4 juli 2013

Muslimer kristna sida vid sida


Igår såg vi bilder på från Tahrirtorget i Kairo, Egyptens muslimer och kristna som sida vid sida demonstrerade. I dag är presidenten avsatt.

Att en vald president blir avsatt är i vanliga fall någonting som jag borde protestera mot, det är ju demokratins innersta kärna att respektera folkets val. Men i detta fall torde det vara befogat. Historien må döma mej. SvD

 I SvD förklarar Esraa Saleh, 25 på ett bra sätt sammanhanget. Hon  röstade på Muslimska brödraskapets presidentkandidat Mohammed Mursi förra sommaren.

”Måtte Gud förlåta mig för det”, säger Kairo-tjejen som nu protesterar mot landets styre. Formellt har president Mursi lämnat Muslimska brödraskapet och dess parti, FJP (Frihets- och rättvisepartiet). Men i Kairo uppfattas det som en väl etablerad sanning att han tar direktiv från Brödraskapets innersta krets och dess högste ledare, Mohammed Badie. Brödraskapet har fått smak på makten, men det gör nu rörelsen impopulär i vida egyptiska kretsar. 

– Mursi visar inte respekt för oliktänkande. Han är bara president för sina egna. Han sticker kniven i egyptiernas hjärta, säger Esraa Saleh, som också är poet och brukar läsa upp sina dikter på olika kulturcentrum. 

Esraa Saleh drömmer om ett demokratiskt Egypten med respekt för mänskliga rättigheter och för minoriteterna, inte bara kristna kopter utan även beduiner och nubier från regionerna utanför landets maktcentrum i norr." Ur SvD

Under förra presidentvalet var Egyptens kristna för passiva , nu hoppas jag tar en mer aktiv del i politiken. Se Dagen.   Jag kommer fortsätta be för  Egyptens folk att landet utvecklas till en multikulturell demokrati där både Egyptens kristna och muslimer kan leva sida vid sida. Läs tidigare Bed för Egyptens folk

Under de kommande månaderna, kristna ledare räknar med en mer inflytelserik roll i de utlovade valen. Under det senaste året, har kristna i Egypten talat för till förmån för ett likformligt system som bejakar lika rättigheter för alla religiösa grupper. De hävdade att Morsi regimen felaktigt gynnat fundamentalistisk islam till nackdel för kristna och andra religiösa minoriteter. ”Ur Egypt's Pope Praises Recovery of 'Stolen Revolution' 

PS . Min bloggs uppgift är att skriva om de kristna palestiniernas och palestiniernas kamp för en rättvis fred och frihet. Därför skriver jag inte ofta om Egyptens kristna eftersom det är utanför bloggens bevakningsområde. Men ibland händer det det är grannland, och vad som händer där kommer säkert att påverka vad som sker i Israel och Palestina. DS

Foto: The Straits Times

Läs även andra bloggares åsikter om  egypten
Aftonbladet-1
Aftonbladet
Aftonbladet-2
SR
Dagen-1
SR
Dagen
Dagen-2
Dagen-3
Kyrkans Tidning 

37 kommentarer:

 1. Förhoppningsvis kan det påverka så att gazaborna röstar bort eller protesterar bort Hamas' styre som egyptierna har gjort Muslimska Brödraskaets.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att döma av den egyptiska militärens förflyttningar till gränsen med Gaza för att behålla kontrollen av området (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4399896,00.html), tvivlar jag att Egypten räknar med att gazaborna protesterar bort Hamas styre.

   A-K det handlat trots allt att Hamas tycker inte om utvecklingen i Egypten.
   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4401164,00.html

   Radera
 2. Markus Haile4 juli 2013 22:55

  Ja men sen då Roth, tror du per automatik att Israel häver ockupationen då? Är Hamas närvaro skälet till att man kontrollerar områdets gränser sjö/luftrum? Hamas finnas eller inte börjar inte med dem då de inte är en konsekvens av sig själva. Sega här är att både Hamas och MB är demokratiskt folkvalda, folket kan göra sig av med dem men sen då, situationen i Egypten samt ockupationen av Gaza (och VB) består….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Markus, glömmer du att Israel LÄMNADE Gaza och att Hamas (demokratiskt folkvalda) har "rensat" oppositionen med vapen makt - gör man så för att uppnå demokratiskt styre trots att man hade folkets stöd?

