20 september 2012

Möt människorna

Så kom vår debattartikel i   "Möt de kristna i det heliga landet"-Dagen
Vi skickade in den redan 1 aug. Den är lite förkortad för att rymmas i tidningen , här kan ni läsa hela originaltexten + ett par länkar som är inlagda:


Hösten är en tid, när många kristna från Sverige åker på en Pilgrimsresa till Israel. Inte minst i denna tidning ser man ett stort utbud från olika researrangörer. Läser man i reseprogrammen så möter oss en klassisk rutt  
" the tourist trail", i Jesu fotspår: Besök i Jerusalem, bad i Döda havet, eventuellt besök på Massada, färd längs Jordandalen upp till Gennesarets sjö, besök på platser som Kapernaum, Tabgha, Saligprisningarnas berg och Nasaret.


I Nasaret besöks ofta, "Nazareth Village",  en temapark som visar hur Nasaret kan ha sett ut under första århundradet, ett museum som är värt ett besök. Men hur många vet om att huvudman för Nazareth Village är lokala kristna där. Ordföranden i deras styrelse är en kristen palestinier, som är medlem i en av Nasarets baptistkyrkor.

Det finns ca 154.000 kristna som bor i Israel, vilket motsvarar 2,1 procent av befolkningen. Drygt 80 procent av dem är palestinier med israeliskt medborgarskap, och de flesta av dem bor uppe i Galiléen enligt Israel Central Bureau of Statistics . Nasaret är den största staden i Israel, med palestinsk befolkning. Det är även den stad som har högst antal kristna.

Pilgrimer besöker kyrkorna i Nasaret, men hur många av dessa kristna pilgrimer möter de kristna där? Och får samtala med dem hur det är att vara en kristen minoritet i den judiska staten Israel?  Nasarets baptister 100 år

Vid besök i Jerusalem promenerar pilgrimer oftast längs Via Dolorosa, Jesu lidandets väg. Men lägger de märke till de små söta israeliska flaggor som hänger ut från fönstren eller balkongerna? Förstår de vad bosättningarna där innebär av lidande för den palestinska befolkningen? "Gamla stan hotas av bosättare" Informerar guiden om detta?

Utgrävningarna i ”Davids stad” som ligger i stadsdelen Silwan i östra Jerusalem är oftast ett annat stopp. Men informerar guiderna besökarna vad som nu pågår där av etnisk rensning och husrivningar av palestinska hem? "Vräkning av människor"

Och hur många körs inte direkt till födelsekyrkan, efteråt till turistaffärerna och eventuellt till Herdarnas äng när de besöker Betlehem på Västbanken. Efter ett par timmar körs de tillbaka till hotellet i Jerusalem, ofta via bosättartunneln vid Beit Jala, så att de slipper att se muren. Av alla pilgrimer som de senaste åren besökt Betlehem är det bara en mycket liten del som övernattar i staden. Vi skulle önska att varje utländsk besökare i Betlehem åtminstone stannade ett dygn här och sov över på något palestinskt hotell eller i ett gästhem eller i en familj så att de får möta palestinier och lyssna till deras berättelser och handla i deras affärer.

Visst är det viktigt att vi, när vi besöker det heliga landet, besöker de heliga platserna där Jesus vandrade och de historiska judiska platserna för att förstå kristendomens judiska rötter. Men varför väljer researrangörer bort att möta de kristna där? 

När tex. tidningen Dagen gör sin ”Dagens Läsarresa 29 okt-5 nov.” väljer man Israel-tours som researrangör. Varför valdes inte Bilda som researrangör, som det gjordes på ”Dagens läsarresa ”2008 ? Då fick resenärerna möta både israeler och palestinier.

Som prästen i den kristna byn Taybeh djupt inne på Västbanken sa till oss: "Vi är de levande stenarna av den första kristna kyrkan". De kristna där blir glada över ett besök och ev. hotellövernattning hos dem.  Taybeh

Vi kan inte förstå hur kristna från Europa och Amerika kan komma hit för att se kyrkor och stenar och platser där Jesus varit, utan att vilja möta sina kristna syskon här och se hur vi har det. De ser på oss palestinier som man ser på djur i bur. Det är förödmjukande för oss och ovärdigt kristet liv. Vi välkomnar alla, som vill komma och leva med oss här en kortare eller längre tid och dela våra liv här” säger Imad Haddad, den lutherske prästen i Beit Sahour, tvillingstad till Betlehem.   " Den gröna intifadan"

Är svaret att ord som ”ockupation, mur och bosättningar” inte passar in i den verklighetsbild dessa kristna resenärer har.? Vågar man eller vill man inte se dagens verklighet? Varför är man inte intresserad av att med egna ögon se och själv bilda sig en egen uppfattning av verkligheten?

När de sen försöker sig på att föra debatt om den dagsaktuellt politiken i Israel / Palestina visar man en skrämmande pinsam okunskap. Det blir så tydligt och beklämmande när kristna i Sverige ifrågasätter sina kristna palestinska trossyskons strävan efter en rättvis fred.

Det finns andra researrangörer man kan välja där man också får möta de kristna palestiniernas vardag och samtidigt se de heliga platserna. Vi rekommenderar studieförbundet Bilda och Alternative Tourism Group, som är en kristen palestinsk turistorganisation i Beit Sahour med svensk representant i Höör .


Egon Berglund , med bloggen ” Dessa mina minsta bröder”
Gunnar Stenbäck, pensionerad kyrkoherde och f.d. följeslagare i Betlehem.

Mer om Gunnar Stenbäck: " När mina ögon öppnades var det omskakande"

Tidigare: Dagen reser till Israel 2011

Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen

7 kommentarer:

 1. Befinner mej nu i kroatien lite svår med korresondens.

  SvaraRadera
 2. Egon

  Det låter som en innehållsrik resa!

  Ang ditt inlägg, vilka orsaker ser du själv till dagens situation? Naturligtvis finns det flera så lägg inte allt på "ockupationen" är du snäll.
  E. Lande

  SvaraRadera
 3. Vilka är orsakerna? Artikelns syfte är inte att ge svar på dina frågor utan att kristna i sveige börjar möta sina trossyskon i det heliga landet. Och att de får själva berätta om sin situation.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, Egon!

  Frapperande intetsägande svar från Dagen.
  Tyvärr var man inte förvånad.

  SvaraRadera
 5. Kul se er artikel, har delat den på FB.

  SvaraRadera
 6. Alltid bra att möta människorna, att se människorna på alla sidor. Mer sånt. Kanske man kan arrangera ett besök till denna plats där settlers och palestinier samarbetar? :

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4285716,00.html

  Svaret från Dagen, att det finns olika sorters resor var intressant.

  SvaraRadera
 7. På förekommen anledning § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera