21 januari 2013

Palestina en ickefråga


Publicerad den 20 jan 2013 Israelis are getting ready to head to the polls on Tuesday. The economy, Iran's nuclear programme and national stability have dominated the election campaigns. But one issue being avoided by most parties is Palestine.


När man lyssnar till “Konflikt” slås man hur ointressant frågan om Palestina och en fredsuppgörelse med palestinierna är inför det Israeliska valet är. Lyssna här: SR-Konflikt-”Kampen om Israels själ”


Diakonias Joakim Wohlfeil skriver Citat” Här finns det andra skälet att en fred och 2-statslösning inte finns på agendan. De växande extrempartierna vill inte ha vare sig fred, eller någon 2-statslösning. Den snabbast växande stjärnan på Israels politiska himmel, bosättaraktivisten Naftali Bennet säger att Israel istället måste förhindra kompromisser och en 2-statslösning. Svaret är istället att bygga mera, och att annektera palestinsk mark på ett sätt som gör det omöjligt att bilda en palestinsk stat.” ur Diakonia- Valet i Israel 2013, Skapar vi tydliga fakta på marken kommer världen acceptera det !


Den nya stjärnan i Israelisk politik säger citat” Det kommer aldrig att bildas en palestinsk stat i vårt land", säger Naftali Bennett, ledare för ett nationalreligiöst parti

Han säger vidare citat” Han medger att omvärlden inte accepterar en sådan lösning, men påpekar att det internationella samfundet inte heller erkänner Israels överhöghet över östra Jerusalem och Golan – och att Israel kan leva med det. – Hela världen fördömde oss under en och en halv dag när vi annekterade Golan 1981. I dag har vi Golan. Jag har just tillbringat ett skönt veckoslut där, säger han. ” slut citat ur .” Dagen

Och visst har han rätt, när Israel bryter mot internationell rätt blir reaktionerna lama protester, sen är det ”Business av usual”

Citat” När rösterna räknats efter tisdagens parlamentsval i Israel kommer premiärminister Benjamin Netanyahu att tvingas välja mellan två obekväma alternativ: en ideologiskt skarpskuren högerregering i konflikt med USA, eller en spretig höger-mittenregering utan gemensamma mål. Ingetdera lär stärka hans ställning som ledare för ett politiskt splittrat Israel.” ur Utrikesbloggen

Citat" Den palestinska politikern Hanan Ashrawi beskriver det israeliska valet som ett sätt att fördjupa ockupationen, de sionistiska partierna tävlar om olika sätt att upprätthålla den koloniala expansionen på palestiniernas bekostnad, som hon skrev häromdagen.

Den kandidat Netanyahu tappat flest röster till är stjärnskottet Naftali Bennet IT-miljonär och före detta elitsoldat som utmanar från höger, förespråkar en annektering av stora delar av Västbanken och våldsamt motsätter sig en palestinsk stat." slut citat Ur    SR-Ekot

Men hur länge kommer omvärden acceptera det? Läs The Telegraph

Läs även andra bloggares åsikter om
 Dagen-1
 Dagen
SvD
Skanskan
SvD-ledare

37 kommentarer:

 1. Ska man ta den här frågeställningen som att man är bekymrad över Israels själ men inte om Palestinas själ? Ska den senare inte ägnas en tanke? Hur nedvuarderande är inte detta om palestinier?

  Egon, måste tillrättavisa dig om denna proklamering: "...Och visst har han rätt, när Israel bryter mot internationell rätt blir reaktionerna lama protester, sen är det ”Business av usual”..."

  Jaså, tänker jag. Bara Israel ska pekas ut att få lama protester. Alla vet att när palestinska sidans ledare och styren begår brott mot IHL och krigsbrott, då kommer knappt ens lama protester och och det blir business as usual, i form av attacker på oskyldiga civila eller uppviglingar till hat och våld, hyllande av "martyrer"/massmördare från högste PM.

  Jag har inte ens sett lama protester från ditt håll om detta. Det räknas inte. Så vem är du att kritisera hur israeler ser denna konflikt i valet?

  SvaraRadera
 2. Du AK Roth läs vad J Wohlfeil skriver "När Hamas vann det palestinska parlamentsvalet 2006 införde omvärlden tuffa sanktioner för att man valt en regering som inte tog avstånd från våld, inte erkände Israels rätt att vara en stat och inte respekterade tidigare avtal. På tisdag kan Israel ge makten åt politiker med samma agenda." slut citat

  Det kan man inte kalla ”Business av usual”..."

  SvaraRadera
 3. Med all respekt, Egon, men jag tänkte på orden om "Israels själ(!)", och det ledde till tankar på avsaknaden i din artikel av några tankar öht på "Palestinas själ" och om lama protester vid upptrappning av Hamas raketattacker mot civila oskyldiga, plus lama protester mot PMs uppvigling till våld och hat. Något att säga om detta?

