31 januari 2011

Israel och Egypten

Israel ( mellanösterns enda demokrati) är rädslan nu stor för ett demokratiskt Egypten!

Citat” Händelserna de senaste dagarna i Egypten - tydligen den viktigaste regionala utvecklingen sedan den islamiska revolutionen i Iran och den egyptisk-israelisk fredsuppgörelse av 1979 - är också ett uttryck för beslutsfattarnas mardröm, planerare och underrättelseagenter i Israel.
Medan det i andra länder många tittar med tillfredsställelse på vad som ser ut som eventuellt förestående störtandet av en regim som förnekat sina medborgare deras grundläggande rättigheter, är den israeliska synpunkt helt annorlunda.” citat ur Haaretz- Egypt riots are an intelligence chief's nightmare

Egypten blev det första arabland som undertecknade ett fredsavtal med Israel. Men trots långtgående eftergifter från Palestiniernas sida har inte Israel varit intresserad att medverka till en fredsuppgörelse med palestinierna. Se Palestine Papers .

Egypten har medverkat till blockaden av Gaza under kriget julen 2009 stängde Egypten gränsen till  Gaza som förhindrade människorna i Gaza att fly till Egypten. Men en ny demokratisk regim i Egypten kommer troligtvis inte vara lika ”tillmötesgående” till Israels önskan att isolera Gazas befolkning.
Israel har byggt sin säkerhet på samarbete på en korrupt regim istället för en rättvis och långsiktig fred med palestinierna.


Jag ser att nu citerar kristna bloggare diverse bibelord, jag vill inte vara sämre här ett bibelord lösryckt ur sitt sammanhang men ändå.

Citat” Ni har plöjt orättfärdighet, ni har skördat ondska,ni har ätit lögnens frukt. Ni har litat på era stridsvagnar och era många krigare. Stridslarm skall höras bland ert folk,och alla era fästen skall härjas,som då Shalman härjade Bet Arbel när kriget kom och mödrar krossades med sina barn. Så skall jag göra mot er, Israels folk, för er stora ondskas skull. När dagen gryr är det ute med Israels kung. ”ur Profeten Hosea Kap 10:13-15 

Läs även:  Stabilitet måste byggas med, inte mot demokrati och mänskliga rättigheter av Peter Weiderud

DN:s korrespondent Michael Winiarski förklarar sambanden Citat” Har USA ett ansvar för den långsamma demokratiutvecklingen i Egypten och övriga arabvärlden?” Läs mer urDN 2011-01-28 

Obamas tal på Kairos universitetden 4 juni 2009 

Läs även Prästen Stig Strömbergsson översättning av artikel i tidningen Haaretz

Läs även andra bloggares åsikter om
egypten

Vårt Land
 Dagen
Dagen-2

21 kommentarer:

  1. Du borde följa med bättre i tidningar och TV, Egon.
    Israel räds inte en demokratisk regim i Egypten utan ett maktövertagande av det antisemitiska, antidemokratiska och Israelhatande Muslimska Brödraskapet.
    /Bo Rööser

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att förstå Egon och valet av verser från Hoseas bok.
    För er som inte så gärna letar vidare på länken får du här slutorden ur 14 kapitlet av denna bok:
    Nils Andreasson

    Hosea 14:5-10

    Jag skall bota dem från deras trolöshet,
    jag skall älska dem av hjärtat,
    min vrede har vänt sig från dem.

    Jag skall bli som dagg för Israel,
    och han skall blomstra som en lilja,
    slå rot som en poppel
    och skjuta nya skott.
    Hans prakt skall vara som olivträdets,
    hans doft som Libanons.

    De skall åter få bo i hans skugga,
    de skall frodas som en trädgård
    och blomstra som en vinstock.
    Han skall bli ryktbar som Libanons vin.

    Vad har Efraim mer med avgudarna att skaffa?
    Jag är den som ger svar och vakar över honom.
    Jag är som en grönskande cypress.
    Från mig får du din frukt.

    Den som är vis skall förstå detta,
    den som är förståndig inser det.
    Herrens vägar är de rätta,
    och de rättfärdiga vandrar på dem,
    men syndarna kommer på fall.

    SvaraRadera
  3. Egon:"...Israel( mellanösterns enda demokrati) är rädslan nu stor för ett demokratiskt Egypten!..."

    Nonsens, Egon!

    Israels regering och dess folk är med rätta oroliga för att det urartar som i Iran och att Egypten hoppar från stekpannan in i elden. Netanjahu sa detta mycket klart i en intervju jag såg igår. De hoppas på fler mänskliga rättigheter för egyptierna men är oroliga för att det kan gå som i Iran, där revolution startades av frihetslängtande men där resultatet blev sju tunnor värre.

    Vi får se hur det går i Tunisien, där en religiös ledare nu har återvänt, som deja vu med Ayatollan i Iran.