   I demokratiska samhällen är oppositionen en politisk kraft som garanterar existensen av demokrati - hur är det i Gaza på den fronten?

   Du förvånar mig med texten ".. ockupationen av Gaza ( .. ".
   Du menar blockaden av Gaza, eller?

   Radera
 3. Jerry min text handlade om Egypten, men nu är vi tillbaka i Gaza och debatten fortsätter som vanligt om folkrätt och ockupation.

  Här ett lästips:Genomförandet av tillbakadragandet från Gazaremsan i september 2005, har väckt frågor angående den fortsatta statusen av Gaza som ockuperat territorium, i synnerhet i ljuset av tillbakadragandet av israeliska försvarsmaktens landstyrkor från Gazaremsan. Enligt internationell humanitär rätt (IHL) upphör ockupationen när ockupationsmakten inte längre utövar effektiv militär kontroll över det ockuperade territoriet och inte heller tillämpar regeringskontroll där. Läs mer Diakonia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Egon jag pratar ju om händelser i EGYPTEN och inte Gaza.

   Banden mellan Muslimska Brödraskapet och Hamas har fått egyptiska armen att ta steget att ha kraftigare militär närvaro i området.

   Egyptiska militären vill förhindra eventuell support från "bröderna" från Gaza.

   Här är ett tips (nyhetsinslag) om Muslimska Brödraskapet i Egypten som för närvarande får samma behandling som under ALLA egyptiska presidenter... www.youtube.com/watch?v=oYne_P5Z3_s&feature=youtube_gdata_player

   Egyptiska Kopter har välsignat handlingen av det egyptiska militären.

   Då var det med ".. Men ibland händer det det är grannland, och vad som händer där kommer säkert att påverka vad som sker i Israel och Palestina. DS", och du snackar om att vi är tillbaka i Gaza och debatten fortsätter som vanligt....
   Blanda dig inte i Egypten som också bidrar med brott mot folkrätt och ockupation, och det med det nya styrande herrarna...

   Alltså det innebär att Egypten enligt internationell humanitär rätt (IHL) bidrar med ockupationen, eller har egyptierna inte samma förpliktelser att respektera folkrätt?

   Radera
 4. Men sen då, Marcus? Att Israel "kontrollerar områdets gränser sjö/luftrum" vet du själv kommer från att Israel måste kunna försvara sitt land och medborgare. Hamas är förstås inte det enda skälet till att Israel tvingats vara militärt starkt men det blir en annan diskussion. När fientligheterna från arabiskt håll slutar/stoppas och terrorgrupperna avväpnas kan det bli en annan visa.

  Efter Hamas vet jag inte, Marcus. Det finns ju grupper som är ännu extremare/våldsammare än Hamas.

  Nej, Jerry, Hamas gillar nog inte att Muslimska Brödraskapet är ute i kylan i Egypten. Men kristna i Egypten sägs vara glada. Måtte det inte bli religionskrig bara.

  Läste nyss att Socialdemokrater för Tro och Solidaritet besökte Hamas och Muslimska Brödraskapet i Egypten under senaste året. Undrar vilka lärdomar de utbytte?

  SvaraRadera
 5. Jag drog debatten till Gaza iom Egons ord om protester mot demokratiskt valda och att det som händer i ett grannland påverkar konflikten.

  Gaza är ju också ett område där Hamas vann demokratiskt men förtrycker folket. Klart man tänker på det på en gång.

  Israel utövar väl inte någon signifikativ intern roll i Gaza till den grad att man kan säga att Israel ockuperar Gaza? Speciellt "effektiv kontroll" tycker jag inte det är, se bara hur terrorgruopperna kunde skicka tusentals missiler under flera år.

  Inte speciellt imponerad av Diakonias framställning, t.ex. diskussionen om kravet på trupper på marken för att klassa som ockupation. Får intrycket att Diakonia skriver mer hur de tycker det bör klassas än om vad som är.

