21 maj 2012

Betania- Här slutar sidenvägen

Michel Warschawski tog oss slutligen med till Betania eller Abu Dis som stadsdelen numera heter. Han ville visa oss hur muren nu stänger av den gamla sidenvägen från Damaskus- Amman - Jeriko vilken passerar Jerusalem på sin väg ner till Medelhavet.

 Foto På muren i Abu Dis
Foto 180 grader åt andra hållet.


Han berättade att förr ett tag sen guidade han en grupp vänster- parlamentariker som sitter i Knesset. Han hade berättat för dem på samma sätt som för oss om den sk. ” masterplanen ” av bosättningar och bosättarvägar och om murens sträckning. De var överraskade den hade de inte hört talas om/förstått - ” Men det är ni som sitter i parlamentet vet ni inte vad som pågår? ” 


Han visade oss även den Palestinska parlamentsbyggnaden i Betania. Enligt Olso-avtalet skulle palestinierna få bygga sin parlamentsbyggnad i Östra Jerusalem , men sen backade Israel de fick bygga den i Betania men även detta var för provocerande den fick aldrig tas i bruk utan en ny byggnad uppfördes i Ramallah.

Foto: På Michel Warschawski i Betania ( samtliga foton E. berglund)
Läs tidigare även : Bosättar tur med AIC -del1   och Vägen till Jerusalem

Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om

29 kommentarer:

 1. Det är en väldigt märklig känsla när man står där och ser muren tvärs över den breda vägen, och tänker på trafiken som förut forsade fram här.

  Likheterna med Östtyskland och Berlinmuren är uppenbara.

  SvaraRadera
 2. Guardian

  "Likheterna med Östtyskland och Berlinmuren är uppenbara."
  Är de? Den byggdes för att innestänga den egna befolkingen som blev nedskjuten vid flyktförsök.
  Den andra vet vi varför den byggdes! Bättre stänga av trafiken än att riskera flyga i bitar av martyrsugna terroristfanatiker.
  Murar har byggts lite varstans i världen av diverse anledningar. Murar kan komma ned om situationen förbättras. Berlinmuren gjorde just det.
  E. Lande

  SvaraRadera
 3. Till E Lande , visst finns det skillnader. Men du skriver" Bättre stänga av trafiken än att riskera flyga i bitar av martyrsugna terroristfanatiker." Har du tänk på att på båda sidorna bor det palestinier, hela östra Jerusalem innesluts av muren. Tror du palestinier Silwan eller Sheik Jarrah är snällare än de från Hebron eller Betlehem? Nej varför självmordsbomarna har öpphört är att terroristerna insåg att detta skadade dem själva mer än israelerna. läs Vräkning av Människor

  SvaraRadera
 4. Egon

  De flesta i den palestinska befolkningen är säkert emot självmordsbombarna eftersom det visade sig kontraproduktivt. De har också insett att de inte vann något med sina intifador. Men fanatiserade hjärnor kan fås att göra vad de blir tillsagda med utlovade belöningar. Så muren och stängslet blir nog kvar ett bra tag framöver. Liksom stenkontroll på flygplatserna. Obekvämt för alla men nödvändigt.
  E. Lande

  SvaraRadera
 5. Du E Lannde "Obekvämt för alla men nödvändigt."
  Vi utländska turister passerar i våra bussar från Västbanken genom ckeckpoints utan konrtoll, busschaffören tillfrågas "vikla har du i bussen,- svenska turister" då är det bara att köra ingen kontroll avpassagerare eller bagage.

  SvaraRadera
 6. Egon

  Det räcker med att kolla statistiken. Hur många svenskar har laddat sig med råttgiftsindränkta skruvar och muttrar för att göra mesta möjliga skada och sprängt sig själva i en folkmängd...Jag räknar nu inte Stockholmsbombaren.
  Det verkar nästan som om du vore stucken för att ni inte kollades istället för förtroendet ni fick som svenskar. Men du har kanske rätt, det kan ändra på sig i framtiden.
  E. Lande

  SvaraRadera
 7. En bra artikel Egon, man känner igen situationen när man jobbar på plats !
  När man sen betänker att en terrorist som vill spränga en bomb kan ta sig över när de vill.
  Men att vanliga människor som inte har råd med mutor etc.. inte kan ta sig till sina jobb, släktingar och skolor inser man hur bisarrt det är.

  En mur som inte skyddar någon, men bidrar till stöld av land och egendom, och förstör livet för vanliga människor.

