2 mars 2013

USA:s Evangelikaler och Israel-Palestina


Kirsten Powers är en kolumnist för The Daily Beast. Hon är också en medarbetare i USA Today och politisk analytiker i Fox News. Hon tjänstgjorde i Clintonadministrationen 1993 till 1998 och har arbetat i New York med statspolitik. Hennes skrivande har publicerats i The Wall Street Journal, USA Today, New York Post, New York Observer, Salon.com, tidningen Elle, och American Prospect online. 

Mer om : Wikipedia- Kirsten Powers Evangelikaler och deras felsyn om Israel och palestinierna.

“Saliga är de som bygger fred” 

Tyvärr är det inte (detta) evangeliet du hör många evangelikala citerar när man diskuterar den israelisk-palestinska konflikten, fastän Jesus uttalade orden i bergspredikan.  Istället för att verka för fred har amerikanska evangelikaler plockat ut bibelsidor och erbjuder en orubblig, blind lojalitet till Israel, med liten eller ingen hänsyn till den svåra situationen för det palestinska folket.

” Tillkännage att evangeliska kristna står i frontlinjen till försvar för Israel i USA, "pastor John Hagee , såg till att delegaterna ”Christians United for Israel” kom på fötter och med högt jubel till ljudet av shofarshorn vid toppmötet i Washington 2012 " The Times of Israels rapporterade i april 2012. not 1


Samma månad sade Richard Land, ordförande för Southern Baptist konventionens Etik och religiösa frihetskommissionen, till NBC News om evangeliskt stöd för Israel, "Amerikanska evangelikaler har det i sitt DNA: Gud välsignar dem som välsignar judarna och förbannelser den som förbannar judarna ." 


Under Republikanernas primärvalskampanj uttryckte många evangelikaler stöd för Newt Gingrich, som kallade palestinier " ett påhittat folk." Av en som kommer från ett land som är bara ett par hundra år gammalt och "påhittad" nationella identitet. Det kunde vara komiskt, om det stötande i hans budskap inte vore så kränkande. Sådan avskyvärda nonsens slungas ut av en anledning: att avhumanisera palestinierna. Trots allt, om de bara är påhittade låtsas människor, vem bryr sig om vad som händer med dem?  not. 2

Sedan när är avhumaniserande människor - Guds skapelse - en acceptabel kristen uppfattning?

Å andra sidan, ett mindre antal amerikanska kristna har klassat Israel som en apartheidstat och stöder bojkotter, kampanjer mot investeringar och andra åtgärder som syftar till att hota legitimiteten av Israel.. De bedriver irriterande moralisk likvärdighet, felaktigt likställa den israeliska regeringen med terroris-torganisationer.

Lyckligtvis har vissa evangelikaler nu börjar trycka tillbaka på den gamla paradigm som stöd för en grupp kräver motstånd mot den andra.. Kristna som fördömer Hamas hot mot "bränna israeliska städer" men även mot uttalanden som denna alarmerande: "Målet för verksamheten är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden." Så sade Israels inrikesminister Eli Yishai denna vecka. not. 3 och 4

En ledare som bedriver en annan strategi är Todd Deatherage, medgrundare av Telos Group, en organisation som arbetar med amerikanska evangelikaler att hjälpa positivt omvandla den israelisk-palestinska konflikten. Deatherage är expert Mellanöstern samtidigt en evangelikal, han var en av tjänstemännen i utrikesdepartementet i Bush-administrationen, där han arbetade med Mellanösternfrågor. Han var också en gång en medhjälpare till förre senatorn Tim Hutchinson (R-AR).

"Jag stöder starkt Israels existens som en trygg och säkert hemland för det judiska folket, det är mycket viktigt", säger Deatherage. "På samma sätt stöder jag palestinska anspråk på en egen stat.” Jag stöder rätten för båda folken. "

Israel har all rätt skydda sina medborgare. Hamas skickar raketer mot israeliskta stadsdelar och som det gjorde tisdag, spränga en buss i Tel Aviv, är oacceptabelt. Israel har rätt till en stat. Den har en rätt att försvara sig. De har en rätt och anledning att befara att människor försöker utplåna den, och USA bör stå med Israel mot dem som försöker utplåna dem. Men evangelikaler vet redan det..

