27 april 2012

Vandring i Juda öken -del 2

Jag var en av deltagarna i konferensen "Kom och Se" 
Nu fortsätter jag berätta om vår resa. en fortsättning av  Vandring i Juda öken del -1

Det blev en intressant och trevlig vandring, vi vandrade västerut mot Betlehem som ligger på högre höjd vi gjorde en stigning på ca 800 m under vår vandring .   


För mej påminde landskapet om en vandring i Svenska fjällen, med det undantaget att bergstopparna inte är snöklädda och inga kalla fjällbäckar måste passeras. Men det var gott om torra bäckfåror.


 
Det var inte bara vi som var ute och vandrade vi mötte många israeler som passade på att göra cykelturer med sina mountainbikes ( de hade rejäla nedförslöpor ) . Även israeler med fyrhjuls driva jeepar passerade oss. En i gruppen svimmade av ansträngningen och hettan , som tur kunde hen få åka till Betlehem med en israelisk familj från Tel Aviv som var på ökenutflykt med sin jeep.


Sen vi kommit upp till högsta höjden på vår vandring kunde vi skymta klostret Mar Saba, ett grekiskt kloster grundat år 483 eKr. Det anses vara en av de äldsta bebodda kloster i världen, och fortfarande upprätthåller många av dess gamla traditioner. 


 
Innan vi kom fram till klostret gick vi förbi denna vackra dalsänka.


Klostret ligger på ena sidan av en djup ravin , Kidrons dal. I flodfåran rinner vatten det är avloppsvatten från Jerusalem.Bara män kan besöka klostret, jag valde att stanna kvar ute men damerna i gruppen. En av de 20 munkar som bor i klostret kom ut bjöd oss på te. Citat ” Mar Saba anses vara en av de äldsta bebodda kloster i världen, och fortfarande upprätthåller många av dess gamla traditioner. En i synnerhet är en begränsning av kvinnors inträde huvudbyggnaden. ” Läs mer om klostret i   Wikipedia -Mar Saba
Dagen slutade med att vi bjöds på grillmat i ett beduintält utanför Betlehem. Det var en fin avslutning på en händelserik dag. Det var intressant att sitta och småprata med vår guide* vid vår lägereld. Han var kristen palestinier,  berättade att han och hans fru bott ett par år i USA men de återvänt hem, de kände att det var här i Betlehem de  hörde hemma , där släkten  finns. Han berättade tidigare om att det finns 20000 arbetslösa palestinier med universitetsutbildning ( inte undra på att de emigerar ).

När kvällen övergick i natt och stjärnorna tändes över Betlehem, så kändes det helt rätt att vi sjöng sånger tillsammans om Betlehem - ”  Natt över Judaland, natt över Sion. Borta vid västerrand slocknar Orion.-  Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem. " 

* Vår gudie arbetar  för:  TheAlternative Tourism Group (ATG) Samtliga foton : E Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om  

16 kommentarer:

 1. Trevlig och positiv artikel, Egon, med landskap jag kanner sa val igen. En hel del i mitt
  fotoalbum:-)
  Arbetsloshet ar ett stort problem aven i bl a Europa och USA. En stor frustration for valutbildade ungdomar i synnerhet i arablanderna, t ex Egypten.
  E. Lande

  SvaraRadera
 2. Trevligt att höra att du på plats sjöng "natt över judaland, natt över Sion", Egon.
  Har du äntligen kommit fram till det så grattar jag till insikten.
  Robin Whitehead

  SvaraRadera
 3. Det är väl allom bekant att vid jesu födelse var befolkningen judar i Betlehem.

  SvaraRadera
 4. Det är få melodier som är så härliga som "Gläns över sjö och strand" - i min syn.

  SvaraRadera
 5. Till Robin Whitehead , vissa av mina läsare tror att du är död. Kommentarsreglerna § 11 Endast nu levande personer får kommentera i min blogg. citat "en brittisk miljardarvtagerska som heter Robin Whitehead råkade nämligen ta lite för mycket av heroinet och dog av en överdos"

  Om du lever kan du ju maila mej och bekräfta att du lever, annars avvisar jag dej i fortsättningen.

  SvaraRadera
 6. Bra Egon! Stäng av!
  Han eller hon som vad det verkar bär signaturen "Robin Whitehead" som anonymitetens rånarluva kommer ändå inte med någor vettigt, vilket visat sig i några tidigare kommentarkedjor. Han/hon ägnar sig bara åt pikar och innehållslösa spydigheter. Håll rent!

  SvaraRadera
 7. Stig: Hålla rent från spydigheter och svartmålningar av andra bör man väl göra vare sig det kommer från anonyma bloggvaktare med politiska sjalar, andra anonyma eller kända?

  "All pigs are equal but some pigs are more equal than others." Oink, förlåt, nöff.

  Allvarligt: Det jag tänkte på i samband med RWs spydighet var naturligtvis en trend som har noterats från somliga håll i uttalanden under julen och påsken, palestinier som dem som levde under Jesu tid, poängterandet av muslimsk och kristen historia och medvetet utelämna det judiska.

  Jag har tagit upp försök att avjudifiera och det ignoreras. Men när någon blir sarkastisk, då reagerar man.

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt med dig A-K Roth att spydigheter och svartmålningar bör man hålla sig för god för i blogg-kommentarer. Särskilt när det är det ENDA man kommer med och speciellt om man är anonym. Tar man exemplet i denhär samtalstråden är det det synliga kommentaren från Robin vem-det-nu-är som jag tycker är löjlig - som om pingstvännen Egon inte vetat att Jesus är född i Judeen. Sedan gissar jag att det är ytterligare något som fått Egon att spärra den åtminstone för honom anonyme.

  Själv kan jag väl erkänna att jag själv kunnat uppfattas som både spydig och ironisk en och annan gång - liksom du själv. Det vi har gemensamt är att vi inte BARA gör så - det jag brukar kalla käbbla eller käfta. Med olika utgångspunkter och olika åsikter försöker vi i alla fall ge bidrag in i samtalet. Men alla gör inte så. Och det finns exempel på det i "bägge åsiktslägren".

  SvaraRadera
 9. A-K
  .............uttalanden under julen och påsken, palestinier som dem som levde under Jesu tid, poängterandet av muslimsk och kristen historia och medvetet utelämna det judiska........

  Menar du på den här bloggen ? Exempel ?

  SvaraRadera
 10. Stig

  "Och det finns exempel på det i "bägge åsiktslägren"."

  Sa sant som det ar sagt. Men jag far anda en kansla av att det passerar sa mycket lattare i det ena lagret dar nagra nastan tar over och fjaskar in sig
  emellanat:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 11. Joakim, jag menar att detta är en märkbar trend och mer än så, politiskt, som finns hos många av konfliktens aktörer, att jag tagit upp det i diskussion och att detta naturligtvis ignoreras. Inte för att jag har någon illusion om att jag som varande i opposition skulle eller borde bli lyssnad till av selotiska ensidiga opinionsbildare. :)

  Läs här en akademisk redogörelse för hur Arafat startade denna trend, lite om hur avjudifieringen av tempelberget spreds, hur förvånade Dennis Ross, Clinton etc blev.

  http://www.the-american-interest.com/article.cfm?piece=938

  SvaraRadera
 12. Så det senaste modeordet är tydligen ”avjudifiera”… vad nu det har för reell betydelse.

  Ofta är den här typen av argumentation, ren luft. Arafat kunde säga vad han ville, utan att det förändra de någonting i verkligheten.
  I motsats till det så har Israelerna högst verkligt och konkret förändrat saker.

  Med tanke på hur Israel allt sedan sin tillkomst gjort i princip allt för att dölja den arabisk/palestinska befolkningens ursprung, så känns det mest tramsigt att den döde Arafats ord väger tyngre än hundratals etniskt rensade och utplånade arabiska byar.

  SvaraRadera
 13. Guardian, visst tycker du det är luft, luftslottsbosättare där...

  Jag skrev om det historiskt judiska, den mångtusenåriga judiska historien, det Arafat m. fl. har velat förneka och som fortgår! Du dimmar och förminskar detta ämne i din kommentar. Fungerar inte för mig.

  Du har också fel om det Arafat sa. Om det Arafat startade stannade med Arafat vore det en sak. Men så är ju inte fallet. Artikeln jag länkade till beskriver hur förloppet fortsätter. Du gillar inte ordet avjudifiera men jag kan ju då varje gång skriva en hel mening som visar vad det betyder. Fortsatt försök från dig att dimma frågan. Ju mer palestinska styret vill "avjudifiera" Jerusalems urgamla historia, desto mer kommer israelerna att gräva in sig, det berättar ju artikeln också genom statistiska undersökningar att det redan gjort.

  Palestinska sidans försök att förneka den judiska historien är något att kritisera, även om det propaganderas mes i arabvärlden.

  [Jag tycker Egon och hans vänner ska översätta och sjunga Gläns över sjö och strand för Abbas och Erekat och hur det går hem. Sjunga för Hamas vore nog riskabelt. :)]

  SvaraRadera
 14. Jamen vem bryr sig om det där larvet?
  Trams-artiklar författade av judar är knappast en bristvara på Internet.

  Shlomo Ben-Ami, sa själv att om han var palestinier, så hade inte han heller skrivit under något i Camp David. Om man nu ska citera…

  Och skrönan om Arafat som ”förrådde” den israeliska fredsrörelsen…
  Är det inte bättre att säga som det faktiskt var – att Barak tappade sin koalition och majoriteten i Knesset för att han ens åkte till Camp David…

  SvaraRadera
 15. Till Guardian om

  ” Om jag var arabisk ledare skulle jag aldrig underteckna ett fördrag med Israel” förklarade Ben-Gurion under ett samtal med Nahum Goldman. ” Vi har tagit deras land. Förvisso är det ett land som Gud lovat oss, men vad intresserar det dem? Vår Gud är inte deras Gud. Vi har vårt ursprung i Israel, det är sant, men det var för 2000 år sen. Vad angår det dem? Det har funnits antisemitism, nazisterna , Hitler, Auschwitz. Men var det deras fel De ser bara ett enda faktum: Vi har kommit och vi har stulit dras land. Varför skulle de acceptera detta?
  Vi måste förbli starka, ha en mäktig arme´. Däri ligger hela vår politik. I annat fall kommer araberna att förinta oss”.
  As quoted in The Jewish Paradox : A personal memoir (1978) by Nahum Goldmann (translated by Steve Cox), p. 99.
  As quoted in The Jewish Paradox : A personal memoir (1978) by Nahum Goldmann (translated by Steve Cox), p. 99.

  SvaraRadera
 16. Guardian, jag har nog inget vidare förtroende på att du är den bäste att bedöma vad som är "tramsartiklar författade av judar" eller inte.

  Alla de här fortgående syftningarna på att judarna - av alla världens folk som fördrivits, vandrat, flyttat, krigat, tvistat om mark etc. under historiens gång - har stulit land, koloniserat, etc framstår för mig bara som folkfientligt. Israel som judisk stat finns. Sorry men get over it.

  SvaraRadera