12 februari 2011

Gläds med Egyptens folk

Jag gläds med det Egyptiska folket, jag fortsätter att bedja att Egypten utvecklas till en multikulturell demokrati där både Egyptens kristna och muslimer kan leva sida vid sida i ett demokratiskt Egypten. Be för Egyptens folk-2

På min blogg skriver jag enbart om vad som händer med människorna i det heliga landet och speciellt Palestinas kristna. Men vad som händer nu i Egypten kommer att ha återverkningar för människorna både i Israel Palestina och speciellt för människorna i Gaza. Citat” Egypten har medverkat till blockaden av Gaza under kriget julen 2009 stängde Egypten gränsen till  Gaza som förhindrade människorna i Gaza att fly till Egypten. Men en ny demokratisk regim i Egypten kommer troligtvis inte vara lika ”tillmötesgående” till Israels önskan att isolera Gazas befolkning. Israel har byggt sin säkerhet på samarbete på en korrupt regim istället för en rättvis och långsiktig fred med palestinierna.Israel och Egypten

Dr. Mustafa Barghouthi är en oberoende palestinsk politiker han skrev: Dr Mustafa Barghouti, generalsekreterare för den palestinska nationella initiativet, har idag kallat till palestinsk solidaritet med det egyptiska folket och deras demokratiska krav för att upprätthålla Egyptens roll och stärka dess ställning i regionen och världen.
Dr Barghouti sade Egyptens bidrag till den palestinska kampen för självständighet och jämlikhet är oöverträffad i historien om den palestinska nationella rörelsen, och det palestinska folket kommer inte att glömma det egyptiska folkets solidaritet och stora uppoffringar.
Politiska framsteg krävs och antas idag i arabvärlden kommer det att bana väg för demokratiska framsteg, inrätta sociala, mänskliga och ekonomiska rättigheter, och kombinera med äkta politisk och social demokrati för att främja dessa i den arabiska världen, vilket är i dag inför många svåra och olika utmaningar, säger Dr Barghouti.
Egyptens kraft och åtgärder för demokrati, sade Dr Barghouti, och folkets krav på sina rättigheter och nationell enighet, kommer att stärka sin solidaritet med det palestinska folket och ändra maktbalansen i regionen för rättvisa, och ett slut på Israels ockupation och apartheid, och uppnå frihet och oberoende.
Idag på 14:00, kommer Dr Barghouti delta i en palestinsk solidaritetsmarsch till stöd för det egyptiska folket i Ramallah Al Manara Square. De kommer att samlas för att ickevåldsligt visa sitt stöd för det egyptiska folkets demokratiska och fredliga ambitioner. " Ramallah, februari 5 2011. Läs orginaltexten här. A Call for Solidarity With The Egyptian People


Läs även: Stephen Sizer Pastor Evangelist Citat”Mellanöstern står inför en "perfekt storm" av oroligheter och nationer måste anamma demokratisk förändring. Enligt BBC sade fru Clinton status quo i regionen var "helt enkelt inte hållbar." Hon sade att övergången till demokrati kan kaotisk men i slutändan "fria människor styra sig själva bäst" ur The Perfect Storm in the Middle East


Citat”Tidigare sovjetiska dissidenten, israeliske författaren och politikern Natan Sharansky, anklagar nu israeliska politiker för att låta "rädsla stå i vägen för förståelsen av vilka potentiella fördelar som finns med de demokratiska reformer som de revolterande massorna i Egypten vill uppnå". Ur Sydsvenskan

 
Läs även andra bloggares åsikter om
egypten Islam
Dagen
Tidningen Dagens utrikesblogg
SvD
DN
Vårt Land
Expressen
GP
Dagen-2
Skanskan 

37 kommentarer:

 1. För Egyptens kristna Kopters skull skall man be att det Muslimska Brödraskapet inte får den avgörande makten i landet.
  Då riskerar man att få en storskalig etnisk rensning av kristna, alternativt förföljelser och dhimmifiering av dem i en grad som var okänd under Mubaraks regim.

  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 2. Palestinierna kanske kommer att stå upp för frihet från förtryck, som Egyptens folk. Måtte det inte gå i Egypten som i Iran! Och måtte palestinierna kunna och vilja kasta av Hamas, som så hindrat utvecklingen mot ett fredligt och demokratiskt land och som i sanning förtrycker sitt folk.

  I Libanon såg vi folket stå upp mot Syriens förtryck. Och nu sitter syrisk-och-iranstödda Hezbollah i regeringen.

  I Iran såg vi iranier stå upp mot shahens förtryck. Och få ett sju resor värre tyranni.

  Muslimska Brödraskapet sa igår att detta var "en början" på revolutionen. Vad fortsättningen ska bli om de får råda kan man gissa. Och hur det utvecklas för palestinierna likaså. Resan är inte över för egyptierna. Palestiniernas nästa steg blir viktiga i regionen. Kommer de att välja en fredlig väg och ha fred sida vid sida med Israel som mål?

  Jag avvaktar.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med er "Måtte det inte gå i Egypten som i Iran!"
  Jag beder med de kristna i Egypten.

  SvaraRadera
 4. Som en av mina koptiska egyptiska kollgor sa, "-vi fick en returmatch mot Mubarak, och den vann vi".

  Sorry alla diktaturkramare, än så länge har demokratin ledningen !!

  SvaraRadera
 5. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 6. Intressant att Wohlfeil betcknar den egyptiska militärregimen som en demokrati.
  Av det kan man dra en del slutsatser om Wohlfeils demokratisyn vilket även förklarar hans sympatier för palaraberna.
  /BoRööser

  SvaraRadera
 7. Du Bo Rööser, tror du verkligen Joakim W kommer att nöja sig i längden med att en militärregimen styr Egypten? Alla förväntar vi oss att fria val kommer att genomföras.

