10 september 2012

Israel misslyckas stoppa attackerna på kristna

Sep 8, 2012 De israeliska myndigheterna blir alltmer intoleranta mot kristendomen i landet, svarar otillräckligt på våldsamma attacker mot tron ​​av judiska extremister uttalar sig en högre påvlig tjänsteman i Jerusalem varnade. Polisen passivitet och en pedagogisk kultur som uppmuntrar judiska barn för att behandla kristna med förakt har gjort livet allt "oacceptabel" för många, säger fader Pierbattista Pizzaballa, väktare av det heliga landet.

Fader Pizzaballa ingripande, är ovanligt frispråkig för en senior katolsk kyrkoman, som kom efter bosättar-extremister attackerade ett Trappist kloster i staden Latroun. Dörren till klostret sattes i brand och dess väggar var täckta med anti-kristna graffiti som fördömde Kristus som en "apa". Händelsen är den senaste i en serie av handlingar av mordbrander och skadegörelse på gudstjänstlokaler. Fr Pizzaballa, chef för Franciscan Order i det heliga landet, och kolleger som är ledande präster i andra samfund har kritiserat misslyckandet hos polisen att identifiera de skyldiga.

Men den viktigaste frågan de säger Israel har misslyckats med att ta itu med är det praxis att vissa ultraortodoxa judiska skolor som lär barn att det är en doktrinär skyldighet att skymfa präster offentligt.. Ultra-ortodoxa judar, även barn, spottar på medlemmar av prästerskapet dagligen , säger Fr Pizzaballa. "Tyvärr, det som hände i Latroun bara en i en lång rad attacker mot kristna och deras kyrkor," kristna ledare, däribland Fr Pizzaballa, sade i ett uttalande. "Vad är det för" undervisning i förakt "för de kristna som skall förmedlas i sina skolor och i sina hem?
Översatt av E B läs originaletexten här DNA (Daily News & Analysis ) Tidigare “Ultraortodoxa spottangrepp på kristna präster i Jerusalem Präster i den armeniska kyrkan i Jerusalem säger att de är offer för trakasserier, från ledande kardinaler till elever i prästerskapet, de klagar på att polisen inte brukar hitta förövarna " Ur Haaretz - Nov.04, 2011

Läs även Stephen Sizer-Desecration

Foto från Mondoweiss

Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen 

11 kommentarer:

 1. Vidrigt, överlag vilket jag påpekat förut skiter fullständigt staten i de lokala kristna, mer ett onödigt ont fast en lönsam kassako. Men man skall ha i åtanke att en mycket liten minoritet stödjer religiös vandalism i Israel. En extrem liten grupp som knappt kan räknas, vad som däremot saknas är att staten tar i med hårdhandskarna, hade liknande hänt på VB på en bosättning hade händelsen lagts på terroristkontot direkt.

  SvaraRadera
 2. Jerry "Jag har länge hävdat att vi befinner oss mitt i religionskrig, trots att en del accepterar inte mitt påstående. "
  §1. –Håll dej till ämnet!

  SvaraRadera
 3. Varav detta dåliga gensvar i tråden, eller rör det sig om en konsensus i denna tråd? Då passar jag på att utveckla detta vidare. Jag tycker rubriken "Israel misslyckas stoppa attackerna på kristna" är oerhört missvisande på artikeln. Ett misslyckande förutsätter att man försökte göra något, vad jag påstår är att man knappast kan misslyckas med något som aldrig har påbörjats. Mer ett konstaterande än en anklagelse, nu har aldrig Israel hävdat att de tar hand om sina religiösa minoriteter, mer alla dessa som jämnt skall komma till statens försvar som hävdar det. Det är väl ingen hemlis att den lokala kristendomen blöder, blöder för fingrarna av flera olika lokala aktörer, på grund av detta man sedan här i Europa offras ännu mer av politiska kristsionister utan vare sig insyn eller kunskap.

  En mycket liten del i Israel som sysslar med vandalism, men om inte staten skyddar sina minoriteter kommer detta att bli vanligare, dylikt skall ju trots allt inte kunna förekomma utan att någon gör något i väl fungerande demokrati. Förvånar mig även att staten lägger ner så mycket resurser samt inga fingrar emellan när bosättare på ockuperad attackeras men inget när det väl sker mot icke judiska medborgare inom statens gränser. Visar en skrämmande bild av ett samhälle där alla inte är lika inför lagen. Och sitter en lokal kristen dåligt till i det heliga landet, ja då är det fog nog för denna bloggs existens. En mer passande rubrik hade nog varit ”När skall staten Israel börja skydda sina minoriteter?”

  SvaraRadera
 4. Markus

  Dåligt gensvar? Håller med. Pennor vässas i väntan på att kunna hoppa på Mrs. Roth. Tror säkert hon har viktigare saker för sig i dagarna...:-)
  Håller också med dig att rubriken
  är missvisande. Tycker Dagens artikel (Egons länk) var mera rättvis.
  En mycket liten del... en mycket liten minoritet... Jag noterar. Fyra misstänkta for vandalism på Yad Vashem och andra monument i Jerusalem har arresterats.
  Trist. Men de får väl göra som andra, sätta upp kameror runt omkring. För att inte tala om vakter med kulsäkra västar i övriga världen.
  E. Lande

  SvaraRadera
 5. E. Lande som du ser har Egon hänvisat till §1. –Håll dej till ämnet! (12 september 2012 12:15), när jag försökte framföra det alla vet men VÅGAR inte att prata om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill påminna om reglernas rubrik: VI GILLAR OLIKA

   Radera
 6. Varav detta dåliga gensvar i tråden? Jag håller med dej Markus inte en enda kommentar från AK Roth !

