18 januari 2012

Attack på människorättsaktivist i Gaza


En av Gaza´s mest välkända människorättsaktivister Mahmoud AbuRahma vid människorättsorganisationen AlMezan, utsattes under helgen för ett mordförsök och fick flera knivhugg av okända gärningsmän. Bo Forsberg på Diakonia fördömer kraftigt attacken mot AbuRahma.

Citat" Även om gärningsmännen ännu är okända så oroas vi över den tydliga möjligheten att angreppen har politiska motiv och därmed bekräftar kritiken om rättosäkerhet och övergrepp mot kritiska röster i Gaza, säger Bo Forsberg 
Mahmoud AuRahma är jurist och talesman för Diakonia´s partnerorganisation AlMezan som dokumenterar och rapporterar om brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna i Gaza.
 AlMezan är välkända för att rapportera om övergrepp mot Gaza´s civilbefolkning oavsett om dessa begåtts av Israel, Hamas eller andra grupper i Gaza. AlMezan sätter själva attackerna i samband med att Mahmoud AbuRahma nyligen publicerade en lokal artikel som riktar kraftig kritik mot både Hamasledningen och andra milisgrupper inne i Gaza. Artikeln som bland annat tar upp den minskade yttrandefriheten i Gaza följdes snabbt av flera hot och attacker och har skapat ytterligare oro bland aktivister för mänskliga rättigheter och demokrati i Gaza.

Diakonia har tidigare uttryckt stor oro för den minskade yttrande- och pressfriheten inne i Gaza, samt rapporterterat om rättsövergrepp och tortyr mot oppositionella.  Detta samtidigt som Israels blockad mot Gaza ständigt försvagar de demokratiska och sekulära krafterna, medan Hamas och de andra militanta grupperna stärks genom blockaden.
När Diakonia under gårdagen var i kontakt med AbuRahmas familj meddelade man att skadorna inte är livshotande. " Slut citat Diakonia Läs mer här : Diakonia-Diakonia fördömer attack på människorättsaktivist i Gaza
Diakonia är det gemensamma biståndsorganet för fyra svenska kyrkor. Genom stöd till hundratals organisationer världen över görs insatser för varaktig förändring av situationen för de mest utsatta och fattiga.

Centrala arbetsområden för Diakonias utvecklingssamarbete är demokratisering, mänskliga rättigheter, jämställdhet, ekonomisk och social rättvisa samt fred och försoning.
Grunden för allt vårt arbete är människors vilja och förmåga att förändra och förbättra världen. Läs mer här:Fakta om Diakonia

Jag har tidigare berättat om Diakonia en kristen biståndsorganisation ( som även jag stöder ekonomiskt varje månad ) Diakonia gör en värdefull insats för Palestinas folk för att de skall kunna hoppas på en bättre framtid.läs mer: Diakonia -Hopp för Palestinas barn 

Men som kristen biståndsorganisation är de konsekventa att stå upp för folkrätt och alla folks lika värde. Citat” Det är tydligt att Hamas har förlorat sin legitimitet bland folket i Gaza genom sitt bruk av censur, våld mot sin egen befolkning, rättsosäkerhet och korruption. Samtidigt har blockaden mot Gaza blivit Hamas sista räddning då folket lägger skulden på omvärlden för blockaden och inte minst är den Hamas standardsvar på all kritik. Blockaden innebär också att Hamas genom sin kontroll över smugglingen blir rikare och rikare för varje dag. Ur Diakonia i Gaza

Länk till : Al Mezan Center For Human Rights

Foto från: IPS


Läs även andra bloggares åsikter om
 
Dagen
Dagen-Diakonika: Det som hänt är oacceptabelt
Dagen-Människorättsaktivist överfallen 

3 kommentarer:

 1. Tack för du tar upp detta. ÁlMezan är fast besluta att inte låta sig skrämmas av vare sig Hamas, AlAqsa brigaderna eller Salafister.
  Vi har haft flera samlat om säkerheten för Mahmoud och hela Mezan gänget och bedömt att ju mer uppmärksamhet de får, desto pinsammare för Hamas om de råkar utför flera attacker. Så ju mer det rapporteras om Mezan desto tryggar blir det.

  Samtidigt är det tragiskt att man nu ser vilken flathet mot Hamas det finns hos organisationer (typ SII eller samfundetS-I) som bara bryr sig om Israel men aldrig någonsin tagit ställning mot Hamas, eller för MR-aktivister och palestinskt opposition mot Hamas och Islamister.

  SvaraRadera
 2. Du Bosse Rööser du är avstäng att kommentera här sedan 2011-05-20

  SvaraRadera
 3. På förkommen anledning: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera