1 augusti 2013

Björntjänst

Tommy Dahlman är predikant och krönikör på tidningen Världen idag. Författare till 10 böcker. Flitigt anlitad som talare både i kyrkor och företag.


I sin senaste bloggartikel skriver han om att ”Judarna, världens mest begåvade folkslag.” Han gör sedan jämförelsen ” Andelen nobelpristagare bland det judiska folket är dock 1 446 gånger större än bland muslimerna. ” läs hans krönika här:  Judarna, världens mest begåvade folkslag?- Tommy Dahlman 30 juli, 2013


Visst är hans fakta rätt, judar har högre andel nobelpristagare än andra folkgrupper. Men det beror på socioekonomiska faktorer, inte att de har högre intelligens än andra folk?

Man kunde göra samma jämförelse vad gäller Nobelpris mellan vita européer och afrikaner, beror den skillnaden även här på högre intelligens? Sådana jämförelser sysslar högerextrema rasister med.

Jag tycker pastorn skall ”akta på vad han skriver ”. Om vi ersätter ordet judar med arier, ordet muslimer med afrikaner, i hans text. Skulle inte alla då  inse att den  texten är rasistiskt, och straffbar?


Enligt 16 kap 8 § brottsbalken, är hets mot folkgrupp att:
1. uppsåtligen,
2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Jag tycker att han gör sig skyldig till rasism citat ur Wikipedia

Jag håller med Tommy Dahlman att det judiska folket har varit och är ett hotat och  jagat folk .  Men därifrån att utnämna dem till en överlägsen ras hjälper inte dem inte svarare tvärt om.

 

Foto: Michel Warschawski i Betania som är israel och jude. * från  "Här slutat sidenvägen "

Själv är jag inte personligen vän med någon jude men träffat en del *.  Jag önskar alla judar boende i Israel och i övriga delar av välden välgång och fred ***.

* * Predikant väcker åtal mot kristna bloggare:  Dagen 
 
*** Israel och svenska judar 

Andra bloggare som skriver om  Tommy Dahlman:  Rasim i Trollis

Läs även andra bloggares åsikter om  

77 kommentarer:

 1. Oerhört korkad analys Egon, "Men det beror på socioekonomiska faktorer, ..".

  Sanningen är att analfabetism är kolossal bland araber (muslimer), och felet att det är så kan man tacka speciellt sådana som Talibanerna som till och med försökte mörda en tonåring som vill att hennes generation skall utbilda sig.

  Så var det inte tidigare, idag använder vi oss av arabiska siffror, eller har du förbisett detta?

  Man kan inte göra samma jämförelse vad gäller Nobelpris mellan vita européer och afrikaner, och det beror på att till skillnad från araber (muslimer) som var pionjärer i vetenskap medan afrikaner hade inte samma vetenskaplig utveckling inan de träffade européer.
  Alltså skillnaden här inget att göra med högre intelligens.
  När Livingston utforskade Afrika, då var det första gången som afrikaner har sett européer.

  Egon, "Om vi ersätter ordet judar med arier, ordet muslimer med afrikaner, i hans text." - då vet vi att du blandar raser med religioner för att uppnå din syn på judar, och det stinker svavel förfärligt!

  SvaraRadera
 2. Jerry du skriver "Sanningen är att analfabetism är kolossal bland araber (muslimer)" Javisst det detta man menar med socioekonomiska faktorer,man får inte ens lära sig läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst kan dem läsa.
   Men privilegiet är unnat för dem som har ekonomin att studera, resten har inte högre utbildning än den som räcker för att läsa Koranen.

   Du som ofta träffar dina minsta bröder vet att dessa har utbildning, men hur är det med den äldre generationen (70 +) araber?

   Försök inte förvandla min anmärkning om kolossal analfabetism bland araber (muslimer) som om jag hävdar att ALLA är analfabeter.

   I Sverige saknas inte analfabeter, här har du utdrag ur Wikipedia - "Analfabetism[redigera]

   Även i ett industriland som Sverige kan det finnas funktionella analfabeter, personer som trots skolundervisning har en mycket begränsad förmåga att läsa och skriva. Analfabeter som flyttar till industriländer får problem att orientera sig i en mycket textbaserad verklighet."

   Alltså trots att Sverige vill göra gällande att här finns bra utbildning. Men i jämförelse med analfabetism bland araber (muslimer), så är det kolossalt.
   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:World_illiteracy_1970-2010.svg
   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Literacy_rate_world.PNG

   Vems fel är det att bland araber existerar så höga siffror av analfabetism?

   Radera
  2. Jag tycker att Egon skall ”akta på vad han skriver ”. Om vi ersätter ordet judar med arier, ordet muslimer med afrikaner, skulle inte alla då  inse att  texten är rasistiskt, och straffbar?

   Sådana jämförelser (ersättningar) sysslar högerextrema rasister med.

   För kännedom: http://sv.wikipedia.org/wiki/Arier

   Radera
 3. Jerry "Vems fel är det att bland araber existerar så höga siffror av analfabetism?" visst kan man diskutera den frågan. Svaret ligger ju i socioekonomiska faktorer.
  Men det beror ju inte på en lägre intelligens som pastorn antyder.

  SvaraRadera
 4. Mycket obehagliga "förklaringsmodeller" som nu börjar (åter) göra sig gällande. Tidigare har det varit reserverat till nationalsocialister att tala om olika begåvningar hos olika grupper av människor. Nu har det vunnit terräng bland högerkristna även i Sverige (och en och annan omdömeslös "frifräsare"). Hoppas att vårt rättsväsende (JK) tar sig an krönikan och testar den mot lagstiftningen (hets mot folkgrupp).

  SvaraRadera
 5. Egon, ja det kan nog vara en björntjänst att beskriva judar som "intelligentare" (ditt ord) än andra etniska grupper. De judar jag känner är de första att säga att det beror på sociologiska, inte det du undrar om, "socioekonomiska faktorer", för inte har alla framgångsrika judiska innovatörer kommit från rika hem? Det var mycket fattigt i Rysslands stetls men de uppmuntrade ändå kunskap.

  Men visst, judarna behöver inte mer "negativ" publicitet, även om det kommer från välvilliga; andra som redan ser snett på judar blir bara mer ilskna. Det bidrar till den rasistiska stereotypen att judar anser sig förmer än andra.

  Men gjorde Dahlman det? Utnämnde han judarna till en "överlägsen ras", som du hävdar? Jag tror du ilsknat till och anklagat utan att tänka efter före. Han använde ordet begåvad och i det ordet ryms inte bara intelligens.

  Kan man beundra folkgruppen judar för att de har preocentuellt så hög andel nobelpristagare? Ja.

  Finns traditioner inom judismen som uppmuntrar olika begåvningar? Själva traditionen inom judismen att värdera begåvningar som nyfikenhet, se olika vinklar och argumentera är ju - i min syn - en begåvad inställning. Det har uppmuntrats och värderats stort över inom religion, konst, musik, vetenskap, jordbruk och annat.

  Hur många judiska filantroper tror du belönar begåvningar inom hela samhället kring världen? Man kan beundra folkgruppen judar för att de som så litet folk bidragit så stort till mänsklighetens bästa, inte minst inom medcin. Samtidigt är det vanskligt att göra jämförelser. Men hets mot folkgrupp? Jag tror du har gått överbord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minsann Roth det är vanskligt att göra jämförelser och dessutom hävda sådana dumheter som Urbaann kommer med ".. Men varför ställa detta skapande mot den fattiga och muslimska världen?!".

   Jag undrar hur länge till tror han att "Denna missaktning mot muslimer är ett tidens tecken."?

   Det hela är typiskt genomsyrat med vad synd om dessa förföljda muslimer.... "I hela Europa pågår denna utdefinieringen av muslimen som det främmande och Den Andre.".
   Nu vet vi att han begriper sig på islamister som gör allt i Guds namn.
   Det är kanske på tiden att kristna tar efter, kanske då fylls kyrkorna igen och inte säljs...

   Radera
 6. P.S. Egon, hur antyder pastorn att muslimer har lägre intelligens? Har du på egen hand dragit den slutsatsen? Fråga homom hur han tror sociologiska faktorer spelar in. Han kan ha liknande syn som du. Men du ilsknar till stort å muslimers vägnar.

  Egon, jag är rädd att jag håller på ilskna till själv här, angående din selektiva syn på "hets mot folkgrupp":

  Tycker du också att man ska anklaga en svensk följeslagare - och dig som ansvarig - som i din blogg i en artikel spred det folkfientliga att judiska bosättare skulle ha dragit ickeexisterande thailändska gästarbetares ilska på sig - för utebliven lön. Snåla judar, homicida thailändare. Nog sagt.

  SvaraRadera
 7. Egon, Egon du betäcker den egentliga orsaken till dessa höga siffror av analfabetism med socioekonomiska faktorer.
  Vill du hävda att i dessa oerhört rika stater finns analfabetism på grund av socioekonomiska faktorer?

  Det är socioekonomiska faktorer som bidrar till analfabetism, och islamisterna ser till att det förblir så av välkänd anledning.

  SvaraRadera
 8. Javvist Jerry även religionen har en påverkan på utbildningsnivån jag sammanfattade det under typ socioekonomiska faktorer, ..

  SvaraRadera
 9. Försöker du vara lustig Egon med ”även religionen har en påverkan på utbildningsnivån jag sammanfattade det under typ socioekonomiska faktorer, ..”

  DU sammanfattade det under typ socioekonomiska faktorer, men dessa faktorer SKAPAS av religionen, inte arbetslöshet.

  SvaraRadera
 10. Men A-K, vart har din analytiska skärpa tagit vägen!? Det är klart som korvspad att pastor Dahlman i sin krönika driver tesen att judar är intelligenta medan muslimer är mindre begåvade. Det är ju liksom hela poängen med krönikan. Denna missaktning mot muslimer är ett tidens tecken. Det borde du kunna se. I hela Europa pågår denna utdefinieringen av muslimen som det främmande och Den Andre. Naiv som jag är trodde jag att människor av judisk bakgrund var hyperkänsliga för sådana fenomen. Men där har jag tydligen fel.

  Läs om krönikan och du ska se att det är inte diktaturer eller sedvänjor i den muslimska världen som Dahlman kritiserar. Tesen är kort sagt att muslimer är efterblivna/mindre begåvade. Trodde faktiskt att du hade mer resning än så.

  Dock, och detta måste man kunna säga utan att jämföra det med muslimer, så finns det något i den judiska kulturen (texten som en central punkt för tolkningar, traditionen etc), och (bitvis tyvärr!) utanförskapet som gör att många intellektuella med judisk bakgrund har skapat ovärderliga alster för oss andra. Litteratur, sociologi och studier av människan är bara några områden. Men varför ställa detta skapande mot den fattiga och muslimska världen?!

  SvaraRadera
 11. Urban, jag såg ingen länk till någon artikel, så min respons var till det Egon citerade och hans argument för sin tes. Om det var så att Dahlman kallade muslimer mindre intelligenta är det naturligtvis fel. Men rasismn? Och hets mot folkgrupp?

  SvaraRadera
 12. Urban, nu ser jag vad jag gjorde fel. Jag gick direkt till kommentarssidan och klickade på 'Visa ursprungligt inlägg' och då kom ingen klickbar länk. Ska läsa den nu.

  SvaraRadera
 13. Urban, det var lite minst sagt blandad läsning där. Men jag ser inte hets mot folkgrupp. Jag ser att Dahlman går lite överbord i att prisa judar. Jag ser att han blandar ihop araber och muslimer, att han gör en onödig jämförelse som han sedan drar till kritik av svenska politikers och medias ofta olyckliga beteende.

  Om hur han säger att man i Sverige hyllar "muslimers" bidrag till matematiken: Jag fick lära mig på universitet i USA att något folk, troligtvis flera folk, började med räknetalen, att indierna lade till den viktiga nollan, att siffrorna är arabiska och att ordet algebra kommer från arabiskans Al Jebr. Men det är omtvistat och många folk ska nog ha den äran.

  Och jag ser att han kritiserar politiker i Sverige som kallar Fatah sitt politiska systerparti. Bra!

  Jag ser hets mot folkgruppen svenska socialdemokrater men jag ser inte hets mot muslimer; bara en otrevlig jämförelse som ingen, varken judar eller muslimer mår bra av. Och sossarna, dom klarar sig utan mitt stöd.

  SvaraRadera
 14. När en kritiker (Egon) kritiserar någon (Dahlman) kritiseras den kritiken nästan reflexmässigt (av Jerry). Det är inget ovanligt scenario i kommentarsfältet på denna blogg. Det leder till ofta till två saker:
  1: Ett käblande om ord och ordval på ett sätt som gör att huvudärendet kommer i bakgrunden.
  2: Den som kritiserar Egons kritik uppfattas som sympatisör med det Egon kritiserar - i detta fall Dahlman som kan uppfattas hävda att judar är smartare än andra just för att de är judar som - vilket är sant - förtjänat många nobelpris.

  Orsaken till nobeprisen ligger inte i folktillhörigheten! Naturligtvis. Med samma logik skulle ju män kunna anses som intelligentare än kvinnor - vilket jag inte tror Dahlman skulle vilja påstå. Han är alltså inte speciellt seriös - typ.

  En intressant artikel som på ett vettigt sätt förklarar den framgång i vetenskap, ekonomi etc somjudarna har haft är denna:
  http://www.haaretz.com/weekend/.premium-1.539425

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar Stig ha lite sting från Jerry ("reflexmässig kritik"), eller var det endast stödet för Egon som tycker inte om min kritik?

   Ni ligger ju i samma fack när det gäller judarna.

   Radera
 15. Stig, var det bara "kritik" eller en anklagelse om hets mot folkgrupp Egon ägnade en artikel åt? Skulle önska Egon tittar i sitt eget hjärta och tar lite ansvar för negativa folkföraktande stereotyper han tillåtit spridas på sin blogg. Det blir väl när grisar flyga...

  Jag uppfattade f.ö. Dahlmans artikel som att han erkände att orsakerna till judars skolastiska framgångar har många orsaker, inte att det skulle vara genetiskt.

  Sedan, Stig, tror jag inte huvudärendet kom i bakgrunden. Det står ganska klart för många att somliga är Egons minsta bröder och skötebarn och att andra - den mycket mindre folkgruppen - är den stora stygga vargen.

  Naturligtvis färgas ens uppfattning av hur Egon under många år har presenterat sina "fakta". Nog sagt.

  SvaraRadera
 16. Egon den frågan skulle jag har ställt tidigare.
  Din formulering om "Michel Warschawski i Betania som är israel och jude." är anmärkningsvärt!

  Man kan dra slutsatsen att israeler är INTE judar om man inte anger det så tydligt som DU gör.

  Israel är ju en judiskt stat, därför blir det logiskt i så fall påpeka om en israelisk individ är inte jude - t.ex arab, trots allt i Israel är över 20% av medborgarna araber.

  Faktum är att det finns svenskar som är judar men inte israeler.

  Alltså förklara varför du markerat så tydligt att Michel Warschawski är en JUDE?

  SvaraRadera
 17. Stig, man blir liksom nyfiken på Haaretz-artikeln men den går tyvärr inte att öppna för den som inte betalar.Finns det möjlighet att lägga ut den (utan att bloggägaren blir stämd för upphovsrättsbrott)?

  SvaraRadera
 18. Jerry "Alltså förklara varför du markerat så tydligt att Michel Warschawski är en JUDE?"
  Svar: Därför att han är en del av den Israeliska fredsrörelsen

  SvaraRadera
 19. Över 90% av de "judiska" Nobelprise4n har erövrats av den hälft av judar som bor i USA. Den andra hälften som bor i Israel har sammanlagt endast fått ihop 8 riktiga Nobelpris (+ två fuskpris i Ekob0omi).

  Av den observationen måste man väl (i Dahlmans rasbiologiska anda) dra slutsaten att de intelligenta judarna väljer att inte delta i det sioniistiska projektet utan föredrar istället att bo i multietniska samhällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB, först vill jag veta var ligger skillnaden mellan judar i Sverige, Tyskland, Polen, USA, Frankrike eller Israel?
   Gäller det färgen, utbildningen, språket, talangen eller IQ nivån?

   Israel är ett multietnisk samhälle som enar alla eftersom de är judar.

   Däremot kan vi konstatera att det multietniska samhället i USA är allt annat en homogen.

   BiB du älskar att dra slutsatser, fast idag har du kommit med märkliga slutsatsen att de intelligenta judarna väljer att inte delta i det sionistiska projektet utan föredrar istället att bo i multietniska samhällen.

   Det är just dessa "sionistiska amerikanska" judar som du ser vandalisera arabernas olivträd som är Netanyahus och Co. anhängare!

   Bravo BiB, du har hamnat på pris panelen.

   Radera
 20. "När Livingston utforskade Afrika, då var det första gången som afrikaner har sett européer."

  Är du på riktigt nu Jerry, Afrika är en kontinent, och Livingstone var INTE först på den. Släpp ditt koloniala drev, du generaliserar lite väl grovt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt Markus att du bryr dig om min nonsens, men reagerar inte på Egons "Om vi ersätter ordet judar med arier, ordet muslimer med afrikaner, i hans text."

   Hans syn på muslimer och judar stinker förfärligt!

   Att du inte fattar att jag är fullt medveten att Livingstone var inte den första européer som afrikaner hade "äran" att träffa. Förmodligen var det svenskar.

   Sverige skaffade sig handelsstationer i Afrika (Cabo Corso) redan år 1650 samt i Karibien (Svenska S:t Barthélemy) år 1784. Den svenskbedrivna transatlantiska slavhandeln - perioden som ingen pratar om så gärna.

   Tycker du fortfarande att jag generaliserar grovt nu?

   Det blir klokt av Egon att radera "Om vi ersätter ordet judar med arier, ordet muslimer med afrikaner, i hans text.".

   Sådana jämförelser (ersättningar) sysslar högerextrema rasister med!

   Radera
  2. Markus ett enkelt ärligt svar räcker; är du emot eller för http://www.arabsforisrael.com/?

   Radera
 21. Jerry begrep visst inte att slutsatsen inte var min egen utan var den logiska konsekvensen av Dahlmans resonemang av att man kan läsa av intelligens i en folkgrupp i antalet erövrade Nobelpris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB, begrepp visst inte att jag ställde en fråga och väntar på svaret till "var ligger skillnaden mellan judar i Sverige, Tyskland, Polen, USA, Frankrike eller Israel?
   Gäller det färgen, utbildningen, språket, talangen eller IQ nivån?"

