1 november 2012

A3709

Cordelia Edvardson finns inte längre ibland oss.

Det är nu ett par år sen hon slutade att rapportera från Jerusalem. Men jag  har många av hennes texter sparat i mitt textarkiv.

Cordelia var av judisk börd, och var en överlevande från koncentrationslägret Auschwitz. Cordelia Edvardsoni-Wikipedia

Trots hennes hemska upplevelser hade hon empati för andra folk, hon köpte inte de vanliga retoriken som är så vanlig i Israel.

Ett av mina starkaste minnen i hennes rapportering från Israel:  Hon berättade om en fredsdemonstration i Jerusalem, hon noterade att alla som gick i demonstrationståget var gamla, plötsligt insåg hon att de var överlevande judar från Hitlers dödsläger, på deras deras demonstrationsplakat stod " Använd inte vårt lidande som ursäkt för att förtycka ett annat folk"

Citat” Av alla de skändligheter som begås i det israeliska folkets och dess säkerhets namn hör skövlandet av böndernas olivlundar till de värsta. Israelerna vet mycket väl att olivskörden oftast är böndernas huvudsakliga, och ibland enda, inkomstkälla. De vet också att just olivträdet, som lär kunna bli flera hundra år gammalt, är en helig symbol för folket och landet. – De här träden Joav, de planterades av min farfarsfar, säger en gammal man, och låter käppen han stödjer sig på svepa över de svartbrända, förkolnade stubbar som är kvar efter den pogrom som dragit fram här.” ur av  Cordelia Edvardson Publicerat 2 mars 2006 i  "Palestinska träd måste också fredas" SvD

Vi minns Cordelia Edvardson: SR - Vi minns Cordelia Edvardson

Lyssna även:
Lyssna: Vi minns Cordelia Edvardson


Citat" – Hon var fullständigt unik i det att hon brann för den nya staten Israel samtidigt som hon led av de övergrepp som staten Israel begick. Hon kunde se Israels brott men inte hemfalla åt groteska förenklingar som ”de borde veta bättre, som varit med om Förintelsen”. Hon var storslagen i sin empati för palestinierna och också kritisk till deras felaktiga syn på Israel. Hon hade ingen dold agenda och var inte rädd för att visa sitt engagemang. " slut citat ur SvD- ”Varje ord var livsviktigt för Cordelia”


Frid över hennes minne.
Läs även :   SvD
Aftonbladet
DN- Leva med det förflutna

Läs även andra bloggares åsikter om  

4 kommentarer:

 1. En fantastisk människa här lämnat oss, och en otroligt viktig röst har tystnat.
  Jag träffade Cordelia första gången på en ungdomsresa till Jerusalem och minns hur jag redan då fångades av hennes lyskraft och förmåga att berätta.
  Med åren har vi även haft våra dispyter men det är en djup saknad att hon lämnat oss för hon var ett levande exempel för hopp, envishet och kamp för rättvisa

  SvaraRadera
 2. Vila frid, du var en fantastisk kvinna!

  SvaraRadera
 3. Jag har beslutat att radera mina och andras konfrontativa kommentarerna kring just denna artikel.
  För jag tror vi alla egentligen är överens om att en stor personlighet och skribent har gått bort och då kan ju det också få framgå i texten.

  SvaraRadera