  SvaraRadera
 8. Låt oss be för att den demokratiska Tsunamin rullar vidare.
  Tänk om man kan få drömma lite så här en Söndagsmorgon, mina favoriter:

  - En Israelisk regering som vill ha fred hellre än bosättningar
  - En enkelbiljet ut ur Iran för Mahmoud Ahmadinejad och hans långskäggiga kollegor.
  - En demokratisk regim i Iran som klipper stöder till Hezbollah i Libanon, och därmed underminerar alla andra utländska intressen i Libanons politik.
  - Att Abbas tvingas att genomföra de palestinska valen.
  - Demokratiska val i Jordanien
  - Respass till Assad, Ghadaffi, Kung Mohammed i Marocko, och hela resterande byket i nordafrika.
  - När de alla samlats i Saudi så hoppas jag att hela Saudiska kungahuset går samma väg så de allihopa får en sista gruppresa till kollektivboende Nordkorea.


  Omöjligt, kanske men för några veckor sen var revolution i Tunisien och inte minst Egypten också omöjligt.

  Mvh //Joakim


  PS!! Tack för din stödjande kommentar 13/11,08:10 Egon. Har själv kommit till slutsatsen att låta den stackarens åsikter och påhopp "blomma fritt", jag tror de gör sig bäst så, typ postningen 12:57 11/11, finns det nåt att tillägga ;-)
  Det är säkert traumatiskt för BR, Lande/??? när inte ha nåt annat forum än din blogg, och deras beundrade diktatorer faller som käglor.

  SvaraRadera
 9. Tack för medhåll, Egon, i en angelägen fråga. Minst en analytiker har spekulerat om palestinier och syrier kommer att revoltera mot sina tyranniska ledare.

  Vilka "diktaturkramare" är det du syftar på, Joakim? De som i effekt ignorerar de krigiska diktatorerna i Gaza? :)

  BR är BR och skräder inte orden, gives as good as he gets. Skulle Eva Lande ha talat för någon diktatur? I så fall har jag missat det. Jag tror du kommer att få äta dina ord där.

  Egon, hoppas fria val kommer. Militärdiktaturer har vi sett i Sydamerika, Grekland, Asien. Avvakta, avvakta. Joakim citerar en koptisk kristen vän. Jag hörde en koptisk ledare tala om stor rädsla för MB. Processen har startat men vi vet inte hur det kommer att gå. Det är bara att hoppas.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 10. A-K, det är jättekul att du intresserar dig för kopternas situation. Kopterna är inte en enhetlig grupp, det finns enorma skillnader mellan exempelvis evagelikala eller ortodoxa. Inom kyrkorna håller vi en aktiv dialog med flera av inriktningarna. Dessutom på olika nivåer, både mellan kyrkornas ledare och på gräsrotsnivå genom vänner/kontakter.
  Jag förstår att det är lätt att utifrån uppfatta saker som alltför svart/vitt. Men du kan både vara ute på gatorna, och fira samtidigt som du är orolig för MB eller att militären skall ha svårt släppa makten. MEN att man ser orosmoln betyder inte heller att man ville ha kvar Mubarak & co. Just nu verkar alla vilja se framåt, man är överens om att man har chansen till en nystart, men att man står inför enorma utmaningar och faror. Men jag har inte hittat nån som vill backa bandet.

  Mvh Joakim

  PS! vilka som ignorerar Hamas på denna blogg ??
  - De flesta är ju kristna och då brukar man ofta aktivt stödja de kristna i Gaza och oppositionen mot Hamas genom Diakonia eller SvenskaKyrkan (tex genom månadsinbetalningar eller kollekt). Så det kan knappast vara dem/oss du menar.
  - Det finns bara en skribent som öppet utrryckt stöd för Hamas lagtolkning och glädje över ett möjligt MB-maktövertagande.
  - Sen finns det några som stöder blockaden som utgör Hamas ekonomiska och politiska livsexlir, det behäver ju inte betyda man gillar Hamas, men om man verkligen vill ta ställning mot Hamas så vore det kul om man även övergick till ett aktivt stöd för alternativen inne i Gaza, exempelvis genom kyrkornas bistånd...Välkomna !!

  SvaraRadera
 11. A-K, en kommentar till. Man behöver inte bara avvakta och avvakta.

  Man kan faktiskt göra nåt aktivt också.

  Pg. 90 33 04-4, märk inbetalningen "Egypten, Demokrati och MR arbete"

  Vill du bidra till att avslöja Hamas MR/folkrätts brott, samma pg men skriv "MR-arbete, Gaza"

  Välkommen !!

  SvaraRadera
 12. Joakim, jag firar och avvaktar. Hur kan man inte sida med de fredliga demonstranterna som kräver sin frihet. Jag kan faktiskt göra flera saker samtidigt. Multitasking! Om du antyder att jag ser saker och ting svart/vitt är det du som hoppar till slutsatser.
  Varför skulle jag inte ha intresserat mig för kopternas situation? Det har jag gjort längre än du vet. Anta inte att meningsmotståndare är ignoranta bara för att de argumenterar på en blogg som saknar problematisering och nyansering i sin framställning. Ge en föreläsning till Egon!:)

  SvaraRadera
 13. Till Egon och Joakim på förekommen anledning:

  http://annaveeder.wordpress.com/2011/02/12/nar-jag-anda-haller-pa/

  Från en som absolut inte blundar inför israeliska brott och som ser ockupationen som ett brott men som ser annat också: "...Are Palestinian lives more sacred than those of Egyptians, Saudis, Syrians or Iranians?
  Or maybe I should ask: Are Jewish/Israeli crimes worse than those of Egyptians, Saudis, Syrians or Iranians?
  Otherwise, how can one explain the warm embrace these regimes have gotten for decades? And how can one explain the existence of a justified international outrage at the Israeli occupation – but the nonexistence of justified international outrage at iron-fist regimes across the Middle East?
  Is occupation a crime that must be stopped immediately? Yes.
  Is Israel singled out? Yes, I believe it is..."

  Joakim, jag såg hur Egon direkt singlade ut Israel för att "rädas demokrati" medan många andra, inklusive kopter, också hade skäl att rädas kaos, tumult och grupper som skulle kunna ta över i Egypten men inte fick någon uppmärksamhet.

