29 januari 2010

Livets Ord och Förintelsen

En fredagskväll våren 2005 satt jag i parken utanför den stora synagogan i Budapest och såg den lilla skaran judar gå in till bön. De borde ha varit fler men vi vet det smärtsamma som hände Ungerns judar på 40-talet, det var ett folkmord. Vi säger att detta aldrig får upprepas. Förtryck och brott mot folkrätten fortsätter även idag. Den som igår var offer kan imorgon vara förövaren.

De jugoslaviska krigen 1991-2001 var en smärtsam påminnelse att folkmord och etnisk rensning kan ske mitt framför TV-kamerorna medan världssamfundet är passivt. Folkmordet i Rwanda 1994 på närmare 1 miljon tutsier och hutuer är ytterligare ett exempel på när världssamfundet svek.

Folkmordet på judarna var i storlek och ondska det mest fruktansvärda i Europas historia.
Men förintelsen av judarna får inte rättfärdiga staten Israels brott mot folkrätten och den etniska rensningen av Palestina. Det finns tyvärr en tendens att i bland i israelisk retorik att använda förintelsen som ursäkt för det egna handlandet. Man använder det egna folkets historia och skapar en offermentalitet, som man ibland låter rättfärdiga vad som helst.

För femte året i rad uppmärksammade Livets Ord minnesdagen för Förintelsens offer - 500 personer samlades för att hedra dem.
Även här använder man minnesdagen för sin egen agenda citat ” Judarna har ett eget land sedan 1948 men utsätts återigen för hot, menade han, och manade till vaksamhet så inte Förintelsen upprepas. Staten Israels existens är inte byggd på andra nationers välvilja, utan på vad Gud har sagt, och på judarnas rätt att existera som alla andra folk. Land och folk hör ihop.
- Palestinier används som brickor i ett politiskt spel av arabstater. De blir indoktrinerade i sina skolor, görs till mänskliga sköldar, rekryteras till självmordsattacker och utlovas paradiset. Gud älskar dessa människor. Han har en plats för dem i sitt hjärta, och det har vi också, men lösningen för palestinierna är inte att kasta judarna i havet.

Oscarsson tog bland annat upp det svenska biståndet till Palestina, störst i världen per capita.
- Palestinska myndigheten vägrar låta skolböcker innehålla något om Förintelsen, men det minsta vi kan göra som motprestation är att kräva att böckerna innehåller fakta. Annars är det svårt att förstå staten Israels födelse."
Slut citat läs hela artikel här Artikel-Dagen

En som inte ställer upp på denna retorik är Hedy Epstein . En judinna som undgick förintelsen , född 1924. Hennes föräldrar skickades till Auschwitz 1942, där de dog. läs mer Människor i Gaza och Hedy Epstein

Läs mer om att förneka varandras historia:

Det finns en israelisk organisation som vill ge utrymme för den palestinska historien. Zochrot "Remembering" Jag ställde frågan till dem: How much do the children in Israeli schools learn about the Nakba?
Skymning över Tel Aviv

Finns det medlidande? Finns det hopp? citat"När fredsprocessen bröt ihop, bröts också i princip alla vardagliga kontakter mellan israeler och palestinier på Västbanken. Muren mellan folken är inte bara fysisk, utan också psykologisk. När Cecilia Uddén återvänder till Gaza, ett år efter att kriget startade, ställer hon frågan:
- Är det möjligt för israeler och palestinier att förstå varandra, att leva sig in i varandras lidande? Hur tänker israeler om situationen i Gaza idag? Och vad vet palestinier om Förintelsen? " läs mer och lyssna SR-28 december 2009

SR- Utställning om Förintelsen på Västbanken-01 februari 2009

Läs även Livets ord och Israel

Genèvekonventionerna 60 år

Läs även andra bloggares åsikter om7 kommentarer:

 1. Till det citat du tog upp av Oscarsson är det väl bara att säga: Bra talat du Herrens tjänare.

  SvaraRadera
 2. Vems tjänare talar du om Anonym?

  SvaraRadera
 3. Livets Ord gör helt rätt som försvarar den judiska staten mot den antisemitiska muslimska världen och dess bugande medlöpare i den kristna världen.

  Jag rekommenderar de senare att läsa "Exodus" av Leon Uris för att få ett begrepp om den arabiska terrorn mot judarna i Mandatet Palestina.

  Pelle

  SvaraRadera
 4. Denna blogg försvarar rätten för alla folk att få bo i det land de är födda i. Även palestinierna oavsett vilken tro man har. Just denna blogg vill ger en röst åt de kristna palestinierna. Jag rekomenderar att du läser vad den kristna skriver:

  Den kristne palestiniern och Archbishop of Galilee: Elias_Chacour
  Han har gett ut böckerna Vi tillhör detta land, och Blodsbröder.
  Även boken "Min fiende min vän" som handlar om två familjers levnadsöde i Palestina och Israel sen slutet av 1800-talet. Palestinien Bassam Abu-Sharif och Israelern Uzi Mahnaimi.

  Gå även i på siten:Sabeel is an ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians.

  SvaraRadera
 5. Själv tycker jag det är sorgligt med den Liberalteologiska villolära som exempelvis livets ord sprider kring den värdsliga staten Israel.

  Jesus säger tydligt att mitt rike inte är av denna världen.

  Allt fler Judar vänder sig också mot den instumentalisering av et Judiska folket som den kristna sionismen står för.

  SvaraRadera
 6. @Pelle:
  Man ska ha klart för sig att Leon Uris skrev ROMANER, han hade all rätt att vinkla sina böcker åt vilket håll han ville. "Exodus" är en roman. Inget sanningsdokument.

  SvaraRadera
 7. Berit du har rätt, det var länge sen jag läste Leon Uris , som du skriver det är en roman.
  De lästips jag gav:"Vi tillhör detta land","Blodsbröder" och boken "Min fiende min vän" är biografier.

  SvaraRadera