  SvaraRadera
 8. Fredrik Stenström
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 9. Joakim

  " Israeliska soldater klär ut sig till palstininer och kastar sten på sina kollegor etc... )

  Det måste hända titt som tätt eftersom du skriver det för andra gången.

  Palestinier klär ut sig till ortodox jude och spränger hur många i luften etc...
  E. Lande

  SvaraRadera
 10. Joakim

  "..Israels arme måste stöttas för att hindra Isral att ta över Europa.."
  Märkligt, första gången jag hört den historien.
  E. Lande

  SvaraRadera
 11. Fredrik Stenström24 maj 2012 kl. 09:47

  Israel hävdar att stängningen av sidenvägen förhindrade scener som i länken nedan.
  http://www.highlight.co.il/pages/SuicideAttacks


  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 12. Så vad säger statistiken vad gäller antalet "lyckade" mordbombningar före och efter säkerhetsbarriären?

  Hur bidrar Hamas, Fatahs och PMs ledares retorik och agerande till att israeliska ledare ser barriären som nödvändig tills vidare? Jag syftar här på fortsatt offentligt hyllande av mordbombare, glorifierande av "martyrer" och belöningar till terrorister.

  Att checkpoints har dragits in kan man ju se som att det blivit säkrare. Men kommer PM att ta sitt ansvar och stopp uppviglingen och våldshyllande agerande inom sina egna led? (Det som alltid ska ignoreras...)

  SvaraRadera
 13. En mur för att skydda sig mot "retorik"? Du, A_K Roth kanske kan lära dom hur man bygger sådana utan att behöva använda en enda mursten?

  SvaraRadera
 14. Retoriken är uppviglande, du raljerande Johan Byegård. Det handlar bl.a. om hedrande av terroraktioner och belöning av samma. Du tycker det är roligt att raljera om detta och bara bra att det ignoreras.

  SvaraRadera
 15. Visst, Johan Byegård. Dessa påminner om invandringsfientliga i Sverige, antisemiter som gör livet svårt för Malmös judar...

  Du förstod inte, Johan, så jag upprepar: Jag syftade på ledare inom palestinska myndigheten som uppviglar till våld och hat och på palestinska teveprogram som utan problem från programledare kan hylla babyslaktarna i Itamar. I PM-styrd teve!

  Min syn: Vad israeler eller andra folk än gör, ledare som pöbel, borde man inte vara rädd att kritisera även(!) palestinska ledningen för de våldshyllningar och de rasistiska utfall som äger rum. Tydligen finns en slags immunitet, något tabu? Det ser ut som att det varken är intressant eller angeläget att granska vissa styrens ageranden. Speciellt viktigt tycker jag det är att opartiska hjälporganisationer ska kunna granska och kritisera fler än en sida i konflikter.

  SvaraRadera
 16. Märks att du inte är riktigt hemma i de svenska förhållandena, A-K Roth. Bege dig till vilket elektroniskt forum som helst (Avpixlat, kommentarsidorna hos SvD, mm) och upptäck att invandringsfientligheten och rasismen till >90% skrivs av de som också är supportrar till Israel.

  Sen är det väl skillnaden mellan dig och mig att du tycker man ska ställa högre krav på de ockuperade än vad man ska ställa på ockupanten. Jag tycker tvärtom.

  SvaraRadera
 17. Johan

  "...invandringsfientligheten och rasismen till >90% skrivs av de som också är supportrar till Israel."

  Källa tack! Eller har du gjort din egen statistik? Alltså vilken blogg som helst? I stället för att skriva att Israel, dvs israelerna som består till största delen av judar, är invandringsfientligt och rasistiskt, smyger du in bakvägen. Så likt dig.
  E. Lande

  SvaraRadera
 18. Lande, jag har ingen aning om vilken nationalitet och/eller religionstillhörighet rasisterna på nätet har, följaktligen uttalar jag mig inte om det.

  SvaraRadera
 19. "... palestinska teveprogram som utan problem från programledare kan hylla babyslaktarna i Itamar. I PM-styrd teve!"

  Det vill jag gärna ha en länk till. Om du är sugen på att läsa vidrigheter från andra hållet kan du läsa valfri kommentatorsspalt på Israelisk tidning.

  SvaraRadera
 20. Johan, Varifrån kommer detta?:

  "...Sen är det väl skillnaden mellan dig och mig att du tycker man ska ställa högre krav på de ockuperade än vad man ska ställa på ockupanten. Jag tycker tvärtom..."

