15 februari 2011

Egypten och USA

Jim Wallis är amerikan skriver en bra och tänkvärd gästkrönika i tidningen Dagen han är chefredaktör för Sojourners  ( is a progressive Christian commentary on faith, politics and culture)

Citat” Kom ihåg att USA inte talade om demokrati i Egypten, inte drev på utvecklingen, inte talade om att en snabb förändring var nödvändig förrän ni riskerade er säkerhet, trygghet och era liv för demokratins sak. Ni fick samtalet att ändra riktning och samtalet hade fortsatt i samma banor som i decennier om inte ni hade gjort vad ni gjorde. Era generationssyskon i andra länder i hela arabvärlden och även på andra håll betraktar nu vad ni har gjort. ” slut citat Släpp inte greppet om den fortsatta utvecklingen i Egypten 

Läs även en fräck artikel som jag hittade på  Stephen Sizer Pastor Evangelist      Blogg

Citat" Kristna sionisters ledare, John Hagee, förutspår att Egypten kommer att bli nästa Iran, mening, en ett nytt huvud för den månghövdade odjuret som är islam, och detta trots att de som förstår dynamiken i egyptisk historia och samhälle (för att inte tala om hur den egyptiska revolutionen kom) säger att detta inte kommer att hända Som understryker varför Egypten är ett problem för kristna sionister.
När Hal Lindsey skrev sin kristna sionistiska dussinroman The Late, Great Planet Earth, 1969 talade han med stor säkerhet om den kritiska typ av allians Egypten skulle göra med Sovjetunionen i en offensiv satsning mot Israel som en nödvändig föregångare till Kristi andra ankomst. Sedan Egypten bröt förbindelserna med Sovjet följt av senare död i Sovjetunionen. Vid tiden Lindsey skrev sin nästa bok var detta scenario inte längre hållbar och tvingar honom att hänga upp sitt apokalyptiska hopp om en annan politisk demon. (Som nu mer eller mindre blir islam).
Man undrar vad Hagee och Lindsey andra gillar dem kommer att göra när Egypten och eventuellt andra av de stater i Mellanöstern kristna sionister älskar att villianize i sina apokalyptiska scenarier, bli sekulära demokratier. 

Eller ännu värre (från en apokalyptisk kristen sionist perspektiv) vad gör de om en ny demokratisk egyptisk regeringen medverkar till ett legitim fredsavtal med Israel, som leder till avveckling av olagliga bosättningar och skapandet av en livskraftig palestinsk stat på mark kristna sionister insistera hör till världens judar. Poängen är, tänk om dessa händelser leder till en politisk lösning som gör den kristna sionistiska "End Times scenario" inte längre hållbar? Kommer Hagee och hans vänner fortsätta att höja den apokalyptiska flaggan även när det är vindstilla att hålla den flygande? 

Eller kommer de bara stänga igen butiken, vänder ryggen till Israel, eftersom hon inte hålla sin del av apokalyptiska köpet? Eftersom detta är den primära grunden på vilken kristna sionister som Hagee bygga sitt stöd för den israeliska staten (trots Hagee påståenden om motsatsen) ett sådant scenario är inte längre möjlighet. Håll ögonen öppna. " översättning till svenska läs orginalet här:
Varför Egypten är ett problem för kristna sionister

Citat” 1980-talet var ett oroligt decennium. Det fanns kristna som talade om att Sovjetledaren Leonard Brezjnev var Antikrist. När han dog fick nästa Sovjetledare, Jurij Andropov, denna titel och därefter hans efterträdare, Konstantin Tjernenko. När Tjernenko oväntat avled fanns det sådana som var övertygade om att Michail Gorbatjov var Antikrist eftersom han hade ett fult rött födelsemärke på sin panna. ” slut citat ur Bli inte smittade av ”sista-dagars-febern” av J Lee Grady Tidigare redaktör för och nu medarbetare i Charisma Magazine

Läs även: ”Egypten, fred och den globala ekonomin är några av ämnena som pastor och utfrågaren Rick Warren utlovar.” Pastor ska pressa Blair på insider-information

Tidigare artikel Eskatologiska spekulationer-2 

"Den bild jag länkar in inger hopp bildtext : ”Kristna demokratiaktivister bildar ring runt muslimer som ber under demostrationerna i Kairo."

Läs även andra bloggares åsikter om egypten

Vårt Land-2
Vårt Land 

48 kommentarer:

 1. Jim Wallis är bra som alltid.

  Du tar upp en intressant tanke med de kristna sionisterna. Skulle Israel gå med på nåt fredsavtal så skulle många av dem se det som ett stort svek.
  Precis som de judar som vägrar flytta till isarel utan har det "alldeles för bra i USA och Europa" (citat av ledande företrädare i Svensk församling som Isarels ambassad berömt som sanna Isarelvänner)

  SvaraRadera
 2. Stanley Sjöberg skriver om samma "End Times scenario" som John Hagee
  Citat” Enligt en artikel i Jerusalem Post den 3 februari, finns en oro att revolutionen i Egypten kommer att få en islamistisk inriktning. Från början var det ett folkuppror mot en korrumperad regim som länge missbrukat sin makt. Risken finns att de som nu vill demokrati, skjuts åt sidan av det muslimska brödraskapet som är en militant rörelse med fanatiska visioner. Då blir utvecklingen i Egypten lika farlig som i Iran, i Syrien, Libanon och i Gaza. Det muslimska brödraskapet vill inte ha fred med Israel, utan hellre göra gemensam sak med islamistiska stater för att utplåna staten Israel. Hemmets Vän

  SvaraRadera
 3. Egon: Lyssnade just på nyheterna på NPR, National Public Radio, och en representant (noterade inte namnet) för upproret/revolutionen för demokrati uttryckte samma farhågor. Militärstyret har satt in en kommission för att utveckla revision/reformer av grundlagen och han ansåg att Muslimska Brödraskapet hade för stor roll, för stor procent representanter. Han är rädd att det kan bli en teokrati. Kan det vara så att Israel och andra kan ha haft mycket goda skäl att "skynda långsamt"? Jag hoppas verkligen det går vägen.

  Joakim: Vad är "de kristna sionisterna" för sorts djur? Både kristna och stöder Israel som judiskt nationalhem? Så hemskt farligt det måste vara! :)

  SvaraRadera
 4. Det är ingen av oss har påstått att citat”Vad är "de kristna sionisterna" för sorts djur? Både kristna och stöder Israel som judiskt nationalhem? Så hemskt farligt det måste vara! :)” slut cita AK Roth
  De är inga djur ( eller har jag missat någonting) Men de farliga är för en fredsuppgörelse. De stöder inte Palestiniernas rätt till ett nationalhem utan kommer att motsätta sig en sådan( och deras inflytande på USA:s utrikespolitik skall inte underskattas) där i ligger deras farlighet.
  Citat ”De brukar tolka Uppenbarelseboken så att det judiska folket måste återförenas i Israel före Kristi återkomst, och att Israel måste återerövra de landområden man hade under biblisk tid . Därför menar man att alla judar har en plikt att flytta till Israel, och uppmuntrar Israels ockupation av Västbanken och Gazaremsan, vilka anses ingå i Israel (Yeretz Jisroel) sådant det geografiskt beskrivs i Bibeln.
  De kristna sionisternas syn på Judarna som ett redskap för Kristi återkomst, iden att Judar inte hör hemma någon annanstans än i Israel och motståndet mot att Israel skall sluta fredavtal retar många Judar som ser kristen sionism som instrumentalisering av det judiska folket och en typ av antisemitism. ” slut citat ur Kristen Sionism

  SvaraRadera
 5. A-K, kristna sionister är en samlingsbeteckning på kristna som utgår från en Liberalteologisk tolkning av bibeln där ett visst antal värdsliga händelser måste ske för att Jesus skall komma tillbaka. Man uppfattar även att man har som uppdrag att främja/påskynda denna agenda.
  Exempelvis stöder man Israel i alla försök att erövra så mycket land som möjligt, däremot är man mycket orolig för att Israel skall sluta nån slags fredsavtal för då försenas Harmageddon.
  När Isarel drog sig ur Gaza sa ledande krista sionister att Sharons hjärnblödning var Guds straff.

