30 september 2012

Ekumeniska följeslagarprogrammet 10 årCitat” Den 5 oktober arrangeras en manifestation för fred i Israel och det ockuperade palestinska området. Platsen är Medborgarplatsen i Stockholm mellan klockan 15.00—17.00. Kom till Medborgarplatsen och visa ditt stöd för arbetet med en rättfärdig fred i Israel och Palestina. I tio års tid har Sverige, genom Sveriges kristna råd — Kyrkorna tillsammans – och samverkande organisationer, stöttat folken i Israel och Palestina i deras arbete för en rättvis fred genom det ekumeniska följeslagarprogrammet. Några veckor före påsken 2001 mottog Kyrkornas världsråd ett brev från kyrkoledare i Jerusalem. Ett brev med en vädjan om att omvärlden skulle hjälpa dem att återupprätta ett ömsesidigt förtroende mellan palestinier och israeler och återupprätta fred och säkerhet för människorna. De vädjade om stöd från världens alla kyrkor att manifestera en rättfärdig fred. Då formades det ekumeniska följeslagarprogrammet. Mer än tusen följeslagare, från 22 länder, har under tio års tid gjort tjänst i programmet och över 200 av dem är från Sverige. Behovet av fred och försoningsarbete finns kvar och likaså finns vilja och strävan efter fred kvar hos israeler och palestinier. De behöver vårt fortsatta stöd. Kom och se vår fotoutställning med bilder tagna av följeslagare. Kom och lyssna till talare och musik. Kom och hjälp till för fredens skull. “ läs mer i Seappinytt sept 2012

 Läs även om manifestationen i:  Gemensam Framtid   och i SKR 

Jag beundrar verkligen de svenskar som åker iväg för att arbeta där under 3 månaders tid.Deras berättelser ger en djupare förståelse den komplicerade situationen i det heliga landet. De förverkligar verkligen Jesu befallning ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig." ur Matteus evangelium kap. 25:34-46 

Citat” - Det är många som kommer hit och besöker oss med stora planer och projekt och fotograferar och ställer i utsikt eller lovar hjälp – som aldrig blir något av. Ni har aldrig lovat något men ni har gett er själva och kommit till oss varje vecka! Det är något av kärnan i följeslagar-programmet: Vi har inget annat att komma med än oss själva, med ögon för att se och öron för att höra och med en vilja till gemenskap som ibland inte handlar om mer än att i någon mån dela människors maktlöshet.” ur Drömmen om Jerusalem


Och det är inte varje dag deras arbete uppmärksammas i media Bosättare försökte attackera Jan Björklund där följeslagaren Maria Kabatanya blev vittne till händelsen Den enes skydd, den andres utsatthet 
 

 

On 5th April 2010, Israeli settlers attacked three Ecumenical Accompaniers in the Sheikh Jarrah neighbourhood of East Jerusalem. One of the accomaniers, a woman in her sixties, was hit by a rock. Four of the young men in the video were later temporarily banned from the area. 
 
Det trista att kristna i Sverige kritiserar det fredsarbete de gör: citat" SIDA har anslagit drygt tolv miljoner kronor åt ett projekt i Sveriges Kristna Råds regi där 50 "följeslagare" skickas till Mellanöstern under två år. De ska "bidra till att minska våldet i den israelisk-palestinska konflikten" genom att övervaka och rapportera om brott mot folkrätten samt verka för mänskliga rättigheter. Israeliska familjer skulle säkert vara tacksamma för kyrkliga följeslagare åt sina barn när de åker till skolan och behöver skydd mot de brott mot folkrätten som bombningar mot civila utgör. Slut citat” ur Ewa Jonsson och enögheten 

 
Uppdaterat 121017 "Kritiserat program fyller 10 år" i   Världen idag


Läs även andra bloggares åsikter om


SvD 
SvD 2 
GP 
HD 

17 kommentarer:

 1. Egon, "den komplicerade situationen i det heliga landet.", det är ju en diffus beskrivning vilket land och vems landet är!

  Förresten har har du glömt publicera min sista kommentar...

  SvaraRadera
 2. "Förresten har har du glömt publicera min sista kommentar..."
  Inte alls Jerry citat" –Håll dej till ämnet!
  Din kommentar ang Västtbankens bosättningar godtages ej "

  SvaraRadera
 3. Jag tror man kan ta ganska lätt på kritiker som Ewa J. när de är helt okuuniga om de frågor de tar upp, det är ju ingen som tvingar den stackars människan att skriva inlägg utan att kolla fakta.

  Eventuell kritik mot att det inte finns följeslagare för Israeliska familjer kan till 100% tas upp med Israeliska myndigheter som tackade nej till erbjudandet om följeslagare när programmet startade.
  man menade att Israel inte behövde nån hjäkp att skydda sina invånare, uppenbarligen delar inte kritiker som EJ Israels bedömning, Men den diskussionen finns ju ingen anledning att blanda in SEAPPI i.

  SvaraRadera
 4. Det finns andra synpunkter. Verkligheten är inte så uppenbar som du, Egon, vill framställa den. Det är den aldrig. Eller ska vi bara anta dina åsikter, förkasta alla andra och anse saken vara biff?

  Om du verkligen vill ha dialog, vilket du ofta hävdar, borde du väl inte ta till obelagda antagande om andra, t.ex. i "Ewa Jonsson och enögheten[sic]" att Ewa Jonsson skulle vara "kristen sionist" i betydelsen du brukar anta, fundamentalkristen sionist? Har du talat med henne så att du vet att hon är den sortens kristen sionist och inte bara kristen och sionist?

  Så det ekumeniska följeslagarprogrammet startades 2002, mitt under det värsta året för israelerna under den infamösa andra intifadan Arafat utlöste.

  Vansinnesdåd på vansinnesdåd. Jag minns vilka anklagelser som kom från alla håll mot Israels agerade då. Israelerna var grymma, många syftade på naziliknande agerande, allt medan mordbombningarna kom, en efter en...

  Tala inte bara om en verklighet, Egon.

  Joakim, för 2 1/2 år sedan kommenterade du i länken Egon just gav, den om Ewa Jonsson,

  "...Kollektiv skuld och hets mot folgrupp verkan ju snarast relevant för Ewa Johansson..." [hade du bråttom att kasta gliring, Joakim, du verkar ha missat både stavning och namn]

  Belägg för din anklagelse? Jag känner inte till Ewa Jonsson men som ni går på måste hon ha en poäng? :)

  Nu kom du med en gliring till om "den stackars människan".

  Vad är det du sysslar med, Joakim?

  Ska jag behöva påminna alla om hets mot folkgrupp jag sett på dessa sidor och andra från just följeslagare?

  Hörninini, skärp er så det kan bli öppen och inte giftig dialog, om det är det ni vill ha och inte dogmatiska proklameranden.

  SvaraRadera
 5. A-K, belägget är enkelt EJ påstår att Israel skulle vara glada för följeslagare. Fakta är att de inte är det och avböjde erbjudandet om detta.
  Om det finns en oenighet mellan Israeliska myndigheter och Israeliska familjer om man skulle haft följeslagare så har det ju inget som helst med själva programmet att göra, och alltså irrelevant att diskutera utanför Israel.
  Sen är det så att alla inte sitter i Indiana, vi som bor i Sverige träffas ibland och EJ och Jag är till och med medlemmar i samma parti.Jag har inga bekymmer att stå för mina omdömen i det fallet. A-K, allt här i världen händer inte på internet ;-)

  SvaraRadera
 6. Problemet för så många är ju att följeslagarna rapporterar om verkligheten på ett sätt som så många inte vill höra. Framför allt de som redan tagit ensidig ställning för Israel eller PLO.
  det är alltid jobbigt när verkligheten inte stämmer med den önskade kartan.

  Fast även bland seriösa rapportörer kan det fela. Jag tänker på när Cordelia Edwardsson (som jag håller mycket högt som journalist) skrev en hel artikel om att hon sett följeslagare vid checkpoints göra Nazi-hälsning mot Israeliska soldater och att man istället borde satsa på Israeliska organisationer som Machsom Watch. Sen kom det fram att hon inte sett EAPPI(hon visste inte att EAPPI alltid kan kännas igen på västarna) utan andra grupper som stod vid en checkpoint, och chefredaktören fick gå in och be om ursäkt och skriva en alternativ artikel. Sen gick Machsom Watch i taket när de hörde om artikeln eftersom de ofta jobbar ihop med EAPPI som ju kan jobba på båda sidor (Israelisk lag förbjuder Israeler att åka in i Area-A).

  Själv kan man alltid fundera varför folk inte orkar kolla enkla fakta innan de går ut med de stora orden.

  SvaraRadera
 7. Naturligtvis, Joakim. Men eftersom du känner denna E.J., kan du kanske bekräfta att hon är "kristen sionist" av den sort som vill att judar ska befolka Israel så att de när Messias kommer ska konverteras till kristendomen? Eller om hon är kristen och sionist i betydelsen råkar vara kristen och stöder Israel som det judiska folkets stat. Vilken sort är hon?

  Och, min vän, om du känner E.J. måste du ju veta att hon heter Jonsson och inte Johansson, eller?

  Missförstå mig rätt: Varför vara så kvick med såna där lite von-oben one-liners mot olika personer? Ah, du gör det för att du bor i Stockholm och inte i Indiana? räknas som debatt i Sverige. (Dä va du som börja...)

  Om ni i dina cirklar har erbjudit er skydda israeler från ont, bra. Att Israel tackar nej till mänskliga sköldar är deras sak, kan finnas många argument till att inte låta civila andra blandas in.

  Men ni kan ju bidra på annat sätt: manifestera mot terrorismen och uppviglingen högt och tydligt. Det tror jag inte Israel skulle opponera sig emot. Och ni kunde ju bojkotta vissa seglatser som går emot Israels rätt till laglig sjöblockad och som bara riktar sig mot Israel.

  Läste just en artikel om att Estelle har ändrat kurs. Hon ska åka till El Arish och ta itu med Egypten!:

  https://royalterman.wordpress.com/

  Under av alla under... :)

  SvaraRadera
 8. A-K , ständigt denna omsorg om de oseriösa.
  Som jag skrev tidigare, det är ingen som tvingar nån att skriva tidningsartiklar innan man studerat sitt ämne.
  Om det är så att jag använder en otrevlig ton mot någon som gör sitt bästa (oavsett nivå) så får du gärna klaga.
  Om människor istället håller på och larvar sig om en konflikt som kostar människor livet så tänker jag fortsätta ta mig lite von-oben attityd...

  Sen har du helt fel om mänskliga sköldar.
  EAPPI arbetar enligt metoden preventive presence som är en etablerad och noga reglerad arbetsmetod, där man exempelvis inte får blanda sig i eller ta sida. Det var EAPPI-observatörer Israel tackade nej till.

  När det gäller mänskliga sköldar så innebär det människor som med sina egna kroppar frivilligt eller ofrivilligt skyddar stridande part. Israel är en av de ytterst få demokratiska länder vars försvarsmakt belagts med att tvinga civila att agera mänskliga sköldar. När dett uppenbarats har det oftast skett genom externa rapportörer, och med låga straffpåföljder.
  När Israeliska soldater fälldes för att ha tvingat palestininer att agera mänskliga sköldar i Gaza så demonstrerade förbanskamraterna utanför rättsalen under temat "victims of Goldstone", efterso mövergreppen rapporterats i Golstone rapporten.
  Det intressanta är att soldaternna inte protesterade mot att några kamrater brytit mot genevekonventionerna, utan menade att problemen var att någon rapporterat om att de bröt mot dessa...

  SvaraRadera
 9. Joakim, jag känner till Israels felageranden. Jag borde inte ha använt begreppet "mänskliga sköldar" om följeslagare.

  Och nu: Kan du kommentera det jag höll mig till, om dialog och ton, oacceptabla anklagelser?

  Angående vad Ewa Jonsson sa i det Egon citerade: Tror du inte israeliska familjer skulle vara glada åt erbjudanden om stöd eller åtminstone att någon från era grupper ser även deras rädsla och utsatthet?

  "...A-K, belägget är enkelt EJ påstår att Israel skulle vara glada för följeslagare. Fakta är att de inte är det och avböjde erbjudandet om detta..."

  Hon talade inte om Israel utan om israeliska familjer. Du skriver diffust, åtminstone begrep jag det inte, om skillnaden mellan familjer och stat så jag vill gärna veta: Vad exakt erbjöd ni för stöd och hjälp till Israel under dessa hemska år? Följeslagarprogrammet startades ju just under de hemskaste åren angående mordbombningarna.

  Mvh,
  A-K

  SvaraRadera
 10. OK, jag tyckte jag var tydligt. Om jag skulle bemöta en nån som ärligt och efter bästa förmåga försöker diskutera situationen i I/P på ett otrevligt sätt så gör jag fel.
  När det gäller såna som behandlar denna jonflikt där människor skadas och mister livet som en lekstuga genom att sprida lögner, ursäkta terror handlingar, sprida rasism och fördomar etc.. så ser jag inte nån anledning att skräda orden...
  Är inte ens människors liv heliga är inte deras stolthet det heller.

  Om staten eller familjer, jag tyckte det var tydligt. Självklart kan det finnas familjer i Israel som tyckt att följeslagare i deras samhällen skulle varit toppen Jag tror det skulle varit bra, inte minst som en signal av solidaritet att någon ser ens lidande.
  Men om det stoppas av staten så är det en fråga mellan medborgarna och staten. Det har inget med det aktuella programmet att göra, i EJ's artikel får man intrycket att det är programmet som gör att israeliska familjer inte har möjlighet till stöd från EAPPI. Att ta upp detta men utlämna att det beror på Israelisk inrikespolitik är avsiktligt missledande.

  SvaraRadera
 11. Tack för svar. Men Joakim, vad skulle du förlora på att skriva utan gliringar, du i din position?

  Så vad exakt erbjöd ni för hjälp? Det enda jag kan tänka på som kunde bidra vore manifestationer mot terrorgrupperna och deras sponsrare men av detta ser jag inte mycket.

  Jag har själv upplevt att många israeler känner att deras rädsla och utsatthet i regionen inte tas så allvarligt som det borde av omvärldens moraliska väktare. Det märks bl.a. i den så omskrivna sabra-arroganta sarkasmen. De har i min syn alla skäl till misstro.

  Och i Sverige, bevare mig. Högsta - med stor marginal - ogillande-% av Israel bland alla europeiska länder. Ska man tro att man i Sverige vet bättre? Naturligtvis tror svenskarna det...:)

  SvaraRadera
 12. A-K, det är väl såpass enkelt att jag inte brukar vara så snäll mot dem som ljuger, sprider hat, fördomar, förfalskar fakta, motarbetar demokrati eller internationell rätt, eller mot rasister, fascister, antisemiter, etc.....Men är du säker på att du lägger din energi på rätt saker? visst kan du lägga din tid på att argumentera för att jag skall vara snällare mot dessa kategorier, det kan ju vara kul för mig att vara föremål för lobbying ;-)

  Fråga 2. Även om uppropet om hjälp kom från de palestinska kyrkorna (vilket ju var upphovet till följeslagare programmet), så fick båda sidor erbjudande om följeslagare.