  "Jag tycker rubriken "Israel misslyckas stoppa attackerna på kristna" är oerhört missvisande.

  Ja det är svårt att sätta rubriker på en artikel försökte i detta fall följa den engelska originaltextens rubrik så gått det nu går, bättre en lätt underdrift av rubriken än det motsatta.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den var exakt, din rubrik. Det är ju en stor svårighet i Israel att sätta stopp för de ortodoxa genom att de haft så speciella rättigheter från den tid Israel grundades eftersom de då var så få eftersom de ortodoxa blivit så hårt åtgångna under Förintelsen.

   Likadant är det ju med deras spottattacker som "felaktigt" klädda kvinnor och sekulära judar. Men jag vet att det görs försök att stoppa detta så din rubrik är helt och hållet relevant.

   Radera
 7. Marcus, tycker du det har blivit för lite drag igen?

  Lite input, spridda tankar:

  Huruvida din extremt bittra uppfattning reflekterar hur det verkligen är kan jag inte yttra mig om.(Kanske Joakim kan hoppa in och tala om för dig att det du känner inte är korrekt? Han vet vad jag talar om. Varning för ironi)

  Men helt klart finns anledning att nu inte bara tala om the arab street utan the jewish street, arga unga testosteronstinna män som uppviglats. Hoppas det stoppas innan det blir än större.

  Jag har fått uppfattningen att israeliska ansvariga, vilka det nu är, Jerusalems borgmästare eller staten, har fått sig ett uppvaknande iom det hemska inhemska våldet. Skulle vara bra att få en rapport från insatta hur det är inriktat, vilka som har ansvaret för ordningen(polis, IDF?) och var.

  Med tanke på vandalism mot places of worship, kanske tål att tänka på hur det fungerar i Stora Synagogan i Stockholm. Där har judiska församlingen måst ge c:a 1/4 av sin budget till säkerhetsvakter och anordningar. I mitten på 90-talet kunde jag inte gå in på gudstjänst utan att en sorts vakt i basker kollade och gav tillstånd. Så hade det varit länge och så har det fortsatt. Om församlingen nu får statsstöd till detta vet jag inte, liksom jag inte vet hur kyrkor i Jerusalem sköter säkerheten.

  Helt klart ska vandalism och terror stoppas varhelst det händer. I detta borde ingå nolltolerans från ansvariga om uppvigling och hets. På båda sidor.

  Nu kanske det blir lite drag, Marcus.

  SvaraRadera
 8. Vill bara klargöra att min syn på lite drag i trådarna inte är detsamma som att sitta o vänta på Fru Roth för att hon skall infinna sig för en verbal lynchning. Av de som regelbundet debatterar på detta forum och inte direkt delar min ”syn på saken” så är Roth den enda av dem jag uppskattar att diskutera med. När jag nu blickat bakåt så är hon även den enda vettiga jag har diskuterat delade uppfattningar med på ett civiliserat sätt. Alla andra inlägg har ju kommit ifrån samma stolle under olika nick så han gills inte.

  Men låt oss tjöta, svar på ditt inlägg AK, är det uppvaknade som saknas borde detta ha kommit för länge sen. Synar man det under lång tid är det ganska tydligt att staten blundat under flera år. Och det kan man förstå då den lokala kristendomen kanske inte står högst upp på israels önskelista. Den externa kristendomen ja tack, genererar oftast i mycket mer pengar samt politiskt stöd.

  Svea sen, står även alltid en polis utanför stora moskén i Stockholm även. Och det skall inte behövas vare sig där eller utanför synagogan. Säkerhetsläget kring synagogan är bra mycket längre än hotbilden mot den. Jag har också varit inne i denna fina byggnad, trist med kontroller och nu kanske de behövs första gången på flera år, men jag anser att under hela 90-talet var de helt onödiga.

  Skall jag berätta en hemlis för dig Roth även, jobbade som krogvakt på söder i många år(kostar att plugga serru), en kväll går det förbi en judisk familj (chabad tror jag) med kippa lockar o hela alltet, de går förbi krogen och omringas lite längre ner av ett par vandaler med blandad bakgrund som börjar dra och knuffas samt skrika oacceptabla termer. Jag reagerade direkt och min kollega reagerade på min reaktion. Vandalerna såg aldrig vad som skingrande dem och de sprang så gott det gick då vi lät batongerna tala lite. Sen lotsade vi ner familjen i tunnelbanan och önskade dem en fortsatt trevlig resa, en kollega var iranier och den andra arab, den familjen fattade nog inte riktigt vad som hände den kvällen heller. Kontentan: hatbrott i vårt demokratiska samhälle får aldrig accepteras mot någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följ bloggägarens exempel och var inte så fånigt överkänsliga så fort någon andas ett litet mothåll. A-K Roth behövs hon har ofta en hel del på fötterna. Trist att bara bloggägaren själv är så vidsynt så han faktiskt lyssnar och samtalar med henne, i stället för att mobba en viktig person som bidrar till mycket på denna intressanta blogg.

   Fattar ni inte att ett demokratiskt samtal måste innehålla olika sidor och åsikter inte bara en enda?

   Radera