  Efter instiftandet av sanktioner mot Hamas, hur har omvärlden lett protester mot Hamas krigsbrott, brott mot IHL och mänskliga rättigheter? Något saknas, Egon.

  Joakim: "...När Hamas vann det palestinska parlamentsvalet 2006 införde omvärlden tuffa sanktioner för att man valt en regering som inte tog avstånd från våld, inte erkände Israels rätt att vara en stat och inte respekterade tidigare avtal. På tisdag kan Israel ge makten åt politiker med samma agenda..."

  Ja det gjorde omvärlden, införde sanktioner mot en grupp som var och är terrorstämplad, ansvarig för tusentals civila oskyldiga offer under många år innan valet.

  Men borde inte Joakim ha belägga påståendet om israeliska politiker med "samma" agenda som Hamas? Hamas agenda är väl känt, våldhyllande, martyrhyllande och rasistiskt. Vilka israeliska politiker har "samma agenda", undrar jag. Extremistiska kanske men "samma"?

  Ta inte detta för att jag försvarar och stöder extremistiska israeliska politiker.

  SvaraRadera
 4. Here we go again....

  För 937 gången ska Egon kritiseras av Roth för att han inte skriver som hon tycker och tänker...

  Privilegiet med en egen blogg är just att man faktiskt får skriva vad man själv anser och tycker.

  Är det inte bättre att Roth startar en egen blogg?
  Namnet kunde vara "Utsikt från en piedestal i Indiana"

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Guardian, Egon får skriva och skiver precis vad han vill. Det är bara tråkigt att ingen bekymrar sig om Palestinas själ. Det är orättvist.

  SvaraRadera
 7. Har du inte upptäckt att Abbas i ett antal år, sedan han gick ifrån Olmers erbjudande att få i stort sett hela Västbanken, och sen dess har han suttit och petat i sandlådan med sin rosa plastspade? Varför nämner du inte det i stället för ditt evinnerliga gnat på Israel för att de försvarar sig?

  Upprepa gärna Fatahs Konstitution där de helt utgår från att de måste ta hela Israel. Hur skulle israel kunna förhandla så länge det står kvar?

  Under december utfördes 110 terrorattacker från palestinaaraber mot israeler, en ordinär månad.

  Uppmärksammade du att Sverige ger pengar för att arabbarnen ska lära sig kapa plan? Googla på

  undervisa arabungar i flygplanskapning

  SvaraRadera
 8. § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 9. Till Harry Harrysson du "Under december utfördes 110 terrorattacker från palestinaaraber mot israeler, en ordinär månad." kom med länk tack

  Jag trodde att raketregnet upphört efter vapenvilan mellan Israel och Hamas ?

  Däremot så fortsätter våldet på Västbanken läs här :Palestinians and Israeli soldiers clashed in the city of Hebron a day after a Palestinian teen who threatened an Israeli Border Police officer was shot and killed. Läs JewishJournal.

  SvaraRadera
 10. Egon: "...Till Harry Harrysson du "Under december utfördes 110 terrorattacker från palestinaaraber mot israeler, en ordinär månad." kom med länk tack..."

  En länk:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4329627,00.html
  SvaraRadera
 11. Så Sverigedemokrat Haglund kommer dragandes med sina halvsanningar igen…

  Visst är det lustigt med detta ständiga hänvisande till delar av Olmerts erbjudande, varför nämns aldrig att Olmert krävde att Fatah startade inbördeskrig mot Hamas i Gaza - och dessutom besegrar dem, något som Israel inte ens lyckats med - innan någonting eventuellt händer från Olmerts sida.

  Varför nämns aldrig att Abbas redan innan Olmert började snacka, hade förklarat att han inte tänkte ge sig på Hamas i Gaza…

  Varför nämns aldrig att Olmert var på fallrepet i Israel - en Sitting duck - innan han började lägga förslag till palestinierna…

  Detta har jag avhandlat ungefär ett dussin gånger tidigare med Haglund, men polletten tycks inte trilla ner.

  SvaraRadera
 12. Egon

  "Däremot så fortsätter våldet på Västbanken"
  4 anlagda eldsvådor för att bränna ned en olivlund och sen skylla på bosättare. Som tur var stoppades det i tid.
  Du gillar att visa bilder på dumt klotter. Inga bilder eller rapport på vanhelgandet av Josefs grav?
  Graven besöks en gång i månaden via armerade bussar! nattetid och vad fann man nu sist? Att den hade använts som utedass, brandanlagd och vanprydd med antisemitisk graffiti.
  Vart tog min kommentar till Guardian vägen förresten?

  SvaraRadera
 13. Eva Lande , det finns ingen anledning att överträffa varandra om övergrepp som sker på Västbanken de är redan kända.

  SvaraRadera
 14. Egon, det handlar från din just om att överträffa vad gäller att skuldlägga Israel. Om inte skulle du inte så demonstrativt vifta bort eller ignoerera information om palestinska brott mot IHL Det kom ju över hundra terrorattacker på VB och i Jeerusalem under december 2012.

  SvaraRadera
 15. Så har vi återigen hamnat i en diskussion för ett antal personer vill redigera bloggen och helst styra vad Egon skall skriva. Samt att försöka hjälpa till att ge en positivare bild av Israel genom att sänka kraven på källkontroll.
  Det normala om man i bloggosfären vill ha en annan inriktning, en annan standard och andra ämnen är att man helt enkelt drar igån en egen blogg. Då inträffar den intressanta paradoxen att både A-K och Lande, Jerry är beroende av Egon som skribent och absolut vill att han skall skriva om deras ämnen. Smickrande !!!

  SvaraRadera
 16. Tack Joakim
  I kommentarerna till artiklen Dialog
  skriver AK Roth "Tyst om massakrar, våldsdåd och krig från andra hållet. Till slut blev "verklighetyen" sån att israelerna sågs som de enda förövarna.

  Jag svarade "Jag är idel öra, berätta då med länkar om massakrar på judiska bosättningar på Västbanken som utfördes av Jordanien 1948."
  Jag väntar fortfarande.

  SvaraRadera
 17. Låt oss även diskutera detta med kvalitet och källor. A-K och Lande verkar driva en intensiv kampanj på att Egon borde släppa på källkritiken mot att istället publicera ren propaganda från Israeler eller Palestininer.
  A-K var är dina källor på de över 100 terrordåden, menar du på allvar att din YNET-artikel utgår en sån källa ?
  Har alltså 100 terrorattacker som uppfyller internationella definitioner på terrordåd inträffat så här i det tysta, men bara du, Lande, HH och Ynet vet om det ????
  Om man gör en 2 minuters jämförelse med exempelvis FN´s register (jag sänker mig inte ens till nivån att köra statistik från PA eller Hamas) så hittar vi ett tiotal vålddsamma attacker, som tidigare är det 3 gånger fler palestininer som skadas eller dödas december 2012.
  Vart är då alla terrorattackerna ????
  Om man då gräver lite djupare så finns det en korrespondens där båda källorna talar om våld vid arme-aktioner i Tubas regionen, Jenin och några platser till...
  Vad är nu detta för aktioner ? Googlar man vidare så kan man via FN få fram att det varit genomsökningar och arresteringsaktioner där invånarna protesterat. Det är också dokumenterat omfattande skadegörelse på privata hem från IDF.
  Man har också försökt hindra arresteringar för förhör (alltså den typen av "arresteringar" som resten av världen anser olagliga där endast palestininer (även barn) kan släpas ut ur sina hem (oftast på natten) för att utan rättegång hålla inlåsta i upp till 3 månader. Omfattande rapporter om tortyr och sexuella övergrepp har rapporterats kring dessa.
  Vi har alltså privatpersoner som försökt hindra IDF soldater att vandalisera deras hem i YNET´s "terrorlista". Vi har föräldrar och släktingar som försökt hindra sina barn att släpas bort av soldater på YNET´s "terrorlista". Vi har exempevis de palestininer som protesterat mot att IDF inte följer Israeliska HD´s beslut att flytta muren från deras mark på YNET´s "terrorlista". Vi har palestininer som försökt att besöka sina egna åkrar på YNET´s terrorlista ?
  I princip alla incidenter har inträffat inne på ockuperat område.

  A-K, jag måste fråga. Är du verkligen seriös nu ??
  - Menar du på allvar att en mor som vill stoppa soldater från att släpa iväg hennes barn till ett ovisst öde är en "terrorist". Tänk om mamma kräver att få följa med sitt barn och försäkra sig om att det behandlas väl (vilket lagen garanterar en Israelisk förälder även om barnet har begått ett brott), är detta en "terrorist" ?
  - En husägare som vill stoppa att ockupationsmaktens soldater slår sönder inredning och ditt hem, är detta en "terrorist" ?
  - Om du bor i ett ockuperat land och inte går med på att ockupationsmaktens soldater stoppar dig från att gå till din egen mark ! Är du då en "terrorist" ?
  - En palestininer som har vunnit i Israeliska HD att huren skall flyttas från din mark, men soldaterna vägrar lyda sin egen högsta domstol. Är du en "terrorist" om du protesterar ?

  Detta var alltså såna incidenter du nyss önskade Egon skulle skiva om som "terrorattacker" mot Israel. A-K kan du bekräfta att det var verkligen detta du ville uppnå ??

  Egon, jag tycker inte du skall backa på dina kvalitetsnormer, och inte följa Landes, HH och A-K´s råd att börja publicera propaganda från vare sig Hamas, Israel eller PA. Jag tror bloggen bara skulle förlora på det.

  SvaraRadera
 18. Gårdagens 3'e observation, efter denna massiva kampanj från Lande och A-K om att Egon's blogg skulle vara för ensidig så kunde jag inte låta bli att undersöka hur korståget mot ensidighet förs på andra fronter.
  En snabb Googling på Israelhaveristiska sidor visade på några av de mest ohöljt ensidiga bloggar och sidor jag nånsin sett. Några av våra bekanta fanns med i kommentarsfälten ;-)
  Jag orkar inte ens yttra mig om fakta, källor, relevans etc... som sagt, haveri är ett bra ord !!

  Antalet tillfällen jag kunde hitta där åtminstone A-K eller Lande förekommit med reaktioner eller krav på fakta om Palestiniernas situation mot dessa extremt ensidiga inlägg var exakt 0 (= Zero, Noll, Neo...).

  Jag kan ha missar nåt, men ni som är oftare på nätet än jag kan säkert kolla.
  Men frågan är ? handlar det inte alls om att ensidighet är ett problem ? Handlar det egentligen om att ni skulle vilja att alla bloggare blev ensidiga fast åt det håll ni önskar ?
  Jag har svårt att få ihop min observation på annat sätt, men berätta eller förklara gärna det jag inte förstår!

  SvaraRadera
 19. Joakim, vad nu då? Jag försöker lära mig hålla kommentarerna kort och nu skriver du en novell. Som du vet noterar jag det jag finner går "over and beyond" i affekt. Nu talet om själ. Bara Israels själ. Palestinier har ingen själ att oroas för? Tråkig inställning. Och så "lama protester". Några lama protester när terrorister hyllas (=uppvigling till fortsatt våld) av Abbas styre?

  Min första respons till detta var alltså helt oacceptabel, Joakim? Egons respons var att citera dig om att israeliska partier (minsann) har "samma agenda" som Hamas. Dimridå.

  Egon bad om länk. Han fick. Jag avsåg att syfta till Shin Bets rapport vilken jag erkänt inte har läst. Det rapporterades i flera media, av vilken Y-Net enbart var en. Här ett citat från Haaretz:

  "...For the first time since 1973, an entire year passed without an Israeli casualty from a terror attack in the West Bank, according to a report published on Thursday by the Shin Bet. Despite the increasing prevalence of terror in the West Bank in 2012, no Israelis were killed terror attacks..."

  Notera "...Despite the increasing prevalence of terror in the West Bank in 2012..."

  Det var Shin Bet som registrerade 111 terrorattacker under december. Du har gjort en analys som menar att de rapporterade som terror det som inte var terror. Vad kan jag säga? Ta upp det med Shin Bet? Jag har inga länkar eller belägg från dig, bara funderingar som kan vara rätt - eller inte. Du har dragit slutsatsen att Shin Bet har fel. Ska jag gå efter vad du säger eller vad Shin Bet säger eller mittemellan?

  Så om Egons inriktning. Han har rätt att ha vilken inriktning han vill. Den är mycket klar. Och du håller med i allt. Bra.

  SvaraRadera
 20. Jag noterade helt enkelt 2 ämnen som era inlägg fick mig att fundera äver.
  Dels "terrorfrågan", dels detta med att kanske framför allt Jerry och Lande vill styra vad Egon skall skriva om. Och till sist, att jag med viss förvåning noterade att striden mot "ensidighet" bara och enbart fördes på denna blogg, och negligerade mycket mer ensidiga WEB-platser.
  Det är väl inte svårt förstår jag blev intresserad. Och som sagt, även shinBet skrivet att motståndet mot arresteringarna och de storskaliga husrannsakningarna ingick i deras list på "terror".
  Jag är mindre intresserad av vad ShinBeth säger än att höra vad du säger. OM du försvarar ditt hem mot att det skall vandaliseras av en ockuperade makt´s soldater, är du då en terrorist ? Som sagt, jag vet vad SB säger, men vad säger du ??

  SvaraRadera
 21. Joakim, så du menar att antalet terroraktioner inte gick upp under december. Du accepterar inte Shin Bets framställning och hur de definierar en terrorhandling, bl.a. ökningen under 2012 på 68% av s.k. "populära" metoder, främst Molotov cocktails.

  http://www.timesofisrael.com/shin-bet-increase-in-terror-attacks-in-2012/

  "...According to the report, the increase is due in part to a 68% rise in what the Shin Bet refers to as “popular” terror attacks — mainly attacks involving Molotov cocktails. However, the number of attacks involving firearms and explosives also grew by 42% — 37 compared to 26 in 2011..."