De bara inte erkänner att palestinierna också har rättigheter. “"Vad många kristna inte förstått är hur viktigt det är att förverkliga att båda folken har legitima rättigheter till landet", säger Deatherage.. "Du behöver inte förena dem, du måste inse att båda folken har legitim önskan att leva i värdighet och fred.. Många människor på båda sidor vill göra det.. Båda sidor har avvisat hur de inte vill ha det. Båda sidor har läst berättelsen att det enda som fungerar är våld, det enda den andra sidan förstår är våld. Men det finns ingen militär lösning på denna konflikt. .” Detta måste lösas genom förhandlingar. "

Vi behöver ett nytt paradigm. Det är möjligt att vara samtidigt pro-israeliska, pro-palestinska, pro-amerikansk och pro-fred. Oavsett vad folk begär, kan spelet inte vara nollsummespel.. Kristna är benägna att se allt som en kamp mellan gott och ont.. Detta är en bekant tanke, ett enkelt paradigm förhålla sig till.. Men även där ondskan existerar, och det gör-basic kristen teologi säger att det inte finns något utrymme i denna värld som inte kan lösas av Gud.

Deatherage uppmanar amerikanska evangelikaler att förstå det palestinska perspektivet. "Palestinierna har behov av värdighet och respekt, och en djup rättighet till landet", sade han. . "Det är därför de inte kommer att lämna, de är envisa om att vistas på sin mark och att de har sin egen mark.. Det finns en djup anknytning till marken. De palestinska kristna som bor där är arvtagare av den tidiga kyrkan. De har hållit kristendomens låga vid liv under de senaste 2.000 åren..” De är ättlingar till de första kristna. "  .

Många evangelikaler kommer att bli chockade när de får lära sig att det finns kristna palestinier som lever under israelisk ockupation.. Men det bör inte vara orsaken att inte bry sig. Oberoende av religion eller etnicitet av folket som fångas i denna konflikt, Deatherage sade: "Det finns två folk med två berättelser, och om du vill ta reda på hur man ska vara en fredsmäklare, att ta vad Jesus sade på allvar, då det tillkommer du ska kunna lyssna på andra och fråga, "Vad behöver jag verkligen behöver göra för att vara en fredsmäklare i denna mycket trasiga plats?"

Det vore klokt om kristna började fundera på denna viktiga fråga.
Kirsten Powers  2012-11-22

Översatt av EB. Syfningsfel kan förekomma men du kan läsa originaltexten här : The Daily Beast- “What Evangelicals Get Wrong About Israel and the Palestinians” By Kirsten Powers 

Artikeln är även publicerad i The Christian Website from Nazareth:  Come and SeeLänkar  Kirsten Powers hänvisar till i sin text:
Not 1 Evangelical leader: Christians on the front line for Israel in US
Not 2 Gingrich: Palestinians Are ‘Invented’ People 
Not 3  Hamas threatens to carry out suicide bombings 
Not 4 Prominent Israelis: 'Flatten' Gaza or Send It Back to the 'Middle Ages' 

 

16 kommentarer:

 1. NÅGRA INVÄNDNINGAR
  I senare delen av Kirsten Powers´ artikel kan man läsa ungefär som så:
  ”Kristna är benägna att se allt som en kamp mellan gott och ont. Detta är en bekant tanke, ett enkelt paradigm förhålla sig till. Men även där ondskan existerar - och den gör det - grundläggande kristen teologi säger att det inte finns något utrymme i denna värld som inte kan lösas/frälsas av Gud.”
  Till detta vill jag invända att Gud har bara våra händer, vägledda av Guds goda vilja till att utföra Guds goda verk här på jorden. Men vi kan finna människor av god vilja även utanför de troende kristnas led. Kanske ser vi mera sällan icketroende eller annorlunda Gudstroende som människor av god vilja. Då får vi förlita oss till Jesusordet ”Av frukten skall ni lära känna trädet.”
  Nisse Andreasson

  SvaraRadera
 2. Tyckte det var en klok tanke från Nisse.
  Man kan även se när människor som kallar sig kristna stöttar sånt som ger en dålig frukt.
  Att höra kristna argumentera för att alla Judar har en plikt att flytta till Israel och där vägra sluta fred utan starta erövringskrig är vämjeligt.
  Att höra kristna hävda att det inte kan kallas stöld när palestininer berövas sina hem, sin mark eller sina rättigheter är lika osmakligt.
  Att som kristna välsigna Israeler och Palestininer och ta avstånd från orätt oavsett vem som utövar eller vem som är offer visar istället på en frukt att vara stolt över. Och om det kan ske i samverkan meed bröder och systrar av annan bakgrund eller tro gör det bara viktigare.

  SvaraRadera
 3. Där har vi det, att klaga på en annan ideologi en din ”Evangelikaler och deras felsyn om Israel och palestinierna.”, det handlar om tro eller?

  Kristendomen är inte bättre än judendomen eller Islam när det gäller ideologi – ni har ideologi som ni kallar att det är en religiös tro, varför är det inte din felsyn om Israel och palestinierna?