  Is Israel singled out? Visst är det det. Det finns det svart på vitt på.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 14. till Anna Roth Även jag har läst
  Anna Veeders artikel skickat en kommentar som ännu ej lagts ut "
  Jag har läst Ami Kaufmans artikel hans fråga:”varför åker alla de modiga internationella aktivister som kommer till Israel och trotsa tårgas i Bilin varje fredag, tillsammans med de ockuperade palestinierna vidare till Egypen och Syrien ” Svaret är de är diktaturer ( hoppas att vi nu snart kan stryka Egypten från den listan) En mer rättvis jämförelse vore varför inte protestera mot Kinas ockupation av Tibet. Demonstrationer är inte möjliga där.
  Israel är en demokrati det är lättare påverka innevånarna i ett land med folkstyre. Jag tycker mej läsa i hans artikel ett försök till försvar av ett dåligt samvete.
  Egon Berglund (medborgare i kungariket Sverige vars av FN:s utsände medlare F. Bernadotte mördades i Jerusalem sionistiska Sternligan 1948 de som var ansvariga för hans död ställdes aldrig inför rätta)

  SvaraRadera
 15. Men hallå A-K, vadan denna drapa ? Självklart kan du haft ett långt intresse för Kopternas situation, men jag noterar att du både om dessa och kristna palestininer i alla fall alltid citerar sånt du läst.
  Isåfall borde det väl snarast vara intressant att hålla kontakten med oss som besöker dem och håller regelbunden kontakt.
  Det är möjligt att jag upprepar nåt du redan vet, men det är väl inte jordens undergång? Fråga istället vad vi kan bidra med som du inte hittar i media om du är intresserad, vem vet, det kanske blir mycket intressant.

  När jag säger svart/vitt så betyder det att många som kastar sig in i mellanösterndebatten för att de är intresserade av Isarel också fastnar på en analys som utgår från för/emot Israel.
  Om du inte känner dig träffad så gör inte det, helt enkelt. Jag tyckte du gjorde det men kan ha fel.

  Det finns många som gör det extremt tydligt och dit hör inte du. Jag får ofta mail från personer som länkar kritiska nyheter om arabvärlden till mig och tycker att om jag bara sett dessa borde jag ju stödja Israel. Det brukar vara speciellt roligt i de fall då jag kan notera att nyheterna har sitt ursprung i kyrkornas rapportering, och i vissa fall till och med i Diakonia´s monitoringverksamhet.

  Jag får lite samma känsla med Ami Kaufmans artikel, den är jätteviktig. men varför presentera den i ett europeiskt kyrkligt sammanhang, här hittar du ju de som jobbar i dessa länder sen dekader tillbaka.
  Kyrkorna har följeslagare i fler länder än FN, EU, USA tillsammans (många som kallar sig "Isarelvänner" ägnar enorm energi att försöka stoppa de kristna följeslagarna i det palestinska samhället, om man ogillar militant islam kunde man ju stötta de som finns i Sudan istället osv..)
  Jag får upprörda mail från personer som kan citera 95% av vad kyrkornas världsråds kritiska yttranden om Israel, men inte har en susning om vad de gör sen årtionden i Iran, Libanon, Irak, Syrien, Egypten, Asien, Afrika osv.osv.osv

  Det finns enorma fel inom det kristna samfundet, men det blir llite fånigt att vifta med Kaufman inom ett av de få sammanhang där just detta är old news.

  Du blir arg på Egon för han singlat ut Israel, seriöst jag har följt frågan och hittar inget annat land som exempelvis tog globala diplomatiska initiativ för att stötta Mubarak (USA velade fram och tillbaka men inte ens de gick så långt). Har jag fel så rätta mig gärna, jag är glad när andra hinner läsa sånt som jag kanske missar.

  Natti !!

  SvaraRadera
 16. Citat"Om Muslimska brödraskapet kommer till makten i Egypten finns risken Sharia-lagarna införs. Men George Guirguis, ordförande i Föreningen för kopter och kristna i mellanöstern, väljer att se positivt på Mubaraks avgång.– Folket efterfrågar demokrati och då kan inte landet bli en religiös stat, säger han. Värden Idag

  SvaraRadera
 17. Ja, Egon, det är lättare att kritisera och påverka en demokrati. Och man ska alltid ta den lätta vägen, eller hur? Hur du i det långa påverkar opinionen så att ingen ser nödvändigheten av att försöka påverka de makter som från flera länder i regionen driver hets och terrorism mot Israel och dess folk har du kanske ingen tanke på. Joakim finner det positivt att du påverkar församlingar i din åsiktsriktning. Och jag blir rädd.

  Det var ett komplicerat addendum till din signatur, Egon, ämnad att identifiera dig och Israel efter en händelse? Ska jag ge ett försök?

  Anna Roth (medborgare i kungariket Sverige vars offentligt anställda politiker deltar i och saluför politiska initiativ tillsammans med islamister, fascister, jihadister, förenade mot Israel)

  Hur var det?

  SvaraRadera
 18. Joakim, you are regressing! Din drapa var längre än min. Fånigt är lika dumt ord som larvigt i debatt. Israel har en särställning i regionen och det går att diskutera hela problematiken, om fredsfördraget man vill behålla, risken för att MB hoppar in i ett vakum. Du försvarar att Egon enbart pekar ut Israel. Är det bra gjort?

  Om, säger om, jag hade fullständig tillit, trust, på din grupps åtaganden skulle jag vända mig till er för att Bilda mig, pardon the pun. Som det är hörde jag på intervju en koptisk ledare som var rädd för kaos och MB om Mubarak avgick. Du förde bara fram en annan sida.

  Måste ägna mig åt familjen nu.
  Svejs!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 19. Men snälla A-K, nu hade du väl lite bråttom. Jag begärde ingen recension av varken mig, eller min "grupp" (BTW, Grupp ?? Menar du: mig och mina vänner, min kyrka, Diakonia, Evangelika kyrkor i allmänhet eller alla världens kristna).

