24 maj 2012

Besök i Östra JerusalemBild : Detta  gröna området här vill Israel göra till en fågelpark. Flera av husen på bild är byggda utan byggnadstillstånd.

En av dagarna ägnade den grupp jag var med i att besöka Diakonia-partners . Vi besökte stadsdelen Al-Izzariyya ( Issawiya) tillsammans med AIC för att se ytterligare exempel på hur Israels politik i Östra Jerusalem. Stadsdelen ligger på östra sidan av Oljeberget. ( Se länk till  kartan länst ner)Bild: Så här ser gatorna ut i palestinska stadsdelar igen asfalt även om de betalar lika hög  komunskatt som israeliska stadsdelar.


påverkar människornas vardag och framtid där. På en bergssida finns ledig mark som Issawiya s 14.000 invånare vill bygga nya bostäder och skolor på. Men de Israeliska myndigheterna har andra planer. De vill skapa en nationalpark för fåglar där!

 


På så sätt kväva stadsdelens naturliga utveckling. Citat” Skapandet av nationalparker och överföring av mark från Jerusalems kommunen till ”Israels natur och park myndigheten ” som är ett nationellt organ är ett "verktyg för att begränsa utvecklingen av palestinska kvarter i Jerusalem". 


Bild: En av Al-Izzariyys "stadsdelsförträdare"

De utsedda områdena är de enda som finns kvar i staden för bostäder tillväxt i palestinska områden, som är fångade i Israels bosättnings och separationsbarriär. ” slut citat ur The National    


Representanter för byborna/stadsdelen var glada att vi kom och besökte dem angelägna att vi sprider vetskapen om deras belägenhet.Bild:   Längre bort syns muren , stadsdelens fårbönder kaninte valla sina får utanför staden som före murens tid. När bosättningar byggdes förlorade många byinnevånare sin mark.

Östra Jerusalem är nu annekterad av Israel. Jerusalems befolkning består nu av ca 28% palestinier, det är enligt AIC försöker Israel hålla den på denna ”ofarliga nivå”. Ett sätt är att öka den judiska befolkningen i Östra Jerusalem. Jag har skrivit om detta tidigare vad som händer i stadsdelen Sheikh Jarrah och nu senast Silwan * De har sk. Jerusalem ID har rörelsefrihet i hela Israel ( de bor alltså utanför muren) de kan även resa in till Västbanken.

De har även möjligt att ansöka om Israeliskt medborgarskap, en del gör det men samtidigt blir även det ”facts on ground”. Inför Jerusalems framtida status vid en fredsförhandling blir det svårt från palestinsk sida att hävda sin rätt till Östra Jerusalem om alla Jerusalems palestinska innevånare är Israeliska medborgare! Därför avstår de flesta att söka Israeliskt medborgarskap.

Israelerna ser till att inte palestiniernas antal ökas. Om en palestinier gifter sig med en palestinier från Västbanken kan familjen inte bosätta sig inne i Jerusalem och de andre partern mister sitt Jerusalem ID.**


Ockupation är inte olagligt enligt internationell rätt, men det skall vara ett temporär tillstånd. Man får absolut inte föra in sin egen befolkning ( skapa bosättningar) , fördriva den ursprungliga befolkningen ( etnisk rensning). Det är förbjudet för ockupationsmakten att förstöra egendom om det inte är absolut nödvändigt på grund av den militära verksamheten (artikel 53 GK IV). Läs mer i  Vad är ockupationsmakten ansvarig för? 


* Förbud mot familjeåterförening

** Vräkning av människor

Karta: Östra Jerusalem


Läs även andra bloggares åsikter om  

22 kommentarer:

 1. Fredrik Stenström24 maj 2012 kl. 22:31

  Israel hävdar att Jerusalem är Israels odelbara huvudstad med stöd av av att staden alltid har varit judarnas huvudstad i fornas tider innan den muslimska invasionen 632 e.kr.
  Fredrik StenströmletedtL

  SvaraRadera
 2. Ja du Fredrik Stenström du hävdar hela tiden vad Israel tycker, men internationell rätt då? Hur skulle du känna om du var palestinier bosatt i Jerusalem?

  SvaraRadera
 3. Är det några fler territoriella förhållanden i världen som Israellobbyns representant "Fredrik StenströmletedtL" anser ska vridas tillbaka till förhållandena som rådde 632 e.Kr.?

  Staten Israel fanss ju inte på den tiden, om man säger så.