  SvaraRadera
 13. Joakim: "...A-K, det är väl såpass enkelt att jag inte brukar vara så snäll mot dem som ljuger, sprider hat, fördomar, förfalskar fakta, motarbetar demokrati eller internationell rätt, eller mot rasister, fascister, antisemiter, etc..."

  Nej, inte såpass enkelt, tror jag. Vi är alla skyldiga till att se smulan hos andra men inte bjälken hos egna. Och vi kan alla brista i hur vi uppfattar internationella situationer och komplexitet. Ja mä å du mä.

  Jag har nog kastat ordentligt med ovett och trott mig vara sååå smart i debatt, speciellt i början för en 10-12 år sen då jag var "ung", bara 55 år gammal eller så. Men det lämnar en lite skamsen. Svar (anständiga förstås) på somliga personpåhopp och direkta attacker idag behöver jag dock inte skämmas för. :) Bring it on!

  Ewa Jonsson är alltså satt i denna kategori? För att hon antog att terroransatta israeliska familjer skulle bli glada över stöd?

  Jag vet fortfarande inte vilken sorts sionist E.J. är. Vet du? Vet Egon? Eller handlar det om falskt vittnesbörd? Jag tycker mig ana att kategorien kristen sionism (fundamentalister med ögat på att omvända judar) har blivit stora stygga vargen i denna saga. Jag hoppas och tror den vargen inte är så stor. Bäst inte ana varg hos alla sionister som stöder Israels rätt att finnas som judiska stat.

  Jag tror inte du vill vara stygg - i motsats till snäll - mot alla som burit falskt vittnesbörd mot sin nästa eller allt i citatet ovan. För om vi bara ska hålla oss till artiklar och kommentarer på denna blogg skulle du få kasta ovett 24/7. Avstår från att ge exempel då jag kommit med det ofta nog.

  Detta tog lite energi men jag drack en kopp Gevalia - finns i de flesta butiker här numera - under tiden så inte bortkastat.

  [Kanske du kan tänka ut nån gliring mot samarbetspartners som odlar korsfästelseteorier och sålunda sprider hat när du får tid? Oops, nu vart jag elak själv men inte lika hånfull som du kan bli? Jag talar åtminstone direkt till dig och inte i tredje person som somliga skvallertackor. Men du är ung och har tiden på dig.]

  SvaraRadera
 14. Tack Dr. A-K Freud för din analys. Men även om jag älskar uppmärksamhet ;-) så seriöst om du nu lägger hela inlägg på att diskutera Joakim Wohlfeil så tror jag vi verkligen kommit från ämnet. Dels skulle din analys kännas någorlunda relevant om du inte vägrade prata med mig. Eftersom det är en så minimal del av mitt liv jag tillbringar på nätet så blir dina omdömen bara av en minimal del av vad jag tänker o tycker. Men som sagt, nu är vi så långt från ämnet att det blir oförskämt mot andra läsare....

  SvaraRadera
 15. Nåja Joakim - känn dig inte för smickrad... :p

  Det är Hasbara-handboken, sidan 2 längst upp;
  när en Israelvän har haft fel i den initiala diskussionen om Israel, så lägger man istället all energi på att dissekera sin opponent i förhoppning att kunna hitta några suspekta och dunkla motiv till att vederbörande överhuvudtaget yttrade sig…

  Eller försöker man låsa diskussionen i att - såvida opponenten inte i samma andetag fördömt mullorna i Iran, kritiserat Assads övergrepp och försvarat pellejönsen Lars Vilks – så är man på ena eller andra sättet ”orättvis” mot Israel…

  Och då får vi istället dom här evighetslånga trams-diskussionerna, utan någon egentlig substans…

  SvaraRadera
 16. AK Roth om du har meddelanden till enskild person använd mail

  SvaraRadera
 17. Vad någon av läsarna på Medborgarplatsen i Stockholm för manifestationen att Ekumeniska följeslagarprogrammet fyllde 10 år ?
  Hur många var där ?

  SvaraRadera