21 augusti 2012

Bosättarattacker på palestinier

Jag har tidigare skrivit om det förut ” Våld av judiska bosättare mot palestinier på Västbanken” och IDF:s oförmåga att stoppa det. En sten i huvudet

Under helgen som gick var det nya incidenter. Citat” Våld av judiska bosättare har nämnts för första gången i ett USA: s utrikesdepartement lista över "terroristincidenter", som israeliska politiker fördömde en rad av de senaste attackerna mot palestinier på Västbanken och Jerusalem. Införandet av angrepp på palestinska mål i den årliga rapporten om terrorism speglar växande oro i Israel och internationellt att våld av en minoritet av judiska extremister skulle kunna utlösa en ny cykel av konflikt och ytterligare skador utsikterna för ett fredsavtal mellan de två sidorna. "Utförda av extremistgrupper israeliska bosättare mot palestinier som bor, egendom och gudstjänstlokaler på Västbanken fortsatte," sade landrapporter om terrorism 2011 . Det hänvisas till "prislapp" verksamhet, det vill säga våld som begås av radikala bosättare mot palestinier i vedergällning för åtgärder från den israeliska regeringen eller armén anses vara "anti-nybyggare". Läs mer i Guardian - Jewish settler attacks on Palestinians listed as 'terrorist incidents' by US 


Citat” Sex palestinier, alla medlemmar av samma familj, skadades på torsdagen efter en taxi fattade eld när den körde vid al-Arub flyktinglägret nära bosättningen Bat Ayin på Västbanken . En sårades allvarligt med en annan  av de fem lider av måttliga sår, i vad palestinierna sade var resultatet av en bosättare som kastade en brandbomb på fordonet. En kort stund efter händelsen rapporterades om sex brandbomber kastades mot bilar som körde i centrala Västbanken vägen nära Tapuach korsningen. ” ur Haaretz


   
Publicerades den 20 aug 2012 av AlJazeeraEnglish Police in Israel have arrested seven suspects in connection with an attack on a Palestinian youth in the centre of West Jerusalem. 

Läs även om händelsen "Suspect involved in Jerusalem 'lynch' of Palestinian:" i   Haaretz

Citat”Våldet mot palestinier på Västbanken från israeliska bosättare har ökat markant de senaste åren, enligt flera människorättsgrupper och FN-organ. Bland andra konstaterar den israeliska människorättsgruppen B´Tselem att Israels regering misslyckats med att skydda civila palestinier. En av alla palestinier som utsatts är Khaled, han äger ett landområde mitt emellan tre bosättningar. Reportage av Sveriges Radios utsända Johan-Mathias Sommarström. "

Läs  och lyssna här: SR-"Palestinska bosättare trakasseras"

Lyssna: Palestinska bosättare trakasseras
SR rubrik till reportaget är missvisande  "Palestinska bosättare trakasseras" jag har aldrig hört talas om Palestinska bosättare! Annars är reportaget  värt att lyssna på.

Uppdaterat: Israel Police arrested two Jewish minors on Sunday over suspicions that they hurled fire bombs at a West Bank earlier this month, an attack which resulted in the wounding of six Palestinians, all members of the same family" .Ur Haaretz


citat" Jødiske ekstremister vandaliserer kristent kloster Et kristent kloster ble natt til tirsdag utsatt for hærverk som jødiske ekstremister trolig står bak."  ur Vårt land

Läs även andra bloggares åsikter om

SvD
DN
GP
Dagen
DN
GP
SvD
Dagen

71 kommentarer:

 1. Plötsligt får Israeliska politiker lära sig samma läxa som palestinska. Att om man tillräckligt lngehamnarr in hatbudskap så kommer någon att ta dem på allvar.

  Hmmm, nu undrar man ju om Israel kommer riva husen för terroristernas familjer som straff.....

  SvaraRadera
 2. Bra att det rapporteras. Lås in kriminella! Men Guardian gick tydligen efter en rapport i Haaretz som var fel. Det var inte första gången bosättare tas upp som terrorister på listan på USAs UD. Det har gjorts sedan 2004, olyckligtvis, både palestionska och israeliska handlingar. Allt enligt vakne Elder of Ziyon som skriver att någon på Haaretz inte varit uppmärksam nog.

  http://elderofziyon.blogspot.com/2012/08/on-jewish-terror-and-lazy-sloppy-msm.html

  Det är inget nytt fenomen.Guardian skriver som om USAs UD fegat ur från att klandra israeliska terrorister - tills nu. Icke så. Så detta behöver nödvändigtvis inte vara någon ökning av israelisk terror. Hoppas inte det.

  Så, Joakim, vaddå plötsligt? Klart krig och terror brygger våld. Liksom uppvigling och hatretorik. Som när Abbas hyllar massmördare, behövlig klagan. Det behöver hamras in, att hatretorik, uppviglingar och hyllningar av terrorister är oacceptabla! Stackars Stig...

  Vad menar du med "lngehamnarr" Tryckfelsnisse? Skrev du från mobilen?

  Klart SR och SVT går igång om bosättares brott. Hur gör de om attackerna mot israeler och palestiniers attacker mot palestionier? Följer svensk rapportering sin trogna linje? Troligtvis, enligt mina trogna granskare, Kim Mirell t.ex.

  SvaraRadera
 3. P.S. Joakim: Hoppas några palestinska politiker har läst sig läxan. Men det räckte inte att stoppa hyllningar av olika massakrar och dåd och hjärnorna bakom. Jeremiad...

  SvaraRadera
 4. Jag frågar...
  Detta är frågor utifrån att jag inte vet, alltså inte har information. Det är inte ett retoriskt argumenterande. Faktafrågor till dem av er som läser bloggen som sitter inne med kunskapen jag inte har - Joakim till exempel.

  Jag frågar:
  1. Har palestiniers våld mot israeliska civila i Jerusalem och från Västbanken ökat eller minskat säg de sista fem åren? Och vad är omfattningen?
  2. Har palestiniers våld mot israelisk militär i Jerusalem och från Västbanken ökat eller minskat säg de sista fem åren? Och vad är omfattningen?
  3. Har israeliskt militärt våld mot palestinska civila i Jerusalem och på Västbanken ökat eller minskat säg de sista fem åren? Och vad är omfattningen?
  4. Har israeliska civilas våld mot palestinska civila i Jerusalem och på Västbanken ökat eller minskat säg de sista fem åren? Och vad är omfattningen?

  Tacksam för svar.

  SvaraRadera
 5. Stig

  En rapport från FN
  http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_settler_violence_FactSheet_October_2011_english.pdf

  SvaraRadera
 6. Mycket bra frågor, Stig. Man kan inte bara gå efter intryck och rapporteringar från media. Jag antar att det förs statistik. Jag tror den som bäst kan luska ut siffror torde vara G.Tikotzinsky.

  SvaraRadera
 7. Den allmänna situationen kompliceras ju dessutom av att palestinierna är utsatta för ockupation och därmed ska åtnjuta skydd enligt fjärde Gevnevkonventionen.

  Bosättarna däremot bryter mot fjärde Genevekonventionens förbud för inflyttning av ockupantens befolkning till ockuperat område.

  SvaraRadera
 8. Jag fragar...

  Har palestiniers vald mot palestinier ökat eller minskat säg de sista fem åren? Och vad är omfattningen?
  Allt vald ar forkastligt och ska straffas ordenligt.
  Tank om Abbas och palestinier kunde fordoma som Bibi och israeler i stallet for att hylla och kalla det "motstand".
  E. Lande

  SvaraRadera
 9. Egon, Egon du reagerade inte på min kommentar som jag skrev IGÅR;

  "Snacka om IDIOTER - http://www.haaretz.com/news/national/israel-police-arrests-3-more-suspects-in-connection-with-jerusalem-lynch-1.459262 !

  Det är därför jag hävdade att staten Israel går under enbart på grund av allt för många överreligiösa judar som förvandlar Israel till en teokrati.

  Nu återstår att se om "hämnden" kommer...
  20 augusti 2012 07:32"

  Der är inte endast du som uppmärksammar dessa dåd!

  Vidare skrev jag bland annat .."Märkligaste av allt är att Joakim reagerar ÖVERHUVUDTAGET inte på misshandeln av arabiska ungdomar i centrala Jerusalem!
  Det upprörde inte honom... VARFÖR?
  21 augusti 2012 07:45"

  SvaraRadera
 10. Tillägg till min kommentar från den 20 augusti..:
  Enligt israelisk press; http://www.youtube.com/watch?v=s8iB8KWV3kE&feature=player_embedded#t=48s så handlar det om ungdomar - femtonårig tjej och trettonårig pojke...
  Hans bild syns vänster om bilden på offret.

  SvaraRadera
 11. Från Joakim Wohlfeil

  Tips på statistik kring våld i Israel Palestina konflikten

  Eftersom det i en bloggdiskussion ställdes en fråga om statistik på olika typer av våld i israel Palestina konflikten så tänkte bidra med lite länkar för den som både nu, men kanske också på längre sikt är intresserad av att hålla sig uppdaterad.

  Som vanligt kan källor ha olika värde, men generellt brukar UN statistiken vara bra verifierad, men också uppgifter från Israeliska och Palestinska MR organisationer kontrolleras väl.

  För generella fakta om konflikten, och den humanitära och rättsliga situationen så vill jag även rekommendera Diakonia´s IHL sidor
  Joakim Wohlfeil

  1. Länkar som beskriver attacker från Israeliska bosättare mot palestinska civila. Länkarna kommer huvudsakligen från UN OCHA
  1. Länkar som beskriver attacker från Israeliska bosättare mot palestinska civila. Länkarna kommer huvudsakligen från UN OCHA

  Fact sheet januari 2012

  Dangerous Journey


  Israel firebombattack

  2. Länkar som beskriver Israeliskt våld och MR brott i det ockuperade palestinska territoriet:
  Veckorapporter

  Overview

  3. Länkar som beskriver palestinska angrepp på Israeler från den israeliska organisationen B’tselem BTselem
  Attacker på Israeler: BTselem

  Attacker på Israeler: BTselem

  4. Generell statistik från UNOCHA

  SvaraRadera
 12. Lista på palestioniers raketattacker mot israeliska civila 2012:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israel,_2012

  SvaraRadera
 13. Tack för alla tips. Bra att det går att få fram fakta. Att det avfyras och skjuts från och mot Gaza är ju som allmänt bekant så det var främst Västbanks- och Jerusalem-statistik jag var nyfiken på men glömde ange i min fråga.

  SvaraRadera
 14. Stig o AK, det finns som ni kanske sett utmärkt statistik för raket och mörsar attacker mot Israeler på UN och Btseelem länkarna (369 under 2012, räknat till Juli). Jag tycker detta är lite bättre sida än Wikipedia då de uppdaterar snabbare (man kan också gå direkt till Israeliska Shabak's sidor kring just detta men det är som sagt många som inte vill läsa info från själva parterna).
  Raket attackerna är så tydliga folkrättsbrott att de skall uppmärksammas, dessutom protesterar våra partners inne i Gaza mot både attackerna mot civila israeler, och hur milisgrupperna även utsätter lokala palestinier för risker då de skjuter från deras privata land

  SvaraRadera
 15. Kul, alla som svarade på Stigs frågor bemödade sig att hitta källor som försökte sig på att beskriva mängden av våld från bägge sdorna i konflikten. Alla utom en...

  SvaraRadera
 16. Så Stig och Joakim, fick vi någon uppfattning om huruvida våldet har ökat eller minskat i de olika kategorierna från dessa länkar, varav en inte fungerade och andra var svåra att få en översyn från?

  Jag drog upp våldet från Gaza; jag tyckte inte borde ignoreras.

  Stig skriver, "...Att det avfyras och skjuts från och mot Gaza är ju som allmänt bekant..."