  När är en husrannsakan av IDF på VB legitim, Joakim? Skulle tro att du tycker som jag, att IDF ska bete sig professionellt och att ingen ska kasta molotovcocktails på någon.

  För inte så länge sen rapporterades att IDF arresterat dussintals i en hamascell. I november kunde man läsa om husrannsakan då IDF "ransacked" hemma hos en Hamasledare på VB. Det var efter bussbombningen och sista hamasraketkriget. Om någon kastade en molotovcocktail då skulle det räknas som terrorhandling, antar jag. Men inte av dig.

  SvaraRadera
 22. A-K, varför försöker du alltid undvika och svara på frågor med att börja tala om vad andra tycker.
  - Du har uppenbarligen inte en aning om vad jag kallar "terrorism" eller inte, varför då påstå att du vet. Fråga istället om du är intresserad !
  Eller ville du bara slippa några obehagliga frågor:
  Jag frågade dig om några exempel där vi möjligtvis är oense, du svarar med att rada upp exempel på sånt där vi kanske har samma åsikt men påstår vad jag tycker om dessa. Varför det? Vill du säga att jag minsann är ond och att du därför inte tänker svara ??

  Du har själv berättat hur störd du blir på att få åsikter klistrade på dig, gällde det bara om nån gör så mot dig ? Ville du ha kvar rätten att göra så mot andra om du känner dig pressad ?

  Jag undrade alltså:
  - Anser du att de exempel jag nämnde och som ingick i SB statistiken för Dec-12 är terrorism:
  - Om det är rimligt att diskutera utifrån att man vill at Egon skall göra en annan blogg (jag påpekade att du inte är "huvudlobbyist" för detta).
  - varför ser jag inte nåt exempel på din "kamp" mot ensidigheten på extremt ensidiga (och med usel faktakoll) bloggar där du kommenterat ?

  Du kan väl svara istället för att försöka hitta på anklagelser. Jag tycker inte vissa saker stämmer med bilden jag har av människan A-K Roth (där jag är oense i sakfrågor och metoder i debatter, men som jag uppfattar som en äkta humanist med rättspatos)

  SvaraRadera
 23. Joakim, när jag skrev, "Men inte av dig.", skulle det ha stått, "Men inte av dig?" Frågetecknet slarvades bort i farten och jag märkte felet när jag inlägget hade publicerats. Sorry. Fransk form på fråga alltså.

  Det enda jag hade hittat om Shin Bets syn på terror var detta att de t.ex. tog med kasta Molotov cocktails i statistiken. Mammor som vill hindra arresteringar och husrannsakningar kallas av Shin Bet enligt dig terrorister, men utan detaljer om varav motståndet bestod, länk eller citat från Shin Bet. Jag tror inte alls att du ljuger men det behövs belägg. Var det ingen våldshandling alls som kallades terror? Om så, korrupt.

  Så menar du att säga att antalet terrorhandlingar inte har stigit i december eller att vi inte vet eftersom ordet terrorism appliceras godtyckligt av Shin Bet eller vaddå? Jag vet, vi ber Kairosförfattarna göra statistiken; då finns ingen terrorism. [Allt våld kallas resistance och hyllas och blir legitimt, kompletteras lämpligen med icke-våld. :)]

  Joakim, du vill analysera hur jag har kommenterat på andra bloggar. Vilka bloggar då? Lugn, jag har läst vad du skrivit och inte skrivit på några bloggar också och vad några aktivister och palestinavänner som skrivit på denna blogg har skrivit. Ska vi verkligen ägna oss åt att analysera varandras tystnad respektive engagemang på bloggar? Är du ute på personjakt?

  Kan du ha missat att det jag opponerar mig mot i denna och andra bloggar är hätska ord, konstiga inställningar till sionismen, vinklingar som gör att ett folk och deras tro kränks medan den andra sidan verkar undgå ens lam kritik trots brott mot fördrag, mot IHL, mot krigslagar...

  Letar du kommer du att finna att jag har då och då talat emot fördomar mot araber och andra folk från fördomsfulla eller främlingsfientliga. Men jag är ju liksom ingen med stort ansvar, liksom präster och andra. Bara en som ser när det barkar iväg. Och det barkar då och då.

  Ensidighet är illa nog. Men när det kommer värdeladdade ord med negativ konnotation i spelet, då 17 gubbar får en gumma säga ifrån. Men gumman börjar bli trött, kan jag glädja dig med. Det jag har lärt mig är att man cirkulerar vagnarna, skjuter på person, gör det personligt. Noll vilja till introspection.

  Om din åsikt att jag vill att Egon borde göra "en annan blogg, tillskrivelse av annans åsikt, aja baja. :

  Han behäver väl inte en annan blogg, bara i min åsikt en mer genomtänkt framställning och mer kunskap. Man kan väl skriva en propalestinsk blogg utan att t.ex. ge credence till författare som smutskastar tidiga sionister plus en del annat som är onödigt, kontraproduktivt eller demagogiskt om den enda Sanningen? Troligen inte realistiskt att det går åt det hållet dock.

  SvaraRadera
 24. OK, men tanke på att jag ständigt snubblar på tangenterna på min (not so) smartphone, så kan jag ha förståelse om ett frågetecken faller bort. Det ändrar ju liksom inriktningen rätt mycket.

  Sen förstår jag inte riktigt, när du citerade den tydligt ensidiga och spekulativa artikeln i Ynet så frågade du inte om fakta (och att Egon borde skriva om dessa över 100 terrordåd).
  När jag ställer frågor som jag tror du uppfattar som kritiska är det plötsligt avgörande att jag kan presentera bevis. Det går säkert, men jag tycker nästan det var mer intressant att det plötsligt finns 2 standars om det är viktigt med fakta, beroende på hur man ser på SB´s rapporter.

  Som du nog kan se om du läser om mina inlägg så gjorde jag ingen egen teori av hur många "terrorbrott" som skett, däremot ville jag visa på diskrepansen mellan parternas egna källor och FN´s statistik. Och betona att jag tycker Egon gör rätt när han inte använder partnernas egna rapporter som sanning.
  Eftersom du tar upp det förresten, ja, SB använder definitivt ordet terror godtyckligt, det är dock inte bara jag som anser utan att just Israels beslut att stämpla allt väpnat motstånd som illegitimt. Det finns gott om Israeliska jurister som anser att en militärdomstol inte kunde ta en sån typ av generellt beslut, speciellt som det fanns ett politiskt intresse för Israels militär att göra så (av en händelse så beskrivs hela processen till detta kontroversiella beslut i den aktuella filmen"the law in thoose parts")

  SvaraRadera
 25. Att det finns deskrepans mellan FNs stats och SBs tar jag för givet; en "special raporteur" enbart för Israel, FN-möten om rasism som urartar i antisemitism. Vi utomstående får lära oss läsa statistik med tanke på vilka som bjussar på den. Om Shin Bet tar med som terrorism handlingar riktade mot israeler i uniform, får man tänka efter, jämföra hur andra länder ser på aktioner som riktas mot icke-civila och bedöma drefter. Jag brukar t¨änka att terrorism riktar sig mot oskyldiga civila.

  I dagarna har ännu något dussin palestinier mördats i Syrien. Hur reagerar PGS undrar jag. Hundratals döda sedan upproret startade. Tusentals flyktingar. Inte ett enda ord i Anna Westers blogg den senaste månaden. Du vet nog vad jag tänker, Joakim.

  SvaraRadera
 26. Till AK Roth citat"Tusentals flyktingar. Inte ett enda ord i Anna Westers blogg den senaste månaden. Du vet nog vad jag tänker, Joakim. "
  Jag tar mej friheten att kommentera AK Roth att hon inte skriver just nu beror inte på ointresse hon har skrivit tidigare Anna Westers blogg

  Och de typiska kommentaren " Varför bara kritisera Israel men inte Syrien ? "

  Läs här vilka politiska partier vem som demonstrerar mot Syrien och vilka som saknades under denna demonstration Citat” Det fanns även representation från politiskt håll genom Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledamöterna Ismail Kamil (FP), Valter Mutt (MP) och Amine Kakabaveh (V)
  Manifestationer för Syrien

  SvaraRadera
 27. Som vanligt är det pinsamt låg nivå på Roths inlägg.

  Någon "special raporteur" enbart för Israel, existerar inte.
  Däremot är Richard Falk “Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian occupied territories.”
  Det är inte så svårt att räkna ut hur den Rothska tankevurpan gått till.

  Det intressanta är att folk som värnar om mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar är ständigt israelvännernas största fiende, annars så kunde man tro att man värnade om sådana värderingar eftersom det ständigt och jämt ska talas om ”Mellanösterns enda demokrati”.

  Och när personen ifråga dessutom är av judisk börd – ja då finns det inga gränser för hur gräsligt andra judar kan bete sig mot honom. Goldstone är ett annat exempel.
  Då kan man verkligen snacka om Judehat!


  Vilka ” FN-möten om rasism som urartar i antisemitism.” hade varit intressant att få veta, särskilt när det är flera, men jag misstänker att det handlar om Durbankonferensen, och det vanliga Hasbara tugget.
  Apropå ”Vi utomstående får lära oss läsa statistik med tanke på vilka som bjussar på den.”


