2 januari 2012

Missbruka inte minnet av förintelsenBussprotest mot könssegregering
I Israel har motsättningar mellan ultraortodoxa judar och sekulära israeler blossat upp och igår genomfördes en protestaktion mot könssegregering på bussar i Jerusalem.

Israels överlevande från Förintelsen fördömer nazi-dräkt

Citat ”De i Israel överlevande från Förintelsen och politiska ledare har uttryckt vrede över en demonstration i Jerusalem där ultra-ortodoxa judar tog på sig gula davidsstjärnor och fångdräkter liknande de tvingade judarna att bära i Nazityskland .Tusentals ultra-ortodoxa judar hade samlats på lördag kväll för att protestera mot vad de säger är en landsomfattande kampanj mot deras livsstil, underförstått att jämföra den nuvarande israeliska regeringen att nazisterna. 

Den praxis de följer, som kräver strikt åtskillnad mellan könen, avvisas av majoriteten av israeler som religiöst tvång.Några medlemmar av Ultra-ortodoxa samfundet har varit i blåsväder för sina försök att förbjuda blandning av könen på bussar, trottoarer och andra offentliga utrymmen.
I staden Beit Shemesh har extremister hånat och spottat på flickor på väg till skolan, säger att de är klädda oanständigt Detta beteende, om än med en perifer sekt, har utlöst en motreaktion mot de ultraortodoxa i allmänhet.

Symboler från världskriget

I lördagens protest, bar barn med traditionella sidolockar den randiga svart-vita uniformer i samband med nazisternas koncentrationsläger. Ett barn hade händerna upphöjda som i en kapitulation – för att imitera ett känt foto av en skräckslagen judisk pojke i Warszawas ghetto.
Israels Yad Vashem Holocaust memorial kallas användandet av nazistiska bildspråk "skamliga" och flera andra överlevande grupper och politiker fördömde handlingar.Sex miljoner judar dödades av tyska nazister och deras kollaboratörer under andra världskriget, och cirka 200.000 åldrande överlevare av Förintelsen lever i Israel. 

Den amerikanska Insamling av Förintelsens överlevande och deras ättlingar, en paraplyorganisation för överlevande, uttryckte "totalt förakt på denna skamliga exploatering" av nazistiska symboler.
"Vi som överlevde och bevittnade dessa nazistiska brott är särskilt illa att demonstranterna så glatt använda barn i den allmänna vreden" sade Elan Steinberg, organisationens vice ordförande, i ett uttalande."De har förolämpat minnet av alla de judiska offren, däribland de som var ultra-ortodoxa," sade han.


Oppositionsledaren Tzipi Livni uppmanade ultraortodoxa ledarskap att fördöma displayen.
"Detta är ett fruktansvärt brott mot minnet av förintelsens offer som tvingades, sekulära och ultraortodoxa lika, att bära den gula stjärnan i gettot på väg till förintelse, och det finns ingen demonstration i världen som kan rättfärdiga detta"  slut citat i översättning från Aljazeera-Israeli Holocaust survivors condemn Nazi garb 


Jag håller med ovanstående skribenter.

Jag har tidigare flera gången skriv just om detta. Citat” Än en gång leker därmed Israel med elden. Än en gång har skiljelinjen mellan antisemitism och Israelkritik suddats ut för kortsiktiga politiska syften. Än en gång har minnet av Auschwitz missbrukats och förringats. Om Richard Goldstone kan kallas en fiende till staten Israel och judarna, vad finns då kvar att kalla Förintelseförnekarna i Uppsala? Vad finns då kvar att ropa när vargen kommer? ” slut citat ur DN 2009-10-07 Göran Rosenberg om antisemitismen som politiskt vapen.

Det blir nu extra absurt att nu används ”antisemit-stämpeln” av judar mot judar..Läs även om pingstpastorn med ”antisemit-stämpeln” citat ” I sin debattartikel försöker han misstänkliggöra alla oss som nu demonstrerar mot staten Israels krigföring i Gaza. Ett klassikt knep är att anklaga oss för antisemitism. I en artikel anklagar han Rädda Barnen, Röda Korset, Kvinna till Kvinna, Amnesty international och Diakonia att förbjuda judar att delta i manifestationer mot Israels övervåld i Gaza. ” ur Pinsamt Sten-Gunnar Hedin

Tidigare : Jerusalems religiösa delning-2

Läs även andra bloggares åsikter om
Vårt Land

3 kommentarer:

  1. Men egentligen är det ju inte så konstigt, trots allt en sekulär stat där 80 % av befolkningen knappt kan kallas för religiösa. Majoriteten av de ultra-ortodoxa ser ju sig själva som judar först och en del av förkastar helt staten även om de bor i den så deras reaktion är inte så konstig, flera av dem är ju även emot staten då de ser den som något som strider emot Toranh. Men klart att de sticker i ögonen på ”normalt” folk men jag inte förvånad. Ganska väntat och ju större den religiösa gruppen blir desto tydligare och större kommer konflikten och klyftan mellan det religiösa och det sekulära/nationalistiska att bli. Israels barnsjukdomar har bara börjat men med tiden kommer de nog att finna en lösning hoppas jag.

    SvaraRadera
  2. Håller med i att detta är skamligt. Och jag vill gå vidare, förstås: Skriv en debattartikel även när israelhatare liknat Israel vid Nazityskland. Men då får man klandra minst en svensk präst (inte Stig), en utrikesminister och tom en svensk statsminister. Vidgar man till hela jorden får man hålla på i evighet. :)

    SvaraRadera
  3. A-K Roth applicerar ofta begreppte "judenrein" i debatter, så förbudet att använda nazireferensen i Palestinadebatten är tydligen ganska selektivt.

    SvaraRadera