  Diakonia citerar i en ruta John Dugards rapport 2006 som speciell rapportör från Palestina. Jag ger inte gärna trovärdighet till denne man som har för mycket antiisraelism i sitt bagage.

  Så hur trovärdig blir då, för en läsare som jag, Diakonias framställning om israel som ockupationsmakt i Gaza???

  SvaraRadera
 6. Har du svårt att förstå Roth?

  Absolut ingen är intresserad av vad du accepterar eller väljer att tro på, eller finner ej trovärdigt – det tillför sakfrågan noll!

  Det enda det gör är att det sänker diskussionerna i ett evigt tjafsande och provocerande från din sida – men det är väl målet, när du så uppenbart inte behärskar sakfrågorna. Kokettera med sin okunskap.

  Nu har både jag och Joakim påpekat att det inte handlar om att vi ska övertyga dig om någonting.

  Naturligtvis har du din fulla rätt att tro att grisar kan flyga och att jorden är platt – men det har väldigt lite med verkligheten att göra.
  Fakta är fakta oavsett om man väljer att acceptera det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt överdriver du med dina "träffsäkra" uttalade.

   Det är absolut säkert att ingen är intresserad av vad DU accepterar eller väljer att tro på!

   Dig finner jag (inklusive i andra bloggar) som motbjudande med din inställning i konflikten dessutom fega trovärdigt.

   Du tillför i sakfrågan enbart hat, med andra ord noll!

   Naturligtvis har du din fulla rätt att tro att grisar kan flyga och att jorden är platt – men sluta att försöka övertyga andra.

   Häftigt med "Fakta är fakta oavsett om man väljer att acceptera det!", påståendet passar perfekt :) - du är skicklig på att IGNORERA fakta som inte passar i din ideologiska övertygelse.

   Radera
 7. Debatt handlar om att övertyga, Guardian. Och det du tror är odiskutabla fakta är ofta inte så. Men arg blir du.

  SvaraRadera
 8. Jerry, jag visste inte om du tilltalade mig eller Guardian förrän den sista meningen klargjorde saken.

  SvaraRadera
 9. Önsketänkande om egyptiska muslimer och kristna sida vid sida, eller förnekande om islamisternas sanna ideologi?

  Verklighetens "Muslimer kristna sida vid sida" är tyvärr helt annat!

  "Armed group in Sinai kills a Coptic priest" - http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/75856/Egypt/Politics-/Coptic-priest-shot-dead-in-Egypt-attack--sources.aspx

  Inte konstigt att koptiska egyptier välkomnar arméns roll, precis som egyptiska vänsterns Sabbahi gör - http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/75830/Egypt/Politics-/Egypts-Sabbahi-backs-military-role,-sees-short-tra.aspx

  SvaraRadera
 10. Jerry , kör ditt "spår" "Önsketänkande om egyptiska muslimer och kristna sida vid sida, eller förnekande om islamisternas sanna ideologi?"

  Men det gör inte jag Läs: "I en av de mest lästa amerikanska böckerna under efterkrigstiden beskriver Paul Blanshard det nya hotet mot den amerikanska demokratin. Gruppen vägleds av religiösa ledare i sina demokratiskt efterblivna ursprungsländer. De är inte intresserade av att assimileras eller integreras, utan vill skapa parallella samhällen och därifrån söka nå fler anhängare.
  De förökar sig som kaniner, motarbetar preventivmedel och kvinnors rätt. De vill låta sina egna religiösa lagar förändra det amerikanska samhället och ytterst erövra presidentämbetet. Det är nödvändigt för den ansvarskännande amerikanen att organisera ett motstånd mot detta nya hot mot jämlikhet, demokrati och sekulära värderingar. " läs mer Peter Weiderud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, håll dig till ämnet - egyptiska muslimer och kristna sida vid sida!

   Radera
 11. Jerry " håll dej till ämnet" Nu är det så att det är min blogg och här avgör jag vad som är relevant, passar det inte så skaffa dig en egen blogg!

  Relevansen är "förnekande om islamisternas sanna ideologi?" oavsett Europa eller Egypten "Detta är del av samma mytbildning om det muslimska hotet som förgiftat samhällen och även socialdemokratiska partier i flera europeiska länder.