  Ni gör allt i Jesus namn, ni skall följa i hans fotspår, en omtvistat Jeshua hanozri – det är det enda som ni och muslimer har gemensamt – båda höjer Jesus till guds utsände, men det gör inte judendomen.

  Är det därför som Evangelikaler har felsyn men inte NI?
  Är Evangelikaler inte rätt sort av kristna?

  Vilken trams: ”..grundläggande kristen teologi säger att det inte finns något utrymme i denna värld som inte kan lösas/frälsas av Gud.”
  Vems Gud, judendomens, islams eller kristendomens?

  SvaraRadera
 4. Du Jerry Politiska ideologier är idéer om hur samhället skall organiseras och styras (eller inte styras), hur dess institutioner skall vara utformade, och hur människor skall samarbeta med varandra i vardagen.

  Det Kirsten Powers kritiserar är USA:s Evangelikalers bibelsyn ( och jag håller med henne) som går tvärt emot den undervisning Jesus ger i Bergspredikan.

  SvaraRadera
 5. Egon, politiska ideologier är idéer om hur samhället skall organiseras och styras (eller inte styras), det är ju det som ultraortodoxa judendomen och fundamentalistiska Islam påtvingar sina trosbröder.

  Evangelikalers bibelsyn, ultraortodoxa judendomen eller fundamentalistiska Islam har inte plats i dagens samhälle som vi vill ha.

  Den undervisning som Jesus gav i Bergspredikan, är irrelevant idag i det multikulti samhälle som vi har skapat.

  Det speglar sig i SVT text om att Svenska kyrkans tapp fortsätter,

  INRIKES PUBLICERAD 5 MARS
  4(38)
  Svenska kyrkans tapp fortsätter

  Svenska kyrkan fortsätter att tappa
  medlemmar, visar statistik från 2012.
  54.483 valde att gå ur kyrkan i fjol.

  Även om antalet som aktivt gick med
  i kyrkan är det högsta på länge,
  7.563 personer, så finns det inte en
  enda kommun i landet där fler gick
  med än gick ur under 2011.

  I Stockholm och Göteborg närmar sig
  andelen medlemmar 50 procent, i Malmö
  har den redan krupit under. -Det finns
  en tydlig stad-land effekt, att man på
  landsbygden i större utsträckning är
  medlem, säger Jonas Bromander, analys-
  chef på kyrkans nationella kansli.

  SvaraRadera
 6. Jerry du skriver "Den undervisning som Jesus gav i Bergspredikan, är irrelevant idag i det multikulti samhälle som vi har skapat." slut citat

  Du får tycka vad du vill men jag tycker inte det. Kärnpunkten i Bergspredikan är att vi själva vill bli behandlade (och så som Gud behandlar oss) - att alltid låta kärlek, barmhärtighet, medkänsla, ansvar, omtanke, respekt och rättvisa. Det ställer även judar muslimer och buddister upp på i det multikulturella samhället som Sverige är numera.


  Att Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar är inte relevant i detta sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gärna tar bergspredikan som kärnnpunkten "..att vi själva vill bli behandlade (och så som Gud behandlar oss - att alltid låta kärlek, barmhärtighet, medkänsla, ansvar, omtanke, respekt och rättvisa. Det ställer även judar muslimer och buddister upp på i det multikulturella samhället som Sverige är numera."

   Varför hittar man i det multikulturella samhället som Sverige är numera muslimer som kommer med avslöjande: "Sverige behöver fler anti-islamister"?
   http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/02/sverige-beh-ver-fler-anti-islamister

   Tror du att jag håller med dig om att muslimer ställer upp på bergspredikan när jag hör följande uppgifter om http://www.youtube.com/watch?v=p9utUsmgx9E?

   Radera
 7. Jerry, du rör ju ihop grundläggande begrepp. Att kritisera Evangelikalers felsyn på Israel är inte en sekund samma som att kritisera evangelikaler.
  jag är exempelvis själv evangelikal kristen och har min bakgrund i den traditionen.
  jag tycker liksom Powers att man skall kritisera de evangelikaler som har en felsyn på Israel.

  Trist syn du har på bergspredikan. ,men det är din rätt att tycka så. Jag håller dock inte alls med !!!

  SvaraRadera
 8. Jerry , jag vill lyfta fram de goda exemplen citat ”Fördomar. Undermålig historieundervisning. En ovilja att bjuda in vittnen från Förintelsen till skolor. Siavosh Derakhti listar snabbt orsakerna till antisemitism i Malmö och Sverige. ” ur Unga muslimer mot antisemitism

  Läs även: På söndag 18/1 samlas judar, muslimer och kristna i Göteborg till en gemensam bönemarsch för fred i Palestina och Israel. Solidariet

  SvaraRadera
 9. Trots all respekt jag har för folk som utövar religioner i alla dess skepnader, har jag näsan full med religioner.

