28 februari 2013

Påven och Mellanöstern


Tre resor, en synod, ekumeniska möten med interreligiösa och ortodoxa representanter med världen av islam och judendomen. Och även de ståndpunkter han tog upp de mer angelägna frågorna i denna region, som anser att han uttryckte flera gånger till förmån för skapandet av en palestinsk stat ... och särskilt stort fokus på den "lilla hjorden" av lokala kristna kallade att återupptäcka sin kallelse i landet kristna ursprung, just på grund av deras minoritetsstatus och umbäranden.
Under nästan åtta åren av sitt pontifikat har förhållandet den Helige Fadern och detta land sett en snabb följd av gripbar uppmärksamhet.

Den 8 maj 2009, landade Benedictus XVI i Jordanien, för en pilgrimsfärd det gjorde honom till den tredje påven i historien att besöka de platser Jesu vandrade i Jordanien, Israel och Palestina. Tretton månader senare, med sitt besök på ön Cypern i juni 2010 började påven helst – med avlämnandet av Instrumentum Laboris under mässan som hölls i Nicosia - synoden av biskopar för Mellanöstern, planerad till oktober samma år och slutade med undertecknandet och leverans av apostoliska uppmaning på sin resa till Libanon i september 2012. En resa som den Helige Fadern tog upp ungdomarna i ”landet av cederträ ”på ett speciellt sätt och uppmanade dem att vara ett exempel på samexistens i hela Mellanöstern, ett konkret tecken på möjligheten att bygga en gemensam framtid - för muslimer och kristna - på denna jord.

 Vi talade med Monsignor William Shomali, biträdande biskop av den latinska patriarkatet i, om förhållandet mellan Benedikt XVI och dessa platser. Texten är från filmen översatt till svenska av EB.

Läs även andra bloggares åsikter om
Aftonbladet
Dagen
SvD
SvD-2
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar