14 februari 2011

De vill inte hata

Idag är det Alla hjärtans dag. Jag vill också uppmärksamma det med att berätta om två män. De är palestinier Ismail Khatib och Izzeldin Abuelaish de berövades de käraste de hade: Sina barn.
Istället för att söka hämnd eller sjunka ner i hat, har de gjort motstånd mot ockupationen med mänsklighet och vägran att hata.

Citat" Izzeldin Abuelaish nu kallas bara "Gaza läkare" fångat hjärtan och rubriker över hela världen i efterdyningarna av fruktansvärda tragedin: den 16 januari 2009, slog israeliska granater sitt hem på Gazaremsan och dödade tre av hans döttrar och en systerdotter.Ömsom inspirerande och hjärtskärande, hoppfull och skrämmande, detta är Abuelaish berättelse om ett liv i Gaza och dess kamp och smärta.
 En palestinsk läkare som är född och uppvuxen i Jabalia flyktingläger i Gazaremsan, är Abuelaish ett infertilitet specialist som bodde i Gaza men utövade även sin specialitet på israeliska sjukhus.
Från landremsa han kallar sitt hem (en plats där 1,5 miljoner flyktingar är inklämda i 360 kvadratkilometer mark), har Gaza läkaren korsat gränsen  som delar upp området under större delen av sitt liv, som en läkare som behandlar patienter på båda sidor av gränsen och som humanitär som ser behovet av förbättrad folkhälsa och utbildning för kvinnor som en väg framåt i Mellanöstern.
Istället för att söka hämnd eller sjunker ner i hat, i denna personliga berättelse om sitt liv, är Izzeldin Abuelaish budskap för folket i Mellanöstern att börja prata med varandra. Hans djupaste förhoppning är att hans döttrar kommer att bli den sista offer på vägen mot fred mellan palestinier och israeler."slut citat ur Översättning från bokförlaget  IndigoIsmail Khatib citat ”Heart of Jenin”, en dokumentär om den palestinske fembarnsfadern Ismail Khatib vars tolvårige son Ahmad sköts i huvudet av israelisk militär år 2005 och fördes till Rambam-sjukhuset i Haifa. Efter att ha rådgjort med palestinska politiska och religiösa ledare beslöt sig Ismail för att donera Ahmads organ till israeliska barn – de flesta arabiska men också till en liten ultraortodox flicka från Jerusalem.För Ismail är donationen hans sätt att göra motstånd mot ockupationen: mänsklighet som svar på en brutal dödsskjutning. Filmen följer Ismails liv, hans familj, sorgen över Ahmad, kontakten med de barn vars liv kunnat räddats och Ismails arbete med barn och ungdomar i Jenin för att ge dem en bättre framtid.
Den visar också på ett smärtsamt sätt den förnedring som Ismail tvingas utstå varje gång han reser in i Israel och den spända relationen med den ultraortodoxa familjen." slut citat  Ur Svenska Freds


Har Israeliska staten tagit intryck av Ismail Khatibs exempel och visar mer generositet mot sjuka palestinska barn? citat" 2008-10-20 "De israeliska myndigheterna har hindrat sex hjärtsjuka palestinska barn från att lämna Gaza för att åka till östra Jerusalem där influgna brittiska hjärtspecialister skulle genomföra operationer." ur Amnesty

Läs: Wikipedia-Gjutet bly

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. En oerhört bra och angelägen text Egon!
  Hatten av! :)

  SvaraRadera
 2. Men terroristförklädnaden i sin logga tar Guardian inte av sig i första taget :)

  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 3. Bo Rööser man kan ha synpunkter på Guardians logga, men vad har det min artikel att göra? Har du inga kommentarer om den? Du är läkare? Kommentera din kollega Izzeldin Abuelaish istället.

  SvaraRadera
 4. En tragedi som slog alla hårt när det hände. När sargade familjer väljer att inte hata och hämnas är det värmande.

  Man behöver inte vara läkare för att känna med läkarfamiljen.

  Guardian kan inte ta hatten av om han inte bär hatt.

  Anna Roth

  SvaraRadera