19 januari 2013

Kommer Israel att överleva?


Av S. Daniel Abraham, Haaretz 2013/08/01

Israel behöver att en palestinsk stat skall komma till stånd ännu mer än palestinierna gör. Utan den kan Israel inte fortsätta att vara både en judisk och demokratisk stat. Om Israel inte når en 2-stats uppgörelse med palestinierna mycket snart, så en dag - troligen förr snarare än senare - kommer den judiska staten som vi känner att upphöra att existera. Och det kommer att vara vårt fel ( jag säger "vår" som en jude, men inte som en israel, betyder ingenting mer för mig än Israels överlevnad).
 

Hur Israel kommer att förstöras utan skottlossning

Sergio DellaPergola, vid Hebreiska universitetet professor i befolkningsstudier och världens ledande auktoritet på judiska och israeliska demografi, har kommit fram till att redan idag finns det ingen judisk majoritet i områden som Israel, Västbanken och Gaza (så länge Israel kontrollerar Gazas luftrum och hav, är det fortfarande att anses kontrollera detta område i världens ögon).

Enligt DellaPergola prognos, överträffar den palestinska födelsetalen den judiska födelsetalen i särklass, vilket innebär att den arabiska majoriteten mellan Medelhavet och Jordanfloden gradvis kommer att bli mer och mer betydande. Kan Israel överleva som en judisk stat när judar blir en minoritet i sitt eget hemland?

Om Israel inte kan hitta ett sätt att göra en överenskommelse nu är framtiden klar. Den dagen kommer när palestinier är fler än judar att Israel kommer att tvingas att ge dem rösträtt. När det israeliska parlamentet har en majoritet av palestinska delegater, misstänker jag att det första lagförslag att passera är att förändra landets namn från Israel till Palestina, ett namn som kommer att återspegla den politiska och kulturella bakgrund av de flesta av landets medborgare. Och det andra lagförslaget blir en spegelbild av den israeliska "lagen om återvändande", men den här gången blir det ett lagförslag som gör det möjligt för ättlingar till de ursprungliga palestinska flyktingarna att flytta till Israel/Palestina. Israel som vi vet att det kommer att upphöra att existera.

Allt detta kan undvikas. Abu Mazen och den palestinska myndigheten vill göra en deal med Israel. Medan många israeler vägrar att erkänna detta, jag vet från över 50 möten med Abu Mazen att hans förespråkande av en fredlig lösning är helt uppriktig. Vad palestinierna vill ha är en egen stat, bredvid Israel. Och opinionsundersökningar som genomförts i Israel så sent som förra månaden har upprepade gånger bekräftat att mellan 70 till 80 procent av israelerna skulle stödja ett fredsavtal som omfattar upprättandet av en demilitariserad palestinsk stat, med gränser som bygger på 1967 års linjer med lika markbyte, samt reglering av palestinska flyktingar i den nya palestinska staten i stället för i Israel. De markbyten skulle tillåta annektering av de stora bosättningsblocken - hem till den stora majoriteten av israeler som bor på Västbanken och i östra Jerusalem - som skulle ingå i Israels nya internationellt erkända gränser, och förhindra behovet för deras evakuering.


Men även om den palestinska myndigheten vill ha en stat, är de för närvarande en del av ett minskande antal palestinier som tror på en tvåstatslösning. Om Israel inte ger den palestinska myndigheten och hjälper dem att etablera en stat nu, kommer palestinierna snart att avbryta att agitera för den. De kommer att välja att vara statslösa, och helt enkelt vänta på att sin befolkning att växa. Deras antal kommer att växa och det är exakt därför som den judiska staten inte kommer att överleva. Det kommer att förstöras utan ett skott som avfyras.
 

Sedan Förintelsen har vi judar velat tro att vår överlevnad beror helt på oss själva, och inga judar vill tro detta mer än israeler. David Ben Gurion, Israels grundande premiärminister brukade säga, "Det viktiga är inte vad hedningarna säger men vad judarna gör." Israel måste verkligen vara militärt starkaste landet i Mellanöstern, en som är starkare än alla hennes grannar tillsammans."
 

Men det är inte tillräckligt. Israel behöver en annan sak också. Den behöver en angränsande palestinsk stat för att Israel ska överleva. Och om vi judar inte förstår det, och inte agera på den förståelsen nu, kanske det judiska folket kommer att överleva, men inte den judiska staten.


Läs originaltexten här: “ How Israel will be destroyed without one shot being fired”- S. Daniel Abraham
 
Mer om S. Daniel Abraham 

  Lyssna: Kampen om Israels själ

Poddradiosändning från Konflikt (P1)  Kampen om Israels själ Lördag 19 januari 2013 kl 10:00 (55:44 min)


Citat " Skillnaden mellan Judiskt hem och tidigare nationalreligiösa strömningar är att Naftali Bennett är en mycket tydligare radikal röst. I kontrast till Likud, Labour och andra sekulära partier som alltjämt säger sig eftersträva en förhandlad fredsuppgörelse med palestinierna - om än på hårda israeliska villkor - deklarerar Bennett rent ut att en tvåstatslösning inte längre är möjlig. Och inte önskvärd. I stället kräver han att Israel ensidigt annekterar de 61 procent av Västbankens yta (Area C enligt Osloavtalet) som inkluderar samtliga judiska bosättningar (cirka 400 000 invånare). På resten av Västbanken - som alltså motsvarar blott cirka 10 procent av det forna brittiska Palestinamandatet - ska palestinierna ges något slags "autonomi". Och även detta är enligt Bennett en temporär lösning, eftersom han förutskickar att palestinierna har sin egentliga framtid i grannlandet Jordanien och att enklaven Gaza överförs till Egypten. " UR   UT-Bloggen 

Läs även andra bloggares åsikter om  
SvD 
SR-Bennett utmanar Netanyahu inför valet i Israel 
Dagen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar