2 februari 2011

Defamation

Den kristna tidningen Dagen skriver citat” 150 ledare besökte i går Auschwitz. En stor del av besökarna var muslimska ledare från Mellanöstern, men också representanter för judiska och kristna grupper deltog. - Att vi gör det här tillsammans visar att Förintelsen är ett brott mot mänskligheten, sa Paris borgmästare Bertrand Delanoe...

- Det är det starkt svar på de obscena uttalanden Irans president Ahmadinejad gör när han ifrågasätter Förintelsen. - Denna delegation kommer att sprida budskapet om ömsesidig tolerans och förståelse som ett motgift till hat och respektlöshet. Det är ett bra resultat både för muslimer och judar.” slut citat ur Dagen -”Ett motgift till hat och respektlöshet”

Jag tycker det var ett bra initiativ. Folkmordet på judarna var i storlek och ondska det mest fruktansvärda i Europas historia , det är viktigt att vi hedrar dessa offer.

Men viktigt att vi att vi inte lever i bara i historien utan även , har beredskap att det får inte upprepas, tyvärr  har vi inte lärt oss av historien. Vi trodde att folkmord är någonting som bara händer judar. De jugoslaviska krigen 1991-2001 var en smärtsam påminnelse att folkmord och etnisk rensning kan ske mitt framför TV-kamerorna medan världssamfundet är passivt. Folkmordet i Rwanda 1994 på närmare 1 miljon tutsier och hutuer är ytterligare ett exempel på när världssamfundet svek.

Jag länkar till en god vän Ida D. hon är uppväxt som muslim i Bosnien i Jugoslavien , hon skriver att där firade man även minnet av den judiska förintelsen . Citat ”Varje den 27-e januari besöktes vi av några äldre personer som talade om sina dagar i koncentrationslägret i Jasenovac. ” ur den-27:e Januari

Inte trodde hon att man en skulle fira en minnesdag för Srebrenica massacre . Massakern i Srebrenica är den största massmordet i Europa sedan andra världskriget. Där mer än 8000 bosnier mördades. Ida D. flydde till Sverige och undgick döden. se Länk Minnesstund för Srebrenicas offer

En bra och tänkvärd film såg jag igår av Yoav Shamir en Israeliskt dokumentärfilmare.
Defamation ( Sv. Förtal )Israelisk dokumentär från 2009. Vad är antisemitism idag? Finns det på riktigt? Eller är det ett skrämselverktyg för israeliska hökar? Filmaren Yoav Shamir ger sig ut på en provocerande, roande och oroande resa i spåren av en av vår tids viktigaste frågor. ” Filmen tar oss med till flera av de Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Här ett klipp:Hela filmen kan ses här: SVT Play

Läs även ”Är det möjligt för israeler och palestinier att förstå varandra, att leva sig in i varandras lidande? Hur tänker israeler om situationen i Gaza idag? Och vad vet palestinier om Förintelsen? " läs mer Livets Ord och förintelsen


Läs även andra bloggares åsikter om5 kommentarer:

 1. Till Bo Rööser.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument .
  Jag accepterar inte citat du tillskriver andra utan att du anger källan.

  § 3. – Här har du inte rätt till grova anklagelser en person för t.ex. nazism, rasism, islamfobi, antisemitism etc. utan bevis, fakta och argument!

  Dessutom de anklagelser du tillskriver personen vad har den med denna bloggpost att göra?

  SvaraRadera
 2. Du citerar själv Ida D i din postning som ett exempel på en muslim som tar avstånd från Förintelsen, Egon.
  Jag påpekar bara att det finns andra yttranden av Ida D med angiven källa såsom:

  "...den riktiga nationalismen som började man kalla för sionism, men som viker sig mer o mer till nationalsocialism"
  (http://forumforfrihet.blogspot.com/2008/01/free-palestine.html?showComment=1201650420000#c3764381310054317400)

  och

  "Du ska inte skriva för sionister och inte heller för sionistförlag!"
  (http://rawiamorra.se/2009/01/06/till-mohamed-omar/#comment-5593

  och

  "Dom som minns förintelsen med omtanke och respekt är enbart dom som har överlevt tragedin eller förlorat där sina nära o kära.
  Resten - nej, jag är tveksam om man går på minnes stunder utan baktanke och vilja att pusha fram politisk syfte med det hela."
  (http://jinge.se/mediekritik/forum-for-levande-historia-och-memri.htm#comment-144408)  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 3. Egon, läs Charlotte Wibergs recension om filmen, citerar slutet:

  "...Tja, här ligger filmens problem. Den orienterar sig framför allt efter en israelisk kontext där det kan vara meningsfullt att ifrågasätta hur bilden av det förflutna används och tillåts dominera i det nuvarande. Men blir otillräcklig, rent av missvisande ställd i ett sammanhang där våld och hatpropaganda mot judar och romer är en realitet, och där förflutenheten fortfarande är omstridd. Och som en medlem av Malmöpubliken påminde om behöver vi egentligen inte gå längre än till hemmaplan för att se den levande antisemitismen. Man må småskratta åt israeler som mellan varven av snuttig bakgrundsmusik uttrycker en monstruös syn på omvärlden. Men det var inte länge sedan det judiska kapellet i Malmö brann..."

  Charlotte Wiberg

  Men läs hela recensionen:

  http://skma.wordpress.com/2011/01/30/defamation/

  Filmen Dafamation ska självklart inte utnyttjas för att driva en tes att israeler eller judar, typ, utnyttjar Förintelsen.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 4. Bo Rööser, din kommentar om Ida D.s inställning till den judiska förintelsen är typiskt. Du försöker ifrågasätta hennes ärlighet, men jag går inte på denna retorik. Alla som läser vad hon skrivit vet att hon inte är någon antisemit. Men du Bo Rööser har svårt att skilja mellan antisemitism och kritik av staten Israel.

  SvaraRadera
 5. Bo Rööser, din kommentar om Ida D, får du ta på hennes blogg, ett typiskt sidospår att anklaga henne för antisemitism.

  SvaraRadera