   Radera
 22. Klart listor på Nobelprisfördelning kan visa hur ett folks traditioner, ett land, eller vad grupp det vara må, låter sina individers intelligens, nyfikenhet och framåtanda blomstra - eller inte!

  Munken Mendel blomstrade med sina ärter på sitt kloster långt innan något prestigepris kom till. Men som sagt, begåvningar är lite annat än bara en siffra. IQ i sig förmår inte mäta alla begåvningar. Det förstår nog alla att Nobelpriset inte är någon IQ-test.

  Kan man säga att judarna som grupp inte är något obegåvat folk? Kan man få tillåtelse för Egon att säga att i många muslimska länder kastas individernas begåvningar bort, får inte blomstra? Att Nobelprisen faktiskt är något att vara stolt över?

  Många av de amerikanska judiska pristagarna fick stora delar av sin utbildning i andra länder, så börja dela upp var dessa judar bor som BiB gör låter inte speciellt --- prisvärt. Men så är Johan Byegård sedan länge mycket begåvad i att konstatera saker om allt judiskt. :)


  SvaraRadera
 23. Även fast Jerrys fråga inte har den minsta bäring på något av det som jag skrivit här är jag artig och svarar på den helt utanför ämnet ställda frågan.

  Svaret blir alltså: Judiska individer (mellan och inom nationsgränserna) skiljer sig åt vad beträffar de av uppräknade egenskaperna på samma sätt som variationer uppträder som helhet inom släktet Homo Sapiens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bulten i Bo har tydligen en uppfattning att judendom betraktas som en religion, inte som genetiskt bevisat folkgrupp.

   Så även om du mörkhyad och har en krökt näsa BiB kan du inte hävda att du har judisk påbrå.

   Du blir tvungen att bevisa din judiska art genom en DNA test.

   Radera
 24. För övrigt kan nog denna artikel vara mer lämpad om man vill söka svaret på Jerrys fråga:

  "The Prime Minister’s Office confirmed that many Jews from the FSU who were born out-of-wedlock can be required to bring DNA confirmation of Jewish heritage in order to be allowed to immigrate as a Jew"

  SvaraRadera
 25. AK Roth "Kan man säga att judarna som grupp inte är något obegåvat folk? Kan man få tillåtelse för Egon att säga att i många muslimska länder kastas individernas begåvningar bort, får inte blomstra? Att Nobelprisen faktiskt är något att vara stolt över?" javisst får du det, jag håller med jag sagt det förut

  "Vems fel är det att bland araber existerar så höga siffror av analfabetism?" visst kan man diskutera den frågan. Svaret ligger ju i socioekonomiska faktorer.Men det beror ju inte på en lägre intelligens som pastorn antyder."

  Men AK Roth det är inte heller alla judiska grupper som kommer att erövra Nobelpriser Läs “ där det i princip inte förekommer någon sekulär undervisning alls efter 13 års ålder. Historia, geografi och främmande språk saknas på schemat som innehåller desto mer bibelundervisning, och vissa lite mer ”ofarliga” icke-religiösa ämnen som sång och musik. “ SvD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon du slutar aldrig att förvåna med din nedvärdering av judar, även om denna gång tar du upp judar som vill tillämpa ett teokratiskt samhälle a la Talibanernas eller Iranska diktaturens still.

   Det är ofattbart att du redan glömt att jag påpekade för dig med hjälp av Uri Avnery's "The Jewish Ayatollahs" hur ultra ortodoxa judar vill skapa ett samhälle som styrs av religion.

   Sedan kommer du med sensationen “där det i princip inte förekommer någon sekulär undervisning alls efter 13 års ålder. Historia, geografi och främmande språk saknas på schemat som innehåller desto mer bibelundervisning, och vissa lite mer ”ofarliga” icke-religiösa ämnen som sång och musik. “ SvD.

   Du har blivit genomskådat - allt detta för att framkalla förakt mot judiska rasen.

   För säkerhets skull vill jag bara säga att det är ju dessa judar som "sänker" israeliska staten, inte några islamistiska araber som i sin tur driver sina egna samhällen till förfall.

   Prakt exempel vad religioner kan bidra med för människor som lever nu = år 2013.

   Jesus och Muhammed har inte insett att världen förblir inte som den var på deras tid.
   Men alla anhängare skall följa deras predikan som passade för två millennium sedan. Sjukt.

   Radera
 26. A-K Roth, min obervation är baserad på fakta, den hälft av judarna som levt i ditt land (dvs, "enstatslösningen" USA) har erövrat över 90% av de judiska Nobelprisen medan den andra hälften (de som valt att bosätta sig i etniskt definierade staten Israel) har erövrat en försumbar del av det nämnda priset.

  Jag skulle ALDRIG dra några populationsbiologiska slutsatser av detta (t.ex. att det skett en naturlig selektion där de mindre begåvade exemplaren valt att flytta till Israel). Rasbiologin överlåter jag till bl.a. Tikotzinskys bloggkollega som i kommentarsspalten på Dahlmans blogg uppträder på ett sätt som borde få varje seriös Israelvän att skämmas.

  För mig är det uppenbart att uppväxt i utbildningstradition och verkande på de kända och välrenommerade universiteten i USA ökar chansen att erövra ett Nobelpris. Detta oavsett vilken typ av Gud man tror på och vilka DNA-basparssekvenser man tilldelats, så det "judiska" är det som vanligt inte jag utan helt andra personer som fixerar sig på, A-K Roth en av dem.

  SvaraRadera
 27. Tvärtom Jerry, jag konstaterar bara att det nu gått så långt att man kommer att göra DNA-tester för att avgöra rätten att få bo i ett visst land. Om du tror att jag sympatiserar med sådana sätt att betrakta sina medmänniskor så tror du grundligt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB det handlar inte att DNA-test avgör rätten att bo i ett land, det handlar om rätten att hävda att man tillhör det judiska folkgruppen.

   Hur kan du bevisa att du tillhör ett visst folkgrupp, ja med hjälp av DNA.
   Varje art i naturen - djur eller människor- har en DNA signatur.

   Nu till artikeln du hänvisar; ".. required to bring DNA confirmation of Jewish heritage in order to be allowed to immigrate as a Jew.".
   Jag ser att DNA bekräftelse är för att emigrera till Israel som JUDE.
   Som jude har emigranter även rättigheter för en israelisk pass.

   När jag kom till Sverige fick jag en så kallad "främlingpas", inte rättigheter för en svensk pass.

   Radera
 28. Ja du Jerry då jag själv har afrikanska rötter kan du inte anklaga mig för att jag reagerar när jag anser att du uttrycker dig onyanserat om min kontinent. Och inte bara ovan utan det var ett par stereotypiska grodor kring afrikaner som kom ur dig där i det inlägget.

  Sen ställde du en fråga även ifrån ingenstans, organisationen ifråga du tar fram så är mitt svar nej. Tycker den mest framstår som en liten obskyr enmansrörelse, dessutom länkar de till en massa andra rörelser jag inte skulle ta i. Sakfrågan att araber kan vara för den israeliska statens existens absolut, så är ju även jag. Tror nästan alla på denna blogg är pro-israeliska i någon form, vi ställer oss inte bara bakom allt som staten tar sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus nu hänger jag inte riktigt med. "Ja du Jerry då jag själv har afrikanska rötter". (Inte palestinsk arab?).

   Vad knyter dig då till MÖ (Israel)?

   Jag ställer mig inte bakom allt som staten tar sig för, men jag ställer mig för israelerna - araber/judar.

   Radera
 29. Egon, jag skrev ingenting om analfabetism bland araber, så citatet kan inte ha varit från mig. Du får hålla reda på vilka som skriver vad.

  Egon: "...Men AK Roth det är inte heller alla judiska grupper som kommer att erövra Nobelpriser..."

  Jaså, du vill informera mig om detta självklara? Du tror väl inte att man går omkring och tror alla judar skulle vara nobelpriskandidater? Du behöver inte informera mig om att det bland alla grupper människor finns olika sorters begåvningar.

  SvaraRadera
 30. "Kan man få tillåtelse för Egon att säga att i många muslimska länder kastas individernas begåvningar bort, får inte blomstra?"

  Hoppas jag att man kan få, precis som hoppas att man får säga att staten Israels terrorbombningar av infrastruktur på t.ex. Gazaremsan och i Libanon knappast gynnar upprättandet av en bildningstradition där.

  Vanlig statskritik är i mitt tycke helt OK, rasbiologi från en Livets Ord krönikör (en sekt som för övrigt stödjer Israel pga av sin tro att judisk återsamling i Israel ska påskynda domens dag) är det inte!

  SvaraRadera
 31. För några dagar sedan - jag har haft läs-paus - frågades efter den Haaretz-artikel jag gav länk till.
  Jag vill inte översätta den av två skäl:
  1: Den är lång som halva förra vintern!
  2: Haaretz har en funktion som innebär att man fritt, gratis och för intet kan logga in och få läsa 10 artiklar i månaden. Hur tidningen håller redan på antalet fattar jag inte eftersom man bara behöver ange sitt användarnamn och lösenord en gång och jag sedan funnit att jag haft tillträde från olika datorer. I vart fall ingår där att man inte på andra platser skall kopiera eller publicera det man läser. Vad gäller nyhetsartiklar eller liknande följer jag det - möjligen har jag fuskat vad det gäller en och annan ledare.

  SvaraRadera
 32. AK Roth "Jaså, du vill informera mig om detta självklara? Du tror väl inte att man går omkring och tror alla judar skulle vara nobelpriskandidater? Du behöver inte informera mig om att det bland alla grupper människor finns olika sorters begåvningar."

  Oj så känsligt det blev, att skriva om talibanernas motstånd till utbildning går bra. Men att skriva om judiska gruppers motstånd mot högre utbildning "Nu är denna grupp 10% av befolkningen och eftersom de oftast har 12 barn väntas den gruppen öka i framtiden ( nu går 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor)" ur Jerusalem

  SvaraRadera
 33. @ BiB
  Du kommer med ”A-K Roth, min obervation är baserad på fakta, den hälft av judarna som levt i ditt land (dvs, "enstatslösningen" USA) har erövrat över 90% av de judiska Nobelprisen medan den andra hälften (de som valt att bosätta sig i etniskt definierade staten Israel) har erövrat en försumbar del av det nämnda priset.”

  Den andra hälften som är bosatta i definierade staten Israel (hemlandet), är upptagna med innovationer som används dagligen i hela världen även av dessa som bojkottar israeliska produkter.

  Du är säkert en av dessa som BRYTER mot bojkotten eftersom du sökert använder dig av en av följande israeliska (JUDISKA) innovationer; http://youtu.be/B7O61c71Fuo

  SvaraRadera
 34. Är det så Jerry? Likhetstecken mellan "judiskt" och "israeliskt"?

  Jag har för mig att sådant beteende brukar kunna klassas som antisemitism, "Holding Jews collectively responsible for actions of the state of Israel" som EUMC uttrycker saken.

  SvaraRadera
 35. Egon nu gör du det igen!

  Du hävdade att det finns chansen för en tvåstatslösning när jag tidigare påpekat för dig att det är en utopi om de ultraortodoxa vinner mer kraft.

  Samtidigt förklarade jag för dig att dessa ultraortodoxa judar som lever enligt Boken är på god väg att uppnå målet eftersom det är många ortodoxa judar som tillämpar nu för tiden Alijot.

  Ultraortodoxa judar praktiserar Bokens lag bokstavligen.

  Men nu passar du på som vanligt att hacka på judar med texten till Ann-Katrin "Oj så känsligt det blev, att skriva om talibanernas motstånd till utbildning går bra.”

  Åter igen påminner jag för dig Uri Avnerys ”The Jewish Ayatollahs” (från juli 2011), men nej du föredra att ta det på dina villkor och forsätter i texten till Roth:
  Men att skriva om judiska gruppers motstånd mot högre utbildning "Nu är denna grupp 10% av befolkningen och eftersom de oftast har 12 barn väntas den gruppen öka i framtiden ( nu går 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor)" .

  Låt mig gissa, nu har du ändrat dig och insett att eftersom ”nu går 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor” chansen för tvåstatslösningen är borta.