  SvaraRadera
 12. Larva dig inte Egon med mytbildning om det muslimska hotet!

  Vi behöver inte referera till Paul Blanshard för att sticka hål på ”Detta är del av samma mytbildning om det muslimska hotet som förgiftat samhällen och även socialdemokratiska partier i flera europeiska länder.”, bästa referensen har vi här i landet!

  • Mahmoud Aldebes (C) med sin krav lista
  • Abdirisak (M), som även är ordförande i Svenska Islamiska Förbundet, propagerar bl.a. http://www.youtube.com/watch?v=wNDeeoUNvAk

  http://youtu.be/uX-Aldx-LM0

  SvaraRadera
 13. Artikeln handlar om Egyptens kristna och muslimer. Din kommentar "förnekande om islamisternas sanna ideologi?" hade relevans, som motargument använder jag mej av Peter Weideruds debattartikel där han jämförde att på 1950-talet var katolicismen ett hot mot USA:s demokrati.
  Nu vill du spinna vidare på den tråden och vill länka in oss på en debatt om befolkningsgrupper i Israel det tackar jag nej till.

  SvaraRadera
 14. Egon, USA har sannerligen haft sin sociologiska växtvärk, det värsta förstås slaveriet. Men olika grupper nyamerikaner behandlades nedlåtande av den protestantiska eliten, bl.a. svenskar, irländare och judar. Och nu har vi en african-american president.

  Men vad får dig att försöka jämställa detta - från ToSs Peter Weiderud - med det vansinniga våld som just nu kännetecknar spänningar mellan kristna och muslimska grupper i Egypten? Det handlar ju där om farlig utsatthet, extremism, om liv och död. Jag tror Weiderud syftade på muslimföraktande attityder i Sverige. Att samme Weiderud har visat dåligt omdöme när terrorstödjande och antisemitiska muslimska talare har bjudits in under hans ledning, ja det blir en annan fråga.

  SvaraRadera
 15. Egon varför tror du att jag "vill du spinna vidare på den tråden och vill länka in oss på en debatt om befolkningsgrupper i Israel .."?

  Debatt om befolkningsgrupper i Israel står du för, jag har avsagt mig att ta upp just befolkningsgrupper eftersom då blir det automatiskt debatt om trosbekännelse - ateister i världen ligger klart som minoritet, jag är en av dessa.

  Som du själv säger "Artikeln handlar om Egyptens kristna och muslimer."

  Blanda inte Islam med islamisterna!

  Jag kommenterade att du förnekar verkligheten med islamisternas sanna ideologi, inget annat.

  Varför tror du jag tar fram svenska politikers ställningstagande om Shariha lagar?

  Islamister -oavsett var de är bosatta - lever enligt Shariha lagar och detta livsideologi vill jag inte genomleva!
  Shariha lagar är inte kompatibla med demokratiska värderingar som vi lever i!

  SvaraRadera
 16. AK Roth "Men vad får dig att försöka jämställa detta - från ToSs Peter Weiderud - med det vansinniga våld som just nu kännetecknar spänningar mellan kristna och muslimska grupper i Egypten?"

  Det "vansinniga dåd" som skedde de senaste dagarna var mellan Egyptens militär och den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare där minst 51 dödades och 435 skadades , inte som du skriver "mellan kristna och muslimska grupper i Egypten"
  Varför jag drar fran Peter Weideruds debattartikel beror på Jerrys tes "islamisternas sanna ideologi" i allmänhet och han är inte ensam att betvivla att muslimer kan leva i en demokrati.

  Inom extremhögern har islamofobi alltmer ersatt antisemitism.

