22 september 2013

Våld mot EU-diplomater

Jag har tidigare skrivit om citat att Israel vill  riva åtta palestinska byar på den ockuperade Västbanken. Staten anger att rivning ska ske av byggnader som står på militära skjutbanor, som civila inte har rätt att befinna sig på. ” ur   Firing Zone 918


 
 Sep 22, 2013 The European Union has lambasted Israeli forces for confronting a group of European diplomats in the occupied West Bank.

När nu EU försöker lindra Beduiernas nöd efter att Israel rivit deras hem, så visar IDF sin hänsynslöshet även mot * utländska diplomater.

En grupp EU-diplomater blev under fredagen hårdhänt behandlade av israeliska soldater på Västbanken. Diplomaterna färdades tillsammans med en hjälpsändning med bland annat tält avsedda för beduiner vars hem rivits av den israeliska armén dagarna innan. Ur ”Sveriges Radio

 Lyssna: EU-diplomater hårdhänt behandlade av Israel

EU kräver att Israel förklarar varför israeliska soldater i fredags utsatte en grupp europeiska diplomater för ett våldsamt ingripande på Västbanken. EU har också uttryckt sin oro över incidenten, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton. ”Ur SvD


Foto:  French diplomat Marion Castaing lays on the ground after Israeli soldiers carried her out of her truck containing emergency aid, in the West Bank herding community of Khirbet al-Makhul, in the Jordan Valley September 20, 2013. REUTERS/Abed Omar Qusini läs Sabbah Report


En grupp EU-diplomater blev under fredagen hårdhänt behandlade av israeliska soldater på Västbanken. BBC-News

* Läs även om:   Wikipedia-Diplomatisk immunitet

IDF ber inte om ursäkt utan istället ”Israel överväger att vidta åtgärder mot en av deltagarna i ett bråk som ägde rum förra veckan mellan europeiska diplomater och israeliska gränspoliser och överväger att förklara en fransk diplomat persona non-grata på grund av vad tjänstemännen säga var olämpligt beteende för en diplomat " enligt Haaretz
Norra Skåne
Skanskan

Läs även andra bloggares åsikter om  

23 kommentarer:

 1. Staten Israels existens uppenbarligen på spel när beduiner skulle få tält, tur att IDF finns för att stoppa sådana terroristaktiviteter.

  SvaraRadera
 2. Israels nuvarande regering gräver vallgravar mot resten av världens demokratiska länder, och sen sitter man och klagar att ingen förstår dem.

  SvaraRadera
 3. Efter Ashtons BDS-attack på Israel vilken deklarerats helt olaglig i hundratals brev till henne från experter på internationell lag, förklarade Israel kristallklart att EU tills vidare var portad från area C av Judéen/Samarien, vad de gör i A, B är inte Israels problem. Samtidigt förlorar ju kanske 30.000 araber jobbet där pga hennes aktioner eftersom de lever på jobb i de judiska bosättningarna.
  Om illegala beduinbyggnationer i area C, läs http://israelisverige.info/?p=15245

  SvaraRadera
 4. Nämen är det inte Sverigedemokrat Ralph Haglund som är igång igen…
  Under vilken sten kröp du fram…

  Att bojkotta Bosättningarna på andra sidan Gröna linjen är en ”attack på Israel”?!?
  Really?
  Inte ens israelerna själva hävdar att bosättningarna är en del av Israel…

  Och verkligen, hundratals ”experter”?!? "Experter" som du då, eller?
  Och vilken lag förbjuder bojkott av varor från bosättningar?

  Fast jag måste säga att den största fadäsen var nog när du på http://hanavihehadash.blogspot.se/ (en av alla dina låtsasbloggar) jämförde Ashton med nazisterna…

  Det är stor (ofrivillig) humor när en Sverigedemokrat anklagar andra för att uppföra sig som nazisterna!!
  Ännu mera dråpligt är det med tanke på Sverigedemokraternas historia – att nazistanalogier i dessa kretsar inte traditionellt ses som något negativt….

  Men så långt tänkte garanterat inte vår judiske brunskjorta Raffe.

