14 mars 2013

Märk ockupationen

Citat” Märk ockupationen är ett initiativ från arbetarrörelsen för att Sverige ska införa en märkning av produkter från de israeliska bosättningarna på ockuperad mark i Palestina. Här hittar du information om vad det handlar om och hur du kan delta! ”slut citat ur Palmecentret

Jag stöder detta initiativ skrivit om handeln tidigare: Trading away peace

Läs Eva-Marie Håkansson SKR:s följeslagare citat “Enligt beräkningar som Fadi och hans organisation har gjort, kontrollerar bosättarna i området 95% av vattnet, och de återstående 5% ska palestinierna dela på. De 9400 bosättarna i Jordandalen använder ca en tredjedel av allt vatten som är tillgängligt för de 2,5 millioner palestinier, som lever på Västbanken. 

På grund av den rika tillgången på vatten för bosättarna, kan de utveckla bra odlingsmetoder, och få öknen att blomma. Palestinierna tvingas att odla grödor, som behöver mindre tillgång till vatten, och som också ger mindre inkomster. 

Även om en palestinsk familj har en brunn nära sin mark, pumpar bosättarna bort allt vatten till sina odlingar. Palestinierna får köra lång väg och köpa sitt vatten dyrt från tankar, som har ställts upp. 

För att kunna överleva, arbetar de åt bosättarna.  Lönen är dålig enligt Fadi. Från att 98% av palestinierna arbetade i jordbruket, på sin egen mark, är det nu bara 2% som gör det. ” ur Möten i Jordandalen 
 
Citat” Handel med produkter från bosättningarna ger ekonomiska fördelar åt dem som ockuperar palestinsk mark. Det bidrar till att upprätthålla och förvärra dagens situation. Socialdemokraterna har lagt förslag om att ursprungsmärka produkter från bosättningarna för att försvåra ekonomisk aktivitet där. Svenska konsumenter måste få veta om produkter kommer från bosättningarna eller från israeliskt område. Ett liknande system finns redan i Storbritannien och diskuteras även i Danmark och Nederländerna. Det är bra att EU har ett frihandelsavtal med Israel, men produkter från bosättningarna omfattas självklart inte av avtalets förmåner eftersom de inte är produkter från Israel.” ur Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. Jerry, kommentarsfältet är till för korta kommentarer, inte en en "Gästkrönika" som är länge än mitt eget inlägg. Din kommentar avvisas.

  SvaraRadera
 2. Israelbojkott kan slå mot palestinska arbetare. Med sådana åtgärder
  framkallar situation där palestinska araber går hungriga för att det uppmanas för bojkott av produkter från Väsbanken.

  Jag handlar gärna israeliskt, så att palestinska araber inte går hungriga för att det uppmanas för bojkott av produkter från Väsbanken, bojkotten drabbar främst palestinska arbetare.

  SvaraRadera
 3. Jerry retoriken känns igen från från tiden under Sydafrika-bojkotten, högerpolitiker sa då likadant " en bojkott skulle drabba de svarta hårdast".

  Jag uppdaterade min artikel med en ny artikel från verkligheten av Läs Eva-Marie Håkansson " För att kunna överleva, arbetar de åt bosättarna."

  Nu är det så att palestinierna uppmanar oss till bojkott ( vilkom de svarta i Sydafrika gjorde ) Men du Jerry vet tydligen bättre än dom själva? Du har besökt området nyligen pratat med palestinierna?

  Citat" Därför uppmanar vi till ett svar på det som de civila och religiösa institutionerna uppmanat till, så som vi har nämnt tidigare: Att börja tillämpa en ordning med sanktioner mot Israel. Vi upprepar än en gång, att detta inte är hämnd utan ett seriöst arbete för att uppnå en rättvis och slutgiltig fred, som gör slut på den israeliska ockupationen av de palestinska områden och de övriga arabiska områdena32 och garantera säkerhet och fred för alla."slut citat ur Lyssna på Palestinierna-3

  SvaraRadera
 4. jerry § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera

 5. Jerry §1. –Håll dej till ämnet! Min artikel handlar inte om om den nye påven så kommentarer om honom och hans ev. mörka förflutna kan du kommentera i andra spalter.
  Du får komma kritik av mej det vet du om. Men när du kommer med värdeomdömen typ ”din skenheliga tåg ” eller ”Du däremot kan fortsätta med din turism och sprida din religiösa tjafs.” så godkänner jag inte det. § 5. – Tänk på tonen du använder i din kritik.

  SvaraRadera
 6. Som så vanligt blandar man bort korten fullständigt när det gäller Bojkott.

  Bojkott är ett medel för att få ett slut på ockupationen - inte ett mål.

  SvaraRadera
 7. "Ordet har sitt ursprung från engelskans boycott som kommer av att irländska arrendatorer på 1880-talet vägrade arbeta för egendomsförvaltaren Charles Boycott." [Wikipedia].

  "En bojkott är en vägran från någons sida att göra någonting, ofta av politiska skäl. Exempel: Bojkott av julfirande innebär att man inte firar jul. Bojkott av EU-parlamentsvalet innebär att man inte röstar i detta val, och så vidare."

  Man kan också säga bojkotta kommentarer av Guardian...

  SvaraRadera
 8. Smart där Jerry!!
  Så du tror att om du köper bosättarprodukter -"hjälper" du palestinierna.

  En något mer rationell och logisk slutsats hade nog varit att du istället hjälper den israeliska ockupationen.

  Alternativt kan du skicka pengar till organisationer som kanaliserar direkt till palestinierna - så du slipper gå via deras plågoandar...

  SvaraRadera