  Jag ville du skulle förklara hur DU menade!

  Om du säger det är viktigt att bry sig om mer än Israel (ex. Egyptians, Saudis, Syrians or Iranians) i regionen, bekämpa militant Islamism, arbeta för demokrati etc.. så får du förklara varför du klagar i detta sammanhang.
  Eftersom mitt påpekande är att det är svårt att hitta några som gör just det Kaufman begär lika mycket som kyrkorna. Eller, har jag fel ???

  Om Egon ursäktar så tar jag honom som exempel eftersom du tydligen tycker han inte gör tillräckligt (Egon radera om inte OK).

  Som medem i en Pingstkyrka så stöttar han säkert de frikyrkliga biståndsorgnen PMU och Diakonia.
  Det innebär att han i förbön och pengar, kanske även ideellt arbete stöttar sånt arbete inte bara i de länder som Kaufman nämner utan även Libanon, Irak, Nigeria, Somalia m.fl, ,m.fl, m.fl

  Som medlem i en pingstkyrka så stöttar han också genom pengar och förböner SKR och genom detta World Council of Churches mm.
  Exempelvis följeslagare/observatörer i en massa länder (inklusive palestina).

  Egon stöttar dessutom på eget initiativ och håller personlig kontakt med kristna palestininer.

  Snälla förklara nu !
  Exakt vad mer är det du saknar? mera pengar?, mera ideellt arbete?, mera förböner?, flera länder (exakt vilka saknar du isåfall)?

  Jag säger inte att allt detta arbete fungerar perfekt, men eftersom du är så tydlig på att det inte räcker till.
  Vilka bättre vägar har du hittat för att kanalisera dina pengar, ideella arbete, direktkontakter till att stötta exempelvis demokrati i Syrien eller oppositionella i Gaza ?

  Ibland drabbas jag av misstanken att många som klagar och tycker att kyrkorna borde ägna sig åt andra läder istället för Israel, men inte ens vet om det arbete som pågår där inte bryr sig ett dugg om ex. Sudan, utan att tysta kritiken mot Israel. Har jag fel, eller kan det vara så ?

  SvaraRadera
 20. Egon och Joakim: Denna länk från Wall Street Journal handlar om vad en "majoritet" av koptiska kristna i Egypten tycker om saker och ting. Några siffror eller någon poll såg jag emellertid inte. Klart de är rädda trots att även de förstås vill ha friheter.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703439504576116222399438428.html?mod=fox_australian

  Anna Roth

  SvaraRadera
 21. Jag är en stolt och tacksam månatlig gåvogivare till Diakonia, de arbetar inte bara med bistånd i Palestina utan över hela världen,

  Citat”Diakonia har omkring 400 samarbetsorganisationer i ett 30-tal länder. På de här sidorna kan du läsa om de övergripande inriktningarna på arbetet i olika regioner. Du hittar också listor över våra samarbetspartner. “
  Diakonia här finns vi

  Det är extra trist att kristna talar illa om Diakonia, de riskerar att tappa givare Kommentar: Diakonia skapar Israelhat

  SvaraRadera
 22. Egon och Joakim: Jag trodde i min enfald efter alla mina drapor om det märkliga politiska Ship-to-Gaza-PR-jippot att ni herrar skulle fatta att jag syftade på detta. Ni är dock inte mottagliga för kritik om detta, en pik som svar på hur Egon definierar sig och Israel efter sin signatur, ett i min syn extremistiskt och nedgrävt handlande jag sporrades att ironisera om.

  Ironi går ofta inte in på bloggar. Folk tar allvarligt det man skriver lätt om och folk tar lätt det man skriver allvarligt om. Jag kan inte komma ifrån det faktum att svenska riksdagsledamöter och olika aktivister från grupper som får statsbidrag (rätta mig om jag har fel) deltog i och promotade detta på god grund ifrågasatta politiska initiativ. That's all.

  Nämnde jag Diakonia eller blev du bara defensiv, Joakim? Jag är inte impad av att Diqakonias högste man stödde det politiska initiativet men har mer ogjort med Broderskaparna.

  Jag har som sex-åring legat över natten på Vårsta där min faster Elin var husmor. Idel snälla kvinnor, mest sjuksköterskor som ägnade sina liv att göra gott bland fattiga och sjuka. Detta Diakonia respekterar och uppskattar jag.

  Chill!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 23. A-K, blev det inte lite Dejavu känsla plötsligt ??

  Ursäkta om jag använde ordet fånigt om jag missförstod dig, jag uppfattade att du hänvisade till Kaufman länken för att du inte visste att kyrkorna jobbar i just dessa (och flera andra länder). Isåfall hade det varit rätt fånigt.

  Fast återkom gärna till frågan hur du ser att man borde engagera sig för och i dessa länder, och hur du själv hittat vägar för att engagera dig.
  På nåt sätt verkar du ju ändå kritisk mot kyrkornas engagemang, eller ??

  //Joakim

  ---------------------

  Egon, på tal om den kritiske skribenten i fråga har vi faktiskt noterat en omvänd effekt när han baktalar oss ;-) Så det ger lite extra klirr i kassan när Siewert fantiserar ihop nån ny artikel att folk inte skall skänka pengar.
  Men eftersom dessa kyrkor delvis är min egen bakgrund så vet jag att det svänger åt rätt håll även i dessa kyrkor, skribenten i fråga klarar inte längre varken en teologisk eller folkrättslig debatt, och de kvarvarade supporters som finns är inte direkt ungdomsgänget :-)
  Som jag sagt tidigare, jag ser det som högsta betyg till vår verksamhet att han måste ljuga för att kritisera. Det betyder ju att det inte finns nån kritik mot det vi verkligen gör.