  SvaraRadera
 5. "Ashtons BDS-attack på Israel ". Verkligen ?? Närdå ??
  Håll i foliehattarna, för när SD studsar in på scenen blåser det friska vindar !!

  SvaraRadera
 6. Video-snuttar av incidenten visar klart och tydligt att den franska diplomaten måttar en snyting åt en solda, vilket ju är ett klart brott mot diplomatiska protokoll. Franska UD har indirekt medgivit diplomatens skuld i incidenten genom att avlägsna henne från sin post i Jerusalem.

  Därmed är incidenten uppklarad och avklarad. Egon kan egentligen skrota hela bloggposten, som ju visade sig vara baserad på en falsk premiss.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 7. "måttar en snyting", jag skulle nog beteckna det som att hon viftar med handen i ansiktshöjd på den känslga soldaten.

  Men fortfarande kvarstår ju frågan, varför får man inte dela ut tält till beduiner?

  SvaraRadera
 8. GT du skriver" incidenten visar klart och tydligt att den franska diplomaten måttar en snyting åt en solda, vilket ju är ett klart brott mot diplomatiska protokoll." Javisst gjorde hon det , men lyssna tlll länk till SR
  "En fransk kvinnlig diplomat drogs ut ur en lastbil med förnödenheter och hamnade på rygg på marken omgiven av beväpnade soldater."
  Är det försvarbart att bete sig så mot diplomater? Jag måste beklaga att du efter dina år i Israel förlorat din moraliska kompass om vad som är moraliskt rätt.

  – Det hela trappades upp under tre timmar och blev väldigt aggressivt, säger den svenske diplomaten till Ekot.

  SvaraRadera
 9. Egon,

  Jag tror de olika videosnuttar jag sett ger en bättre bild av vad som hände än ditt två-dussin ord långa, och anonyma, citat från SR. Citatet stämmer överhuvudtaget inte med videosnuttarna, och inte heller med franska UDs beslut att avlägsna henne från sin post.

  Jag är ledsen om din världsbild nu går i kras när fakta kommit i dagen.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 10. Bulten,

  "Slår en rak höger mot soldatens ansikte, men soldaten rör sig bakåt och slaget missar" är en exakt beskrivning.

  Konflikten mellan nomader och statsmakter om land är ett återkommande tema i hela Nordafrika och MÖ. Nomadernas livsstil och autarkiska ekonomiska bas kräver enorma landarealer, som helt enkelt inte är rimliga efterhand som konkurrerande intressen behöver samma landområden.

  Den befintliga konflikten gäller ett militärt skjutfält. Jag tror också svenska armen avvisar bönder som vallar sina hjordar och slår upp tältbyar på skjutfält. (Om det nu finns några skjutfält kvar i Sverige;-) )

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 11. GT "Den befintliga konflikten gäller ett militärt skjutfält. Jag tror också svenska armen avvisar bönder som vallar sina hjordar och slår upp tältbyar på skjutfält."

  Det finns ingen militär nödvändighet att upprätta skjutfält på ockuperad mark. Dessutom "slår upp tältbyar på skjutfält" det låter som om de flyttade dit för ett par veckor sen men de har bott i generationer "Beduinerna själva säger att de funnits i området i decennier sedan före 1967 när Israel ockuperade Västbanken".

  SvaraRadera
 12. Egon,

  Vem är du att bestämma vad som är mililtärt nödvändigt eller inte? Området är i huvudsak C, och står under israelisk kontroll enligt Oslo-traktaten.

  Beduinerna har "funnits i området" under några månader varje år, i generationer. Resten av året har de bott i närliggande Yarka, eller i andra temporära byar. (Se Haaretz fredagsbilaga 27 sept 2013.) De har använt dessa marginella jordbruksjordar utan att äga dem. Tyvärr är det så att nomadernas traditionella livs-stil och betesarealer trängs undan av det moderna samhället och befolkningstillväxten, i Israel precis som i alla kringliggande länder.

  (Utöver det, så räknar beduinerna inte sig själva som palestinier. De är beduiner. "Palestinier" är, i deras ögon, en främmande arabstam.)