  Det är också viktigt att alla Judar snarast flyttar till Israel, (för att då kunna förgås i Harmageddon, förutom den lilla rättfärdiga spillra som omvänder sig till den rätta tron. Däremot är det viktikgt att inte missionera bland judar innan detta så de verkligen gör sin plikt och samlas för att förgås).
  Därför kan exempelvis Antisemitismen ses som ett slags straff för Judar som envisas med att bo i USA eller Europa.

  - Varför frågan du mig hur farliga dessa ideer är, jag tycker det vore intressantare att veta vad du tycker ?
  - Anser du också Judar har det för bra i USA och Europa ?
  - Borde alla Judar se det som sin plikt att snarast flytta till Israel ?

  SvaraRadera
 6. Varken Egon eller den notoriske Wohlfeil har uppenbarligen någon aning om att kristen sionism spänner över ett mycket vitt fält från kristna som helt enkelt sympatiserar med den judiska staten till fundamentalister som önskar ett kristnade av judarna.

  Men det är symptomatiskt att de de båda extremistiska herrarna sätter likhetstecken mellan kristen sionism och kristen sionistisk fundamentalism.
  Om det går att demonisera Israelvänner skall det givetvis göras även om det blir soppa på en spik.
  Israels regering har f.ö. godkänt öppnandet av en internationell kristen ambassad i Jerusalem

  http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Zionism

  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 7. Joakim, jag tycker inte det är trevligt att kapa orden kristen och sionist och sätta ihop dem för att benämna kristna som är mot en palestinsk stat eller har andra mål, bl.a. det att så småningom omvända folk som är helt nöjda med sin egen tro.

  Ordet kristen torde betyda ett positivt ord för kristna som du och Egon, så det återstår att ordet sionist blir det avgörande ordet, det som så ofta används som skällsord, ibland synonymt med judar.

  Ordet kristen kan ju ha negativa "connotations" förstås, beroende på vad ett sådant djur kan ha hävt ur sig.

  Egon, när jag skriver "vad är det för djur" har jag nog översatt ett amerikanskt talesätt, ett ganska neutralt ett, till svenska och det fungerar kanske inte.

  SvaraRadera
 8. Till Bo Rööser citat "Israels regering har f.ö. godkänt öppnandet av en internationell kristen ambassad i Jerusalem" Slut citat BR
  Vad är det för uppseendeväckande med detta? citat"Den internationella Kristna Ambassaden bildades i Jerusalem 1980. Det var en grupp kristna som på ett konkret sätt ville stödja Israel då världens ambassader flyttades från Jerusalem till Tel Aviv för att visa att man inte såg Jerusalem som Israels huvudstad." ur Den internationella Kristna Ambassadens hemsida. Deras verksamhet är ju ett politiskt stöd att för Jerusalem som Israels huvudstad.

  Så här skriver Rawia Morra ( poet,översättare och palestinier född i Libanon som flykting, hennes föräldrar hör till de fördrivna från Galiléen ) när hon läser om Jerusalem-marschen tidningen Dagen Citat :”Det var en häpnadsväckande läsning för min del. De kristna palestiniernas lidande är tydligen något ovidkommande för dessa kristna! Den är liksom inte ens en del av storyn. Här visar jag en del konst med kristna motiv. Det speglar den palestinska kristenhetens, världens äldsta, upplevelse av det som sker idag i Palestina. Dessa bilder finns på många palestinska bloggar och sidor på nätet och även om deras upphovsmän ännu är okända för min del, uppfattar jag dem som rätt träffande. Det väcker hoppas jag en del tankar om deras situation. För det verkar som om kärleken inte omfattar dem, och inte välsignelsen heller. Kristna från hela världen kommer till det heliga landet och dansar på de ursprungliga kristnas bröst.” Slut citat.Jerusalem

  SvaraRadera
 9. Joakim, dina frågor ska jag besvara, men allvarligt, måste du fråga om något så självklart? Du är för misstänksam:

  Fråga ett: Jag syftade på hur farliga kristna som stöder att Israel finns som judiskt hemland skulle vara, vanliga kristna. Jag trodde du skulle förstå vad jag menade. Jag har ingenting gemensamt med fundamentalistiska kristna som tror att det återupprättade Israel ska bli det du skriver om, etc. etc. Menade bara att ifrågasätta orden "kristna sionister" som samlingsnamn för dessa människor.

  Fråga två:- Anser du också Judar har det för bra i USA och Europa ?

  Nej. Jag tycker svenskar har det alldeles för bra i Sverige fast de gnäller mycket. Och jag inser att judar inte alltid har det så bra i Sverige, att fula trynet dyker upp då och då. Rabbinens hustru i Malmö kan inte gå på promenad med sin man och sina barn. Somliga politiker och aktivister bidrar med makalös otrevlighet och aningslöshet.

  Fråga tre:- Borde alla Judar se det som sin plikt att snarast flytta till Israel ?

  Nej igen, även om Reepalus ageranden har bidragit till viss flytt. Men Broderskaparen Ulf Carmesund ska ha sagt i debatten nyligen att judarna i Israel kunde flytta tillbaka till sina hemländer. Kristen antisionist eller liknande djur? You tell me! Nästan så att israelerna borde starta en kampanj: VI FLYTT INT! :)

  SvaraRadera
 10. Ledsen, Egon, men jag måste faktiskt kommentera och upplysa lite. Jag ger källor nedan. Du kom med ännu ett namn som tydligt ger dig inspiration, Egon.

  Källor här:

  http://www.expressen.se/kultur/skribenter/dilsademirbagsten/1.1430355/islamister-ar-demokratins-fiender

  Rawia Morra citerad i Dilsa Demigbar-Stens artikel:

  "...Rawia Morra själv svarar på sin blogg på en uppmaning från kollegan Mohamed Omar om att skriva mer om konflikten:
  "Och för vem ska jag skriva? Till sionisttidningar eller sionistförlag? Och bli recenserad av sionistiska uppblåsta schauvinister i den fastfrusna ankdammen som vet men inte riktig förstår hur stor världen är?"
  Morra är inte ensam om att tro att judar är roten till allt ont och att de styr världen..."

  ...och här:

  http://skma.se/2010/10/inte-bara-vanlig-demagogi/

  "...Vissa arbetar med mer subtila medel. Enligt Aftonbladets politiska redaktör Helle Klein – som förespråkar bojkott av Israel men inte av några andra stater i världssamfundet – hade de palestinska offren för Israels angrepp inte dödats, de har ”förintats” (14/1 2009). Mer rakt på sak var Rawia Morra, som enligt Aftonbladets biträdande kulturchef Åsa Linderborg hade ”bästa svenska bloggen” om Gazakriget (8/1 2009). Morra visste att berätta om ”israelernas högmod, habegär och blodtörst” och om hur kriget i Gaza var ”en förintelse. Det är ett jätteläger. Det är en gaskammare och en förbränningsugn på en och samma gång.” Linderborgs favoritbloggare citerade också med gillande en ökänd judehatare som förklarade att ”israelerna [är] monstruöst utrotningsbenägna” och att detta ”hindrar israelerna från att tillhöra mänskligheten”..."

