23 april 2013

Bryt tystnaden-2


Jag har tidigare skrivit om Citat" Representanter för den israeliska organisationen Breaking the Silence är på Sverigeturné. “ Israel firar 65 år 

Här ett lyssnartips: Citat” Organisationen "Breaking the silence" samlar israeliska soldater som tjänstgjort på de ockuperade områdena. Målet är att få vittnesmål om vad som pågår på Västbanken och i Gaza. I boken "Bryt tystnaden" berättar 145 soldater om övergrepp de sett och själva deltagit i. Dana Golan har lett organisationen i fyra år och har egna erfarenheter från sin militärtjänstgöring . Studio Etts Towe Cho Matre har träffat henne under ett besök i Stockholm. Vi följer upp reportaget med ett samtal med Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. 16-timmen. “ slut citat SR -"Bryt tystnaden" Lyssna: Ekots Agneta Ramberg om Breaking the Silence

Citat” Boken "Bryt tystnaden!" har väckt stor uppmärksamhet för sina 145 vittnesmål från soldater verksamma på de ockuperade palestinska områdena. När nu boken lanseras på svenska är Breaking the Silence på besök i Sverige mellan den 15 och 22 april för att tala om boken, och Diakonia är en av organisationerna som håller i besöket. “ slut citat ur Diakonia 
 
Foto: Yt net Com

 Läs även andra bloggares åsikter om

 

19 kommentarer:

 1. Väsentligaste frågan är - Lyckas Shovrim Shtika påverka (ändra) IDF soldater att sluta utöva övergreppen?

  SvaraRadera
 2. Vilken tystnad?

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/23/vilken-tystnad-r-det-som-ska-brytas

  Men bryt fler riktiga tystnader!

  SvaraRadera
 3. Svensk Israellobby efterfrågar i ovan länk "vilka tystnader som bör brytas".

  Exemple på tystnader som skulle kunna brytas är ju t.ex. omständigheterna kring Israels utomrättsliga riktade avrättning av Bilal Achmed Ghanem. Vad man skulle kunna prata om i detta fall är t.ex. vem i den Israeliska statsmakten som fattade beslutet att han skulle mördas och på vilka grunder, det exakta förloppet vid avrättningen, varför och vem som kom på att man utan att fråga de anhöriga om tillstånd genomförde en obduktion (dödsorsaken måste väl ha varit självklar, eller).

  Ett annat sätt att bryta tystnader skulle ju kunna vara att låta deltagarna på Mavi Marmara få tillbaka sitt fotomatterial från anfallet av skeppet så att vi kan komplettera den av israeliska propagandaorgan kilppta filmen med aktivisternas syn på saken.

  Eller kanske den där röntgenbilden från det påstådda arm- och fingerbrottet som den där israeliska militären råkade ut för när han räddade sin stats existens genom att kasta cyklar i diket och därefter slå gevärskolven i huvudet på cykelns ägare.

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/04/attack-pa-cyklister-i-jordandalen.html

  SvaraRadera
 4. BiB: Om det var så tyst om det du tar upp, antaget att det förhöll sig precis så, hur kan du då känna till det? Israelerna hålls nog underrättade. Det är ett jämförelsevis öppet samhälle i regionen.

  SvaraRadera
 5. Att Bilal Achmed Ghanem blev mördad, den informationen nådde mig bl.a. via Aftonbladet. Den tystnaden jag anser borde brytas är de israeliska myndigheternas tystnad med dokumentation om hur avrättningen beslutades och genomfördes, samt hur obduktionen gick till.

  Men jag antar att Abramovics och Roth är helt tillfreds med frånvaron av dessa dokument, eller?

  SvaraRadera
 6. A-K, vore bra att veta vad du anser om artikeln du hänvisar till.
  - tror du författaren har träffat Dana Golan m.fl och ställt sina frågor direkt ?
  - Om svar på förra frågan är JA, varför finns svaren inte med, eller varför spekulerar författaren om vad BTS vill ?
  - Om svaret är NEJ, varför tror du författaren valde att inte möta Dana Golan offentligt och berätta för henne och hennes kollegor hur det är i Israel ?
  - Är artikeln tillförlitlig ?
  - Har den relevanta källor ?
  - Eftersom du lyfter fram artikeln, står du också bakom innehållet ?

  Spännande höra dina svar !! Vänligen Joakim

  SvaraRadera
 7. Vet inte, Joakim. Ofta håller jag inte med i allt en skribent säger. Men det klingar sant att det israeliska samhället inte hålls ignorant om olika händelser. Jag anser bara att L.A. har rätt i att andra tystnader också bör brytas.

  Brukar du ifrågasätta artiklar Egon länkar till på detta sätt?

  Vänligen,

  Ann-Katrin

  SvaraRadera
 8. Nu har det nått brädden för mig med dig för denna gång, Johan Byegård. Slut.

  SvaraRadera
 9. A-K,det verkar som du inte vill svara på frågorna.
  Men Du har ju föreslagit artikeln för oss att läsa, om då är det ju nästan orättvist mot oss andra om du plötsligt vägrar svara på om du anser den tillförlitlig eller ej...
  det låter väl inte orimligt, eller ???
  En bloggredaktör som skriver egna texter förutsätts stå bakom dem, om det inte är uppbar ironi (som man dock också har ansvar för). Man kan självklart även hänvisa till länkar och då skall syftet helst framgå av sammanhanget. OM Egon visar ett klipp på soldater so misshandlar civila brukar det vara rätt tydligt att det inte betyder att han stöder soldaternas agerande etc....men du kollar ju 100 gånger mer på bloggar än mig,detta kan du ! Varför frågar du mig ? var det ett sätt att slippa svara ??