  SvaraRadera
 24. A-K. god ironi och humor uppskattas alltid, speciellt om man kan ta en passning tillbaka.
  Jag frågade dig vilken "grupp" DU menade jag tillhörde.
  Jag känner mig inte tillräckligt schizofren för att våga beteckna mig själv som en "grupp".
  Och även om det är lite smickrande så har jag svårt att tro du ser mig som talesman för alla världens kristna.
  Det var tydligen dumt av mig att försöka vara ironisk och ge förslag på grupper, det var ju knappast jag som fastnade på nåt speciellt namn eller..... ???

  Visst kan jag ana vilka det är du vill etikettera som nån slags "igonorerare" av Hamas i Gaza. Men visst borde jag väl till slut kunna ställa en rak fråga hur du menar?

  På denna blogg finns det bara en person som uttryckt nån sympati för Hamas ideer och det är varken du, jag eller Egon.
  Däremot ville jag visa att de flesta ur de kristna kyrkorna på olika sätt stöttar oppositionen mot Hamas och för demokrati i Gaza (även om man inte råkar ha samma syn som dig på Israels roll). Till och med Broderskaparna som du skäller på stöttar kyrkor och inte minst den oberoende fackföreningsrörelsen i Gaza.

  OM, du nu anklagar alla dessa som bevisligen genom sitt kyrkoengagemnag via typ PMU, Diakonia, SvK, WCC, ACT har ett reellt ( i förbön, genom pengar, genom ideelt arbete, genom utbyten, genom ibland personliga kontakter) engagemang mot Hamas för att samtidigt vara nån slags dubbelagenter så tycker jag det vore ärligt att berätta exakt vad det är du saknar i det arbete som de kristna kyrkorna och organisationerna bedriver.

  Och dessutom, om nu detta är otillräckligt, hur gör du? På vilket sätt stöder du den demokratiska oppositionen i Gaza (eller Egypten, Syrien,Iran, Somalia, Sudan...)

  Du blev ju inte alls glad att jag antytt tanken att du skulle höra till de som såg Isarel som vattendelaren i all mellanösternpolitik. Ändå verkar det ibland luta mot att de som genom ex. STG tog ställning mot blockaden ochså tog ställning för Hamas, eftersom det var Isarels blockad...eller....
  Rätta mig om jag har fel !!

  Jag hoppas du noterar att jag denna gång vinnlagt mig om att inte lägga till egna tolkningar, alla frågor borde du kunna hitta utifrån vad du själv sagt i olika postningar.
  Har jag helt fel att det inte riktigt går ihop sig ??

  Rätta mig gärna om jag har fel.

  Natti !!

  SvaraRadera
 25. Hej! Inte mycket tid idag men du försöker bättra dig, så du förtjänar svar. Jag har just plitat på en kopiös och evighetslång, (Stig och Guardian tag varning) välbelagd och resonerande kommentar till Egon, så jag är "rakkt slut" som vi säger i Ångermanland. Tar han inte in det, har jag sparat och kan skicka dig i mejl, då det blev riktigt hyfsad dokumentering. Jag har inga illusioner på hur det kommer att tas emot.

  I min syn håller du ju glatt sällskap med en som länkar till de mest enögda bloggarna, de som konsekvent ignorerar terrorism och judehat eller ursäktar det för att "vara respons till förtryck och ockupation", en grund och ignorant syn.

  Ni gläds tillsammans över att ni lyckas omvända fler och fler kyrkfolk till en syn som enbart kastar skuld på Israel. Så upplever jag det, eftersom jag inte ser något som helst engagemang mot Hamas tyranni och terror i era framställningar. Om ni gör det bakom lyckta dörrar kan man ju inte se det. Varför inte vara lika modiga som egyptierna? Vilka är det som hotar er?

  Har jag rätt i att du, Joakim, utan skrupler stöder det politiska initiativet Ship to Gaza i dess helhet och som det arrangerades, bemannades och manifesterade sig?

  Jag läste för ett par år sen via Johan Ingerö om riksdagsledamot Monica Greens upplevelser i det heliga landet under Diakonias regi och jag kan bara säga att det sannerligen verkar som om hon vallats runt och övertygats i en mycket enkel syn på denna komplicerade mess, just genom de våldsverkare, folkhatare och andra som de fick lyssna till:

  http://ingero.blogspot.com/2008/05/green-r-inte-rolig-lngre.html

  Kanske ni har upprättat en tur i Sderot sedan dess, men uppriktigt, too little, too late för en hjälporganisation. Och nu har ni fått Anita Brodén också. Halleluja! Jag behöver ingen Siewert Öholm för att se processen men baktala karln som han enligt dig baktalar Diakonia. Jag håller mig utanför era kristna bekymmer. :)

  En av de återkommande ämnena här på bloggen är de kristna palestiniernas situation. En av orsakerna till att jag inte går på Egons framställning där Israel och ockupationen bär hela ansvaret för detta är andra bloggar i ämnet, som t.ex. framlidne Dick Haas som skriver i "De kristna palestinierna flyr Betlehem":

  http://news.dickhaas.com/news_main.pl?945

  Dokumenterat, med namn på sagesmän och allt. För mig var han trovärdig. Men han hade inte mycket tålamog för svenska medias framställningar. And who can blame him???

  Anna Roth

  P.S. Hur lång tid efter raketanfallen startade tog det för Diakonia att starta turer i det angripna Sderot, det ni ständigt för fram närhelst Öholm kommer på tal?

  SvaraRadera
 26. Tack snälla A-K, jag tror du just gett ett en av de bästa illustrationerna på vad jag menar.
  Hade jag haft mer tid hade nästan detta varit ämne för en egen blogg.

  - Jag läste med stort intresse Ingerös blogg när han utförligt beskrev Diakonia´s program, och att vi dessutom genomför detta program regelbundet. det var 2 faktorer som var speciellt intressanta.
  1. Programupplägget var för mig helt obekant (såvida inte Diakonia har en hemlig avdelning jag inte vet om så vore det lite förvånande att jag inte fått se ett sånt program i förväg)
  2. Men ännu mer intressant, jag har överhuvudtaget aldrig träffat Monica Green och hon har dessutom aldrig deltagit i nån resa med Diakonia.