  Och varför finns det massa palestinier i Syrien, som nu är flyktingar för andra gången?
  Flyktingar från Syrien hade kunnat komma till Västbanken om inte Israel satt krokben, men Roth väljer istället att ljuga om Abbas och kritisera Wester…

  SvaraRadera
 28. Tack Egon. Hoppas engagemanget räcker till att kräva medborgerliga rättigheter och värdiga liv i Libanon för palestinier.

  SvaraRadera
 29. A-K,jag vet inte riktigt vad du tänker eftersom AW är en mycket drivande person i frågan om palestinska flyktingars situation i Syrien. Hur menar du?

  SvaraRadera
 30. Fann ingenting i bloggen den senaste månaden om palestiniers situation i Syrien, Joakim.

  Uttryck det hur du vill, Guardian. Det är ändå så att FN länge har utsatt Israel för oproportionerlig negativ särbehandling. Att FN öht kunde klubba fram att sionism=rasism var ett tecken på mer bias som kom.

  Det är bra att palestiniers situation uppmärksammas. Men annat FN gör är systematiskt dåligt. Var fanns FNs råd för mänskliga rättigheter när Hamas attackerade och lamslog Israel med missiler. Tystnaden var bedövande. Absolut klandervärt. Ensidig kritik av Israel har kommit att ha noll betydelse för många.

  SvaraRadera
 31. Det kanske är chockerande för dig Roth, men den mycket enkla sanningen är att Israel inte är ”utsatt”, utan beter sig illa.

  Israel är en skurkstat – inte den värsta, men likväl notorisk lagbrytare när det gäller mänskliga rättigheter.

  Ditt resonemang är ungefär som när man åker fast för fortkörning och försvarar sig med att polisen borde jaga mördare istället - som om inte fortkörning var olagligt…

  Antingen slutar Israel att bryta mot lagarna, alternativt får man finna sig i att kritiseras, mer komplicerat är inte detta.
  Att det skulle vara lagbrytaren som bestämmer hur och vad man får kritisera, är fullständigt absurt.
  Mitt förslag är att Israel börjar uppför sig - du kanske tycker annorlunda….

  Och allvarligt Roth – den resolutionen drogs tillbaka för över 20 år sedan…

  SvaraRadera
 32. Ja, den drogs tillbaka, Guardian, men den levde i många år och var utmärkande för en i sig fördomsfull attityd, enbart mot judars nationella aspirationer. Idag pekas Israel ensidigt ut på många olika sätt. Dess folk nedvärderas, tillskrivs diabiliska mål. Du har själv gjort det.

  Om, som du säger, Israel inte är den "värsta skurkstaten", varför får landet då 80% av detta FN-råds fördömanden medan länder där folkmord bedrivits får en klapp på axeln och representation som ledare i rådet?

  Jag håller naturligtvis inte med om att Israel är en skurkstat.

  Det handlar inte om att Israel inte ska kritiseras. Det handlar om hur det görs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roth
   Dina åsikter om kritik av Israel är ökända och kännetecknas av dubbla måttstockar och skygglappar. Självkritik är inte din starkaste gren.

   När det gäller FN resolutionen om sionism, har det gått längre tid sedan den drogs tillbaka, än den tid den existerade.

   Jag tycker det är lätt roande att man slåss med näbbar och klor över vikten att Israel ska vara en judisk stat - för att sedan gnälla över att judar kritiseras...
   Eller kan det vara så generande enkelt att det inte handlar om att personer råkar vara av judisk börd - utan deras agerande...
   Offerkofta på.

   Sedan 1949 har Israel brutit mot de mänskliga rättigheterna, trots att FN inträdet villkorades med detta.
   Hitta någon motsvarande stat som uppfört sig lika illa under så många år.

   Radera
 33. A-K, livet levs inte på bloggar, eller hur. Skulle du säga att dina ziljoner bloggkommentarer ger underlag för att döma hela människan A-K Roths åsikter och eventuella engagemang ?
  Jagfå uppfattningen att du ogillar AW och försökte använda henne som exempel på dubbelmoral, nu hoppas jag du kan erkänna att det blev riktigt jättefel oavsett vad du tycker om henne. Jag noterade att hennes blogg heter "mest om palestina", det kanske dessutom indikerar att hon inte använder densom sitt främsta vertyg i syrienfrågor, eller ?? Du skulle kanske kunna gjort en vanlig googlesökning eller allra helst mailat henne och frågat.(tänk om organiserandet av syrieninsamlingen och aktiviteterna tar så mycket tid hon dessutom inte hinner blogga om det ??)
  Nu gjorde du en både felaktig och rätt ful antydning om någon som faktiskt inte bara engagerar sig utan ser till att informera och engagera andra om lidandet för flyktingar i och från Syrien.
  Sätt gärna in en slant till PGS med texten "för flyktingar från syrien". Det skulle visa på både engagemang, självdistans och kanske en lämplig ursäkt (även om AW förhoppningsvis aldrig får reda på vare sig din osnygga glirning eller orsaken till gåvan)

  SvaraRadera
 34. Hur blev det så här från en diskussion om "lama protester", Joakim? Eller bekymmer om enbart Israels "själ"? Iofs, kan jag se att ett folks själ kan skadas av decennier av fasansfulla attacker mot civilbefolkning. Kan du, eller bara vad palestinier berör? Vad Israel beträffar blev det inte något extremt skifte till höger eller exgtremism; folket ville inte gå den vägen.

  Jag använde Anna Wester, representant för PGS, som exempel på dem som förmår lama protester, om ens det, mot dem som gjort palestinier illa i åratal - såvida det inte är israeler som kan klandras vill säga. Har jag fel? (Hur ska uppfatta åsikter från en som skrev till regeringen att Israel krigade mot Gazas folk, när det helt klart var Hamas-styret och deras brottsliga raketkrig man svarade mot?)

  Jag kan gladeligen be om ursäkt till Anna Wester för att ha skrivit att hon inte skrivit på sin blogg den senaste månaden om palestiniers situation i Syrien: Anna W., om du läser detta, förlåt. Jag vet nu att du engagerar dig på humanitärt vis, liksom judiska, kristna och muslimska ghrupper. Joakim spekulerar att du inte har tid eller ork att skriva skarpa protester mot Assads soldater eller terrorgrupper i Syrien på bloggen.

  Joakim: Jag noterar att du hyser samma syn som Anna Wester att somliga israeliska partier har "samma agenda som Hamas". Kan du kommentera detta? Menar du med detta att israeliska partier har arabers död i sina stadgar, som Hamas har judars? Om så, skam på dem! Vilka är de?

  Martin Belcher:

  http://si-info.org/index.php?id=336

  Martin Belcher skriver om ett möte på CUF där Anna Wester var närvarande. Tydligen fann han att Anna Wester missrepresenterade vad han hade sagt på mötet på sin blogg. Läs och begrunda hans kritik.

  Vi kan diskutera tills kossorna kommer hem, Joakim, men jag förblir nog vid min syn att PGS inte allmänt under alla år, så man sett det, har varit speciellt intresserade av palestiniers svåra situation i Irak, Libanon, Kuwait, Syrien...lama protester om ens det. Rätta mig om jag hart missat nåt.

  Blev det en höna av en fjäder iom att jag är så - i den upphöjde Guardians syn - så ökänd??? :)

  Lama protester och själ enbart vad gäller "skurkstaten" Israel? Rätt eller fel?

  SvaraRadera
 35. A-K, du har säkert överlägsen koll på PGS bloggande jämfört med mig. Jag träffar på dem då och då i levande livet.
  Du frågar om dugenerellt harfel om dem, det kan jag inte veta. Men jag kan konstatera att du har haft rätt grovt fel de gånger jagkunat jämföra vad du säger med läget i verkligheten.
  Du påstod förut att de inte kritiserade palestinska övergrepp och missförhållanden, där vet de som jobbar på plats att det inte stämde. Du sa AW inte brydde sig om palestinska flyktingar i Syrien samtidigt som hon jobbar med insamlingar och ordnar manifestationer för detta i Stockholm.
  Det kan stämma att AW inte fokuserar på Irak, Libanon, Kuwait, Syrien på sin blogg som heter "mest om palestina".
  En snabb googling visar att han också som ärke-bajen-fans bloggar på Bajens-supporter sida (Kanske nån speciell dragning till ständiga förlorare att både stötta Palestina och Hammarby fotboll ;-)
  Inte heller där skriver hon om Irak, Libanon, Kuwait, Syrien.

  Nu undrar jag! Eftersom du är upprörd på att du AW inte bloggar tillräckligt om detta men faktiskt gör saker i verkligheten.
  Hur ser du på typ Samfundet S-I, eller Svensk Israel info m.fl som aldrig någonsin lyft ett finger mot mot Hamas, Hezbollah eller militanta islamister i Palestina etc... du bporde ju vara rasande på dem som inte gör nåt om du är arg på AW som faktiskt gör något.
  Eller ?? Handlar detta om att du egentligen bara är arg på de som kritiserar Israel? Tycker du det är en orimlig tolkning från nån som försöker förstå detta utifrån ?

  SvaraRadera
 36. jag har redan i min blogg kommenterat under vilka kriterier (kvartettens krav) israeliska politiker kan jämföras med Hamas, och borde behandlas lika av omvärlden om de inte respekterar världsamfundets krav.

  Vad andra debattörer menar är extremt dumt att fråga mig om, fråga dem !!

  SvaraRadera