  Vad har du gemensamt med detta sällskap, Egon? Att israelerna är i sin natur omänskliga? Araber och druser och kristna också eller bara judarna? Vet du vad, jag tror jag måste gå och borsta tänderna och gurgla med nåt antiseptiskt, brygga en kopp kaffe och få lite god smak i mun.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 11. Nu har således muslimerna Ida D. som Rawia Morra beslagits med belagda antisemitiska yttranden. Egon fortsätter att kalla Ida D. för sin vän och citerar gillande Rawia Morra.
  Vilken slutsats vill du att en betraktare skall dra av detta, Egon?

  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 12. A-K, det är inte jag som uppfunnit begreppet Kristen Sionism, du frågade om jag tyckte det var så farligt och då är det väl inte så konstigt om jag frågar dig vad du tycker.

  Jag som levt inom denna tradition är numera mer intresserad hur man ser på den från utsidan.
  Insidan kommer kollapsa eftersom den saknar grund i Bibeln.

  Det skulle vara riktigt humoristiskt med en ViFlyttInt rörelse, eller till och med bara en ViFlyttOmViHarLustTillDetMen StruntarVarNiTyckerViSkaBo-rörelse.

  Jag kan garantera den skulle skapa oro i leden.

  Nu kommer jag inte ha tid at skriva så mycket igen på att tag, skönt va ;-)

  SvaraRadera
 13. Hoppsan, kunde inte låta bli ett litet PS!

  Om du räknar in vanliga kristna som stöder att Israel finns som judiskt hemland (ett hemland för det judiska folket var väl konventionstexten) så kan du ju definitivt sortera in din favorit Ulf Carmesund bland dessa kristna sionister. Hur farlig kan han vara ?? ;-)


  PPS!! Alltid bra att gå till källan med citat, speciellt om de kommer från Öholm som har välkända problem med 8'e budordet.

  SvaraRadera
 14. Jag känner bara Carmesund från nätet, vad han skrivit, rapporteras ha sagt och inte minst från politiska ställningstaganden som går emot.

  I Expressen försvarade han Broderskaparnas inbjudan till Gilad Atzmon, ökänd antisemit, med den märkliga synen att en jude inte kan vara antisemit. Bra, då är det bara att samla in en massa "token"judar som har samma åsikt som en själv och det blir bevis av något slag. Det görs ofta, ofta bland de mest fientligt ställda.

  Om de antisemitiska faktorerna på det politiska Ship to Gaza Carmesund deltog i har jag inte sett något rakt uttalande, bekymmersamt nog. På Uppsala Nya Tidnings fråga om IHH, som finansierade Mavi Marmara sa han om IHH att "den vad han vet är en hjälporganisation." Jaja, det är ju Hamas också.

  Vidare från UNT: "... På frågan om aktionen delvis kapats av våldsverkare svarar han: -Även turkar kan vara medmänskliga..."

  ???Godda' yxskaft!

  Anklagar du Siewert Öholm för stöld? I de lutherska och katolska buden handlar förstås det 8:e om falskt vittnesbörd. Och detta är knepigt nog det Öholm i den aktuella debattartikeln anklagar Carmesund för.

  Just nu läste jag en artikel av Öholm som handlade om den prekära situationen för kristna i Mellanöstern. Det verkar som om ni har något gemensamt trots att du verkar förakta mannen på äkta kristet vis. Men ni kanske inte slåss handgripligen som de kristna sekterna i Jerusalem, som omvittnat av Maria i Jerusalembloggen?

  SvaraRadera
 15. Du Bo Rööser jag vet att du hela tiden nagelfar mina texter i jakt på antydan till antisemitism eller önskan om Israels utplånande. I din jakt försöker du även bestå mina vänner med detta. Jag kan inte ta ansvar för vad andra tycker eller sagt eller kommer att säga. Har du synpunkter på dem får du ha en dialog med dem. Men jag tar ansvar för de citat som jag länka till i min blogg och där kammade du noll om ” antydan till antisemitism eller önskan om Israels utplånande”.

  Antisemitism är diskriminering av judar, fientlighet mot judar och fördomar genemot judar.

  Sionism är en nationalistisk rörelse med rötter i 1800-talet som strävar efter att åstadkomma en judisk stat i Eretz Yisrael (landet Israel). Namnet kommer av bergsfästet Sion utanför Jerusalem som under diasporan fick symbolisera judarnas längtan tillbaka till landet Israel. Även om sionismen är baserad på en religiös tradition som kopplar judarna till Israel är det i huvudsak en politisk rörelse med rötter i 1800-talets antisemitism och förtryck av judarna i Europa.

  Om Rawia Morra inte gillar Sionismen som ide'kan jag förstå citat”Min historia är lång och förskräcklig. Jag kommer från en by i Övre Gaililén som heter Suhmata, den var blandad, kristna och muslimer. Mitt i byn finns en korsfararborg, och en mycket gammal, fast tyvärr, sprängd kyrka. Moskén är också sprängd. Min mamma och pappa kom till Libanon som barn. Jag föddes i flyktinglägret Tall al-Zaatar som massakrerades 1975. Där dödades min pappa och många av mina släktingar. Sedan flyttade jag söderut. 1978 invaderade Israel och fientligheter fortsatte tillsammans med andra omständigheter gjorde det att vi flyttade till en liten stad söder om Beirut. Israeliska flygräder var vardagsmat. Min bror försvann i Sabra och Shatila 1986. Hans kvarlevor hittades 2005. Förlåt, men jag orkar inte skriva mer... slut citat Rawia M

  SvaraRadera
 16. Alla har olika erfarenheter, Egon. Men för den skull behöver man inte ta extremisters och hatares linje, ge dem trovärdighet, vifta bort allt annat. Du har alltså inte varit mottaglig för kritik av och information om Morra sedan förra omgången? Kommentarerna från 2008 hos dig i detta ger många andra insikter:

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/11/jerusalem-del-5.html

  Kanske är det en samling faktorer som skadat Morras förmåga att ta in saker från olika håll? Var det inte du som liksom jag beundrar läkaren som valde att inte bli hatare? Mer sånt, mindre länkande till hatare och förfalskare.

  http://ingero.blogspot.com/2008/07/att-hylla-en-barnamrdare.html

  Jag vet inte vad du känner till om Samir Kuntars brott men här finns läsning från en libanes om du inte känner till vad som hände den israeliska familjen:

  http://forabetterlebanon.blogspot.com/2008/06/return-of-samir-kuntar-child-killer.html

  Det finns en koppling till kapningen av Achille Lauro där Leon Klinghoffer kastades överbord i sin rullstol. Rawia Morras rapportering av Kuntars frisläppning är märklig.

  Alla borde ifrågasätta de tydligt empatibefriade som hyllar denne man, praktiskt taget alla ledare i regionen, inklusive Abbas:

  http://www.haaretz.com/news/samir-kuntar-i-met-with-abbas-in-beirut-at-his-request-1.253059

  Jag tror du ger många extremister för stor trovärdighet, Egon, och det underminerar din trovärdighet, i hög grad. Jag har diskuterat med Ida D. på Al-Hamatzav för några år sen. Det slutade med att vi kunde utväxla matrecept i alla fall. Vi hade en del gemensamma åsikter om Balkan där min ideella grupp stödde muslimer i deras nöd men när ämnet handlade om raketbeskjutningarna mot Sderots befolkning fann Ida det för gott att kalla det legitimt med diverse ursäkter. Går inte och gick inte att acceptera!

