11 januari 2013

Dialog

Magnus Stenberg är samordnare Kompetensområde Mellanöstern på studieförbundet Bilda. I den kristna tidningen Dagen skriver han en angelägen och bra debattartikel  Är det svåra samtalet möjligt?

I artikeln bemöter han Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman:s debattartikel i Dagen (19 december 2012)
Citat” Är samtal mellan vad som brukar kallas Israelvänner och Palestinavänner möjligt, om än väldigt svårt? Och hur stor är beredskapen till självrannsakan bland debattens olika aktörer? 

Det kan vara värt att påminna om att det bland etablerade partier, solidaritetsrörelser, organisationer och kyrkor i Sverige sannolikt inte finns någon som ifrågasätter Israels legitimitet och rätt till fred och säkerhet, eller att palestinierna ska kunna leva i fred och säkerhet och själva utveckla sitt samhälle i en egen stat. 

Det finns många i Sverige som känner starkt engagemang för Israel, ett engagemang som bottnar i kärlek och solidaritet. Och det finns många som känner ett starkt engagemang för palestinierna, grundat i samma övertygelse och varma känslor. Engagemang bör välkomnas och uppmuntras och inte misstänkliggöras. " Slut citat Magnus Stenberg



Bilda är ett studieförbund som de flesta sk. ”frikyrkor” i Sverige är medlemmar i.

Citat” Studieförbundet Bilda är ett studieförbund som finns till för kyrka och samhälle. Livstolkning är vårt fokus. Genom att ordna folkbildning i olika former vill Bilda bidra till att åsikter möts och nya perspektiv skapas i frizoner för människor som tänker och funderar.”

Studieförbundet Bilda har under en lång följd av år haft kontakt och utbyte med Mellanöstern - i form av kulturutbyten, studieverksamhet och studieresor. Sedan början av 1960-talet har vi arrangerat studieresor till det heliga landet. Resorna har fokuserat på möten med de ”levande stenarna” - människorna som lever i de kristna kyrkorna i området idag.  Läs mer i Aktuellt från Swedish Christian Study Centre

Just Bildas studieresor till Israel och Palestina har förändrat många av frikyrkornas resenärer, så här skriver en pastor Citat” Det finns saker jag gjort som kristen som jag skäms över. Det finns en sak som fortfarande gör mina kinder röda av skam. Det här har blivit smärtsamt tydligt min senaste vecka i Israel och PalestinaKolpotören

Men tyvärr väljer många av ” frikyrkans” folk bort Bilda som researrangör just för deras rädsla att möta just den verkligheten. Är ord som ”ockupation, mur och bosättningar” som inte passar in i den verklighetsbild dessa kristnas resenärer har? ur  Möt människorna

Jag var en av deltagarna " Kom och se! Bibelkonferens med temaspår " en studieresa som Bilda var researrangör till.

Jag håller med Magnus S i hans fråga ”Är det svåra samtalet möjligt, där Israelvänner samtalar med Palestinavänner?” 

Jag har länge efterlyst detta samtal men jag upplever att de sk. ”Israelvännerna” undviker en dialog eftersom de ofta visar en en skrämmande pinsam okunskap. ”Låt oss mötas i en dialog och berätta om varandras erfarenheter från det heliga landet. Jag kommer gärna till din kyrka och berätta om mina möten med människorna jag träffat och det jag har sett och visar mina bilder jag tagit , du får berätta om dina. "   Läs mer i Vågar du?

Läs även "Redaktören för tidskriften Israels vän ville svara och ge mig sin syn på det jag skrivit. Detta vore mycket anständigt. " ur   "Brev till redaktören " från Ökenkällan
Uppdaterat 2013-01-13 Just nu hemkommen från min kyrka, under  kyrkfikat visade jag bilder och berättade om Betlehem och de kristna palestiniernas situation. Det blev en bra samling med en god dialog mellan "Israelvänner och Palestinavänner" just som Magnus Stenberg förordar.

Foto: EB Muren i Betania mars 2012

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

  1. Man blir deprimerad av att se gamla vägen till Betlehem...

    SvaraRadera
  2. Varför tror du, Egon, att det är "rädsla för verkligheten" som gör att folk väljer bort Bildas resor, om de nu gör det? Jag läste en reserapport från en deltagare för ett antal år sedan. Han upplevde att reseledaren beskrev "verkligheten" på så sätt att våldsdåd och massakrar före och under Israels upprättande på olika platser i Israel enbart uppmärksammades om de kom från judiskt håll. Tyst om massakrar, våldsdåd och krig från andra hållet. Till slut blev "verklighetyen" sån att israelerna sågs som de enda förövarna.

    Bilda har visst tagit in kritik och ska ha förbättrat kunskaperna hos sina medarbetare. Men de har nog ett dåligt rykte i somliga kretsar. Det är vanskligt att tala om "verkligheten", Egon. Liksom Sanningen.

    SvaraRadera
  3. Jag är idel öra, berätta då med länkar om massakrar på judiska bosättningar på Västbanken som utfördes av Jordanien 1948.

    SvaraRadera
  4. A-K Roth

    Skulle varit intressant att intervjua dem som inte väljer Bilda när de ställer kosan mot Israel och få höra deras motiv. Kanske har de hört deras antiisraeliska berättelser och ensidiga kritik.
    Siewert Öholm skrev en upplysande artikel om det i Maj förra året (Kristen nyantisemitism på gång i Sverige?)

    SvaraRadera