3 januari 2011

Kristna i Egypten del 2

Deadly blast outside Egypt church Al Jazeera's Ayman Moyheldin reports.

Vad tycker de palestinska kristna i Nasaret om situationen för sina trossyskon i Egypten ?
Citat ur deras artikel ” I Kyrkornas världsråd vädjar till Egyptens president Mubarak, att religiösa ledare och till regeringarna i regionen att agera snabbt och djärvt att skydda den grundläggande religiösa rättigheterna för dyrkare av alla trosinriktningar, för att trygga säkerheten i ansiktet av våld och att garantera rättvisa för alla människor.
Kultplatser som representerar många olika religiösa traditioner har mål för våld av extremister. Tveit sa, "Offentliga insatser måste motsvaras av solidaritet bland muslimer, kristna och människor av alla trosriktningar när de interagerar på lokal nivå och tillsammans fördöma varje våldsam attack.
" i översättning se hela deras originaltext Come and See


De ställer sig bakom Kyrkornas världsråd citat ”Offentliga insatser måste motsvaras av solidaritet bland muslimer, kristna och människor av alla trosriktningar när de interagerar på lokal nivå och tillsammans fördöma varje våldsam attack.

De lever själva i en stad sida vid sida kristna och muslimer. Både Moske'er och kyrkor i Nasaret

Istället för att uttrycka hat mot muslimer skall vi stödja de goda krafterna hos muslimer som fördömer terrorn. Att polarisera och underblåsa hat mellan kristna och muslimer som tidningen Dagens läsare gör,de blir ”glada” över att en Islamisk lokal i Vänersborg eldhärjades i Vänersborg, och bli "glada" när det norska förlaget Cappelen tänker ge ut en bok med de Muhammed-bilderna. Se ”Så känner läsarna”

Det är just detta som terroristerna vill åstadkomma polarisering och hat. Förstår inte dessa kristna att det bara spär på hatets motor mellan folken. Vem får betala priset? Jo de brukar vara mellanösterns kristna som får betala priset.
Det är viktigt att vi nu visar våra kristna syskon i Egypten vårt stöd. Men en viktigt sak är att när vi värnar om religionsfriheten för Egyptens kristna måste vi vara konsekventa. Vi måste värna om religionsfriheten även i Europa, även för muslimerna. Schweiz minaretförbud gagnar inte Egyptens kristna” ur 7 januari 2010 Kristna i Egypten

Diakonia- Diakonia fördömer nyårsnattens attentat i Alexandria, Egypten

Uppdaterad: 110109 Citat”Attacker mot kristna har förekommit under flera år i Egypten utan att regeringen vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att stoppa det religiösa våldet, och utan att Egyptens kristna vågat höja rösten - menar bedömare. Men efter denna senaste massaker har de kristna - i sin vrede - fått stöd av ett oväntat stort antal muslimer i Egypten.” slut citat Reporter Cecilia Uddén. Lyssna här SR- Koptisk jul

AlJazeeraEnglish 02 januari, 2011 What is the Egyptian government doing to protect the its country's Coptic Christians? Is it really trying to bridge the Christian - Muslim divide? Inside Story - Egypt's Coptic Christians

Världen idag

Läs även andra bloggares åsikter om egypten Islam
Dagen-1
Dagen-2
Dagen-3
Dagen-4
Dagen-5
Dagen-6
Vårt Land
Dagen- ”Vi är djupt chockerade över nyårsnattens hänsynslösa dåd”
Dagen-7
Dagen-8

21 kommentarer:

 1. Har haft flear kontakter med kollegor i mellanöstern och Egypten specifikt sen i Lördags morse. Detta är en sån tradgedi för människorna i Egypten, och tyvärr också framgång för de som vill allt annat än fred och utveckling.

  http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=1653&nd_ukey=9528ed226275dfabdc1c2b0ea9da63ff&nd_nr_of_items=3&nd_view=view_pressrelease&nd_id=556376

  MvH Joakim

  SvaraRadera
 2. På förekommen anledning:
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 3. Antar att det är mig du menar? Men varför har du då kvar Anonym om man inte får använda det? Eller...
  E. Lande

  SvaraRadera
 4. Svar till E. Lande, ett förbiseende från min sida nu är det åtgärdat.

  SvaraRadera
 5. Joakim

  " tyvärr också framgång för de som vill allt annat än fred och utveckling."

  Vilka hade du i tankarna?
  E. Lande

  SvaraRadera
 6. Hejsan E. Lande, jag menar de olika grupper som vill eskalera konflikyer mellan olika etniska och religiösa grupper.
  Exempelvis grupper associerade med AlQuaida, AlShabab (som är mer aktiva i andra delar av nordafrika) etc..

  Om man ser utvecklingen i Egypten på några år kan men se mönster som oroar mycket. Våldet riktas mot platser där det finns en tradition av samexistens,(typ Bosnien på 90-talet, platser där Judar levde i Arabländer, samexistens mellan Hindu och Buddism osv.osv..). Just dessa kulturella traditioner som andra ser som positiva blir för dessa extremister ett problem då det motäsger deras ideer att Sunni, Shia, Kristna, Judar etc. inte skall kunna leva tillsammans.

  SvaraRadera
 7. Håller med, bra inlägg! Precis som du säger så vinner de krafter som vill skapa hat. Det är sorgligt att det finns människor som blir glada när andra skadas, av anledningen att de tror på en viss religion. Hur skulle dessa s.k kristna tycka om en kyrka eller synagoga brann upp? Om Jesus Kristus och Mose eller David kränktes och förlöjligades?

  SvaraRadera
 8. Vart tog mitt svar till Joakim, 23:12, vägen?
  E. Lande

  SvaraRadera
 9. Gjorde lite ytterligare utvikningar över ämnet i Världen idag igår. Vet inte om de är relevanta för frågorna.

  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9442&Itemid=98

  Just tendensen att angripa samexistens är identiskt med vissa attacker i Bosnienkonflikten, Västafrika, Indien (Hindu-Buddism), Irak (Sunni-Shia) mm.

  Just att extremister som vill använda religionen ofta ser egna "trossyskon" som inte vill ha en religionskonflikt som ett ibland större problem är deras utpekade fiende.

  I Egypten är det intressant att Muslimska Brödrarskapet fördömde attacken, problemet för extremisterna i Egypten är att den nationella identitetent under lång tid varit starkare än den religiösa och den stolthet som många Egyptier känner över detta.

  SvaraRadera
 10. Joakim

  Ser ut som om man måste betala för att läsa din link?

  "Indien (Hindu-Buddism")
  Du menar väl Hindu-islam?

  "I Egypten är det intressant att Muslimska Brödrarskapet fördömde attacken"
  Ja, det verkar lite hycklande.
  Nu firar kopterna jul med polisförstärkning runt sina kyrkor efter all hot i Frankrike såg jag på TV.
  E. Lande

  SvaraRadera
 11. Joakim

  Idag sa den franske presidenten på TV att det pågår en utrensning av kristna i Mellanöstern. Källa France 24.
  En koptisk präst uttalade sig också om situationen i Egypten. Oroande.
  E. Lande

  SvaraRadera
 12. Jag rekommenderar att lyssna på detta video från Al Jazzeria

  http://www.youtube.com/watch?v=C_7bCPpE0u4

  Att USA planerar sedan länge att tömma kristnas närvaro i de muslimska länder är inte något nytt för de kristna som lever där. Jag pratade med min kompis från Libanon som sade att det började med Henry Kissinger och det är bara se vad som händer i Irak. Hur många kristna finns det kvar i dag ? Hur lång tid tog det ?
  Jag har rätt många vänner från Egypten och vad jag känner är stor rädsla, frustration att man hela tiden skyller på "galningar", terrorister, fundamentalister men ser inte hela bilden: det är inget nytt, de har fått utstå olika attacker under de senaste åren och det var Mubarak som har makten att stoppa det hela. Wahabister får mer och mer makt under hans styre. Ibland väljer han att blunda - under den senaste attacken har till exempel vittne sagt att hon ringde SOS-nummer som ledde till polisen och de har bara lagt på luren, samt polisbilar som fanns i närheten stack från området precis innan bomben exploderade. Man vill skylla den här gången på kyrkan att de har gömt två kvinnor som konverterade till islam. Förra året när 7 personer massakrerades utanför kyrkan var det våldtäkt på en flicka, i november var det bråk om kyrkbygge ...de vill alltid skylla på andra, Det är aldrig fel på islam, dess ideologi. Vad ska man säga, väst är duktiga på att hjälpa muslimer att fly undan från verkligheten. Mantran att det är inte islam att terrorisera andra fungerar här, eller hur ?

  SvaraRadera
 13. Jasmin intressant jag uppdaterade och lade ur din länk till Al Jazzeria . Din uppgift "Att USA planerar sedan länge att tömma kristnas närvaro i de muslimska länder är inte något nytt för de kristna som lever där." Varför?

  SvaraRadera
 14. Jasmin

  "Att USA planerar sedan länge att tömma kristnas närvaro i de muslimska länder är inte något nytt för de kristna som lever där".