  Läs även detta som omnämner både Ida D. och Rawia Morra på Al-Hamatzav:

  http://al-hamatzav.org/permalink/pallywood-anything-goes/

  Det handlar om att bosättare skulle ha bussat grisar på palestinier.
  Rolig läsning...men egetligen inte.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 17. Du Bo Rööser jag upprepar min fråga vad drivs du av? Vad är din bakgrund Min grundsyn:
  alla människors lika värde, alla staters skyldighet att följa internationell folkrätt och min sympati för de svaga och utsatta.

  SvaraRadera
 18. " min sympati för de svaga och utsatta." skriver du Egon men i vanlig ordning exkluderar du invånarna i Sderot och anhöriga till de många civila israeler som mist sina liv i arabiska självmordsattacker.
  Ynkligt, Egon.
  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 19. Till Bo Rööser "men i vanlig ordning exkluderar du invånarna i Sderot"
  Det gör jag inte: citat” SKR:s följeslagarprogram har funnits sedan 2002. Det kom till efter att kyrkoledare i Jerusalem skrev ett brev till Kyrkornas Världsråd och önskade att fredsälskande människor skulle komma till området för att verka för fred och säkerhet för palestinier och israeler. Ni övriga kan läsa här deras rapporter göra er själva en uppfattning SKR:s följeslagarprogram Sofia Hammarström- besök i Sderot Ewa jonsson och enögdheten

  SvaraRadera
 20. Dessutom försöker jag ge svar ” Israelerna borde fråga sig varför vill de utrota oss ? Har vi själva skuld i detta? Istället förnekar man delar av sin historia. Och framställer sig som de eviga offren. Skymning över Tel Aviv

  SvaraRadera
 21. Jag har aldrig sett något så korkat som ditt påstående att Israels folk skulle vara skyldiga till att araberna vill utrota dem, Egon.
  Detta passerar definitivt gränsen för det anständiga och är lika dumt som att påstå att judarna själva är skyldiga till antisemitism vilket nazister brukar påstå.
  Nu har du avslöjat dig, Egon.

  A-K!
  Visserligen anser såväl Siwert Öholm som Egon och hans kumpaner att de kristna i Mellanöstern är under hot.
  Men Siwert förlägger korrekt hotet till den muslimska mjoriteten i regionen medan Egon och hans meningsfränder hallucinerar om att Israel utgör det stora hotet mot de kristna.

  /Bo Rööser

  SvaraRadera
 22. Bo Rööser har du inte hört talas om fenomenet "The circle of violence" För i princip varje person som debatterat mellanösternkonflikten så vet man att detta fenomen har beskrivits från både Israelisk och Palestinsk sida, när våldsdåd motiveras som hämnd för tidigare våldsdåd som motiverats som hämnd för tidigare våldsdåd osv..
  Både Palestinska, Israeliska och internationella ledare har tagit upp vikten av att bryta denna cirkel för att någonsin nå fred. Det är detta  Zochrot ["Remembering"] försöker åtstadkomma.
  Kan det vara så att alla de tillmälen och okvädningsord du öser över mig och andra debattörer egentligen handlar om just din oförmåga att klara en saklig debatt, och att du inte ens från andra som säger sig stödja Israel får stöd för dina mer extrema åsikter ?
  Du har bara under de senaste inläggen du gjort på min blogg anklagat mig för antisemitism, feghet, använda naziargument, extremism, att vara korkad, demonisering, dumhet....Samtidigt som du i sak misslyckats i alla debatter mot andra skribenter som du angripit. Du anklagar mej att aldrig skriva om tex ” exkluderar du invånarna i Sderot” fastän jag gjort det.
  Jag tror att vi alla, och framför allt du själv skulle tjäna på att du funderade över hur du själv vill uppfattas innan du skriver nya kommentarer. På den låga språkliga, sociala och kunskapsmässiga nivå du nu kastar dig in i debatter känns det rätt meningslöst att bry sig.

  SvaraRadera
 23. Egon, jag hittar inte de belägg jag behöver för att veta precis HUR(!) SKR har tagit ställning mot attackerna mot Sderot, hur de tog ställning mot mordbombningarna under just den tid SKR blev aktivt i området, hur de har stöttat befolkningen i Sderot under alla år och vad de har gjort för den instängde Gilad Shalit. Det räcker inte att säga att man verkar för fred för båda folken. Man måste verkställa det också. Hur bedömer man relativ tystnad?

  Denna artikel kom upp på nätet vid sökning på SKR Sderot.

  http://ilyameyer.com/svenska/tag/sveriges-kristna-rad/

  När artikeln skrevs 2008 hade IRK inte ännu krävt att få besöka Shalit. Det tog tre år(!) för dem att ens kräva detta, minns jag. Men SKR kanske agerade snabbare? Diakonia kanske?

  Den länk du kom med om Ewa Jonsson gav mig ingenting annat än att jag ser att du är arg på folk som kritiserar SKR och deras linje.

  Du talar om "cycle of violence" och det finns på många nivåer i alla samhällen. Men i denna konflikt finns också "crime and punishment". Brottet är för terrorgrupperna, vilket du mycket väl bör veta, att Israel finns. Du kan inte säga mig att existensen av ett folks hemland skulle vara ett brott i sig och folket därför brottslingar. Men detta "brott" driver våldsgrupperna att agera medvetet direkt mot folket. HUR protesterar SKR?

  SvaraRadera
 24. Till Anna Roth: Initiativet till följeslagarprogrammet kom efter en förfrågan från palestinska kyrkoledare i Jerusalem. Tillsammans hade de formulerat ett brev till Kyrkornas Världsråd med en önskan om att fler skulle komma till området för att verka för fred och säkerhet för palestinier och israeler.
  Kyrkoledarna skriver:"We would respectfully request protection of all people in order to assist the re-establishment of mutual trust and security for Israelis and Palestinians. Further we would call on all peace-loving people from around the world to come and join us in a manifestation for just peace" SKR I det arbetet skulle följeslagarna vara en internationell närvaro som kunde visa solidaritet och stärka de lokala kyrkorna och de palestinska och israeliska krafter som verkar för fred. Allt med grund i folkrätten och ickevåldets ideologi.

  De är inte inbjudna av den Israeliska staten att skydda exempelvis människorna i Sderot. Snarare motarbetar den Israeliska staten freds grupper
  I Israel har parlamentet, Knesset, fattat ett mycket kontroversiellt beslut om att utreda varifrån israeliska människorättsgrupper får sin finansiering. SR
  Även har medlemmar Christian Peacemaker Teams vägrats inresa till Israel eftersom man måste resa via Israel för att komma till Västbanken. Ja jag är arg på exv. Ewa Jonsson sitter här hemma och kritiserar andra kristna som försöker bidra till ett bättre liv för sina medmänniskor på Västbanken.

  Israeli Soldiers Threaten Christian Peacemaker Team in Hebron

  SvaraRadera
 25. Egon, tack för svar: Jag tror inte man behöver en speciell inbjudan för att i Sverige gå ihop och manifestera mot att palestinks grupper krigar mot befolkningen i Israel, märk väl för att Israel finns. Man skulle inte ha behövt en speciell inbjudan för att i Sverige marschera mot den vansinniga vågen av terror 2000-2002, men gjordes det? Gav man något ansvar alls till dem som var skyldiga att stoppa våldet?