  Det borde vara av intresse att veta även där om raketattackerna har ökat, hur de går upp och ner i statistiken. Hur allmänt bekant är omfattningen av palestinska gruppers attacker från Gaza? har det blivit så att man inte reagerar? Hur många svenskar funderar allvarligt på skillnaden mellan att medvetet sikta på civila och att sikta på dem som siktar på civila?

  SvaraRadera
 17. "att sikta på dem som siktar på civila"

  Med tanke på hur utfallet av antal dödade barn och civila blivit borde man ju i så fall be israelerna att läsa instruktionsboken för kikarsiktena...

  SvaraRadera
 18. Antalet israeliska anfall på Gaza och antalet dödade i dessa anfall, du tycker väl inte heller att detta ska "ignoreras"? Eller?

  SvaraRadera
 19. Johan, du känner alltså inte till att palestinska terrorister har civila som mål, medan israelisk militär inte har civila som mål. De flesta förstår att det är viktigt att tala om avsikt.

  Därför uppskattade jag Joakims ord, "Raket attackerna är så tydliga folkrättsbrott att de skall uppmärksammas..."  SvaraRadera
 20. Från Wikipedia:

  "Enligt en FN-rapport dödades under kriget 1434 palestinier, varav 709 enligt israelisk militär var stridande. Bland de döda fanns 288 barn och 121 kvinnor. Av 239 poliser som dödades dog 235 på krigets första dag i en flygräd. Av 5303 skadade palestinier var 1606 barn och 828 kvinnor. Det beräknas av ungefär 21000 bostäder förstördes, antingen totalförstörda eller allvarligt skadade. Den israeliska armén uppger att för att minska de civila offren spreds över 1 000 000 flygblad och ringdes 165 000 samtal för att förvarna palestinier i områden som skulle attackeras.

  Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna."

  Om man kombinerar detta med resultaten från A-K Roths telepatiska hjärnavläsning i Mellanöstern utförd från Indiana framstår då två alternativ:

  1) Om Israel skulle skrota sina högprecisionsvapen och istället börja kriga medelst konservburksgranater som man medvetet siktar på civila, då skulle antalet stupade Palestinska barn kunna sjunka från 1600 till mindre än 3.

  2) Om man gav Hamas U-hjälp i form av högprecisionsvapen med fullständig träffbild över Israel, då skulle A-K Roth sitta hemma och tycka att 1600 stupade judiska barn var kollateral skada i ett civiliserat krig.

  Vilket av alternativen föreslår du, A-K Roth?

  SvaraRadera
 21. @ Bulten i Bo

  Jag gissar att du ALDRIG har upplevt krigets fasor, och jag hoppas att du blir även i framtiden besparad av krigs upplevelse.

  Du slänger statistik här och där, som någon taktiker i krigskonster, men det handlar ju om MÄNNISKOR – inte någon jävla statistik!

  Oavsett om det är araber eller israeler, så kriget lämnar påkänningar på varje individ som genomgåt krigets dån.

  Eftersom median har visat oss övervägande bilder hur araberna våndas av krig, så tycker jag att det inte skadar att se israelernas psykiska påfrestning som är resultat av krigföring.

  Alltså följande är INTE från Wikipedia,
  Detta är kriget vardag - VERKLIGHETEN http://youtu.be/ygb6VrW8WZw

  SvaraRadera
 22. Angriper man från skolgårdar, bostadshus lekplatser och förvarar vapen och ammunition i moskéer samt försåtsminerar bostadshus med invånarna kvar som Hamas gjorde i Gaza så blir resultatet ofrånkomligen kollateral skada på oskyldiga som när Israel svarade på Gazaterrorismen.
  De få dödade och skadade israelerna efter terrorismen speglar inte bristande vilja att döda och skada hos terroristerna utan enbart bristande förmåga+ bra israeliskt civilförsvar.

  Lennart Rose'n

  SvaraRadera
 23. BiB: Sedan de vansinniga självmordsdåden under andra intifadan kring 2002 har Israel klandrats för att de slagit mot dessa homicida terrorceller. Det har blivit oskyldiga offer. Tragiskt. man önskar det kunde ha undvikits. Kanske borde Israel ha avstått från motattacker. FN borde ha stoppat dem men är impotent.

  Men aldrig att s.k. fredsaktivister kräver att terrorgrupperna avväpnas och stoppas. Ändå är det klart krigsbrott att attackera från civila områden. Ge dem en stor del av ansvaret för civila lidanden. Annat vore fel.

  Du verkar med detta inlägg och gliringarna visa att du inte bryr dig om avsikt och uppsåt, medvetna attacker mot civila oskyldiga från terrorgrupperna. Du kan inte diskutera begreppen i anständig ton. Du följer din vanliga stil, kan inte bättre.

  Dina 1) och 2) är bara mer prov på att du inte fattar innebörden av och målet och avsikten eller uppsåtet för terrorgruppernas attacker. Du antyder att palestiniernas missiler är hemgjorda konserburkar. Ett av de senare raketerna siktade på och dödade barn på en skolbuss. 10 års raketterror avskrivs.

  Bespara mig osmakliga anspelniningar om vilka barns död och skador jag djupt beklagar och sörjer. Det är iofs inte ovanligt att misstolka och förenkla när svåra frågor kommer. Andra har gjort det här. Man vill avhumanisera debattmotståndare som man regelbundet gör sionister eller israeler.

  Men jag kan säga detta: Jag blir mer illa berörd av att det finns människor som uppviglar till och genomför attentat och massmord (Rwanda) - under den fredsälskande omvärldens relativa tystnad - än när det inte ligger direkt hat bakom. Som när det gör mer ont att någon avsiktligt spränger ett passagerarplan än när ett plan störtar från maskinfel. Andra kanske bara räknar kroppar.

  Det jag önskar och alltid har önskat är att palestinska styret både vill och förmår stoppa terrorgrupperna som förstört livet för så många människor på båda sidor.

