27 april 2013

Cremisan Valley domstolsutslaget


Jag har tidigare skrivit om de kristna i Beit Jala och deras kamp  att få behålla tillgången till sina olivträd. Jag har besökt dem  och bett tillsammans med dem.



Israelisk domstol godkänner israelisk murbygge i Cremisan Valley

Citat” En israelisk domstol har godkänt byggandet av barriären/muren som kommer att omge ett kloster och grundskola på tre sidor, och konfiskera det mesta av deras mark. En liten grind kommer att byggas så att nunnor och munkar för att få tillgång till Salesian klostret på andra sidan muren, i syfte att "garantera deras rätt till religionsfrihet".

Grinden kommer också att de jordbrukare och markägare få tillgång till sin mark på andra sidan muren , även om de kommer att behöva tillstånd för att nå dem. Den israeliska Special Appeals Committee för mark beslag enligt undantagslag, släppte sin dom på onsdag (24 maj 2013) i fråga om Cremisan dalen mot Separationsmuren. Domen dömde till förmån för den föreslagna andra vägen som lämnar klostret på den palestinska sidan av muren.

Med detta beslut, har de överklaganden som lämnats in av Advocate Ghayyath Nasser som representerade markägarna i Cremisan Valley och advokaten i Society of St Yves, Advocate Manal Hazzan-Abu Sinni, som representerade nunnorna i Salesian Convent, helt förkastas. Beslutet kom ut två månader efter den sista förhandlingen den 12 februari och efter sju års förfarande.

Utskottet beslutade att bygga Separationsmuren enligt den alternativa vägen som kommer att omge Salesian nunnor kloster och Primary School från tre sidor och kommer att konfiskera de flesta av klostrets mark, är en rimlig lösning som balanserar Israels säkerhetsbehov på ena sidan och frihet religionsfrihet och rätten till utbildning på andra. The Society of St Yves sade att domen var mycket problematisk och orättvist eftersom det inte ens diskutera kränkningar av religionsfriheten, rätten till utbildning samt ekonomiska skador för en unik kristna minoriteten i Beit Jala av byggandet av muren.


I beslutet betonas att nunnorna fick gå med i fallet i ett sent skede, vilket resulterade i att ändra det primära föreslagna sträckningen av muren och lämnade klostret på den israeliska sidan. Genom den nya rutten, är skolan och klostret inte skiljt från Beit Jala. Genom att godkänna alternativa rutten det pedagogiska uppdraget i skolan inte kommer att påverkas eftersom gatan som leder till föreningen kommer att förbli öppen. Kommittén förklarade också att de påståenden om framtida utbyggnad av skolan och klostret är svaga argument som saknar rättslig betydelse, eftersom de inte backas upp av planer eller kartor som godkänts av myndigheterna.

Utskottet ansåg att jordbrukssektorgrinden som planeras att inrättas nära klostret kommer att tillåta passage av nunnor och munkar till Salesian Monks kloster på andra sidan av väggen som kommer att garantera deras rätt till religionsfrihet. Grinden skulle också ge jordbrukare och markägare att få tillgång till sin mark. Staten har förklarat framför kommittén att det kommer att vara flexibel i att utfärda tillstånd.

Kommittén ignorerade alla vittnesmål och krav som de markägare om skador på sin mark genom att bygga muren och det faktum att det kommer att skilja dem från sina marker. Kommittén ignorerade alla referenser och argument som bygger på folkrätten som skydd av religiösa minoriteter. Den förkastade också expertutlåtande av professor Judy Grön på miljöskador till dalen som skulle kunna orsakas av att bygga muren. St Yves överväger att ta fallet till Högsta domstolen."
Texten översatt av EB läs orginaltexten här;   ICN independent catholic news

 Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
DN
GD
Dagen
Skanskan 

1 kommentar:

  1. Skamlig och sorgligt, ytterligare ett exempel på hur Israel stjäl land från palestinier.

    SvaraRadera