28 december 2011

Jerusalems religiösa delning-2

Citat” Tusentals israeler har slutit upp i en stad nära Jerusalem mot ultra-ortodoxa judar, vars kampanj för könssegregering har brutit ut i verbala och fysiska övergrepp mot kvinnor.
Protesten i Beit Shemesh, 30km väster om Jerusalem, på tisdagen anordnades efter ett utbrott av allmän ilska över en åttaårig flicka anklagade i TV ultraortodoxa män hade spottat på henne på hennes väg till skolan och anklagade henne för oanständig klädsel.
Israeliska ledare uppmanade särskilt människor att delta i rallyt efter kommentarer av Hillary Clinton, USA: s utrikesminister, att "behandling av denna åttaårig flicka är helt förnedrande till Israels demokrati".
Naama förföljelse har dragit nya uppmärksamheten på sjudande frågan om religiösa tvång i Israel, och den ökande fräckhet av väktare från öar i det ultraortodoxa samhället.
Missbruket och segregation av kvinnor i Israel i ultra-ortodoxa områden är inget nytt, och kritiker anklagar regeringen att blundar.


Den ultraortodoxa är vågmästare i israelisk koalitions politik - två sådana partier fungera som nyckelpersoner i Netanyahus koalition. De får generösa statsbidrag, och polisen har traditionellt varit ovilliga att tränga in i deras samhällen.
Ultra-ortodoxa judar utgör mer än 10 procent av Israels befolkning och är den snabbast växande sektorn på grund av höga födelsetal. I det förflutna har de begränsade i allmänhet sina strikta livsstil till sina egna kvarter.
Men de har blivit allt mer aggressiva i sina försök att påtvinga sina vägar på andra, eftersom deras befolkning har vuxit och spridit sig till nya områden. ” slut citat ur Al jazeera
Jag tycker demonstrationer nu mot ultra-ortodoxas beteenden i Beit Shemesh visar en sundhet i det Israeliska samhället att man inte längre faller till föga för religös extremism.

Citat"Tusentals israeler demonstrerade mot ultraortodoxa judars könssegregering. Flera incidenter har under den senaste tiden väckt starka känslor bland sekulära israeler och mer moderata ortodoxa grupper och Israels president har uppmanat till protester. Samtal med Anna Veeder, frilansjournalist som bor i Israel." läs mer SR-P1 morgon

Lyssna: Protester mot ultraortodoxa judars könssegregering


Citat” Som ett resultat, är det regeringens uppgift, i ord Hanukkah låten, för att skingra mörkret och göra det klart för extremisterna att Israel är ett land med lag, och att den överväldigande majoriteten av israeler inte vill bo i ett efterblivet land som styrs av halakha. Istället föredrar att leva som laglydiga medborgare i ett fritt, öppet och upplyst samhälle. ” läs mer Haaretz -Religious extremists threaten democracy in Israel


Tidigare har jag skrivit om  Jerusalems religiösa delning


Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
GP
DN
Vårtland
Dagen

1 kommentar:

  1. Ja, Israel försöker göra något åt extremismen hos ett fåtal haredim - men de är VÄLDIGT långt från den muslimska traditionen med hedersmord! Varför skriver du inte det?
    Och uppriktigt - hotet mot demokratin kommer från grupper som Fred Nu, och B'tselem som sliter sitt hår för att motverka Israels demokratiska val som vanns av högern senast.
    Det kommer också fram mer och mer att dåden som att kleta på moskéer etc. kommer från muslimska och extremvänsterprovokatörer, polisen har inte kunnat bevisa att en enda nybyggare har gjort något. länk

    SvaraRadera