  Helt nytt för mig. Vad skulle de vinna på det och hur har det gått till?
  E. Lande

  SvaraRadera
 15. På att svara på din fråga varför en del av journalister, själva kristna eller andra tror att man vill tömma de kristnas närvaro kan dra ut på själva diskussionen. Det är komplicerad ämne men jag kan försöka förklara det först generellt.
  När man pratar om de kristna i mellanöstern så nämner en del av intellektuella de som tillför ballansen.Mångkulturella kulturer som är samlas på en plats, land mår bara bra av det. En journalist från Egypten beskrev kopter som jordens salt, det blir svårt att leva utan deras närvaro och han är själv muslim. Den typ av debatter kommer upp då och då i samband med att något händer där. För kanske ett år sedan har en muslimsk lärd utgivit en bok där han skrev att "det är rätt att utgjuta koptisk blod" - boken kom ut och regeringen har inte stoppad den. Det är ingen som förvånar sig där att sheikher predikar på fredagar om hat mot otrogna. Om någon har sett filmen "Hassan och Marcus" som kom ut 2008 vet exakt vad jag menar. Filmen visar hur kristna och muslimer lever tillsammans i Egypten men Adel Imam (stavas också Emam) valde att blanda i filmen drama med komedi. Egentligen situationen är mycket värre än filmen visar men man måste säga att Adel Imam har ställt sig på de kristnas sida fast han är muslim. Han tillhör den lilla skaran av intellektuella som vågar debattera och kritisera islam. Självkart är islamister ute efter honom.
  Egypten tar emot bidrag från USA, men de gör inte så mycket för de pengarna. Presidenten som är diktator förtrycker den delen av befolkningen som saknar utbildning och kör liten katt och råtta lek med den kristna minoriteten. Ibland "räddar" han dem från islamister, blir det kidnappning av en koptisk kvinna ser han till att polisen återförenar henne med familjen. Bränner någon kyrka så hittar han alltid en "galning" och räddar sin anseende. Ibland väljer han den andra sidan, blundar när muslimer attackerar kristna, han gör som han vill för att få röster från båda sidor men just nu har kristna tröttnat på hans lögner. Jag har tittat på en del videoklipp från Egypten de senaste dagarna och när han till exempel skickade sina kondoleanser till kyrkan där en präst läste upp den blev folket mycket arga, buade högt och vill inte faktiskt ha med honom att göra. De tycker att han och hela bunten från Al Azhar har samma mentalitet. Sheikhen från Al Azhar som säger att han ställer sig på "våra " börders sida, och säger fina ord har tidigare predikat just samma typ av predikan om hat mot dem och förbannade alla kristna. Utåt i världen vill de att vi ska höra vad vi vill höra att muslimer gillar sina kristna bröder men som sagt allt är bara en teater, jag säger inte att alla muslimer hatar kristna där, det är faktiskt många som respekterar dem och litar på kristna men det är tyvärr andra vindar som blåser i hela mellanöstern.

  SvaraRadera
 16. Egon

  Jasmin svarar varken på din eller min fråga och jag ser ingenstans att du begär att hon ska skriva ut både förnamn och efternamn. Eller Hanna...
  E. Lande

  SvaraRadera
 17. Jag brukar acceptera de som första gången kommentera här använda signatur men de som ständigt kommenterar här vill jag ha för och efternamn.

  SvaraRadera
 18. Oj, jag är en nybörjare när det gäller att diskutera på blogar, ni får ha tålamod med mig :)

  Egon, vad menar du att jag inte svarar på din fråga ?

  Nåväl, som jag ser det kan jag svara på era frågor genom att skriva några rader eller så kan det ta några sidor. Just nu har jag tittad på en dokumentär som tar cirka 50 minuter av er dyrbara tid men den är värd att se eftersom den handlar om rätt mycket om vad som händer i Egypten och när man smälter all information vad den förmedlar så förstår man att Egypten är på väg att införa sharia lagar. Mubarak har ingen framtid där, och när den Muslimska Broderskapet kommer till makten så är det bara tidsfråga. Hur ska en kristen klara sig i en land styrd av sharia lagar ? Jag tycker att ni ska ta er tid och lyssna noga på vad som sägs där och sprid den gärna till andra blogar och till kanske politiker. De borde lyssna på de sekulära "muslimer" och föra dialog med dem.

  Hälsningar, Jasmin

  SvaraRadera
 19. Till Jasmin förlåt om jag inte svarat på din kommentar, du ger ett långt svar jag medger att situationen för de kristna är komplicerad det finns många aspekter.

  Har du själv personlig erfarenhet?
  Min inställning är att arbeta för fred och försoning Som levande sköldar erbjöd sig tusentals muslimer att beskydda kopterna som firade sin julmässa på torsdagskvällen

  Jag håller med dej om Egyptens styrande är ett problem.

  Nästa gång du kommenterar ta med ditt efternamn.

  SvaraRadera