  Sluta med alla dessa bultismer, Johan Byegård. Borde inte ha dragits in i detta. My bad som matat troll från Lönneberga.

  SvaraRadera
 24. Jerry

  Nej, den psykiska pafrestningen pa israelerna som kriget har medfort sig under artionden hor vi inget av.
  Istallet ser vi hur vissa sitter i sina fatoljer och raknar doda som om de tittade pa nan idrottsmatch och drar slutsatsen att de skyldiga ar de som har minst dodade.
  E. Lande

  SvaraRadera
 25. Lennart

  Inte bara som Hamas gjorde i Gaza. Sa aven Hizballah som de europeiska landerna inte vill deklarera terrorister. Hur ar man funtad nar man utsatter sina civila, kvinnor och barn, for dodsfara for att israelerna ska fa kritiken? Fungerar varenda gang.
  E. Lande

  SvaraRadera
 26. Egon, tänk på att när du citerar "Utförda av extremistgrupper israeliska bosättare mot palestinier som bor, egendom och gudstjänstlokaler på Västbanken fortsatte,", så handlar det om en specifik grupp som utövar våldsdåd.

  Du däremot berättar om ”Våld av judiska bosättare mot palestinier på Västbanken”?
  Alltså du omfattar i din beskrivning ALLA judar som utför våldsdåd på västbanken, inte enbart israeliska judar.

  VARFÖR skriver du inte sanningen att det handlar om extremistgrupper (ortodoxa) israeliska bosättare?

  Det är radikala (ultraortodoxa) israeliska judar som utövar våldet på västbanken, till och med mot IDF!

  Märkligt att du är snabb att uppmärksamma följande; "Palestinska bosättare trakasseras" jag har aldrig hört talas om Palestinska bosättare! ......

  SvaraRadera
 27. Svar till Jerry Jag använder mej av samma betckning som tidningen Guardian "Jewish settler attacks on Palestinians listed as 'terrorist incidents' by US"
  Din kommentar är befängd citat "Alltså du omfattar i din beskrivning ALLA judar som utför våldsdåd på västbanken, inte enbart israeliska judar." slut citat.
  Visst kunde jag ha skrivit israeliska bosättare ( och de gör jag oftast)
  Men att ytterligare specificera den som citat" Det är radikala (ultraortodoxa) israeliska judar som utövar våldet på västbanken" slut citat.Då påstår jag samtidigt enligt dej att alla ultraortodoxa israeliska judar är skyldiga våldsdåden på Västbanken, hur skall du ha det.

  Har du hört talas om Palestinska bosättare?

  SvaraRadera
 28. Egon du har DELVIS rätt i ditt "Då påstår jag samtidigt enligt dej att alla ultraortodoxa israeliska judar är skyldiga våldsdåden på Västbanken, hur skall du ha det."

  Märkligt för en som är så kunnig om kristet teologi, men saknar djupgående inblick vad ultraortodoxa judar har för regler.

  Du lever inte enligt "boken" (korrekt?), det gör ultraortodoxa judar.
  Du tillämpar inte så strikta regler på söndagen, som ultraortodoxa judarna gör på Shabat.
  Känner du till vad en ortodox jude får eller inte får göra på Shabat?

  Ultraortodoxa judar har gemensam ideologi när det gäller Eretz Israel, som enligt de är densamma som under bibliska epoken.

  Jag citerar en svensk (sekulär) jude som lämnade Sverige;
  "Sabbat i det heliga landet 18 Aug
  En sabbat i det heliga landet skiljer sig inte så mycket från kungariket som kallas Sverige, i alla fall om man är sekulär. Det största skillnaden är att det mesta är stängt här – affärer, tåg och bussar står stilla."

  För att du skall hänga med vad skillnaderna mellan ortodoxa och sekulära judar så bifogar jag också en kommentar som skrevs på det sekulära judens blogg som lämnade Sverige;
  "Bella 13 juli, 2012 den 01:26
  Som ultraortodox olah chadasha så är det fullkomligt självklart att mina söner ska göra värnplikt om de inte vill studera på riktigt med samma insats som den som skyddar landet, inga semestrar alltså. Såhär ser jag på saken: http://lazerbrody.typepad.com/lazer_beams/2012/07/plesner-ponderings.html
  Min enda invändning är att man måste tillgodose de behov som finns. Det betyder alltså att man inte kan ha tjejer och killar i samma förband utan vissa åtgärder. Det här tycker jag är fullkomligt naturligt att man respekterar i en demokrati.
  Det är klart att det är en fråga om hur vi ser på saker och ting, och det är just därför som man inte kan säga att alla ska göra värnplikt i ett försvar där man inte tillgodoser de behov som finns. Som sagt, det gör man redan och det finns ingen anledning till att man inte kan göra mer av den saken.
  Jag bli irriterad över vinklingen i svensk, och i israelisk media, som får det hela att framstå som om ortodoxa inte vill göra värnplikt och att Toran inte är viktig. Det finns även sekulasierade judar som håller med om att vi är de som vi är på grund av vår Torah. Det ständiga smutskastandet av ortodoxa judar är inte OK, vi jobbar, betalar skatt och gör värnplikt, dessutom fortsätter vi att upprätthålla de traditioner som gör oss judar till ett folk som består. Det kan även en sekulariserad person hålla med om."

  Det finns en del bosättare som skäms för sina bröders våldsdåd - det läste jag själv i en bosättares blog. Det var vid tagning av moskén på västbanken.

  Vet du vad ordet "Hashem" syftar på?

  Ultraortodoxa judar lever efter "Boken", överreligiösa Muslimer lever enligt Sharialagen - hänger du med?

  "Har du hört talas om Palestinska bosättare?", det var höjden av okunskap.

  SvaraRadera
 29. Det var nog nytt rekord i tramsighet från Jerry.

  Ingen har påstått att alla judiska bosättare utför våldsdåd mot palestinier.