  Jag kunde lika gära ta ett annat exempel många framför " Muslimska länder kan aldrig bli demokratiska läs ” för dessa läs "Indonesien, som idag går till val,är ett föredöme för andra muslimska och asiatiska länder när det gäller demokratisering och ekonomisk utveckling. Det skriver Fredrik Sjöholm, chef för forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen vid Institutet för näringslivsforskning och professor i internationell ekonomi vid Örebro universitet.”
  90 procent av Indonesiens 230 miljoner invånare är muslimer, vilket gör det till världens största muslimska land. Läs mer i Sydsvenskan-Indonesien ett Indonesien ett demokratiskt föredöme
  Jag förnekar inte att det finns fraliga muslimska grupper, "men dra inte alla över en kam"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk Egon att du kommer med att "vansinniga dåd som skedde de senaste dagarna var mellan Egyptens militär och den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare ..".

   Säg var hittar du egyptiska militären på följande dokumenterat vittnesmål?! - http://www.youtube.com/watch?v=qF0ibCcz0MY

   Du förnekar inte att det finns farliga muslimska grupper - Halleluja, bra början med tanke att sådana grupper utför "plikten" mot bland annat egyptiska Kopter - http://www.presstv.ir/detail/2013/07/06/312551/coptic-priest-shot-dead-in-egypt/

   Radera
 17. Två grova fel, Egon:

  Jag syftade inte på de senaste dagarnas strider utan på det hemska som drabbat egyptiska kristna och deras kyrkor under de senaste åren och drivit många på flykt.

  Vidare:

  Islamofobin har inte "ersatt" antisemitismen i vårt samhälle. Detta är en märklig och obehaglig åsikt som s.k. antirasister har salufört i flera år nu. Muslimhat må vara större än judehat bland Sveriges befolkniung men det senare odlas tom under kristna socialdemokraters vakt. Personer inom t.ex. Tro och Solidaritet har bidragit genom att bjuda in att tala ökända antisemiter i Sverige. Detta är helt känt men har viftats bort.

  SvaraRadera
 18. Islamofobin är inget annat än rädsla för hur islamisterna missbrukar demokratiska samhället för att uppnå sina mål - återskapandet av global Kalifat.

  Antisemitism har alltid ökat vid perioder med svagt ekonomisk utveckling, då var det ju lätt att bortförklara egna tabbar med "det är judarnas fel.
  Arabisk antisemitism är inte annat än arabernas sätt att ha en syndabock för deras misslyckanden som de skapar själva.

  Det är helt korrekt av A-K Roth att påpeka att Islamofobin inte "ersatt" antisemitismen, båda "mår bra" och florerar i vårt samhälle.

  Att s.k. antirasister har salufört islamfobi är bevis att dessa har svårt att skilja mellan religion och ras.

  Muslimhat är större än judehat hos svenskar, kanske på grund av att många svenskar är judar.

  Muslimer däremot är något nytt för befolkningen som begriper sig inte på Islam.
  Dessutom är många misstänksamma mot islam (rädda) för att de har endast kunskap (referenser) om terrordåd utförda av ISLAMISTERNA.

  Hävdar jag att jag är emot Shariha lagar dröjer det inte länge innan jag åker för att hata muslimer eller dom det heter så vackert nu för tiden Islamofob.

  SvaraRadera
 19. Jerry, du menade nog att INTE många svenskar är judar? Tråkigt med all främlingsfientlighet i Sverige, vilka de än drabbar. Och tråkigt med ersättningstro, vare sig det handlar om kristendomen som ska ha ersatt judismen eller muslimhat som ska ha ersatt judehat. Märkligt vad man har brott vifta bort den lilla men viktiga tron som ledde till kristendomen och islam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du har påpekat det felaktiga formuleringen.

   Jag menade att det är inte många svenskar som är judar och passar på att påminna för vissa individer att antalet judiska Malmöbor MINSKAR till följd av inflyttande arabiska palestinier, som kommer till Sverige för att arbetslösheten på Västbanken uppnått ".. ca 20000 arbetslösa universitetssutbildade palestinier på Västbanken. Jag förstår om de tar chansen att åka om de får ett visum." [Egons text]

   Dessa inflyttade palestinska araber har fullkomligt rätt att trakassera svenska judar, det är ju en svenska judars fel att staten Israel ockuperar...

   Det vore intressant att veta hur många universitetssutbildade palestinier har bosatt sig i (Rosengård) Malmö?