  SvaraRadera
 36. He he, nej du Jerry jag är inte arab.. Tror jag alla här vet om, finns liksom inte mycket arabiskt i mitt namn då jag tillskillnad ifrån en del de facto skriver under mitt eget. Reflektera lite över mitt efternamn så kan du ganska snabbt komma fram till ifrån vart jag har mina rötter. Det har även skrivits ut flera gånger här på bloggen.

  Vad som knyter mig till MÖ då, ja främst ett brinnande intresse, har ju även religiös koppling dit. Fredsfrågor samt mänskliga rättigheter kommer ju även in, frågor jag har arbetat med på heltid de senaste 17 åren (Uhhh Jocke, är det verkligen så länge?).

  Något du kanske har missat Jerry är ju även min akademiska titel, socialantropolog (ett papper kvar sen kan jag även titulera mig religionsantropolog). Mellanöstern, främst konflikten i Israel-Palestina det är varje antropologs våta dröm. Att förstå den till fullo är lite som vår heliga graal och även om jag har kommit långt har jag en bra bit kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus det var som fan, fram för ögonen och ändå ringer inte klockorna - Haile Selassie......

   Alltså nu begriper jag inte varför du skall ha problem med inresan till Israel, såvida att gränspolisen har speciella direktiv av någon anledning. Kanske har du haft att göra med en typisk "Kapo" som vill bevisa för alla att han bestämmer - den attityden är förmodligen inte främmande för dig eftersom den är så utbredd i regionen.
   Många gånger förväntar de sig Bakshish...

   Jag minns inte längre varför jag besökte "Dessa mina minsta bröder", det är nämligen så att jag undviker att kommentera på religiösa bloggar.

   Lycka till med "ett papper kvar"!
   För en som har även en religiös koppling till Israel, gör dig logistiskt till tungviktare på Dessa mina minsta bröder bloggen.

   Jag är fascinerad av religioner.
   Uppfostrades enligt Romersk-katolska andan och det sjuka i det hela - jag är en övertygad ateist!

   Kommentaren från 6 augusti 2013 14:58 avslutar min närvaro på dessa mina minsta bröder bloggen - har fått nog av demonisering av judar även om det är samma sort som Uri Avnerys ”The Jewish Ayatollahs”.

   Dessa individer är en plåga för israelerna som vet inte hur man tacklar religiösa fanatiker som lever inte i nutid.

   Radera
 37. Jerry "Låt mig gissa, nu har du ändrat dig och insett att eftersom ”nu går 24% av Israeliska skolbarnen i ultraortodoxa skolor” chansen för tvåstatslösningen är borta."

  Jerry jag spekulerar inte om chanser till en tvåstatslösningen beroende hur den israeliska demografin ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon spekulerar inte om chanser till en tvåstatslösningen beroende hur den israeliska demografin ser ut. WOW

   Din bedömning är helt orealistiskt, det är just dem ultra ortodoxa judarna som gör allt för att stoppa fredsförhandlingar - inte bara bosätter sig illegalt.
   Du dessutom glömmer alla “price tag”.

   Sammanfattning;
   På israeliska sidan har du dessa fanatiker som gör allt för att stoppa fredsförhandlingar.
   På arabiska sidan har du det välkända Hamas & Co.

   Lysande utsikter för fred!

   Som om detta inte räckte, så har du en Kenyansk advokat som skall stämma Israel över Jesu död!

   Radera
 38. Egon, du far ut i antaganden igen. Jag har inte diskuterat ultra-ortodoxa judars eller talibaners syn på utbildning med dig över huvud taget. Jag tycker bara det känns lite konstigt att få en lektion i något jag verkligen inte är ignorant om. Nu är det andra inlägget i rad som verkar tillskriva mig något jag inte sagt, tänkt eller skrivit.

  SvaraRadera
 39. Till AK Roth du skriver "Jag har inte diskuterat ultra-ortodoxa judars eller talibaners syn på utbildning med dig över huvud taget."

  Det var ett svar på dina påståenden

  "Kan man säga att judarna som grupp inte är något obegåvat folk? Kan man få tillåtelse för Egon att säga att i många muslimska länder kastas individernas begåvningar bort, får inte blomstra? Att Nobelprisen faktiskt är något att vara stolt över?" Ur 5 augusti 2013 12:42

  SvaraRadera
 40. Egon, du drog upp ultraortodoxa ogh talibaner för att de är två grupper bland kudar och muslimer som inte ivrar för att världsliga kunskaper ska promotas? Ser du ultrareligiösa judar som nån sorts judiska talibaner?

  Jag måste ju anta att eftersom det finns så många fler muslimer som lever under islamisters/talibaners styre än de som lever under ultraortodoxa judismens regler, så tror jag andelen människor som berövas högre utbildning är mycket, mycket större bland muslimer än bland judar. Inte bara socioekonomiska hinder. I Saudiarabien är det inte brist på pengar utan religiös ideologi som hindrar.

  Jag undrar fortfarande varför du raljerar/hånar att det skulle vara "känsligt" för mig att diskutera ultraortodoxas tillkortakommanden angående utbildning men att det skulle gå bra diskutera talibanernas??? Det låter som om du Egon har antagit helt vilt. Och då är du ju fördomfull; har dömt i förväg.

  Mina sympatier ligger inte hos ultraortodoxien. Men om jag skulle få välja mellan att styras av dem eller talibaner- som du av någon anledning drog upp - skulle jag nog välja ledare som inte slaktar oliktänkande eller som mördar skolflickor som söker högre utbildning. Jag har aldrig hört om ortodoxa som vill ha ihjäl flickor som vill studera. Gjorde du liksom inte vad man kallar självmål här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egons blogg introduktion är på ENGELSKA(?!) och där hittar jag ".. Jesus emphasizes our responsibility to our fellow human beings in need of our support.", judarna klassas inte som OUR fellow human beings som också strävar att leva i fred.....
   Inte konstigt, Jeshua var inte medlem i Makabim!

   Som jag redan nämnde i kommentaren till Markus, jag undviker religiösa bloggar och definitivt sådana som tillämpar kommentarregler som dem själva kan inte leva upp till (§ 4.) – Snacka om Moment 22.

   Hoppas att Markus förklarar för Egon skillnaden mellan Islamistisk lära (Talibanernas t.ex.) och dessa religiösa judiska fanatiker som betraktas av majoriteten av israelerna som idioter.