  Ja det är guskelov stor skillnad mellan din och min förståelse av det skrivna ordet. Detta du skrev visar grov misstolkning. Du flyr från sakfrågan jag drog upp, vilken gällde uppvigling till våld och hat från palestiska ledare och istatskontrollerade media. Jag tycker man inte ska fly - vilket jag upplever görs - från att ställa några krav från palestinska styret när det gäller så allvarliga saker som spridande av rasism, uppvigling till terrorism och hyllande av martyrskap från ett folks ledare. Det kan iofs vara en fråga om att folk inte flyr från atty kritiserta; det kan vara så att de inte bryr sig om uppvigling till våld och rasism. Och det blir då ännu svårtare atty smälta.

  SvaraRadera
 21. Här kommer en länk, Johan:

  http://www.pmo.gov.il/PMOEng/Communication/EventsDiary/eventireland290112.htm

  Det som sades i programmet, vilka som ringde in hyllningar, programledarens respons, finns dokumenterat på andra platser.

  SvaraRadera
 22. P.S. BiB, Johan: Vidrigheter finns på alla sidor bland allmänheten, i kommentarsfält, Sverige inte undantaget. Vill påminna att jag enbart kritiserat det som kommit från palestinska ledare eller PM-styrt media, inte gemene man på gatan. Kritik är ju befogad mot israeliska ledare också, oacceptabla uttalanden från extrema. Det ska kritiseras! Men varför ska palestinska styret undgå befogad kritik mot mycket hemska uttalanden och ställningstaganden? För mig visar det en beklämmande vilja hos somliga att se bort från rasism och terrorism när det inte passar agendat. Alla människor och folk är värda förståelse.

  SvaraRadera
 23. Som förväntat blev det ett temporärt stopp i slangen hos den annars så notoriska internetdammsugaren A-K Roth när hon skulle visa upp det som enligt henne skulle ha varit ett "hyllande av babyslaktarna i Itamar" i Palestinsk TV.

  Vad det handlar om är alltså ett inslag där personer som påstår sig vara släkt med de som i militärdomstol (!!!) dömdes för morden ringer upp programmet och hälsar till sina släktingar.

  Men det är ju utan tvivel bra att A-K i denna fråga frångår den linje som israelkommentatorerna tidigare drev på denna sida, dvs, att personer på Västbanken som inte iklätt sig militär uniform är legitima offer för riktade mord. Det går framåt.

  SvaraRadera
 24. Nej, inte så, Johan Byegard. Det var inte bara hälsningar, det var hyllningar till de två mördarna.

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255695

  Roligt: Jag gör dig en tjänst och kommer med länk, blir kallad internetdammsugare. :)
  Kan bara säga att du själv suger - och suger,och suger... :)

  SvaraRadera
 25. "Hyllandet" var alltså i samma division som Baruch Goldsteins ständigt blomsterprydda grav. Krig gör otäcka saker med människor.

  Vill minnas att Israelkommentatorer tidigare hävdat att barn fallna i bombningarna i Gaza berodde på att de användes som "mänskliga sköldar" av sina föräldrar, detta bevisat av att de de facto befann sig på ett sridsområde. Omsorgen från dig rörande detta fall tyder på att du dock hävdar rätten för föräldrar att i sina Genevekonventionsbrott (inflytt till ockuperat område) kan ta med sig sina barn och att dessa trots detta ska vara skyddade. Gott så.

  SvaraRadera
 26. A-K
  A propos hyllningar så hyllas det en hel del i Ramallah just nu. Familjer som är stolta över sina terrorister och räknar upp hur många judar de lyckats dra med sig i sina attentat. Vem förvånas.
  Ja, Johan sucks:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 27. Johan

  Angående barn i Gaza så sa tom drottningen i ett offentligit tal att det håller inte att inte se bättre efter sina barn. Vad gäller mänskliga sköldar så är ju både Hamas och Hizballah fina på att gömma sig bakom civila, kvinnor och barn inberäknade. Blir det några offer så kan de alltid skylla på israelerna.
  E. Lande

  SvaraRadera
 28. Johan, du strider tappert för att försöka försvara att palestinsk teve glorifierar blodig terrorism. Att människor som slaktarnas i Itamar släkt hyllar sina "martyrer" är en sak, har jag inget göra med, kanske att vänta. Men att det sker i statssponsrad och toppstyrd palestinsk teve är en annan. Palestinska myndigheten går ju emot oslofördraget i detta, bland många incidenter. Du får ge dig. Det finns massor bara folk vill se. Här en från Haaretz:

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-television-still-glorifies-terror-attacks-against-israel-1.413485

  Terroristen Goldstein hyllas av extremister vid graven, inte på israeliska teveprogram.

  SvaraRadera