  Man skulle inte ha behövt en speciell inbjudan för att manifestera för alla utsatta barn i regionen, palestinska barn som israeliska, under Palestinska Auktoriteten som under Israel, vid en manifestering i Storkyrkan i Gamla Stan, där Rädda Barnen agerade selektivt tillsammans med Svenska Kyrkan och Palestinagrupperna Sverige, där Per Garthon spydde otrevligheter och hånade terrorns och Hamas offer. Israels barn uteslöts mitt under raketregnet.

  Visa mig hur SKR agerar nu mot Hamas och då mot dem som drev fram självmordsbombningarna, så får jag kanske en annan syn på deras arbete. Väntar de på inbjudan? Som tur var finns det mer nyanserade i denna debatt, dem du är så arg på och som du klagar på, vecka ut och vecka in för att de inte går på din linje.

  Jag tror Israel har goda skäl till misstro. Otaliga är de gånger det varit kris och svenska aktivister även kristna, öppet och självgott och under Israels skydd(!) sympatiserat med terrorister, från Fatah eller Hamas.

  Jag har full förståelse för att Israel inte ser gott på grupper som ignorerar deras utsatthet i regionen, ignorerar terrorismen och aldrig beklagar Israels svårigheter under konstant hot.

  Jag är tacksam för dem som pekar ut ensidigheten i SKR. De behövs som motvikt för allt illasinnat nonsens även om dessa också kan bli rent ensidiga.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 26. Hejsan Egon och A-K, det finns ett ännu enklare och kortare svar på frågan om SKR och Israel.

  När SEAPPI programmet startades i Israel/Palestina med inpiration från andra framgångsrika följeslagarprogram (Colombia, Chiapas/Mexico, Guatemala etc..) så avsåg man finnas på båda sidor. Israel förklarade då att man själva hade resurser att hantera säkerheten i landet och inte såg nåt värde av kristna följeslagare i Israel.

  Däremot ingår naturligtvis besök på Sderot och andra utsatta platser i Israel, möten med bosättare och andra Israeliska företrädare etc.. i utbildningen. (OBS!! Bara för att förtydliga extra så gäller detta utbildning, så vi respekterar Israels svar om verksamheten)


  A-K, återigen hittar du en helt irrelevant källa från en person som aldrig satt sin fot i Gaza, inte kan något om den lokala situationen och dessutom kan nog till och med du se tydliga felaktigheter i texten. Varför i hela friden denna vurm för skumma 2a och 3e handsuppgifter?

  SvaraRadera
 27. Nästa gång AK Roth länkar till någon israelisk höger-mupp – ska jag länka till Ahmed Rami – för han vet ju på motsvarande sätt, hur judar är…

  SvaraRadera
 28. Nu har förvisso Joakim plockat ner AK Roth i atomer, men när man ser till källorna blir man häpen….
  Jag brukar skriva att ”källkritik” är ibland många ”israelvänner” ett totalt okänt begrepp.

  Eftersom man konstant gnäller över hur den fullt riktiga och sakliga rapportering ifrån Israel/de ockuperade områdena ser ut, så lutar man sig ständigt mot massa suspekta källor som normala människor aldrig ens skulle ta i med tång.

  Och om man är missnöjd med exempelvis TT:s rapportering, så övergår det mitt förstånd hur man istället tror att Johan Ingerö skulle vara bättre och mer saklig …
  Det mycket enkla svaret är att Ingerö säger det som AK Roth vill höra - oavsett sanningshalt.
  Det hade för alla andra seriösa debattörer varit ett enormt problem.

  För det står det ingenstans i Monica Greens blogg att resan är arrangerad av Diakonia – det som däremot står är att ”Efter att ha gått igenom Mänskliga rättigheter, IHL= International Human Rights med jurister på Diakonia.”
  Sedan åkte man till Hebron.
  Detta är inte speciellt märkligt eftersom Diakonia sedan åratal har personal på plats och bedriver verksamhet samt har en stor kunskap om förhållandena i regionen.

  Men det som diverse okunniga haverist-bloggar som Ingerö, Fred i Mellanöstern, Haas läser in är något helt annat.
  A K Roth sväljer naturligtvis okritiskt alltihop.
  Det är otroligt märkligt hur någon som ständigt har så enorma behov av att ifrågasätta (”problematisera”) helt vanliga okontroversiella fakta om Israel och palestinierna, plötsligt inte har något att invända mot massa konstiga påståenden från israelhaverister som Haas mfl.


  Och hur i hela friden kan det vara Monica Greens fel, att Johan Ingerö påstår saker som Monica aldrig skrivit? Och hur kan det bli Joakims uppgift att ta reda på saken?

  Går AK Roth på någon form av medicin, eller använder droger?
  Den som möjligtvis ljuger är Ingerö – för han har fel!
  Det är hans förbannade ansvar att se till att skriva rätt – om han ska anklaga folk eller organisationer!

  Till syvvende og sist handlar detta om att AK sitter på sin pidestal borta i USA och ska tala om vad som händer i omvärlden, utifrån sitt extremt smala perspektiv uppbackat av massa lämpliga haverist och extremistkällor.
  Till mig vad som händer i Malmö – trots att jag bor i Sverige.
  Joakim ska läxas upp rörande situationen på de ockuperade områdena – trots att han ofta är på plats eller har kontakt.

  AK Roth- sakligheten och anspråkslösheten personifierad.

  SvaraRadera
 29. Egon, ser du det som relevant att Guardian spyr sin galla över en gäst? Att gästen är knappt tolererad av dig borde göra dig mer angelägen att inte ses som partisk i ditt modererande. Det var en drapa utan like, Guardian. Får skratta tyst så jag inte väcker familjen over here.

  En läsare av Monica Greens blogg, i vilken hon bara nämner en grupp, Diakonia, leds att tro att Diakonia "håller i trådarna". Skrev Ingerö att Diakonia var "arrangör"? Kan även du läsa fel?

  Jag vidhåller att Joakim borde utreda saken med Monica Green. Är detta inte vad Diakonia gjort andra gånger, gett juridiska utlåtanden? Mitt intryck är att grupper samarbetar och lägger upp dessa resor men Joakim på plats, (JPP), borde kunna utreda vilka som parade Monica Greens grupp med PFLP, Hamas och andra roliga farbröder, som den våldsförespråkande och judeföraktande stormuftin. Och halleluja, Monica has seen the light! Så kan man lätt se det.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ekrima_Sa%27id_Sabri

  "...Efter att ha gått igenom Mänskliga rättigheter, IHL= International Human[sic] Rights[sic] med jurister på Diakonia.
  Stod det kart[sic] för oss att Israel..."

  http://monicagreen.webblogg.se/2008/may/

  Du och Joakim får fråga Monica Green vilka dessa "Diakonias jurister" var, hellre än hålla er från saken, dissa mig och andra som störs av ensidighet och selektivt utelämnande av fakta på marken, Eller hur, JPP?

  Klart en vänstermupp inte gillar en högermupp. Egentligen är ju Ingerö liberal och en som ofta pekat ut antisemitiska och islamofobiska yttringar i Sverige och svenska aktivisters lättsamma syn (minst sagt) på terrorismen, det ofattbara i att se i Sverige hamas-och hezbollahfanor vaja där riksdagmän talar. Har Ingerö smulat för många av dina hatiska vapendragare? Du ogillar en som talar mot antisemitism och mot islamofobi Sverige? Om så har du nog många du ogillar.