  Bergspredikan har betydelse för kristna, precis som Mohammeds läror för muslimer och inte att glömma profeternas förkunnelser för hebréerna – allt det är för mig ointressant rätt enkelt eftersom dessa läror har tillkommit för över 1600 tillbaks.

  På den tiden krävdes det ”lagstiftare” för att ha kontroll över den outbildade folkmassan.

  Idag har vi statsmakten som sköter detta.
  Dem enda motståndare till denna ordning av statsmakten är sådana som accepterar enbart shariah lagen.

  Tänka sig att det räckte ett tidsperspektiv där Moses var borta för att ”hämta” buds tavlan som skulle guida folkets moral – när han steg ner från berget överraskades han att dessa som reglerna var avsedda för, var fullt sysselsatta med att tillbe andra gudar….

  Sedan kom det till religions tolkningars epok hos dessa religioner, och detta för att ratificera deras ”rätta” väg.
  Alltså moment 22 är inte ett fenomen som grundlades i vår tidsålder.

  Joakim bergspredikan är din ledstav, för mig är detta ett antagande att något sådant förmodligen utspelades.

  Egon hänvisar till en gemensam bönemarsch för fred i Palestina och Israel i Göteborg, samt ”Fördomar. Undermålig historieundervisning. En ovilja att bjuda in vittnen från Förintelsen till skolor. Siavosh Derakhti listar snabbt orsakerna till antisemitism i Malmö och Sverige. ”detta bara bevisar att något är fruktansvärt galet med religionerna när man behöver sådana sammankomster för att släta ut förhållanden mellan religioner.

  Häromdagen läste jag på SVT text om muslimernas anklagelser mot Sverige – rubriken; ”Muslimer vänder sig till FN” för att de är förföljda i landet….

  Det finns otaliga förklaringar om orsakerna till antisemitism i Malmö och Sverige, favoriten är konflikten i MÖ.
  På trettiotalet hade man andra orsaker.

  Precis som många muslimer känner sig hotade av islamophober som skapats av våldsdåd från militanta islamister, så har antisemitismen ökat mot judar som inte är israeliska medborgare på grund av Israeliska staten politik.

  I muslimska länder brukar man skandera ”död åt Amerika” (stora satan), ”död åt Israel” (lila satan) snacka om religionskrig.

  Norska parlamentariker chockade över den palestinska judehatpropagandan - man vill stoppa allt finans-stöd http://youtu.be/zz6NaYeWS1w

  SvaraRadera
 10. Häromdagen läste jag på SVT text om muslimernas anklagelser mot Sverige – rubriken; ”Muslimer vänder sig till FN” för att de är förföljda i landet…

  Trots att Jerry minns fel om rubriken kanske det skulle vara på sin plats om han vill berätta om vad som han reagerar mot i texten i artikeln:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article16349227.ab

  SvaraRadera
 11. BiB, för att varaven svensk har oerhört svårt att läsa bokstavligt det jag har skrivit!

  Jag nämnde inte att jag läste en artikel som du vill gärna göra gällande, för jag läste Text TV nyheter inte någon artikel i Aftonbladet!

  Alltså det lär bli ingen reaktion om texten på svt text-tv.

  Däremot tycker jag att anklagelser mot staten skall åtgärdas internt, som ”Muslimer vänder sig till FN”, nästa blir kanske i still med svenska katoliker vänder sig till FN på grund av trakasserier från islamister....

  SvaraRadera
 12. Du gillade då alltså inte heller när Willy Silberstein talade inför USA:s kongress om problemen i Sverige?

  SvaraRadera
 13. Bulten i Bo, "Du gillade då alltså inte helller när Willy Silberstein talade inför USA:s kongress om problemen i Sverige?", har du fler antaganden om vad jag gillar eller inte gillar?

  SvaraRadera
 14. Detta antagande följer på vad du skrivit tidigare, dvs de svenska muslimernas förslag till åtgärder mot diskriminering som du i sig inte hade något att erinra mot men som du tycker inte skulle ha kommunicerats till en utländsk publik.

  Därav följer att du reagerar lika kraftigt mot Silbersteins agerande.

  SvaraRadera
 15. Jag tycker alla kristna som har "fel" syn på Israel och Palestina ska skärpa sig, vare sig de tillhör evangeliska bokstavstroende eller politiska bokstavstroende. Finns många bokstäver som sätts ihop och blir missvisande och falskt, från båda håll. Så fort någon börjar tala om FEL och SANNING låter det alldeles för diktatoriskt.

  SvaraRadera