  SvaraRadera
 4. Egon

  Hur tror du att de skulle känna om de kom att tillhöra Palestina och förlorade sina privilegier som de nu har? För så blir det ju om staden ska delas och den sk östra delen blir palestiniernas huvudstad. Vad tycker de om det? Inte mycket efter vad jag läst.
  E. Lande

  SvaraRadera
 5. Intressant skrivet och snygga bilder Egon.
  kan ju även vara värt att nämna att inget land i världen erkänner Israels annektering av östra Jerusalem.
  När Israel kungjorde annekteringen flyttade alla länder som hade ambassader i Israel sina ambassader till TelAviv i protest.
  Därför finns det inga ambassader i Jerusalem utan endast 4 generalkonsulat gentemot palestininerna.
  Det kan också vara värt att nämna att de sk. naturområdena som Israel utlyst ofta har kort livslängs om illegala bosättare vill slå sig ner då de kan få bygglov (det hände med det deklarerade parkområdet i AbuDis där palestininer i åratal sökt bygglov), när det gäller naturvärlden har Israel istället visat på minimalt intresse. Föt att bygga den illegala bosättningen HarHoma skövlades en av västbankens sista naturskogar (något so även Israelisk miljörörelse reagerade mot)

  SvaraRadera
 6. Fredrik Stenström25 maj 2012 kl. 17:56

  Knappast något at tvista om att det funnits judiskariken medJerusalem som huvudstad innan romarna, korsfararna och slutligen muslimerna la understig staden.
  Fanns inga protester när Jordanien ockuperade östra Jerusalem, rev synagogorna och förbjöd judar tillträde.
  1948-1967.
  Konstigt va?

  Fredrik StenströmletedtL

  SvaraRadera
 7. E. Lande Du menar att Palestinierna i Östra Jerusalem skulle förlora sina privilegier att kunna resa fritt i Israel om de kom att tillhöra Palestina, javisst men det är ju Israel som förvägrar dem att resa fritt inte Palestina. Om staten Palestina blir en ”bantustat” utan egna gränser är det ju inte palestiniernas fel? I alla fall kan palestinierna i område A tex. I Betlehem bygga nya hus utan att Israel kommer och river dem som görs i Al-Izzariyya

  SvaraRadera
 8. E. Lande Du menar att Palestinierna i Östra Jerusalem skulle förlora sina privilegier att kunna resa fritt i Israel om de kom att tillhöra Palestina, javisst men det är ju Israel som förvägrar dem att resa fritt inte Palestina. Om staten Palestina blir en ”bantustat” utan egna gränser är det ju inte palestiniernas fel? I alla fall kan palestinierna i område A tex. I Betlehem bygga nya hus utan att Israel kommer och river dem som görs i Al-Izzariyya

  SvaraRadera
 9. Jerry §1. –Håll dej till ämnet!
  Om vad palestinierna är för slags folk kan du disskutera lämpligen med Newt Gingrich.

  SvaraRadera
 10. Fredrik Stenström25 maj 2012 kl. 20:37

  Om Romney blir president har han sagt att han kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
  Då kanske vi kommer att se slutet på arabernas kampanj för att staden ska bli erkänd som deras huvudstad.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 11. Egon

  "...att kunna resa fritt i Israel..."
  Men Egon, det handlar inte bara om att jobba och resa inom Israel.
  De tycker om sina skolor och försäkringar (sjukvård, pension, arbetslöshet etc). De har också rösträtt inom Jerusalem. Palestinierna i Gaza, Samarien, Judeen har inte dessa fördelar.
  Flera skulle väja israeliskt medborgarskap och flytta till Israel om ett Palestina kom till. Läs själv på www.pechterpolls.com
  E. Lande

  SvaraRadera
 12. Egon

  Du skrev om ditt besök i Tybeh för ett litet tag sen. Har du hört därifrån nyligen om en attack?
  Hisham Jarallah skriver om det
  http://www.gatestoneinstitute.org/3078/cbs-christians-israel.
  E. Lande

  SvaraRadera
 13. Nej den händelse du nämner om "Attacken, boende sade, kom efter en muslimsk man försökte tvinga sig in i en examensceremoni vid en flickskola i Taybeh." känner jag inte till.

  Däremot berättade prästen utförligt om händelsen september 2005 ( som är känd i pressen) där en muslimsk kvinna hade varit inblandad i en kristen affärsman från byn. Han betecknade händelsen som ett utslag av hederskultur.

  Oavsett vad som hände nu finns ingen anledning att inte rapportera om den.

  SvaraRadera
 14. Egon, med Newt Gingrich skall man inte diskutera MÖ frågan, han bryr sig bara om sitt rykte.

  Vad som beträffar palestinska araber och Jerusalem status är likgiltigt för honom.