   Radera
 20. Jerry "Dessa inflyttade palestinska araber har fullkomligt rätt att trakassera svenska judar, det är ju en svenska judars fel att staten Israel ockuperar..."
  Nej Jerry jag håller inte med dej, det är inte svenska judars fel att Israel ockuperar. Skilj på enicitet/religion och medborgarskap.
  Läs tidigare: Nakbadagen i Malmö och i Israel och svenska judars lojalitet

  SvaraRadera
 21. Egon observera att texten "Dessa inflyttade palestinska araber har fullkomligt rätt att trakassera svenska judar, det är ju en svenska judars fel att staten Israel ockuperar..." följs med PUNKTER som antyder inte att det är en åsikt.

  Nej Egon jag VET att det är inte svenska judars fel att Israel ockuperar.

  Du är inte malmöbor och ändå kommer med - "Skilj på enicitet/religion och medborgarskap.".

  Du pratar inte med araberna i Malmö som har svensk medborgarskap men känner sig enbart som palestinier med svensk medborgarskap.

  Du har inte bevittnat trakasserier mot judiska malmöbor som börjar på fruktansvärt "slaktad" svenska och slutar på arabiska när alldeles för många vittnen samlas runt om.

  Det makabra i det hela är att dessa ynglingar förmodligen föddes i Sverige!

  Så kom inte med skenheliga ".. enicitet/religion och medborgarskap.", det är att förneka verkligheten och anledningen varför SD vinner mer supportrar!

  SvaraRadera
 22. Jerry att " följs med PUNKTER som antyder inte att det är en åsikt. "
  Det fungerar inte i en kommentarsfält har måste du skriva mer i klartext vad du egentligen menar, för att inte missuppfattas.

  "Du pratar inte med araberna i Malmö som har svensk medborgarskap men känner sig enbart som palestinier med svensk medborgarskap."

  Och är det för fel med detta?
  De är ju Svensk-Palestinier.”Svensk blir man när man får sitt pass, men folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet. Jag är lika mycket svensk som någon annan, fast jag är kurd.” Soran Ismail i DN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Egon att fråga mig "Och är det fel med detta? " när jag tar upp antagandet att du pratar inte med araberna i Malmö.
   Hur tusan kan du då hävda att de känner sig som svensk-palestinier - när DU har inte pratat med samma individer?!

   Personligen bevittnade jag när ett gäng ungdomar öste glåpord mot en Judisk familj som gick förbi mig vid entrén till Hilton hotell (Tiangeln).

   Vid händelsen kunde jag enbart konstatera att familjen var synligt religiöst, hade ingen aning att det var familjen Kesselman!

   Kesselman är Malmöbo.
   Han är invandrare.
   Han utsätts ständigt för rasism på Malmös gator.
   Trots barnens frågor om vad judejävel-ropen egentligen betyder har den 31-årige rabbinen Shneur Kesselman och hans hustru bestämt sig att de ska leva i Malmö i resten av sina liv.

   Ofta blir Malmö araber "stolta" av att jag tilltalar på arabiska, speciellt när jag handlar torg handel eller äter på en av många av Malmös arabiska restauranger - då blir jag garanterat särbehandlat.

   Hör araberna dessutom att jag är inte svensk så börjar munnen gå fritt om Sverige och svenskarna, och det är ingen konst att övertala dessa människor att lätta på hjärtat!

   Som jag nämnde tidigare, du förmodligen har inte bevittnat trakasserier mot judiska malmöbor!

   Nu vet jag att "Det fungerar inte i en kommentarsfält har måste du skriva mer i klartext vad du egentligen menar, för att inte missuppfattas.".

   Jag är trött på klichéer ”Svensk blir man när man får sitt pass, men folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet. Jag är lika mycket svensk som någon annan, fast jag är kurd.” Soran Ismail!

   Soran Ismail kan inte prata för andra som har fått svensk medborgarskap, definitivt inte i mitt namn!

   Radera
 23. Jerry du skriver "Som jag nämnde tidigare, du förmodligen har inte bevittnat trakasserier mot judiska malmöbor!" Nej det har jag inte men det betyder inte att jag inte reagerar och tycker det är fel. Men jag har svårt att följa ditt resonemang. "Jag är trött på klichéer ”Svensk blir man när man får sitt pass, men folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet."