    Jag håller tummarna, medan jag är orolig, för att egyptierna får de friheter de förtjänar. Och jag tycker att du ska skärpa dig, Egon, som vanligt. Lite väl pinsamt.

    Anna Roth

    SvaraRadera
  4. Vad tycker du om denna svensk-egyptiskas farhågor, Egon?

    http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/30/jag-fruktar-muslimska-br-draskapet-mer-n-mubarak

    Hoppas det inte blir så att extremister tar över. Libanons regering är inte heller fritt från extremister som Hezbollah, trots folkets uppror för ett par år sen. I Tunisien är det vänta och se. Man kan bara vara försiktigt optimistisk. Hittills har koptiska kristna och muslimer samsats i protesterna. Men även de kristna har nog skäl att oroas för extremister som Muslimska Brödraskapet.

    Anna Roth

    SvaraRadera
  5. Visst förstår jag Israels rädsla för ett Egypten styrt av det Muslimska Brödraskapet.
    Men läs vad jag skriver " Men en ny demokratisk regim i Egypten kommer troligtvis inte vara lika ”tillmötesgående” till Israels önskan att isolera Gazas befolkning."
    Även ett demokratiskt Egypten kommer förändra förutsättningarna för Gazas befolkning, är Israels regering även rädd för detta scenario ? Vi får se.

    SvaraRadera
  6. Mubarak har styrt Egypten i 30 år.

    Att Israel, liksom husbonden USA, föredrar "stabilitet" framför mänskliga rättigheter kan knappast vara någon större överraskning.

    Jag har liksom missat de högljudda israeliska kraven på ökade mänskliga rättigheter i Egypten...

    SvaraRadera
  7. Då kanske Guardian också har missat samma rop från de andra demokratierna i EU också?
    Eller är USA husbonde även för dem?

    /Bo Rööser

    SvaraRadera
  8. Kommer så det Stig brukar kalla kopiöst och Guardian evighetslångt (banala, självutlämnande anklagelser, kan folk inte bara strunta i texten då?) och säger detta:

    Jag tror israeler har protesterat mot en hel del orätt som pågått i Egypten, att flyktingar inte tagits emot och tom beskjutits, att statsmedia spridit judehat och klassiska antisemitiska schabloner i film under muslimska helger, att media inte är fritt. Israeliska media har uppmärksammat förtryck av koptiska kristna och andra minoriteter och brist på demokrati. Ska Israel agera vakthund mot icke-demokratier i Mellanöstern får de hålla på 24/7. Jag tror Israel har annat att vakta också.

    Igår intervjuade CNN en radikal muslimsk ledare i London. Han är säker på att Muslim Brotherhood kommer att ta makten, sa även att Israel inte kommer att finnas länge. Oj, så glada många svenskar, blir.

    Jag tror det är en folklig rörelse med brist på jobb och frihet som driver. Men visst väntar MB i faggorna, liksom ayatollorna i Iran, Hezbollah i Libanon, radikala imamer i Tunisien...

    Är Israel den man mest ska klandra om relativ tystnad (vet inte vad som skett bakom ridåerna från olika länder) med tanke på den "kalla fred" som rått? Uttalandet av Egon om Israel och "rädsla" för egyptisk demokrati osar medveten negativ vinkling lång väg.

    Här kan man läsa vad US State department, inom diplomati, har skrivit:

    http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2008/nea/119114.htm

    Nästa steg blir att syna vad FNs UNCHR har uttalat om Egypten och mänskliga rättigheter under de senaste åren, när de har haft ett par minuter fritt från sitt heltidsjobb att syna Israel förstås.

    SvaraRadera
  9. Jag minns den gamla goa debattiden, då jag ofta tog upp den svenska utvisning av två Egyptiska flyktingar till tortyr i diktaturens Egypten, resan beställd och utförd av USA, tortyren startade redan på Bromma flygplats.

    Jag vill minnas att A-K Roth försvarade regeringens handlande i denna fråga, men jag kan minnas fel.

    SvaraRadera
  10. Du minns absolut fel, BiB, så fel det någonsin går. Vad sysslar du med? Du gick vilse i att jämställa Warzawas instängda offer med terrorister och vill ge igen? Du borde vila upp dig.

    Anna Roth

    SvaraRadera
  11. Noterar att Pehr Garthon så tidigt som för 20 år sedan skrev positivt om Egyptens demokrati i sin bok:

    http://dibbuk.se/index.php?id=812

    Noterar också att det finns representanter både för och mot Mubarak som skyller på Israel:

    http://elderofziyon.blogspot.com/2011/02/both-sides-in-egypt-blamethe-jews.html#disqus_thread

    Israel kommer till nytta tydligen. :)

    SvaraRadera
  12. Kul, jag visste aldig att jag hade A-K Roth med mig i kampen för upprättelse för Ahmed Agiza och Muhammad Alzery. Kan inte minnas några brandtal från henne i denna fråga, men OK då.

