6 januari 2012

Cremisan-klostret och taggtrådsbarriären

Citat"  Israeliska och palestinska fredsförhandlare kommer att hålla nya överläggningar på måndag, uppger amerikanska UD:s talesperson Victoria Nuland." slut citat  ur SvD

Under tiden  fortsätter Israel undergräva en rättvis fred.

Citat"Munkar och nunnor i Cremisan klostret, på en pastoralt ås mittemot Har Gilo, de har levt fredligt sida vid sida, eftersom platsen byggdes på 1960-talet. Men en ny del av taggtrådsbarriären som Israel bygger inte bara dela Cremisan;s grönskande terrasser, men kan även separera invånarna i denna Salesian order, lämnar nunnorna på Västbanken sidan av barriären, och munkarna på den israeliska sidan . Det, åtminstone, är lösningen på försvarsdepartementet som nyligen föreslagits till medlemmar av detta katolska kloster.

Cremisan ligger på sluttningarna av Walaja, en palestinsk by, som så småningom kommer att omges av separationsstaketet. Klostret, som grenslar Västbanken och Jerusalem, var ursprungligen tänkt att vara helt på den israeliska sidan när staketet är klar i september, enligt försvarsdepartementet.
För munkarna, som tjänar sitt levebröd producera och sälja vin, främst i Israel, det är goda nyheter. Men för de nunnor som driver en katolsk skola för palestinska barn från närliggande Västbanken byar, är det dåliga nyheter. Staketet kommer att hindra sina elever från att nå sin skola, eller åtminstone gör det svårt för dem att göra det." Slut citat ur Haaretz läs hela artikeln här: New segment of West Bank security fence may separate nuns from monksWikipedia- The Cremisan Monastery


Läs även andra bloggares åsikter om
 Dagen
 DN
GP

1 kommentar:

  1. Ursäkta, men jag kan inte låta bli att dra på smilbanden trots att det handlar om ett seriöst inlägg.
    " fence may separate nuns from monks" påminner mig om en historia jag hörde från en väninna vars pappa förresten var präst. Vid utgrävningar av dubbelkloster i Sverige skulle man ha funnit hemliga gångar (och ännu värre) mellan nunnornas och munkarnas boende.
    Eva Lande

    SvaraRadera