good for the future, as my people will also react in even more hatred and hostility. Personally, I am sad, because I am sure the heart of God is sad to see so much hatred in the land where he sent his prophets and where God became man and walked among us, teaching love, and then gave an example in dying on the cross.

  This is the same like asking Jews in a Sweden that it is illegal to mourn on Holocaust Day. Imagine what would Jewish activists in the world do. Pathetic is the correct word. Sad. Sign B
  Förbjuden historia

  läs även : Botrus Mansour,general Director of Nazareth Baptist School writes an article in the nationwide daily Haaretz about the discrimination of the ministry of education against Christian schools in Israel. Come and See

  Du Bo Rööser, vi kristna arbetar för fred och försoning men du anklagar oss för motsatsen:

  Vidare har en person vid namn Bo Rööser skickat ett mail till Älvsby folkhögskola, min arbetsgivare. Jag tror knappast det kommer att bekymra vare sig min rektor eller styrelsen. Meddelandet löd:

  Jag hoppas att skolan inte är medveten om att prästen och läraren Stig Strömbergsson är motståndare till demokrati i Mellanöstern och går Hamas ärenden i sina kommentarer på bloggar.

  Stig Strömbergssons blogg

  SvaraRadera
 16. Egon!
  På nåt sätt verkar kommentarfunktionen på din blogg skena iväg. Jag menar nu inte vad gäller argument och så utan rent tekniskt. Samma kommentar - din egen - finns i två-tre inlägg på raken.
  Ville bara tipsa...

  SvaraRadera
 17. Bo Rööser,din kommentar avvisas:

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan personliga angrepp, påhopp, kränkningar, eller förnedring av andra.
  På denna blogg skall man kunna debatten om sakfrågorna men om man övergår till personangrepp och personliga kränkningar av mej eller andra är man inte välkommen .

  SvaraRadera
 18. Lackmustestet är generande enkelt.
  Om man i Sverige hade avkrävt minoriteter trohetseder, exempelvis judar, så hade detta naturligtvis väckt enorm upprördhet.

  Det hade gapats och gormats över hur antisemitiskt och kränkande agerandet varit.
  Nazistanalogierna hade stått som spön i backen.

  När det gäller Israel så ska eländet istället försvaras.
  With friends like these...


  Annars så trodde jag trohetseder till staten var gammalt utdött kommunisttrams från Östblocket.

  SvaraRadera