  Joakim, vissla in din pitbull för fridens alla dagar! Säg: tack men jag klarar mig själv. Han tål inte mig och jag har nog sedan 5-6 år av dennes fanatiska proklameringar. Jag inser att du säkert inte behöver nån pitbull, då du själv kan morra och skälla men har blivit bättre tackålov och ska ha beröm.

  Allvarligt, JPP, ska du tala om källor om du inte opponerar dig mot somliga av Egons? Vore roligt att diskutera källkritik nån gång. Jag tar intryck från en samling olika bloggar och inser att somliga är mycket känslomässigt laddade. Det finns inte en blogg där jag håller med i allting. Men banne mig om jag accepterar hatiska bloggar.Slut på tid nu. Dags skjutsa barnbarn till skolan.

  SvaraRadera
 30. Skrev Ingerö att Diakonia var "arrangör"?

  Öh, ja, det gjorde han:

  Resans upplägg är det sedvanliga när Diakonia håller i trådarna.

  Den som håller i resas trådar och på så sätt får igenom det "sedvanliga upplägget" är just reans arrangör.

  SvaraRadera
 31. Piedestal –Roth, nu får du ge dig!

  Så här skrev du först:
  "Jag läste för ett par år sen via Johan Ingerö om riksdagsledamot Monica Greens upplevelser i det heliga landet under Diakonias regi"

  Med andra ord så trodde du själv helt och fullt att resan var arrangerad av Diakoni på grunda av Ingerös skriveri!
  Men Ingerö hade fel - eftersom han läste in saker som Monica Green faktiskt inte skrev.
  Du brydde dig inte om att dubbelkolla, alternativt var du lika blind som Ingerö.

  Nu säger du detta:
  "En läsare av Monica Greens blogg, i vilken hon bara nämner en grupp, Diakonia, leds att tro att Diakonia "håller i trådarna". Skrev Ingerö att Diakonia var "arrangör"? Kan även du läsa fel?"

  Nu försöker du dels påstå att Ingarö inte hävdar att Diakonia arrangerade resan – vilket du bevisligen själv trodde -samtidigt som du bekymrar dig för att folk på grund av Green tror att resan är arrangerad av Diakoni, vilket hon aldrig skriver…
  Disaster completed.

  Och varför i hela fridens namn ska Joakim bekymra sig över att du och Ingerö mfl inte klarar av att läsa innantill?

  SvaraRadera
 32. Joakim, du hade en utmärkt idé när du inbjöd mig att diskutera privat. Just nu ser jag hur förträfflig denna idé är! :) Jag är skyldig dig svar. Jag ska försöka samla ihop varifrån jag fått alla intryck men ger bara en källa här, så vi inte utnyttjar Egons gästfrihet:

  "...– Det finns en organisation som heter Diakonia. Den ordnar resor varje år där man förespråkar en annan bild av Israel än den jag står för. Diakonia bjuder med kristdemokratiska riksdagsledamöter och lobbar för en demonisering av Israel, säger Annelie Enochson...."
  [Kristdemokraten, var det visst.]

  Jag har sett Annelie Enochson bli utskälld och sett henne få beröm.
  Ljuger denna kristna människa, riksdagsledamot tillika, i sin "lobbar för demonisering" och vilka belägg har hon för den synen, undrar jag. Och om så, ljuger kristna av annan syn på konflikten, de som kommer dragandes med eller accepterar att man jämför Israels handlingar med nazisters och Sydafrikas rasister som skapade apartheidlagarna? Eller kommer alla med halvsanningar och det som stöder deras syn?

  Anita Brodén fick på en resa, arrangerad av "heaven-knows-who", enligt sin egen blogg träffa två personer som jämställde situationen med Apartheid, något jag ser som oacceptabelt och demoniserande, givet regionens historia, där vi alla vet vad som hände judarna i Jerusalem och givet hur Apartheid fungerade. Joakim, jag försöker hålla en open mind men det är svårt mot slutna sinnen.

  Guardian och Bulten i Bo: Den frågan är utredd. Joakim har svarat på den, att Diakonia inte arrangerade resan 2008. Ingerö fick ett intryck från Green, jag fick ett intryck från Ingerö etc. Jag håller på att ta in, ifrågasätta och diskutera. Ingerö brukar rätta när han har fel så vad som hände vet jag inte.

  Någon eller några organisationer arrangerade resan och vi borde kunna luska ut vilka som var ansvariga. Är det något man skäms för så att ingen vill ta ansvaret?

  Ni två hoppar in som små ettermyror men med er blogghistoria kan jag inte ta någonting från er allvarligt. Om det är att sitta på pedestal, so be it. Bättre att sitta högt än att kravla ner i dyn. Typ.


  Anna Roth

  SvaraRadera
 33. Min "blogghistoria" innhåller vad jag vet inga osynade vidarebefordringar av tredjehandsuppgifter och inte heller några felaktiga upppgifter som jag avstått från att rätta.

  Jag klår dig och Ingerö med hästlängder alltså.

  SvaraRadera
 34. Du klår mig med hästlängder i mycket, Johan Byegård. Men jag skulle inte skryta om att vara besatt av en folkgrupp av alla i världen.

  SvaraRadera
 35. Mig veterligen har jag aldrig någonsin bedrivit förtal mot någon folkgrupp överhuvudtaget. Jag bedömer alltid folk utifrån individbasis och aldrig utifrån DNA-molekyler.

  Jag bjuder dock in A-K Roth att påvisa motsatsen, om så ej sker betraktar jag ursäkten för ytterligare en A-K Rothsk lögn som redan framförd.

  SvaraRadera
 36. A-K, Låt mig reda ut några saker.

  1. NEJ, det är inte min uppgift att se till att Ingerö, Haas, (Enocksson) inte gör bort sig på bloggar eller media. Vill de fabulera med risk att bli avslöjade är det deras eget val.

  2. NEJ, jag har inget ansvar för hela för samtliga studieresor i Israel/Palestina. Inte ens om de får hjälp med någon del av programmet av mig. Det vore dessutom ytterst tveksamt juridiskt om vi skulle ha rätt att kräva in deras övriga program. När till exempel sk. Isarelvänner får hjälp att besöka Sderot eller för den delen en IHL-dragning är det i vissa fall inte ens troligt de skulle gå med på att visa hela sitt program för oss. Vi tar ansvar för att de får en proffsig och korrekt information under den tid vi har hand om dem.

  3. NEJ, jag styr inte över vad Bulten, Guardian eller andra skriver. Du tillbringar nog 400% mer tid än jag på bloggar och du känner dem jutill och med bättre än jag. Om inte du skrivit ut det hade jag inte ens haft namnet på Bulten och Gurdian visste jag till för några dagar sen inte heller vem det var.
  Om du vill slippa bli slagpåse för dina antagonister så sluta att bygga din argumentation på att citera en massa stollar.

  4. Du vill att jag skall kommentera en Enocksson och Brodén, kolla med dem vilken resa de var med på och om de upplevde den ensidig och om de citat du hittat är korrekta.

  5. Just ja, och skyll nu INTE på mig om Guardian, Bulten eller andra får ett skrattanfall !!! Du hittade ett nytt sanningsvittne som denna gång kunde berätta om Diakonia´s resor och att vi minsann "..lobbar för demonisering.." under dessa. Vi har nog snart haft 10% av svenska riksdagsledamöter på studiebesök, dock aldrig....Enocksson....


  Seriöst, A-K, jag fattar inte din nuvarande filosofi att "Källor blir bättre ju mindre kontakt de har med ämnet de yttrar sig om".

  Testa motsatsen ett tag istället !

  //Joakim


  PS! jag är skyldig dig en ursäkt, du ställde ett antal seriösa och relevanta frågor direkt till mig somförtjänar svar, jag har inte hunnit. Jag har INTE arbetstid för dessa diskussioner (som du ser på klockslaget)
  PPS! kom just hem från en resa, såg nu du skickat ett till mail, skall läsa imorgon

  SvaraRadera
 37. Kan man inte göra en liten check-lista med olika olämpliga personer som man kan förvänta sig att AK Roth använder sig av som källa - så kan man allt eftersom bocka av…
  Jag börjar:

  Ulf Ekman
  Per Ahlmark
  Gunnar Hökmark
  Johan Ingerö
  Anders Engström
  Dilsa Demirbag-sten
  Bröderna Ekeroth

  SvaraRadera
 38. På denna blogg upprepas ständigt” Varför demonstrerar ni inte mot diktaturer runt om i världen” istället för att alltid demonstrera mot Israel?
  För dessa vill jag nu informera att på många ställen i Sverige demonstreras nu mot Libyen
  Citat”Klockan tolv på onsdagen visade ett tiotal libyer i Luleå sitt missnöje mot Muammar Gaddafis agerande genom att arrangera en manifestation på Storgatan utanför Smedjan.- Vi måste stoppa diktaturen och hjälpa folket i Libyen. Svenskarna och omvärlden kan inte bara stå och se på medan Gaddafi fortsätter att döda. Han är galen, säger Josef Otman, 33, som bott i Luleå i sju år.Ett 20-tal åhörare trotsade den stränga kylan och stannade till för att lyssna på talarna. En av dem som greppade mikrofonen och pratade om ett tydligare ställningstagande mot Muammar Gaddafi var Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) slut citat läs mer:
  .Norrbottens Kuriren

  SvaraRadera
 39. Bra Egon!
  Jag förutsätter att det kryllade av "pro-israeliska" personer ibland demonstranterna.

  Annars så kan man ju tro att snacket om att protestera mot diktaturer enbart är en sak för att avvisa kritik mot Israel... ;)

  SvaraRadera
 40. Kul tanke Guardian. Jag är som sagt helt förundrad över denna makalösa förmåga att alltid hitta de som yttrar sig om något de inte vet nåt om.

  MEN, jag skall göra en liten notering. När det gäller Ekerotharna har jag intrycket att A-K håller rent mot SD, till skillnad mot en del andra debattörer har jag (jag kan ha missat nåt) inte sett några spår av påhopp mot muslimer etc..

  Men för allas skull så borde hon som sagt se över sina källor ;-)

  SvaraRadera
 41. Joakim
  Det är givetvis inte så att alla namnen kommer att bockas av, exempelvis bröderna Bäver…
  Men det finns ju andra.

  Precis så. Visst är källurvalet märkligt, man kunde ju annars få för sig att det låg något system eller tanke bakom…;)

  SvaraRadera
 42. Tack och några points well taken, Joakim.

  "...Seriöst, A-K, jag fattar inte din nuvarande filosofi att "Källor blir bättre ju mindre kontakt de har med ämnet de yttrar sig om"..."

  Anklagar du mig för att ha en filosofi? Jag filosoferar men filosoferar inte på detta sätt, lögnhals. :)

  Men du kan ju applicera motsatt tes på uttalanden av kunniga experterna Göran Lysén och Alan Derschowitz vs Egon Berglund eller valfri självutnämnd expert på internationell rätt och krigsrätt bland palestinaaktivister. Per Garthon som vittnade för Ahmed Rami kanske duger? Trovärdig is as trovärdig does!:)

  Ska man inte legitimt kunna kräva att en hjälporganisation borde hålla sig från juridiska uttalanden där dessa är kontroversiella från trovärdiga experter från båda håll? Det skulle inte utesluta att man går till roten av många problem i världen i försök att hjälpa. Kanske det finns två root-causes till konflikten, en varande intolerans av någon alls judisk närvaro, to the point of terrorism?

  Filosofering: Om man går på samma linje som dem som förkastar judisk närvaro på historiskt judiska platser varifrån judar fördrevs så sent som 1948, vad gör man då?

  Menar du att kritiker av Diakonia aldrig har rätt på någon punkt? Man ska skratta åt allihop? Du håller ju med i att alla organisationer, även Diakonia kan bättra sig om jag har förstått rätt? Att skjuta på eller skratta ut the messenger är vanligt men inte klargörande.

  Muppar kan ha rätt! Vilka är det som i bloggar har kritiserar Khaddafi och andra tyranner i åratal? Sent ska syndarn vakna tänker jag, när Egon nu berättar om demonstrationer mot despoten.

  Khadaffi var en som beställde Goldstonerapporten, Libyen satt i FNs Human Rights Council tillsammans med många andra av världens icke-demokratier. Inga hörbara klagomål då inte från aktivister. Läs detta jag googlade upp från Danny Ayalon.

  http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=189354

  Hjälporganisationer gick i taket när Libyen valdes till UNHRC men inte har jag sett många klagomål från aktivistgrupper. I stället har man accepterat goldstonerapporten, ett beställningsarbete av en despot med kompani som aldrig förmår fördöma aktioner mot Israel. Ska den då förkastas i sin helhet eller kan man ta intryck av den? Jag tycker inte det. Men den ska läsas kritiskt.

  [Noterar via muppars bloggar att Mattias Gardell, "världsberömd i Sverige", via Ingerö>>>Axess, skrev fin avhandling om Khadaffi 1992, nästan lika fint som Jan Guillou om Saddams Nya Arabien på 70-talet när han även romantiserade om terrorgrupper, nästan lika fint som Andreas Malm om homicida galningarna Hezbollah 2006. Vilka är det som har haft koll på arabvärldens despoter? Mattias Gardell som glatt samsas med IHH och BBP på Mavi Marmara och nu planserar en ny resa? Give me strength!]

  Man kan lära sig av meningsmotståndare och kritiker, Joakim. Jag lär mig av dig men jag lär mig inte av ensidig rapportering och undanhållanden. Då stängs mitt sinne för det kommer ut som enbart propaganda. Jag lärde mig av NGO-monitor att Diakonia gör ett bra jobb med undervisning och litteraturprogrammet. Jag inser att Diakonia nog måste gå balansgång och inte reta upp vissa grupper i sin strävan att accepteras och kunna hjälpa utsatta. Men jag undrar om den relativa tystnaden och den av mig och andra upplevda bristen på kritik mot annat kan åtgärdas? Här på bloggen är det helt klart bara ett som gäller, en och endast en skyldig. Hur realistiskt är det i vår värld, filosoferar

  Anna Roth

  SvaraRadera
 43. Vilka bockar du själv av, gnällbock!

  Ulf Ekman - ingen kunskap annat än via Egons blogg, är inte fundamentalkristen, kan han vara bra motvikt för en fundamentalpolitisk-vänster-kristen? Inte intresserad av kristna fanatiker höger eller vänster!
  Per Ahlmark - har respekt för mannen som var den förste att propagera för en palestinsk stat
  Gunnar Hökmark - läser ibland, bra motvikt till patetisk-svensk vinkling
  Johan Ingerö - gillar mupp som håller koll på antisemiter och islamofober
  Anders Engström - har ingen aning, har aldrig hört om denne
  Dilsa Demirbag-sten - respekterar vad hon skrivit i gammelmedia, måste vara vettig eftersom vänsterhatare hatar henne.
  Bröderna Ekeroth - inget intresse av SD, lämnar det åt avdankade sossar som ogillar invandrare. Har de bloggar?