  SvaraRadera
 10. Om "tystnaden som bör brytas"
  Citat” För gruppen Breaking the Silence (BtS)  har en missvisande benämning. Det finns ingen tystnad! Israels samhälle och dess media är totalt öppet och diskuterar och kritiserar allt, inklusive vad som sker på Västbanken. “ Newsmill-Lisa Abramowicz och I Världenidag- Lisa Abramowicz

  För info: Ingen Israelisk förläggare ville ge ut boken. Se Bryt tystnaden- TV4

  SvaraRadera
 11. Man skulle ju önska Lisa själv vågade bryta sin tystnad. Lisa och SII vågar inte möte dem i samtal, och skriver istället de frågor hon inte vågade ta ansikte mot ansikte på Newsmill när Dana och Yuli åkt hem. Patetiskt !!! Och ärligt talat varför, om Lisa anser hon vet bättre hur det är att leva i Israel, och att vara soldat/officer i IDF så måste det ju vara viktigt våga ta debatten.

  SvaraRadera
 12. Jag är helt enkelt för trött att bli interrogerad på Egons blogg, Joakim. Utan att ge detaljer har jag anledning att vara trött just nu. :(

  En tanke: Du kanske inte är speciellt unbiased om Lisa A., givet att din organisation får kritik från det hållet? Att gå in på vad Lisa borde och hade kunnat göra är utanför mitt område.

  Läser jag 100 gånger så mycket som du på bloggar??? Har du kapat och min dator? :)

  SvaraRadera
 13. A-K,utan minsta ironi. Det låter som du har fler bekymmer än bloggdiskussioner, ledsen att höra och hoppas det blir bättre !

  * Åter till debatten: Du gör en lite konstig vändning.
  jag tror faktiskt inte du heller tycker det är en orimlig fråga om du anser en artikel du rekommenderat oss andra att läsa vara relevant i ditt tycke.
  På sätt och vis svarar du ju genom det uppenbart blir jobbigt att svara.
  Vi kan nog vara överens om att LA provat att få sin artikel publicerad i vanliga tidningar, men
  att den till slut hamnar i VärldenIdag och Newsmill säger ju redan det mesta, och det kanske också besvarar frågan om jag är bekymrad över kritiken ;-)

  SvaraRadera
 14. Hej, Joakim. Jag tyckte det var konstigt att du utfrågade mig med dina egna spekuleringar om vad Lisa A. har gjort eller inte gjort. Nu kommer du med fler. Jag har inte läst nånting om vilka media som kan tänkas ha refuserat hennes artikel. Å andra sidan borde man inte läsa in nånting i en refusering, OM det hände. Mediebias finns, välbelagt.

  Det jag tar fäste på från artikeln jag länkade till och som låter rimligt är att Israel är ett öppet samhälle där allt kan diskuteras. Så bryt tystnaden om vad som försiggår på palestinska sidan. Du kan börja med att tala om flera incidenter om hur blood libel kring Pesach sprids av höga inom Fatah och i palestinska skrifter, inte här förstås. :)

  SvaraRadera
 15. Nej A-K, jag frågade efter dina åsikter och eventuella spekulationer.
  Du behöver inte anpassa dig det minsta efter vad jag sagt, jag var intresserad av din åsikt om den text du rekommenderade.

  Sen kan man väl säga att det ligger ett statement i att det var så svårt att svara på frågorna att du drog igång en pseudo-diskussion istället för att svara.

  Tack för dina input vad Diakonia skall jobba med, förutom det vi redan gör i dessa frågor så får du ett direkt inflytande i vår agenda om du som andra på denna sajt engagerar dig som ombud, aktivist, stödjare etc...

  Vänligen //Joakim

  SvaraRadera
 16. Joakim: Jag har inte dragit igång mer pseudodiskussion än vad du har gjort många gånger. :)

  Det var inte för svårt(!), men för tröttsamt. Sett mot ditt relativa ointresse att ifrågasätta vad dina meningsfränder presenterar på denna sajt såg jag det som ett onödigt och ojämlikt krav. Du t.o.m. antar positivt från möten du inte fanns med på. :) En sån vän är nog värdefull att ha på sin sida.

  SvaraRadera
 17. Men hallå A-K, nu var det väl ändå äpplen och päron, eller en hel fruktsallad du jämför.
  Om Egon gör ett inlägg, eller skriver en text, eller rekommenderar länk där jag blir osäker på varför han använder den är det väl självklart att fråga.

  Du verkar plötsligt prata om nån slags recensioner av allt som skrivs, men det har jag väl definitivt inte skrivit nåt alls om....det är ju nåt helt annat och hur kom du in på det ????

  SvaraRadera
 18. Nej, inte äpplen och päron, Joakim. We are all equal, but some are more equal than others.[George Orwell]

  SvaraRadera
 19. Orwell skrev även "Okunnighet är styrka.”.
  Om man inte tror på det skall man bryta tystnaden !!
  Tack för mig i denna debatt !!

  SvaraRadera