   Jag gör det inte, för jag passar på att önska dig och ditt folk att leva som Golda Meir uttryckt det; ABOVE ALL, THIS COUNTRY IS OUR OWN. NOBODY HAS TO GET UP IN THE MORNING AND WORRY WHAT HIS NEIGHBORS THINK OF HIM. BEING A JEW IS NO PROBLEM HERE.

   Radera
 41. Även gruppen "muslimska fundamentalister" som motsätter sig utbildning innehåller ju ett spektrum av individer där många, säkert flertalet, inte är beredda att ta till våld för att uppnå sina mål. Precis som det finns inom gruppen judiska fundamentalister.

  Tyvärr är ju dock A-K Roth endast beredd att använda nyanser när hon betrakter en av dessa grupper, inte den andra.

  SvaraRadera
 42. Jerry du är rolig när du skriver “judarna klassas inte som OUR fellow human beings som också strävar att leva i fred”


  Bloggen stödjer de kristna palestinier och alla palestiniers kamp för en rättvis fred och frihet. Bloggens namn "En av dessa minsta som är mina bröder" är hämtad från Matteus 25:34-46 där Jesus betonar vårt ansvar för våra medmänniskor i behov av vårt stöd.

  Som jag skrivit tidigare “Min bloggs uppgift är att skriva om de kristna palestiniernas och palestiniernas kamp för en rättvis fred och frihet.” Du Jerry drar då direkt den begåvade slutsatsen att alla andra folkslag och etniska grupper inte klassas av mej som medmänniskor. Jag har aldrig skrivit om förföljda grupper tex i Indien , Kina och Ryssland det betyder inte att de är ointressanta eller inte räknas som medmänniskor av mej.
  Andra gör det bättre som tex. Som om Västsahara

  Och visst skriver jag om judar som kämpar för fred och försoning läs: Läkare för mänskliga rättigheter i Israel

  SvaraRadera
 43. Egon: Rättning, felknappandet är till en del pga en hand i stödskena efter operativt ingrepp, skruvar i ett finger etc. : Judar och muslimer ska det ju va', inte "kudar". Finns säkert mer fel.

  Nej, just det BiB: Men Egon valde att ta just talibaner som exempel på muslimsa beteenden och som jämförelseobjekt. Gör gärna dina invändningar direkt till Egon.

  Jerry: Det har varit intressant att läsa dina kommentarer. Har jag rätt när jag spekulerar - från något du skrev - att du har kurdisk bakgrund? Du måste ha haft intressanta upplevelser i flera länder och inte de bästa från de mest religiösa. Vi har på liknande sätt noterat skev och hätsk inställning till Israel och ibland till judar på denna blogg. Ha det så bra.

  Egon: Det är alltid vanskligt att skriva från ett begränsat perspektiv som ditt, enbart om palestiniers levnadsvillkor och enbart sett mot det du anser vara enda hindret till en fredlig lösning med det enda du anser vara "rättvist". Det kan inte bli annat än vinklat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör och häpna fru Roth, jag är en tysk som levt två decennier i Israel.

   Där lärde jag mig med att ha Chuzpa och ifrågasätta.

   Där lärde jag mig också att landet går under om israelerna ägnar sig att enbart leva för att tillfredsställa et'Hashem.

   Det är på tiden för en nation som hedrar oss Righteous Among the Nations att lära sitt folk att sluta med attityden - Jaså du kan inte Yidish, då är du en Goy. Vad fan gör du här då?

   Radera
 44. Visst A-K Roth, det förekommer motstånd till utbildning bland Talibanerna. Men minns Svenska Afghanistankommitténs (SAK) fd ordförande Torbjörn Pettersson och hans uttalande i DN att man till och med under talibanstyret i Afghanistan lyckades driva flickskolor utan nämnvärda incidenter och/eller behov av militärt skydd. Det måste alltså existera Talibaner som inte ser som sin religiösa att självmordsbomba utbildningsanläggningar.

  Undrar förresten om A-K Roth känner till striderna som varit i hennes gamla hemland där en viss grupp av religiösa extremister tagit strid för rätten att få sina barn undantagna från den allmänna skolplikten, om ej så kanske dessa artiklar kan vara av intresse.

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1795785-nej-till-hemundervisning-for-judisk-ortodoxa-barn

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5580506

  Bloggägarens jämförelser av mekanismer där element i ultrareligiösa grupper motsätter sig skolverksamhet (förekommande i Israel, Afghanistan och till och med Sverige) var alltså helt relevant, särskilt som inget påstående av kvantiteten av problemen förekom.

  SvaraRadera
 45. Tack, Jerry. Lite hebreiska kan jag och några ord yiddish, mamtzer där. (Förlåt, menar det inte, couldn't resist, problem med impulsivitet...) :)

  Som du, gillar jag inte religös extremism med makt från något trossamfund, vare sig höger eller vänster. Låter dom mig vara ifred, sköter sig själva, sk-ter i andra, då är det en annan sak.

  SvaraRadera
 46. P.S. Jerry. Visst finns tråkiga attityder i Israel. Men du har lyckats med att kritisera utan att demonisera. Då kan man ha bra diskussioner. Vettigt folk förstår att det finns alla sorters folk i alla länder.

  SvaraRadera
 47. Så där trillade polletten ner Jerry, det var väl inte så svårt eller hur? Men för att svara på din fundering, i teorin borde det inte vara så svårt men tyvärr har jag belönats med ett utseende som inte är till någon fördel i Israel eller de områden Israel håller, dvs ett arabiskt utseende. Mitt pass är mitt allt men det får jag å andra sidan flasha jämnt. Hänt för många gånger än att jag skall klassa det som tillfälligheter, finns förvisso judiska israeler som ser ut som mig även men räcker med att jag öppnar munnen så är jag bränd. Men det kan va berikande även, jag får se miljön som många palestinier får se det varje dag, och det om något är lärorikt. Bakshish är bara att glömma, korruption bland israeler har jag aldrig stött på faktiskt. Man kommer ju knappast även undan med ett par hundra sheickel när man fått sexan vid utresan.

  Etiopien är inget Bullerbyn för mig heller, jag ifrågasätts jämnt (ser ju inte ut att heta vad jag gör), men inte så att jag får en puffra i nyllet av en soldat för jag att jag står för länge på samma plats eller att polisen blundar när lokala ligister attackerar mig som lagligt får bära skjutvapen. Sverige då, ja här med men det brukar gå efter lite tjat.