    "...jämställa Warzawas instängda offer med terrorister", mer korrekt så påstod jag att såväl civilbefolkning i Palestina som Warzawa borde ha/Ha haft det av folkrätten stipulerade skyddet att inte utsättas för sumariska avrättningar av ockupationsmakten.

    A-K försöker förenkla fallet genom att utropa vissa av de civila avrättningsoffren för "terrorister" och glömmer därmed bort den av henne själv utropade devisen att aldrig "agera vittne till det man inte sett, agera åklagare i ett fall man har marginell kunskap om, agera domnare utan att ha lyssnat till bade åklagare och försvarare".

    SvaraRadera
  13. Well AK
    Jag hoppas att du är medveten om att Gahrtons beskrivning av Egyptens demokrati, inte ska ställas mot dagens situation - utan mot hur det såg ut i de andra arabstaterna för 20 år sedan...

    Ni själva brukar ju alltid försvara Israels bristfälliga demokrati utifrån den obefintliga i grannstaterna...

    Bara så vi inte bedömmer utifrån olka mått...

    SvaraRadera
  14. Per Gahrton med en aktuell kommentar:
    http://www.cogito.nu/ledare/arabisk-demokrati-svarsmalt-vast

    SvaraRadera
  15. Guardian: Egypten då hade samma president, samma rättssystem, såvitt jag vet. Kanske skrev Garthon utan större kännedom om saken, liksom så ofta? Jag ville förstås visa att en svensk aktivistikon minsann accepterade Egypten som demokrati under åren. Iofs har väl sagde man ett problematiskt förhållande till diverse terrorgrupper också, liksom accepterande. Om han idag har ändrat sig, bra. Måtte han låta sitt sinne se klarare på många områden. Om han nu kritiserar Egypten, hoppas jag han lägger lite energi på deras statsmedias spridande av antisemitiska schabloner, det fria media har uppmärksammat under åren.

    Att en bloggare idag ägnar en bloggartikel åt Israels s.k. "rädsla för demokrati" och ignorerar alla andra länder i regionen är för simpelt för mig. Många svenskar har accepterat Egypten som partner, turistmål, etc. Om Pehr Garthon har modifierat sin inställning är det bra. Ska titta på din länk.

    BiB: Du kommer inte ur ditt ghettojämställande, BiB. Jag väljer att inte nappa. Diskutera det med Egon som verkar tolerera det.

    Anna Roth

    SvaraRadera
  16. Skulle det på något sätt vara osmakligt att hävda att ockuperad civilbefolkning såväl på Västbanken som i Warszawa ska skyddas av folkrätten? Varför skulle inte detta tolereras, kan du förklara, A-K?

    SvaraRadera
  17. Bulten i bo torde bevisa vilka israeliska trupper och vilken israelisk administration som finns i Gaza innan han psykotiskt börjar yra om ett av Israel ockuperat Gaza.
    Att Gaza är ockuperat av Bultens kompisar i Hamas är däremot en helt annan sak.
    /Bo Rööser

    SvaraRadera
  18. "Gaza"??? När nämnde jag öht detta ämne?

    SvaraRadera
  19. Hahaha….Israelhaverister förenen eder...

    Det här med närvaro och inflytande kan man tydligen ha 2 helt olika åsikter om beroende på vad saken gäller
    BR förnekar sig sannerligen inte.

    Å ena sidan så upekas Stormuftins enorma betydelse och inflytande på befolkningen i Mandatet Palestina på 1940-talet – trots att han inte var på plats.

    Å andra sidan när det gäller dagens situationen i Gaza, där Israel kontrollerar ca 85 % av dess gränsen - samt blockerar luftrum och internationellt vatten, ja då måste israelerna vara på plats för att dom enligt BR ska räknas som ockupationsmakt…

    Enligt internationell lag så räknas ett område som ockuperat om det står under främmande militärmakts kontroll.

    SvaraRadera
  20. Guardian är som vanligt störtlöjlig ologisk.
    Tror Guardian på allvar att Grad och Kassamraketer hade kunnat avfyras från Gaza om IDF hade haft kontrollen där.
    Vad gäller stormuftin så hade han under krigsåren från -41 och framåt till Västvärldens starkaste radiosändare i Tysklnad med vilka han på arabiska predikade jihad mot judarna.
    Guardianhar inte förstått att kommunikationsteknologin för propaganda redan under WW II hade passerat epoken med taltrattar och ridande kurirer.

    /Bo Rööser

    SvaraRadera
  21. Det sköts raketer från Gaza även innan IDF hade lämnat områdena 2005...

    SvaraRadera