15 februari 2012

Tid för erkännande av Palestina

De tre ” Rödgröna partierna ” Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver att regeringen klargör att Sverige kommer att rösta för ett palestinskt medlemskap i FN samt påskyndar ett erkännande av staten Palestina. Jag håller med dem det är hög tid.

Citat” Att som regeringen hänvisa till de avstannade fredsförhandlingarna är i detta läge tämligen poänglöst eftersom Israel ensidigt avvisar dessa. Ett erkännande av Palestina och medlemskap i FN är inget alternativ till fredsförhandlingar. Tvärtom kan fredsförhandlingar efter ett erkännande ske mellan två erkända stater.


Regeringens hållning innebär i praktiken att Israel ges beslutsrätt över när Palestina ska bli en fri och självständig stat. Detta är en orimlig politik som inte leder till fred eller trygghet, varken för israeler eller för palestinier. Vi kräver att regeringen klargör att Sverige kommer att rösta för ett medlemskap för Palestina i FN och att den därefter skyndsamt förbereder ett svenskt erkännande av staten Palestina.” slut citat ur SvD-Sverige bör erkänna en palestinsk stat

Israeliska staten fortsätter att undergräva möjligheterna för en palestinsk livskraftig Palestins stat eftersom man fortsätter att ta Palestinsk mark och bygga bosättningar på ockuperad mark.

13 okt 2011 Den Betlehem baserade icke-statliga organisationen "Holy Land Trust"  anordnade en presskonferens på tisdagen i byn al-Walaje, som har inriktat på en dagligen av israeliska mark anfall för att göra plats för den israeliska apartheidmuren. Presskonferensen hölls rotlösa byn mark som tidigare var en gammal kyrkogård


Jag har tidigare skrivit om Alex Awad citat ”Hur kan man förhandla med en vän att dela en tårta då, hela tiden, vännen äter kakan? Det är inte att palestinierna är emot förhandlingar, utan snarare är utmattade av två decennier av fruktlösa och smärtsamma gräl med israeliska ledare.” läs mer i
Palestinsk pastor- stöd oss för en Palestinsk stat

Citat"Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver att Sverige ska erkänna Palestina som självständig stat. Det blir ett tema i den utrikespolitiska debatten och det enda där de rödgröna har samordnat sig i opposition mot regeringen" ur SR-Rödgrön enighet om erkännande av Palestina

Läs även andra bloggares åsikter om
DN 

7 kommentarer:

 1. Bland liberala palestinier, exempelvis i de kristna kretsarna såg man Sveriges nej till palestiniernas UNESCO ansökan som ett stöd till Hamas ! Det är väldigt synd att Jan Björklund är så okunnig om den lokala politiken.

  SvaraRadera
 2. Det finns ett enkelt sätt för palestinierna att få fred. Och det är att erkänna Israel, ge tydligt besked att de inte vill utrota judarna.

  Och att mena vad de säger.

  Sedan har vi fred därnere......

  SvaraRadera
 3. Lelle nästa gång du kommenterar här: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 4. Bra där Lelle, menar du då att detta ”erkännande” skulle innebära ett slut på bosättningarna, att man lämnar tillbaka ockuperad makt och ger tvåstatslösningen en chans? Bosättningspolitiken är enligt dig enbart ett svar på den retoriken som förekommer hos en del extrema palestinska element? Kan inte vara det omvända då med tanke på att bosättningspolitiken är äldre än retoriken, att om den fick ett slut så skulle retoriken få ett slut, och vi skulle precis som du säger, ha fred därnere….

  SvaraRadera
 5. Martin Telinius7 mars 2012 kl. 12:16

  Du skriver att Israels barriär är en apartheid mur. Hur menar du då? Om israel uövar apartheid (som t.ex. Goldstone menar att de inte gör), har de då ett ras institut, att palestinskt och israeliskt blod inte får blandas eller att israeliska palestinier bara får bo på vissa utsatta platser? För så var det i det i Sydafrika. Att använda felaktiga termer hjälper inte utan snarare stjälper kampen för de kristna palestinierna.

  SvaraRadera
 6. Ordet" Apartheid mur" är ett citat ur filmen av "Holy Land Trust" alltså palestinska kristna, du vet alltså bättre än de ? Vem försöker du försvara?

  SvaraRadera
 7. Ps till Martin T
  Det intressanta är att Israeliska myndigheter under flera år (innan någon språkkunnig PR-konslut nog påpekade ett litet imageproblem) beteckande muren som "the separation fence"....Hmmmm, vad heter nu separation på Afrikaans?? Nån som kommer på ??

  SvaraRadera