  "folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet."
  Vad skall vi göra åt detta Jerry?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Svensk blir man när man får sitt pass, men folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet.", har du lyssnat på dagens sommarpratare Theodor Kallifatides (Torsdag 11 juli 2013 kl 13:00) - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/216106?programid=2071 ?

   Kallifatides kan ge dig en klar bild av invandrat folk - i dagens sommarpratare beskriver han att hans hjärta är på TVÅ platser, och det trots att han emigrerade till Sverige redan 1964!

   Kanske nu betyder meningen "folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet." mer än bara ord.

   Du frågar "Vad skall vi göra åt detta Jerry?", och jag kommer med en fråga för att svara på din fråga.
   Kan Geparden "tvätta bort" prickarna i pälsen? Did you got the message?

   Radera
 24. Jerry även jag lyssnade på Theodor Kallifatides program ute på gräsmattan, ett bra program. Han är grek och svensk. Kan Geparden "tvätta bort" prickarna i pälsen? Did you got the message? Nej jag förstår inte vad du menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen vet jag varför du har svårt att fatta poängen med "Kan Geparden 'tvätta bort' prickarna i pälsen?", men för dig det lär aldrig bli klart. DU ÄR INTE INVANDRAT "SVENSK".

   I veckan träffade jag en främling (Lars) som var hos mig för att hämta en Walkman som jag sålde.

   Tänk dig vilken överaskning det var för mig när pensionären (Lars) berättade för mig att han söker efter svensk-ungersk lexikon för att hitta (fräscha upp) ord som han saknar på ungerska - modersmålet!
   "Jag skäms att jag behärskar inte längre mitt språk".

   Denna ungrare kom till Sverige när han var 15 år gammal!
   Där har du Geparden!

   Radera
 25. Jerry jag förstår inte ännu din tankebana. Vad har en ungrare kom till Sverige när han var 15 år gammal och håller på att glöma sitt modersmål med vår diskution?

  "det är inte svenska judars fel att Israel ockuperar. Skilj på enicitet/religion och medborgarskap"

  Theodor Kallifatides berättade i sitt sommarprogram i en bisats att han har en turkisk frisör även han invandrad. Inte har han tagit med sig den gamla fiendskapen mellan turkar och greker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon förstår inte min tankebana, men accepterar "Svensk blir man när man får sitt pass, men folk klarar inte av att skilja mellan etnicitet och nationalitet. Jag är lika mycket svensk som någon annan, fast jag är kurd.” för Soran Ismail citerades i DN!

   Har du enbart begripit kurdens inställning?
   Varför duger inte inställningen av en ungrare eller en grek som invandrade till Sverige?

   Eftersom du då gärna vill ta fram etnicitet/religion/medborgarskap så har det mycket att göra med vår diskution!

   Båda är av OLIKA etnicitet/religion med svensk medborgarskap och det gäller även 'din' kurd.

   Det som Theodor Kallifatides berättade i sitt sommarprogram i en bisats bevisat att man kan glömma fiendskap, trots ockupation.

   Varför invandrade arabiska palestinier vill inte inse att svenska judar är inte israeliska judar?!

   Eller överhuvudtaget judar utan israelisk medborgarskap har ingen rätt att blanda sig israels inrikes politik, precis som normen som har inte rätt att blanda sig i en turkisk politik.

   Jag antar att du vill inte förstå min tankebana eftersom den underminerar din ideologi kring dina minsta bröder.

   Radera
 26. Jerry du skriver "Varför invandrade arabiska palestinier vill inte inse att svenska judar är inte israeliska judar?!

  Eller överhuvudtaget judar utan israelisk medborgarskap har ingen rätt att blanda sig israels inrikes politik, precis som normen som har inte rätt att blanda sig i en turkisk politik."
  Bra Jerry det är detta jag försökt säga hela tiden läs min kommentar 11 juli 2013 08:51

  Skilj på enicitet/religion och medborgarskap. i Klartext den judar som bor i Sverige är svenska medborgare och skall inte anklagas för det israeler gör i Israel.

  SvaraRadera