11 mars 2012

Hopp mitt i konfliktenNu är ”Christ at the Checkpoint” över här ett kort utdrag ur pressmeddelande Citat”Ett stort genombrott i den evangeliska världen ägde rum i Betlehem genom en samling av över 600 internationella och lokala kristna, däribland välkända evangeliska ledare. Organiserat av Betlehem Bible College, konferensen, under parollen "Christ at the Checkpoint" tog upp frågan om hur man hittar hopp mitt i konflikten.

Konferensen överträffade alla förväntningar. För första gången mötte ett brett spektrum av evangeliska troende bokstavligen på "checkpoint" och engagerade bibliskt frågor som historiskt har delat dem. Ämnen som ingick, kristen sionism, islamism, rättvisa, ickevåld och försoning. Dessa teman var avsedda att skapa en pågående forum för Kristen fredsrörelse inom ramen för den israelisk-palestinska konflikten.

Dessa frågor diskuterades i form av inspirerande budskap, bibelstudium, interaktiva workshops, paneler och platsbesök. Trots frestelsen att misströsta, visade palestinska kristna förnyat hopp att fortsätta att stå emot orättvisa ockupationen med ickevåld och alla former av kristen sionism som marginaliserar dem. De erkände också staten Israel rätt att existera inom säkra gränser.

Bland talarna fanns John Ortberg, Bishara Awad, Chris Wright, Doug Birdsall, David Kim, Tony Campolo, Lynne Hybels, Munther Isaac, Shane Claiborne, Joel Hunter, Ron Sider, Salim Munayer och Colin Chapman. Deltagarna kom från 20 nationer och en betydande del var studenter, inklusive Wheaton College och Eastern University, blev rörda av vittnesmålen från palestinska män och kvinnor som delade den smärta och lidande de upplever på daglig basis orsakas främst av den fortsatta ockupationen.

En unik aspekt av konferensen var närvaro och presentationer av medlemmar av messianska samhället, inklusive Richard Harvey, Evan Thomas och Wayne Hilsden, som gav en integrerad bidrag till dialogen. Konferensarrangörer utmanade evangelikala gemenskapen att upphöra att titta på Mellanöstern genom linsen av "yttersta tiden" profetia och i stället samlade dem att gå att följa Jesus i den profetiska enlighet med rättvisa, fred och försoning. ” slut citat Läs originaltexten här och deras manifest:Christ at the Checkpoint

5 kommentarer:

 1. Det bör kanske tilläggas att det på slutet kommit lite grus i maskineriet för konferensarrangörerna. I årets konferens har det gjorts ett nummer av att också pastorer från några messianska församlingar i Israel bjudits in för att tala. På så vis skulle det kunna sägas att konferensen då tillåtit företrädare som har åsikten att det judiska folket har en speciell roll även idag, d v s tvärt emot vad majoriten av konferens deltagare synes förfäkta.
  Vad som nu hänt är att på avslutningsdagen publicerade konferensledningen ett s k ”manifesto” som summerade vad konferensdeltagarna skulle ha diskuterat och kommit överens om. Stephen Sizer publicerar följande på sin websida : “The Christ at the Checkpoint 2012 Statement and Manifesto were endorsed by the Conference Organizers and commended to the Conference participants in the final session”.

  Även konferensens websida publicerade till en början samma information. Det skulle ju då tyda på att även pastorerna från de messianska församlingarna ändrat uppfattning i många frågor och nu ställde sig på samma sida som Stephen Sizer, Ben White m fl.

  Det var bara det att så tycks inte vara fallet. Konferensens websida har därför nu uppdaterats med följande tilläggsinformation :
  ”“The Statement and Manifesto were presented to the conference participants on the last day but were only agreed on and endorsed by the Conference organizers .”
  “Conference Organizers: John Angle, Alex Awad, Bishara Awad, Sami Awad, Steve Haas, Munther Isaac, Yohanna Katanacho, Manfred Kohl, Salim Munayer, Jack Sara, Stephen Sizer”

  Alltså summeringen är ett verk av Stephen Sizer m fl och blev aldrig presenterad för de övriga konferensdeltagarna för godkännande.

  Skall bli intressant att följa fortsättningen.

  SvaraRadera
 2. En ypperlig dokumentation. Att sluta se med linsen på de ytterst tiden utan profetiskt med blick för icke våld och fred.

  Benny Fhager

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentar och välkommen till min blogg, Benny Fhager

  SvaraRadera
 4. Tack för sammanfattningen och även påfyllningen av perspektiv från Thybell. Jag har blivit inbjuden att samtala med prästen Kent Danielsson om försoning i samband med visningen av filmen "After the Silence". Fyller på med perspektiv och input så det var intressant att höra hur konferensen gick.

  SvaraRadera
 5. Tipsar också om en följeslagarblogg från Betlehem (på plats nu)http://littlepiecesofthewhole.blogspot.com/

  SvaraRadera