  Den enda kopplingen jag kunde hitta var att en grupp från svenska socialdemokraterna bett att få en föreläsning om grundläggande IHL samma månad,det var inte lätt att hitta eftersom våra IHL-experter i jerusalem tar emot massor av grupper varav ibland någon svensk grupp(exempelvis svenska grupper från SAMTLIGA riksdagspartier.)
  Jag kontaktade Ingerö och ville att han skulle berätta mer, när han fick reda på att Green aldrig varit på nån resa med Diakonia fick jag av nån anledning inget mera svar.....

  Jag blir nästan ännu mer tacksam att du själv tar upp Dick Haas artikeln och att du berättar att detta enligt dig är en trovärdig källa.
  Eftersom vårt kontor ligger i Östra Jerusalem är det en piece of cake att åka över till Betlehem (för oss som kan passera checkpoints) och prata med Josef. Jag var också lite förvirrad över Haas version av den på alla sätt vidriga historien med Rada och Dunya, på något sätt hade Haas ju missat att berätta om den markonflikt som spelade en viktig roll i tradgedin och att alla religiösa ledare fördömde morden.
  Samir känner jag inte, men en kollega till mig är en god vän till familjen och talade med honom.
  INGEN av dem har träffat Dick Haas, Josef blev rent ut sagt asförbannad när jag översatte texten.
  Jag nämnde även detta för Lisa Abramovic som publicerat texten i Sverige, det visade sig att Haas inte gjort riktiga intervjuer utan saxat ihop från andra media. Josef kände igen att han talat med en annan journalist men att den artikeln huvudsakligen handlat om hur muren påverkade turistindustrin som höll på att dö åren efter att Isarel spärrat av huvudvägen och ledde om trafiken genom Gilocheckpointen.
  När det gällde Samir så hade han i flera sammahnag talat om både situationen för kristna i releation till Israel, i relation till Muslimerna och TV-stationens ekonomiska problem som hade med helt andra saker att göra.
  Någonstans i processen mellan Betlehem och Haas svenska text så hade artiklar i andra tidningar blivit "nya" intervjuer där allt som andades kritik mot Isarel försvunnit.
  OM jag inte tar helt fel så var Samir så sent som i höstas fortfarande kvar på sin TV-station 5 år efter att han enligt Haas började packa för att flytta tillsammans med andra kristna.
  I år invigs förresten det nya kristna universitetet I Betlehem med eldsjälen pastor Mitri Raheb som drivande kraft.

  (Dick Haas är ju även känd för han berättade att Diakonia tänkte göra 5000 palestininer arbetslösa när vi släppte en rapport om att AssaAbloy ägde en fabrik i en illegal bosättning. AssaAbloy som bara hade 100 anställda vara en (alltså=1) palestininer och dessutom flyttade fabriken hoppade högt och frågade SI-information som publicerat Haas text vad i hela friden de menade med att de skulle ha 5000 arbetare i en bosättning. SI-strök texten och var tvugna gå ut med en dementi, vad Haas menade går ju numera tyvärr aldrig att få reda på)

  För att citera en känd svensk schlagerartist "Snälla, snälla, snälla" !!!
  Ser du inte hur galet det blir när du hela tiden tolkar verkligheten genom en massa skumma andrahandskällor ?

  SvaraRadera
 27. Tack för utförligt svar, Joakim. Men snälla, snälla Joakim, "snälla, snälla" är ju härskarteknik! :) Snäll kan du vara själv, speciellt om du kan ta reda på vilka som vallade Monica Green runt, faktiskt ditt jobb, inte Johan Ingersös, ska specifiera varför. Du håller med att någon instans gjorde det?

  26 maj 2008 skrev Monica Green i sin blogg att "jurister på Diakonia" förklarade saker och ting för henne.

  Hade det inte bättre om du frågat henne direkt än Johan Ingerö, som bara citerade. Gav han inte källan i den artikel du läste? Hade jag varit JI hade jag hänvisat till Green direkt. Om någon ljög var det Monica. Hon är faktiskt riksdagsledamot och borde inte vara svår att få kontakt med och be att hon ändrar ett fel. Jag fann hennes blogg direkt med några sökord. Som sagt, 29 maj 2008. Ditt jobb att luska ut varför hon ger Diakonia kredit för juridiska lärdomar.

  Som sagt, det går inte att fråga Haas nu. Kanske han har saxat lika bra ibland som andra journalister? Jag misstänker också att folk kan säga en sak ena dagen och annat en annan dag med missförstånd, språkförbistringar etc. som komplicerar. När jag läste att familjen Khoury klandrade intifadan för deras svårigheter med bryggeriet tänkte jag cyniskt som så: "Varför klandrar de inte Israel och muren som sig bör." Jag var alldeles paff. Men det var ju inte en svensk journalist och en svensk artikel, emellertid. Hur man frågar har mycket att göra med svaren. Man blir som läsare luttrad. Jag tror inte heller det finns en sanning. Menar du med ditt svar att du också håller enbart Israel ansvarigt för att kristna lämnar? Jag finner det inte trovärdigt. Undrar om du hinner med att kolla alla som uttryckt hot och våld från muslimer?

  Har just skummat över en massa artiklar som visar andra faktorer för den kristna exodusen, liknande det som händer i Irak, och andra muslimska länder. Om vi inte ska tänka svart/vitt, varför ska vi då tänka att enbart Israel är skyldigt för denna exodus? För att det är politiskt korrekt, går för sig, är väntat?

  Hur lätt tror du det är för kristna i Betlehem som finner sig i kläm mellan terrorister och IDF att tala uppriktigt? Att klandra Israel ger inga straff. Att klandra Hamas kan vara alldeles för farligt. Man har sett rädslan inte bara i Gaza.