  Däremot är alla judiska bosättare på Västbanken olagliga enligt internationell lagstiftning.
  Att vissa dessutom är våldsamma – gör det dubbelt illa, eftersom dom inte skulle ha varit där från första början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag NÅGONSIN hävdat att bosättningar av ultraortodoxa israeler på västbanken är lagliga?

   Det kallas FÖRTALL när du anklagar mig för att jag stödjer olagliga bosättningar på västbanken, samt att jag tolererar bosättare som utför våldsdåd på araberna på västbanken!

   Radera
 30. Felöversättning, att "Palestinska bosättare trakasseras"? Palestinska bosättare tas inte upp så ofta. Men arabiska bosättningar rapporteras, inflyttade araber från Irak, Syrien Jordanien 1950 och framöver.

  http://www.eretzyisroel.org/~jkatz/settlementreport.html

  Koderna med bokstav och siffror syftar på geografiska landomraden.

  Läsare får göra egna bedömningar om källan men jag antar att kan man acceptera propalestinska kan man acceptera proisraeliska.

  SvaraRadera
 31. Ett helt gäng av debattörer som uppenbarligen INTE ville att stasistiken av bomber från Gaza skulle kompletteras med vilka skador bomberna i motsatt riktning orsakat.

  Nåväl, i det hypotetiska fall att Hamas skulle ha tillgång motståndarsidans vapenarsenal och skulle skjuta bomber över Tel Aviv (där de Israeliska stridscentralerna ligger) med "kolletaral skada" iform av dödade civila och barn, då tror jag att A-K Roth och hennes supportrar nyktert skulle resonera om att beskjutning av tätbefolkat område är att likställa med att medvetet sätta personers liv i fara.

  Och då skulle vi faktiskt vara överens.

  SvaraRadera
 32. Johan

  Ett helt gang? Ser du dubbelt?:-)
  Forunderligt att se Egons talamod med dina hypotetiska inlagg under Bulten i Bo signatur.
  A-K Roth och jag ar helt nyktra. Hur har du det sjalv? Och nej, chancen att bli overens med dig ar nog minimal.
  E. Lande

  SvaraRadera
 33. Statistiken pekar på att ett helt gäng av debattörer som uppenbarligen INTE ville att den judiska staten skall existera.

  Tar upp hypotetiska fall om scenario där motståndarsidans vapenarsenal skall ha ”riktiga” vapen, då skulle skjuta bomber över Tel Aviv….

  http://youtu.be/jQNeitq4WPo
  http://youtu.be/Wc7CUhzNQ20

  SvaraRadera
 34. Jerry, när man frågar Israelvänner om vad som utmärker en "judisk stat" brukar det som svar avges att man avser ett land med lika förhållanden och samma rättigheter för alla människor oavsett etnicitet och/eller religionstillhörighet. Jag tycker nog att detta är begreppsförvirring, men om uttrycket skulle vinna allmän hävd skulle jag i så fall mycket väl kunna tänka mig att föreslå att vi även utropar Sverige som en judisk stat.

  Lande skulle visst inte kunna tänka sig att bli överens med mig om att en av Hamas beslutad beskjutning av stridscentraler i Tel Aviv skulle medföra ansvar lag hos dem för de civila offer som ofrånkomligen skulle bli resultatet av bombningen. Det var ju lite trist.

  SvaraRadera
 35. BiB, jag hör inte till det du kallar för Israelvänner.
  Jag anser att man kan inte ifrågasätta Israels existens.

  Det som utmärker en "judisk stat" är staten Israel. Judarna som är spridda i alla världens hörn kan leva där uttan förföljelse från antisemiter.

  Jag tycker att följande är ABSURD, "Jag tycker nog att detta är begreppsförvirring, men om uttrycket skulle vinna allmän hävd skulle jag i så fall mycket väl kunna tänka mig att föreslå att vi även utropar Sverige som en judisk stat."

  Är det på grund av att "1782 fick judar lov att bosätta sig i Stockholm, Göteborg och Norrköping genom judereglementet. Några år senare utsträcktes tillståndet att även gälla Karlskrona. Först år 1870 fick emellertid svenska judar fulla medborgerliga rättigheter."? [enligt wikipedia]

  Det var ju lite trist att antalet judar i Sverige är cirka 18000, medan att
  "År 2009 uppskattades antalet människor med muslimsk kulturell bakgrund till någonstans mellan 350 000 och 400 000", men du ändå anser att det är logiskt att utropa Sverige som en judisk stat....

  För övrigt "Antalet judar är ungefär 13,4 miljoner, varav ungefär 18 000 i Sverige. [4][5]" [enligt wikipedia].

  För kännedom; Den muslimska populationen i världen uppskattas vara i storleksordningen 1-1,8 miljarder, men det viset du redan.

  SvaraRadera
 36. Det som utmärker en "judisk stat" är staten Israel, OK, exemplet är definitionen och definitionen är exemplet. Lite svårt att före någon vettig diskussion i så fall.

  SvaraRadera
 37. Jerry

  "Jag anser att man kan inte ifrågasätta Israels existens."
  Nej, endast en fane skulle pasta motsatsen. Men det ar en annan sak att acceptera ratten (Ateek gor det inte) till att existera, vilket somliga blandar ihop. Endast Egypten och Jordanien har fred med Israel. Resten av arabvarlden har inte.
  E. Lande

  SvaraRadera
 38. Johan

  "...vad som utmärker en "judisk stat"

  DEN judiska staten! Det finns bara EN och den heter Israel. Det borde du veta vid det har laget aven om du inte gillar den:-)
  Tar du ett steg langre sa kan du jamfora med vad som utmarker en arabisk stat (over 20 st), t ex vad det galler demokrati, frihet, jamlikhet (i synnerhet for kvinnor) etc etc.
  E. Lande

  SvaraRadera
 39. Innan jag lägger ut din kommentar: Du Eva Lande skicka en epost så jag vet att är på riktigt eller skaffa dej ett googlekonto. Risken är stor att någon annan skriver i ditt namn . Jag behandlar alla lika.

  SvaraRadera
 40. Jag har varit borta från datorer och bloggläsande några dagar men finns nu återigen i Sverige. Givetvis försöker jag då uppdatera mig i de "debatter" som förs här.
  "Pajkastning as usual" blir min deprimerande diagnos.

  Att jag ställde mina frågor som jag gjorde i trådens början var inte ett försök att ignorera Gaza-situationen om vilken man kan anspela på en känd bok och säga "på Gaza-fronten intet nytt".

  Bakom mina undringar låg en aning att så kallade price-tags och annat från vissa extrema bosättargrupper ökat den sista tiden, att de grupperna söker flytta fram sina positioner. Om inte alltför lång tid blir det val i Israel och i höst är det val i USA. Samtidigt arbetar den Palestinska Myndigheten ledd av Abbas på en internationell arena. Allt detta gjorde att jag frågade efter fakta för att kunna ana framtiden - som kan te sig väldigt oroväckande.
  Och sedan blir det VM i skuldbelägganden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och sedan blir det VM i skuldbelägganden...", det var en strålande sammanfattnimg!

   Radera
 41. Jag förstår, Stig, att du ville veta om bosättares våld hade ökat. Man kan ju få det intrycket efter dessa senaste attacker. Och man kan få intrycket att andra grupperingars våld, försök till mordbombningar har minskat eller helt stannat av - om de öht inte rapporteras i media. Därför vore det intressant med någon pålitlig statistik.

  Samtidigt som man rapporterar om ökat våld bland bosättargrupper rapporterar man att fler våldsverkare arresteras. Därför kan ju en noterad ökning bara visa större engagemang från rättstaten mot våldsverkare bland bosättare. Källan nedan säger att stordelen av bosättare inte är våldsamma eller söker trakassera palestinier.

  Källan, som kan vara ledtråd men inte ses som akademisk auktoritet: https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_settler_violence

  Säkert finns någon israelisk trovärdig källa.

  SvaraRadera
 42. Egon, jag tar upp igen min åsikt varför jag hävdade att staten Israel går under enbart på grund av allt för många överreligiösa judar som förvandlar Israel till en teokrati. [20 augusti 2012]

  Märkligaste av allt är att ni är så upptagna med STATISTIK hit och dit, så ni glömmer att ta upp självaste kärnan i problemet med våldsdåd!

  Israelerna själva har bättre logik, de vet var problemet ligger.

  "Minister Aharonovitch: Extreme rightists – terrorists", fast om ni läser artikelns kommentarer inser ni att dessa domineras just av de överreligiösa. Allts det är inte konstigt att ministern erkänner att det är svårt att bekämpa dessa överreligiösa brottslingar.
  "Addressing firebomb attack on Palestinian vehicle, internal security minister says fighting Jewish violence in West Bank 'not simple task' "
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4274254,00.html

  SvaraRadera
 43. OK Lande, mitt ditt resonemang följer ju att varje erkännande av Israel i så fall också är ett erkännande av "DEN judiska staten".

  Det är OK för mig men Bibbi och hans gäng godtar ju inte palestiniernas avgivna erkännande av Israel utan vill ha ett separat erkännande av Israel som "judisk stat". Det är nog honom du får ta din konflikt med, inte mig.

  Att sen "DEN judiska staten" består av 20% muslimer/kristna och dessutom ett stort antal människor som inte uppfyller definitionen för att få kallas jude, det innebär ju att vissa medborgare definieras som icke-tillhörande till staten. Men den paradoxen verkar du och Jerry vara ointresserade av att diskutera.

  SvaraRadera
 44. BiB, vänligen definiera vetenskapligt VEM FÅ KALLAS för jude.

  Du framställer igen statistik, som alla känner till.

  Jag citerar dig "DEN judiska staten" består av 20% muslimer/kristna och dessutom ett stort antal människor som inte uppfyller definitionen för att få kallas jude, "

  Vad menar du med "det innebär ju att vissa medborgare definieras som icke-tillhörande till staten."?

  Ser du inte vad DU skriver?

  Hur kan visa MEDBORGARE ändå inte räknas som TILLHÖRANDE medborgare till staten.....?

  SvaraRadera
 45. 1. Den som är född av judisk mor är jude.

  2. Jag menar att icke-judar är utdefinierad från en judisk stat.

  3. Jag ser vad jag skriver.

  4. Om man i statsdefinitionen skriver in en etnicitetsaspekt och/eller religionstillhörigetsaspekt, då hamnar man i den märkliga situationen att vissa medborgare inte tillhör staten.

  SvaraRadera
 46. ”…. fast om ni läser artikelns kommentarer inser ni att dessa domineras just av de överreligiösa.”.

  Jag är nog beredd att rätta dig lite där Jerry även om jag fattar vad du menar. Du har flera gånger hänvisat till ultra-ortodoxa när du egentligen menar ortodoxa. Få bosättare är ultra-ortodoxa, skall det jämföras vet ej ens om överreligiösa passar, övernationalistiska kanske är en mer passade term? De flesta ultra-ortodoxa är ju ganska antisionistiska och skulle inte bosätta sig på VB, lite skillnad på judarna i Hebron o de i Mea Shearim, tycker du inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Israel har du sekulära, ortodoxa och ultraortodoxa judar.

   Dessa ortodoxa indivier du klassat som antisionistiska hittar du som deltagare i islamisternas demonstrationer som handlar om att eliminera staten Israel och förvandlingen av Jerusalem till Kalifatet huvudstad.

   Det är just de ultraortodoxa som vill ha det bibliska Israel, därför bosätter de sig på västbanken som för de räknas som Israel.

   I Jerusalems "Mea Shearim" och staden Petach Tikwa har du bokstavliga överreligiösa som "nöjer" sig att ge sig på sekulära judar, medan majoriteten av ultraortodoxa bosättare "njuter" av att härja på araberna.

   Radera
 47. Bulten i Bo,

  Genetiskt set är inte samma som religiös set, definitionen att "1. Den som är född av judisk mor är jude.", är enbart åsikten av religiöst definition - inte vetenskapligt.