  Oavsett, jämförelsevis med en palestinier på västbanken oavsett religion är jag fri som få.

  SvaraRadera
 48. Lite humor här är AK att Jerry har varit bra mycket mer frän i sin kritik av staten och dess interna värderingar än vad jag någonsin har varit men min kritik har du aldrig refererat till som vettig. Så fort vissa säger något här är du oftast en av de första att komma o säga att det demoniseras.

  Minns diskussionen vi hade om främlingsfientligheten inom landet samt den heteronormativa bilden som råder kring askenazis. Israel har en lång väg att gå, de är inte där än vilket allt för många utan koppling till vardagen där påstår. Alla judiska israeler är inte ens lika mycket värda inför staten, blir långsökt då att påstå att judar och araber inom staten är lika, nästa steg är invånare utan papper, ja dessa räknas ju knappt ibland som människor, och här har vi en av de största grundproblemen som förklarar stora delar av den konflikt som råder.

  SvaraRadera
 49. Synd att signaturen "Jerry" har dragit sig tillbaka från bloggen. Man skulle liksom vilja veta vad karln menade när han skrev följande: "Hur kan du bevisa att du tillhör ett visst folkgrupp, ja med hjälp av DNA.
  Varje art i naturen - djur eller människor- har en DNA signatur."

  Menar han verkligen att människor består av olika arter?!
  Och när anar att han faktiskt menade så kommer nya funderingar; var det i Tyskland, Israel eller Sverige han erhöll denna "kunskap"?

  SvaraRadera
 50. Stig Strömbergsson hänvisade tidigare till en artikel i Haaretz "som på ett vettigt sätt förklarar den framgång i vetenskap, ekonomi etc somjudarna har haft är denna"
  Nu har Haaretz "släppt låset" och alla kan läsa den What makes Jews so smart?

  SvaraRadera
 51. Urban: Vill du liksom ge Jerry en känga med ordmärkeri såhär som avsked? Jerry specifierade "folkgrupp". Jag tyder det som huvudmeningen. Saken är ju att man kan härleda sitt etniska härkomst via DNA. Inte sant enligt dig? Sedan använder han ordet "art" ungefär som sort eller variant.

  Jag är ganska säker på att Jerry inte ser "arter" eller raser bland människor. Men det finns DNA som spårar människors geografiska och etniska ursprung. Jag själv är mycket intresserad av att få veta hur min gren svenskar kom från Afrika: rakt upp via Medelhavets östra strand eller en omväg inåt Asien.

  SvaraRadera
 52. AK Roth innan jag läggger ut din senaste kommentar vill jag att du specificerar vilka här som “demoniserat staten Israel eller ifrågasatt dess legitimitet som flera här regelbundet gör, rakt eller inlindat i försåtliga anklagelser och antaganden. “

  SvaraRadera
 53. Det är bra A-K, att du gör dig till talesperson för "Jerry", hans tankegångar var ibland lite väl svåra att följa. Vi får hoppas att du har rätt, att han inte delar in mänskligheten i olika arter såsom djurlivet är.

  I övrigt var Haaretzartikel intressant och lärorik. De "socioekonomiska" faktorerna var, om jag förstår artikeln rätt, centrala för att den judiska kulturen skulle utveckla "intellektualism".

  SvaraRadera
 54. AK Roth jag godtar inte dina kommentar där du svepande anklagar citat “demoniserat staten Israel eller ifrågasatt dess legitimitet som flera här regelbundet gör, rakt eller inlindat i försåtliga anklagelser och antaganden. “
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 55. Urban: Någon måste ju försvara Jerry och inte skicka iväg honom med det hånfulla, "karln" och petimätresser(ord?). "Karln" kan du vara själv! Jag skrev bara detta för att Jerry hade sagt adjö, det vore orättvist annars. Vad har du för uppfostran? En seriös debattör hade tackat en avgående motdebattör för intressant meningsutbyte, tagit the high road och avstått från personpåhopp. Så går det till i stora vida världen, men kanske inte i ankdammar? Nb jag kommer från Ångermanland, Ö-vik, men har lärt mig lite akademiskt folkvett. Det kan en skelleftebo också göra. :)

  Men bra karl reder sig själv! Ibland när en karl får assistans från kompatriotiska karlar, barkar det iväq och blir rakt eländigt. Så granska Egons assistenter också! Tur att jag inte är nån karl... :) Vad är en kvinnlig motsvarighet till karln? Kärringen? Så du vet hur du ska hoppa på och gala när jag drar?

  SvaraRadera
 56. Det var synd, Egon. Antar att du inte läser vad andra skriver.

  SvaraRadera
 57. A-K, anledningen till att jag pratade om "Jerry" i tredjeperson var att han vägrade tala med mig eftersom jag hade en dold agenda. Så han satt den ribban alldeles själv.

  Och jag vet inte om det är att märka ord ifall man tänker sig att människor finns i olika arter precis som i djurvärlden. Rasbiologiska teorier trodde jag var helt tabu att ens komma nära. Men jag märker att samhällsklimatet börjar förändra sig. Denna gång var det en pastor Dahlman som framförde tesen att judar är intelligenta och muslimer mindre begåvade. Nästa gång kan man gå in på Avpixlat att läsa om Somalier har lågt IQ. Det är en otäck tendens, som gamle Höglund skulle ha sagt. Att i det läget bara vifta bort snacket om olika arter inom människosläktet förstärker bara denna otäcka tendens.

  SvaraRadera
 58. Urban: Som du kanske sett la jag in en kommentar efter Dahlmans artikel i Dagen att inget gott kan komma av att jämföra på detta sätt. [Min man har skrivit en artikel (om cancer) tillsammans med en annan patolog, en egyptier som heter Ibrahim men kallar sig Abe. Å hans och många andra vänners vägnar tar jag illa vid mig åt såna jämförelser, även om torra siffror, statistik (sadistik ibland) visar nånting som kan gälla.]

  La mig i om lite annat också. :)

  SvaraRadera
 59. Rättning. Artikeln stod väl i Världen? Såg ordet Dagen i Egons artikel och tog fel.

  SvaraRadera