  SvaraRadera
 28. P.S. till mitt hittills opublicerade svar på Joakims 19:56:

  Du drog upp Assa Abloy och Haas rapportering. Vad anser du om denna artikel i sammanhanget Assa Abloy?

  http://dibbuk.se/index.php?id=769

  Anna Roth

  SvaraRadera
 29. A-K, är det inte en slags härskarteknik att överösa mig med påståenden från personer som fantiserar ihop intervjuer, artiklar, reseprogram. Tillskriva mig bisarra åsikter och sen tvinga mig lägga massa tid på att besvara dessa. Tänk om jag skulle göra detsamma mot dig ? (Du är ju tydligen positiv till blockaden som Hamas lever av, visst skulle jag kunna anklaga dig att stödja Hamas och däremed tvinga dig att lägga massa tid på att svara på nåt du egentligen inte tycker. MEN, Kan du inte visa mig samma respekt ?)
  Har jag nånsin påstått att det inte finns problem om rädsla i relationen mellan kristna och Islamister, knappast, eller hur ?

  Däremot är det ju intressant att just alla uppgifter om Israel försvann i Haas reportage, att han utgav sig för att ha träffat personerna OCH att denna text plötsligt började citeras av massa människor.

  SEN, jag tror inte om dig att vara så oseriös, Du är lärare, du kan läsa en text, du vet vad som är ett citat.
  Påstår Green att hon är på resa med Diakonia ? Nix, hon säger hon varit på en IHL-föreläsning/möte. Hon räknar också upp massa andra möten, dessa kan ju isåfall också vara researrangörerer.

  Ingerö berättar initierat om Diakonia´s resor, att detta är typiskt för våra program, han vet till och md att vi kör sammma program varje år och de ekonomiska villkoren. Menar du på fullt allvar att det är mitt problem att hjälpa honom att inte göra bort sig.
  Menar du att jag inte har rätt att kräva en förklaring hur han kan "berätta" initierat om nåt som aldrig ägt rum ?

  Du undrar var jag tycker om Dibbuk-bloggen om AssaAbloy. A-K får jag fråga vad du tycker ? Har du gjort det som Dibbuk inte gjort nämligen läst rapporten ?
  Hur kan man exempelvis missa att Bildt "citatet" från Ekot om rättsläget var ett citat ur vår analys i rapporten. Hur kan man missa kapitlen om inverkan på arbetsmarknaden, att vi självklart också träffat borgmästaren i Hares etc..
  Allvarligt, återigen varför denna otroliga fablesse för personer som aldrig varit på plats, inte talat med de berörda, inte ens läst igenom rapporten han/hon recenserar?


  Ingen har tvingat vare sig Haas eller Ingerö att fabulera ihop historier. Alla vanliga journalister försöker komma så nära källan som möjligt när de vill skriva om nåt.

  För ett tag sen gjorde Israels största tidning Yehodit Achronot ett stort uppslag om Diakonia och synen på OPT. Journalisten följde mig på jobbet en hel dag för att se vad jag gjorde, intervjuade vid ett annat tillfälle, och ringde sen varje dag i en vecka för att kolla citat. Hon förklarade "-Alla vet att vår tidning kommer skriva delvis kritiskt om er, just därför vill jag kolla vartenda citat och uppgift så vi har på fötterna och inte skriver nåt som är fel."

  Jag blir både arg och ledsen om det är din seriösa uppfattning att jag skall lägga tid på dessa stolligheter när det finns riktiga journalister, även kritiska att lägga tid på.

  Om jag vill veta nåt om din hembygd, vädret där du bor, ditt kvarter, vad dina vänner tycker eller kanske de platser du jobbat på skulle jag väl för i hela friden fråga dig. Hur relevant skulle det vara om jag frågade om vädret hos dig och sa att du visserligen kan titta ut genom fönstret och berätta om det är molningt, men att jag litar mer på en bloggare i Malmö som minsann kan citera din granne.

  Kan jag få be dig om en tjänst, förklara hur du ser på dessa debatter.
  Går de ut på att försöka förstå, diskutera och ställa verkliga frågor ?
  Eller går det ut på att medvetet misstolka och tillskriva mig åsikter, överösa mig med massa märkliga 2'e och 3'e parts uppgifter ?

  OM, det är det sistnämnda så måste jag med sorg säga jag har bättre saker att göra.

  SvaraRadera
 30. Förlåt om jag gör dig upprörd, Joakim. Jag har just läst och tyvärr svarat på en evighetslång kommentar i ämnet hemska A-K av oförbätterlige Guardian. Inte trodde jag att jag var så viktig! Har inte mycket tålamod med younglings. För honom är detta tydligt ett spel som man vinner eller inte. Han tror du har upplöst mig i atomer, eller vad han skrev. Lämna atomkrig till mullorna i Iran, säger jag, inte till Joakim.

  I ditt fall är det Diakonia som kritiseras och om det är orättvis kritik känns det inte bra. Orättvis kritik är varken bra för Diakonia, Israel eller andra länder, håller du nog med om. När fakta undanhålls kan det skada, vare sig det det handlar om Diakonia, Israel eller palestinska auktoriteten.

  Den olustiga känslan jag får från somliga palestinaktivisters uttalanden och ageranden är jag inte ensam om, måste du medge, bland många rationella israel-och palestinavänner. Det finns för mig skäl till stor kritik på många håll. Om vi kan hålla oss till den saken och sätta Diakonias roll, om någon, åt sidan, så har jag frågor som jag dragit upp men som surrats bort. Vi ska väl inte ignorera legitima frågeställningar? Frågorna finns kvar utan några problematiska källor alls.:

  1) Frånvaron av hög, tydlig och öppen kritik av terrorgruppernas (mest Hamas) fortsatt våldsamma agerande, deras ansvar för förödelsen av egna och andras samhällen, och deras ultimata mål. Jag ser det inte bland grupper som vill värna för IHL. Vad hindrar svenska humanitära grupper, de som inte tvekar att fördöma Israel att starkt och tydligt fördöma Hamas agerande? Som jag skrev till Egon, behöver man fråga Israel om man får fördöma deras attackerare? Eller handlar det om det spel, som Guardian visar?