  1. Världens judar förenas inte bara av sin religion, utan även av sina gener. En ny genetisk studie visar att nästan alla judiska folkgrupper är närmare släkt med varandra än med andra folk. Enligt studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, är det bara judarna från Etiopien och Jemen som avviker från det allmänna mönstret. Alla de andra uppvisar stora genetiska likheter.

  SvaraRadera
 48. Kolla in Jerrys senaste alster, A-K Roth. Här har du fått tag på en kompis som VERKLIGEN är intresserad av DNA-basparssekvenser.

  SvaraRadera
 49. Joahn Byegård följer en lång vana att bekymra sig mycket om vilka som är judar eller inte. It's a hang-up.

  SvaraRadera
 50. Jag håller inte med dig i din klassificering av judar i Israel. En ortodox skulle heller inte referera till sig själv som ultra-ortodox. Och de ultra-ortodoxa tolkar Toran bra mycket hårdare än de ortodoxa o främst mer religion än politik även om de du beskriver finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din klassificering av judar (i Israel?) är inte baserat på verkligheten.

   Hur klassificerar du judar i utlandet (utanför Israel)?

   Om du tror att du kan upplysa mig om judarna, så frågar jag dig följande;
   Anser sig judarna på västbanken att de är i Israel eller på erövrat territorium?

   Radera
 51. Precis tvärtom, A-K. Jag bryr mig inte spår om rasbiologi. Jag bryr mig endast om lika rättigheter för alla individer, oavsett vad de har för DNA-molekyler och/eller relgionstillhörighet. You too?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag bryr mig inte spår om rasbiologi. ..", berätta det till din mormor - kanske hon tror på det.

   Egon's hjärtefrågor ät kristna israeler(judar) eller araber, där krävs det inga "DNA-molekyler" - endast empati.

   Radera
 52. Min mormor hade varit över 115 år om hon hade levat.

  Kan Jerry hitta någon skrift av mig där jag skulle framhålla rasbiologiska aspekter som essentiella för att bedöma en enskild persons kvaliteter, varsågod att visa upp det.

  Om så ej sker betraktar jag ursäkten som framförd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hänger inte med gubben, "Berätta för mormor" = jag tror inte på det.

   Radera
 53. Inget hang-up, BiB? Methinks tvärtom,

  SvaraRadera
 54. Den är nog i allra högsta grad ganska verklig, vad jag vänder mig emot i ditt resonemang är att du tillskriver en viss typ av aktiviteter med en viss grupp som egentligen om man skall vara strikt inte alls utgörs av den gruppen. Då inte sagt att vissa aktiviteter inte förekommer men att referera till bosättarna som i de flesta fall är ortodoxa (om man skall se till deras religiösa tolkning) som ultra-ortodoxa är fel. Finns en judisk grupp man refererar till som ultra-ortodoxa och denna finner du föga bland dagens bosättare (Yeshivas på VB undantaget) oavsett vad dessa tycker om Israel eller Eretz Israel.

  ” Anser sig judarna på västbanken att de är i Israel eller på erövrat territorium?”
  De flesta skulle svara Israel med lika betoning på staten som det bibliska Israel. För dem i detta fall är det detsamma. Enbart ekonomiska bosättare skulle svara erövrat territorium om ens det. Ultra-ortodoxa menar att de bor i Eretz Israel ja, men att nationalstaten är fel oavsett om de bor i den eller inte. De flesta ultra-ortodoxa är icke-sionister, en del även anti-sionister. De flesta ortodoxa är sionister i Israel även om undantag finns o alla är inte för ockupationen heller, detsamma gäller i resten av världen så även bland reformerta som alla andra strömningar. Religiös praxis skiljer även mellan ortodoxa o ultra-ortodoxa.

  Men du är fel ute i vilka du refererar till som ultra-ortodoxa i det heliga landet, o i resten av världen för övrigt. För vidare upplysningar om judendomen finns det massor av litteratur för dig att tillgå. Börja med denna du så länge: http://www.kurslitteratur.se/ISBN/9789521206320

  AK: vad säger du, skulle du refa till de ortodoxa bosättarna som ultra-ortodoxa?

  SvaraRadera
 55. Om det är någon som har en hang-up så är det du, A-K!

  SvaraRadera
 56. Markus Haile,
  Många tror att ultra-ortodoxa judar är synonyma med chassider, något som dock inte är fallet.

  Inte sällan är de moderna ortodoxa sionister, såväl i som utanför Israel.

  Chassidismen lägger större vikt vid bön och gudstjänst än vad annan (ultra)ortodox judendom gör.

  Jag tycker inte när man utnyttjar mångas okunskap i hebreiska - "Eretz Israel" är landet Israel, Staten Israel som på officiella dokument nämns som Medīnat Yisrā'el till skillnad från betoning på staten som det bibliska Israel.

  Israelerna brukar säga "baeretz" eller "bchutz laeretz" när de syftar i utlandet eller i landet.

  Stor Israel, alltså "Eretz Israel" enligt judiska nationalister (ultraortodoxa) är det bibliska Salomos rike som sägs ha omfattat landet från Eufrat i norr till Röda havet i söder.

  SvaraRadera
 57. Hej, Marcus:

  "...AK: vad säger du, skulle du refa till de ortodoxa bosättarna som ultra-ortodoxa?..."

  Nä, jag tror inte det, jag tror som du. Bland bosättare finns ju sekulära såväl som religiösa, de som motiverats flytta till bosättningar av ekonomiska versus ideologiska skäl, att kunna bo i bibliska Judéen och Samarien etc. Gruppen Naturei Karta ser jag som off the Karta. :)

  Om man måste kalla religiösa bosättare nånting och vad de själv kallar sig undrar jag över. Politiserade aktivister kallar dem många olika saker men det skippar vi...