  I mina ögon är Newt Gingrich en pajats.

  SvaraRadera
 15. Egon, sedan när palestinier är inte ämnet när det gäller Jerusalem?!

  Märkligt att det är fullt OK att exkludera israelerna (judarna) från diskussionen om Jerusalem status, och enbart prata om araberna.

  Det nytt perspektiv, speciellt för de kristna palestiniernas situation i Jerusalem - det är de muslimiska araberna som gör anspråk på Jerusalem.

  SvaraRadera
 16. Du Jerry din kommentar ang. citat Egon, "palestinier" är dagens benämning på araberna från det som alla känner som Palestina. befolkningen i Palestina bestått av många folkslag, inte endast araber." tycker jag var ovidkommande för denna bloggpost.

  SvaraRadera
 17. Jerry du skriver citat"Märkligt att det är fullt OK att exkludera israelerna (judarna) från diskussionen om Jerusalem status, och enbart prata om araberna. Det nytt perspektiv, speciellt för de kristna palestiniernas situation i Jerusalem - det är de muslimiska araberna som gör anspråk på Jerusalem." slut citat

  Försök inte Jerry . Vad det gäller är Palestiniernas (de innefattar ävende kristna palestiniernas )anspråk på Östra Jerusalem, de har inget anspråk på Västra Jerusalem för den ligger innanför den sk. 1967 års gräns. läs Jerusalem en stad av fred

  SvaraRadera
 18. Försök inte Egon, det är på tiden att du skall leva i realtid.

  Palestinierna gör anspråk på Östra Jerusalem, sedan kommer andra araber som har anspråk på HELA Jerusalem.

  Det för många parter som är inblandade på ett eller annat set i Jerusalem frågan.

  Sedan kommer Joakim Wohlfeil som påminner oss okunniga om "inget land i världen erkänner Israels annektering av östra Jerusalem. När Israel kungjorde annekteringen flyttade alla länder som hade ambassader i Israel sina ambassader till TelAviv i protest. Därför finns det inga ambassader i Jerusalem".

  Inte konstigt att Fredrik Stenström skriver att det är knappast något att tvista om att det funnits judiska riken med Jerusalem som huvudstad innan romarna, korsfararna och slutligen muslimerna la under stig staden.

  Jerusalem var ALDRIG delad, det är efter att Jordanien ockuperade östra Jerusalem, som "östra" Jerusalem kom till.

  Frågan är varför palestinska araber gör inte anspråk på Jerusalem (som den har varit sedan begynnelsen), det gör ju judarna?

  Palestinska araber gör anspråk på östra delen av Jerusalem, medan arabiska Umma gör anspråk på Jerusalem som sitt huvudstad;
  http://www.youtube.com/watch?v=QI3wG3loKlA&feature=youtube_ gdata_player

  Vem enligt dig har rätten till Jerusalem?

  SvaraRadera
 19. Egon

  "...de har inget anspråk på Västra Jerusalem..."

  Visst finns det palestinier som har anspråk på hela Jerusalem och inte bara det.
  Men var i historien har vi sett en lycklig lösning på en delad stad?
  I synnerhet inte Jeruslaem där vi vet vad som pågick under den jordanska ockupationen. Inte vackert. Man kan göra hur mycket anspråk som helst på den sk östra delen, det blir ingen delning där. Jerusalem är ett och kommer så att förbli under israelisk ledning. Sen kan de som vill kalla det för Al Quds eller vad de vill.
  E. Lande

  SvaraRadera
 20. Fredrik Stenström26 maj 2012 kl. 19:01

  OM nu Romney vinner presidentvalet och OM han erkänner Jerusalem som Israels huvudstad som han tillsammans med republikanska höjdare som Chris Christie sagt att han skall göra så kanske äntligen palestinierna kan rikta in sig på att erkänna Amman som sin huvudstad.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 21. Egon

  "...finns ingen anledning att inte rapportera om den."
  Det tycker jag du ska göra, Egon, eftersom du värnar om de kristna i det Heliga Landet! Eller har de lyckats sätta munkavel på dig också förutom Taybehborna eftersom detta gäller muslimska attacker på de kristna? Jarallah skriver att det finns bara 2,000 av 17,000 kvar i byn pga av rädslan för attacker från de fientliga muslimska grannarna. Varför ständigt bara skylla allt på den israeliska ockupationen, vilket enligt byborna oroar dem mindre än våldet från muslimerna?
  Mera "anständig sanning" skulle göra din blog mera trovärdig.
  E. Lande

  SvaraRadera
 22. E. Lande om händelsen i Taybeh kommer jag att skriva om snart.

  SvaraRadera