  Vidare:
  Ulf Bjereld - stundom enveten aggressiv ensidig israelfördömare, upplevs lite mindre aggressiv vs Israel nu, påstod ingen svält i Gaza, numera tyst om StG. Skäms han över vänsterns lek med IHH och BBP, vädrar morgonluft? För mig även den plats där jag blev varse Egon Berglunds filosofi.

  Biology and Politics - marxist, har tystnat lite med sin frenetiska hyllning av Hugo Chavez, bokstavlig kramare av Ahmadinejad (Hugo alltså), vädrar Erik Svensson även morgonluft?

  Fredrik Malm - sansad, kunnig om Turkiska terrorgrupper ocvh därmed IHH och BBP

  Bulten i Bo - läste en eller två gånger innan den stängdes. Kommenterade - only in his dreams! Otä!nkbart!

  Guardian - You've got to be kidding!

  Diakonia Bloggar - bra insikt om hjälpområden i världen, om deras politik - no comment! :)

  Anne's Food - Mums! http://annesfood.blogspot.com/

  Jag fick en ny 6 quart/575 watt KitchenAid och bakar fina vörtlimpor med porter i, vetebröd, saffransbröd och snart semlor, så behöver recept.

  http://annesfood.blogspot.com/2009/02/weekend-cat-blogging-kittens-at-12.html

  Tittar på dessa med min calico katt Cheetah när folk har varit elaka.

  Dessa Mina Minsta bröder - läser och bråkar när elaka och ignoranta människor fördömer ensidigt och orätt.


  SvaraRadera
 44. Citat"Khadaffi var en som beställde Goldstonerapporten, Libyen satt i FNs Human Rights Council tillsammans med många andra av världens icke-demokratier. Inga hörbara klagomål då inte från aktivister." slut citat AK Roth

  För info: Diakonia kräver i ett gemensamt uttalande med 31 andra
  internationella bistånds- och människorättsorganisationer att Libyen och Bahrain omedelbart utesluts ur FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det internationella pressmeddelandet

  SvaraRadera
 45. A-K, detta blir min slutreplik i denna långa tråd.

  Grattis till en viss humor i behåll!

  MEN, sen måste jag påpeka att det känns som vi gått varvet runt när du kommer in på relevanta folkrättare och att kunna ta kritik.

  jag vill minnas att vi började korsa våra pennor (eller tangentbord ) när du saknade Lyséns perspektiv i nåt TV program. Jag frågade då på vad sett den var bättre då (jag tyckte den hade stora brister). När du inte specificerade detta så ställde jag frågan om det inte var så att du gillade Lyséns resultat oavsett om analysen egentligen var bättre.

  Varför skulle humanitära organisationer inte göra egna juridiska analyser? Du glömmer ju folkrättens historia, exempelvis RödaKorset är ju direkt länkade till folkrättens uppkomst. Som aktörer i Krigsområden är den egna analysförmågan helt avgörande för hur man skall agera.
  Det som du beskriver som kontroverser är ju en normal situation där de stridande parterna i en konflikt vill vinkla lagen till sin fördel, det är ju just där du som icke stridande aktör mest behöver en neutral analys. I/P-frågan är ett klassiskt exempel på en sån konflikt där parterna ständigt vill vrida perspektiven till sin fördel, och motarbetar fördömer all analys som inte utgår från deras perspketiv vinklad.

  Sen kommer vi tillbaka till detta med kritik som jag också vill minnas jag besvarat
  Jag berättade om den stora mängd kritiska rapporter och genomlysningar som ständigt pågår OCH hur mycket tid vi lägger dessa. Men varför lyfter du hela tiden lyfter kritik som väl med all önskvärd tydlighet visat sig bero på, rena lögner, fria spekulationer eller ibland rent löjliga arbetsmetoder (du fick en del exempel i ett privatmail).
  Finns det inte en risk att du letar så intensivt efter en passande åsikt att du blir mindre kritisk med källan

  Sen säger du att du inte såg nån kritik mot UNHRC och hanteringen av Gaza rapporten, hur kunde du missa det ? Robinson som inte lyckades ändra villkoren, men Goldstone som gick i direkt konfrontation för att ändra uppdraget.

  Kul att du läste om litteraturprogrammet, då kanske du också vet att Diakonia från Israelisk sida pekats ut som den enda utländska organisationen som inne på palestinskt område konfronterar antisemitisk och antiisraelisk propaganda.
  Är du verkligen säker på att du hellre vill att vi lägger mer tid på svenska uttalanden och bloggar?

  Det var även här jag saknade svar när jag konstaterade att det mesta av det svåra arbete i arabvärlden du efterlyser görs av just kristna organisationer, på plats, i kraft av lokal närvaro, på arabiska.

  När du skäller på Egon och andra så ville du ju inte berätta hur du själv stöttar demokrati, MR, kvinnor, minoriteter i förtryckta länder.

  Du vet säkert att Diakonia är den enda svenska organisation som står under direkt hot från AlShabab (Alquadias afrika-freg) för att vi utbildar flickor och lär ut om kvinnors rättigheter i Islamistiskt dominerande områden.

  Om, jag skall leverera en liten slutreflektion. Tror du inte det finns en fara att alltför mycket fokusera på vad som händer på bloggar, nemwsmill, och S-I-informations debattinlägg osv..osv.. och glömma verkligheten.

  Väldigt få Islamistledare läser svenska, och ännu färre kollar newsmill etc..
  Lokalbefolkningen i dessa länder som behöver utbildning och stöd för att kräva sina rättigheter läser absolut inte svenska bloggar.

  Finns det inte en risk att du skäller på de som stöder (eller utför) ett effektivt konkret arbete på plats där det behövs ?

  Men att de enda som finner nåd för sin kritiska granskning är bloggare och debattörer med talrika och i bästa fall engagerade utfall på svenska/engelska mot diktatorer, islamister, förtryckande strukturer och traditioner.
  MEN som aldrig någonsin nått eller påverkat någon av de berörda i verkligheten.

  SvaraRadera
 46. Notera, Egon, att jag askrev,

  "...Hjälporganisationer gick i taket när Libyen valdes till UNHRC men inte har jag sett många klagomål från aktivistgrupper..."

  Till dessa, hjälporganisationer alltså, räknar jag Diakonia. Du uppfattade fel.

  Aktivistgrupper på college campuses i USA, t.ex. har ingen brist på demonstrationer mot Israel men mot Khadaffi - både tyrann och terrorist (Lockerbie t.ex) - eller varför inte mot Hamas decennierlånga terrorattacker, eller åtminstone protest mot Hamas blodiga tyranni mot egna - ingenting! I Sverige?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 47. Till AK Roth din senaste kommentar avvisas

  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 48. Jag lägger inte ut din kommentar § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.
  citat ur kommentar som ej publiceras ”Och ibland klpampas och trampas det så förskr¨åckligt att man blir r¨ådd! Nu ska jag tillbringa 4 timnmar i skogen i snön med en scoutgrupp, 11-12 år, som har till mycket mer vett än mina pitbullsbelackare som tolereras här hos Egon. De ska lära sig om ekologi och konservation. Vi hörs! Anna Roth “Slut citat

  Jag tror att vi alla, och framför allt du själv skulle tjäna på att du funderade över hur du själv vill uppfattas innan du skriver nya kommentarer. Av många skulle du själv betecknas som just en envis terrier som aldrig ger dej i en debatt, kommer ständigt med nya kommentarer.

  SvaraRadera