  Jag har mest sett ordet ortodox som benämning på synagogstillhörighet, dvs skillnader mellan reform, reconstructionist, konservative, orthodox, orthodox sephardic, orthodox ashkenazi, etc församlingar - i USA, hur man håller gudstjänst, hur man följer lagar men ingenting är ristat i sten. Jag känner reform som håller koscher och ortodoxa som inte är lika stränga. Mycket beror på individen, hur "observant" hen är.

  Man ska i min syn akta sig för att jämställa orthodoxi med fanatisism eller att dra alla bosättare - eller palestinier - över en kam.

  Men det vet du då du själv är ortodox, eller hur? :)

  SvaraRadera
 58. A-K Roth, det korrekt att "Bland bosättare finns ju sekulära såväl som religiösa, de som motiverats flytta till bosättningar av ekonomiska versus ideologiska skäl, att kunna bo i bibliska Judéen och Samarien etc.".

  Bosättare som är på dessa illegala bosättningar av ekonomiska motivation skapar inga problem med araberna, samma gäller för sekulära israelerna.

  Dessa överreligiösa (ultraortodoxa) judar är ett problem när tiden för evakueringen av Västbankens bosättningar kommer att bli aktuellt(igång);
  https://www.youtube.com/watch?v=3NxTqmgjDu8&feature=youtube_gdata_player

  "Man ska i min syn akta sig för att jämställa orthodoxi med fanatisism eller att dra alla bosättare - eller palestinier - över en kam.", håller du dig vid samma åsikt ortodoxi - fanatism efter att du har set följande? - http://youtu.be/viGivP3OcGY

  SvaraRadera
 59. Jerry

  "Dessa överreligiösa (ultraortodoxa) judar är ett problem när tiden för evakueringen av Västbankens bosättningar kommer att bli aktuellt(igång);
  Vad gor dig sa saker pa att nagon evakuering kommer att aga rum?
  Menar du att de sekulara i sa fall skulle bara packa och flytta medan endast de religiosa skulle satta sig pa tvaren?
  Enligt dig, finns det nagra bosattare som bor pa legal mark?
  Eva lande

  SvaraRadera
 60. Eva

  Israelerna är duktiga på att splittras på grund av sina politiska eller andra ståndpunkter, så det är inte konstigt att i Israel finns så många partier.

  Det var på 70-talet som Sharon arbetade för att Israel ska starta bosättningar i Gaza som var ockuperat(erövrat).
  Det var Sharon som förklarade oväntat år 2004 att Israel skulle dra sig tillbaka från den ockuperade(erövrade) Gaza-remsan för fredsprocessens skull.

  Under början av 2005 inleddes förnyade fredssamtal, som bl.a. resulterade i israelerna överlämnande staden Jeriko på Västbanken till palestinierna.
  Under hösten evakuerades också de tidigare judiska bosättningarna i Gaza-remsan - snacka om felbedömning!

  Hur gick det till vet alla (eller?) - https://www.youtube.com/watch?v=3NxTqmgjDu8&feature=youtube_gdata_player

  Du undrar "Menar du att de sekulara i sa fall skulle bara packa och flytta medan endast de religiosa skulle satta sig pa tvaren?", här har du svaret hur det går till - "Most of Migron’s families left their homes without violence while police played cat-and-mouse” with activists protesting the expulsion.” (enligt dagens Arutz Sheva).

  Du undrar "finns det nagra bosattare som bor pa legal mark?", här har du svaret - http://www.youtube.com/watch?v=nc9imoJWgPI&feature=youtube_gdata_player

  SvaraRadera
 61. Jerry, du kallar överreligiösa judar ultraortodoxa. Whatever. Benämningen torde inte vara så viktig som att det finns religiösa judar som starkt motsätter sig evakuering. Det kan väl också finnas starkt religiösa som inte gör motstånd, lider i det tysta, och andra varianter, sekulära som fogar sig, sekulära som gör motstånd från andra principer, men jag gissar.

  Jag minns klart bosättares reaktioner, från Sinai och från Gaza. Tårarna, den överväldigande sorgen. Vad många än tycker om deras val, och jag har inte stor förståelse för vad som driver folk att bosätta sig där de inte är önskade, borde man kunna uppfatta sorg och förtvivlan och visa empati, eller?

  Ekot gjorde en gång ett ovanligt icke speciellt israelkritiskt reportage om de evakuerades sorg, från ett human interest perspektiv, när Gaza utrymdes på judar. En gång användes ordet "nybyggare", varierat med "bosättare" och "kolonisatörer". Allt enligt SRs ansvarige i kommentarsfältet på en artikel.

  Kända palestinaaktivister gick formligen i taket över ordet nybyggare, mådde illa, vämjdes och skrev, för att SR beskrev dessa människors förtvivlan. En person t.o.m. hånade vad hon kallade "de stackars bosättarna" och började svamla om hur "de" betedde sig i Hebron, som om det inte fanns individer, kollektivanklagelse. Finns att läsa på journalisten.se/debatt i kopmmentarer efter artikel av Terje Carlsson, aktivist.

  Håhåjaja.

  SvaraRadera
 62. Jerry

  Nej, jag fragade om ENLIGT DIG,
  finns det nagra bosattare som bor pa legal mark?

  Det vore mera intressant om du gav din asikt istallet for att smalla till med lankar:-)
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länken speglar min åsikt gällande erövrat territorium.

   Eftersom Jordanien har avsagt sig territoriet så israelerna som lever där lever på ingenmans land, under IDF styre.

   Maspick lach?

   Radera
 63. Jag tycker nog att "ockupanter" hade varit ett lämpligt ord att beskriva eventuella frivilligt inflyttade iranier i en situation av en iransk ockupation av Israel. "Nybyggare" hade varit direkt vilseledande.

  Även "brottslingar enligt fjärde Genevekonventionen" hade varit ett korrekt begrepp, och vad jag förstått av tidigare debatter håller A-K Roth med mig om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DU tycker "eventuella frivilligt inflytande iranier i en situation av iransk ockupation av Israel."

   Snacka om att tillämpa Moment 22!

   Du hävdar ju jämt att det är Palestina....

   Radera