4 oktober 2010

Israels soldater-2

En israelisk militärdomstol fällde på söndagen två soldater för att ha använt ett palestinskt barn som mänsklig sköld under kriget i Gazaremsan vintern 2008-2009. Citat ur DN

24 januari, 2009 BBC - israeli soldiers shot children while eating chocalate and chips


Vi som följt Israel-Palestinakonflikten under många år är inte förvånade, men det är ovanligt att de blir dömda för sina brott.Men israelerna vill gärna ge omvärlden att citat” Att den israeliska armén agerar hårt och brutalt stämmer inte alls, menar han.– Attityden mot fienden är mjuk och mänsklig. Jag tror inte någon annan armé är så humanitär. ” slut citat läs mer ur  Israels soldater
Och Radio Pingst och Israels soldaterLäs även andra bloggares åsikter omDagen
SvD
Skånskan
Vårt Land

7 kommentarer:

 1. Men kära Egon!

  Det är väl snarare så att Israel är den enda parten där som åtalar och dömer krigsbrottslingar. Vilket är mycket bra!

  Det med barn som sköldar är en syssla som de arabiska islamisterna sysslat med hela tiden. Hur många tror du har ställts inför rätta för de händelserna, eller för att de har ett system med att använda ambulanser som krigsfordon! Helt säker på att det är noll personer.

  SvaraRadera
 2. Till Tony,Javisst är det bra att Israel nu dömer sina krigsbrottslingar. Men se filmen: Yehuda Shaul är en av ledarna i organisationen Breaking the Silence - där israeliska soldater berättar om ockupationens vardag från soldaters synvinkel. Organisationen samlar soldaters vittnesmål om övergrepp och övervåld mot den palestinska civilbefolkningen.
  Israel vs Israel

  Men du är snabb att påpeka att arabiska islamister är minsann värre, skall en demokrati jämföra sig med en terrororganisation ?

  SvaraRadera
 3. Egon: "...skall en demokrati jämföra sig med en terrororganisation ?"

  Gör denna demokrati verkligen det, jämför sig med terrororganisationer? Har inte Israel ett system som undersöker soldaters ageranden, ställer inför rätta, fäller eller friar, ofta säkert lika otillfredsställande som i andra länders rättegångars förmåga att fälla. Men ändå!

  Vilka är det som ständigt jämför Israel med terrororganisationer, medan de helt bortser från dessas brott?

  Som jag ser det: Du/jag/alla kan hålla terrororganisationer ansvariga för de brott de begår, vad andra än gör. Du kan klandra soldater som bryter mot lagar och du kan sannerligen klandra terrorgrupperna för deras agerande, det som soldaterna skickas ut att bekämpa. Men på detta område väljer du att vara tyst. Eftersom denna selektiva tystnad inte ser verklighetsförankrad (tom illvillig) ut, väljer andra - som jag - att inte vara tysta. Men du kastar nog även detta på det icke-relevantas skräphög. :)

  SvaraRadera
 4. Till AK Roth, det är ju Tony som jämför Israels arme med arabiska islamister inte jag.
  Citat" Har inte Israel ett system som undersöker soldaters ageranden, ställer inför rätta, fäller eller friar, ofta säkert lika otillfredsställande som i andra länders rättegångars förmåga att fälla." slut citat
  Varför finns "Breaking the Silence" om Israel är så duktiga?

  SvaraRadera
 5. Meddelar bara att jag skrivit om samma rättsfall på min blogg. Dessutom lite om kommentarsamtalet man ibland - nu igen - möter på denhär bloggen.
  http://stigstrombergsson.blogg.se/2010/october/alltid-nagot.html

  SvaraRadera
 6. Tack Stig Strömbergsson, för din lite djupare analys än vad jag har gjort, ledarartikel i den israeliska tidningen Haaretz.
  "ARMÉN KAN INTE LÅTSAS VARA OFFREN I GAZA" är avslöjande.

  SvaraRadera
 7. Egon, jag missförstod kanske. Och din fras, "...om Israel är så duktiga?..." visar att du missförstått eller att jag uttryckte mig dåligt. Jag menade inte att "Israel är så duktiga" (misstänker att du projicerar) utan att deras rättsystem under förhållandet(!) inte är sämre än andra länders. Jag menade bara att Israel har ett rättssystem och att det i detta finns inbyggt processer för kritik och att positiva förändringar har skett. Man har stoppat orättfärdig praxis. Alla länder med rättssystem värt namnet ger plats för kritiska grupper. Att dessa kritiska grupper på något sätt skulle ha hela sanningen tror jag inte på, speciellt när de politiserar saken, faktiskt ursäktar terroraktioner.

  Att protester har stoppat somliga sorts ageranden hos IDF är jag bara glad över. Men du som talar om "relevans" så ofta verkar inte se decennier av terrorangrepp mot Israels civila som relevanta. Och det är de i högsta grad.

  Klart de som gjort det till sin extrakarriär att långt från konflikten enbart kritisera Israel i denna bilaterala konflikt inte håller med.

  SvaraRadera