  2) Det faktum ATT en resa som Monica Greens arrangerades av svenska grupper, med de möten hon listade, inklusive representanter för PFLP och Hamas och en vitriolisk och hatande stormufti, av vilka de lärde sig saker och ting. De fick besöka regeringsmedlemmar i Knesset där de fick fråga dessa varför Israel gjorde si och så. En fråga speciellt slog mig,

  "...om det möjligtvis var så att de vill bli av med Palestinierna? Det fick vi inget svar på..."

  Förtjänade den frågan något svar? Long suffering israeli decides to keep his mouth shut. :)

  Joakim, borde du inte bli mer upprörd över Monica Greens framställning än ilsken på "the messenger", Ingerö, som citerar henne?

  Monica Greens artiklar är upplysande i det som inte skrivs. Ingenstans skrevs om frågor till de palestionska representanterna och om arabisk terrorism och ren krigföring. Hon skrev inte ett ord om raketkriget mot Sderot som var i fullt sving trots att hon fick träffa en hamasrepresentant. Men hon skrev detta:

  "...Alla [bl.a. PFLP, Hamas Fatah]är lika förtvivlade över förtrycket och den terror[sic] som Israel försätter det Palestinska folket för.

  De har olika uppfattningar om hur Palestina ska skötas, hur militant de måsta vara för att klara sig mot Israel..."

  "Hur militant?"??? Självmordsbombningar eller raketer?

  Israel driver terror, Hamas är "militanta." Och inga frågor här inte! Undrar du på att man undrar vilka som driver dessa turer? Denna kvinna sitter i riksdagen! Diakonia var inte ansvarigt men vilka var det? Rikta din ilska mot Monica Green och svara tålmodigt och lugnt om Diakonias arbete och roll, föreslår jag. Den stilen har hjälpt mig få veta mer om Diakonias arbete.

  FYI, Joakim, jag frågade vad du tyckte om Dibbuks artikel i stället för att hävda att han nödvändigtvis har rätt. Jag fick svar. Jag vet vad juristen Alan Derschowitz anser i frågan. Ingenting är ristat i sten; allt går att diskutera eller borde kunna diskuteras fritt. Angående Ingerös artikel, så såg jag den för vad den var: en lite raljerande artikel om en lättledd riksdagsledamot som fått sig en resa till Israel-Palestina, sponsrad av någon eller några grupper och där Israel stod för terror och Hamas för militans mot Israels terror. Herreminskapare!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 31. Förstår jag detta rätt, i A-K Roths senaste inlägg ställs Diakonias Joakim Wohlfeil svars för vad en icke-medlem i Diakonia INTE skrev på sin blogg utifrån upplevelser på en resa som INTE arrangerades av Diakonia?

  Utifrån denna logik framstår ju behandlingen av empiriska erfarenheter som fullständigt logiska när denna USA-medborgare beskyller iranier för oförsiktig hantering av kärnvapen.

  SvaraRadera
 32. Oroa dig inte, BiB. Jag ska ta upp frågor med Joakim privat så slipper du missförstå mer. När Joakim får uppbackning av Johan Byegård förstår man att det är kris. Hm, ska jag be att Joakim skaffar vittnesmål om ditt "hederliga debatterande"från Anna Veeder eller Charlotte Wiberg? Finns fler referenser, om det behövs.:)

  Anna Roth

  SvaraRadera
 33. Suck, A-K Roth lär sig visst aldrig.

  En gång till, vill Joakim bli informerad om hur vedervärdig jag nu är, då ska han naturligtvis kolla upp det jag själv har skrivit, förstahandskällor alltså. Eventuella "vittnesmål" fån Veeder/Wiberg är just precis sådana andrahandskkällor som denna debatt borde ha lärt A-K Roth att undvika när förstahandskällor finns att tillgå.

  Så sätt5 igång, A-K. Tipsa Jakim om skrifter av mig som i ditt tycke är extraordinärt vedervärdiga. Personligen skäms jag inte för en enda stavelse jag har producerat och tar tacksamt emot referenser till mina texter.

  Förstahandskällor, lär dig det begeppet A-K.

  På samma sätt ska man även du själv behnadlas. Vill man uppleva hur du uttrycker dina sympatier om hur rättslösa fångar (tillfångtagna utan rätten att via rättegång få bevisa sin oskuld) utsätts för tortyr under läkarmedverkan, så ska man rakt av läsa dina egna texter i fallet. Förstahandskällor, det också, vars innehåll jag antar att du står för idag också.

  SvaraRadera
 34. Varför inte komma med den judiska DNA-basparsekvensen igen, Johan Byegård? Enbart den räcker för att se vridet.

  SvaraRadera
 35. Visa en försathandskälla där jag nämner detta begrepp, A-K, så vi får något konkret att snacka om. Klarar du det?

  Tycker du fortfarande att det är kul att skämta om tortyr av rättslösa fångar?

  SvaraRadera
 36. NEJ, A-K, jag vill inte, är inte intresserad och har inte tid att befatta mig med skvaller om den eller den personen.

  Jag talar för mig själv !!!!

  Bulten, Guardian eller du själv verkar helt kapabla att ta ansvar för vad ni själva skriver, och verkar dessutom känna varandra bättre än vad jag gör.


  Därmot kan jag upprepa vad jag tidigare sagt, när du lutar dig mot en ren freakshow som källor så försätter du inte bara dig själv i en utsatt position, det känns knappast meningsfullt för mig att kommnetera vad planetens samlade nut´s anser.
  Jag har också under min tid inom regringskanslierna anklagats för att vara en del av ZOG, och agent för Judisk infilitration av Sverige.
  Eller vara infiltratör och spion åt främmande intresse i sveriges försvarsmakt, osv, osv
  Har jag enligt dig ansvar för att lägga tid på att bemöta dessa källor också bara för de skriver om mig, eller nåt arbete jag ansvarat för ????

  SvaraRadera
 37. Förlåt Egon, glömde efternamn,tidgare postning är alltså av Joakim Wohlfeil

  SvaraRadera