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 13. GT "Vem är du att bestämma vad som är mililtärt nödvändigt eller inte?"
  En stor del av internationell humanitär rätt hittar du i de fyra Genèvekonventionerna från 1949 (GK I-IV) och de två tilläggsprotokollen från 1977 (TP I-II).
  De fyra Genèvekonventionerna från 1949 utgör den internationella humanitära rättens kärna. Genèvekonventionerna antogs för att begränsa mänskligt lidande under väpnad konflikt.
  Militär nödvändighet

  SvaraRadera
 14. Det var en intressant snutt från Diakonia, som dock saknar relevans i fallet. Oslo-traktatet är det övergripande juridiska ramverket för markrättigheterna.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 15. Om du inte är intresserad av lära dej mera av Genèvekonventionerna från 1949 (GK I-IV) tänker jag inte " mata dej med sked" . Vill du inte ta rätt detta via de länkar jag ger dej får de vara.

  SvaraRadera
 16. Egon,

  Jag har läst igenom många traktat ord för ord, också Genevekonventionerna. Men de är inte relevanta i de här fallet, eftersom de senare bilaterala Oslo-traktaten står över de äldre multilaterla konventionerna. Och Oslo-trakataten ger Isreal full militär kontroll över områdena i fråga.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 17. Egon, du kan återigen ignorera inlägget från TK som självklart har fel i sak. Incidenten som EU reagerar mot äger rum innan den israeliska soldaten utsätts för övermäktig våld från den hotfulla storvuxna fienden, och det är när transporten hindras och diplomaten hamnar på marken. Det är en helt felaktig reaktion av diplomaten att försöka slå till när hon kommer på fötter men det löser alltså Frankrike och Israel bilateralt. MEN, vi kommer nu se att EU exempelvis kommer reagera mer i detalj på israeliska landstölder etc...
  Förutom att TK inte kunde skilja på händelserna så missförstår han relationen mellan Osloavtalet och internationell rätt, (som vanligt). Att Israel enligt Oslo har militär kontroll över område C befriar dem på intet sätt från de humanitära plikterna som ockupant, och plikten för 3e stat att möta behoven. EU agerar alltså i sin fulla rätt, soldaterna gör det inte.
  Och som vanligt har TK fel

  SvaraRadera
 18. Förutom att händelsen återigen visar hur Israel under nuvarande regering avlägsnat sig från västliga demokratier så visar den även den operationella krisen för IDF. Israel är idag visserligen av politiska skäl utestängda från internationella operationer men skulle även utan denna situation sakna förmåga att sätta upp styrkor som skulle klara uppdrag i krislägen.
  Om nan betänker att Israels sk. Elitstyrka 9 fick fullständigt misslyckades och förlorade sina egna eldvapen till huliganer beväpnade med i princip skiftnycklar och parasollskaft, så blir det nästan logiskt att det blir en våldsam incident när men skall hantera en småväxt obeväpnad kvinna.

  SvaraRadera
 19. Intressant Joakim.

  Först och främst noterar jag din åsikt att Israel har full rätt att anlägga ett skjutfält i område C. Det är ett stort steg framåt, och där skiljer du dig från Egon.

  Vad gäller civilbefolkningens behov, så håller jag helt med om att Israel har skyldigheter i områden C i enlighet med gällande traktat. I områden A och B har PM fullt ansvar för civiladministrationen, och Israel har därför inga sådana skyldigheter.

  Nu återstår problemet med beduinerna, ett nomadfolk. Hör de till område C där de har säsongsbetonade betesmarker, eller hör de till område B där de har sina huvudsakliga bostäder?

  Vad gäller beduinernas "behov", så upprepar jag: Nomadstammarna kan inte lägga krav på de enorma landarealer de traditionellt har brukat utan äganderätt. Inte i Israel, inte i Iraq, inte i Jordanien, inte i Egypten, och inte i område C.

  Omställningen från självhushållning till en cash economy är smärtsam, men den omställningen har pågått i ca 200 år nu, i olika faser och i olika länder. För nomader har det varit extra svårt, eftersom det inte bara är en fråga om ekonomisk modell och jordbruksmetoder, utan om en livsstil och kultur som delvis går förlorad.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 20. Joakim 01:31,

  Vad är "Elitstyrka 9"? Är det en hemlig IDF-enhet som Regev har berättat om i något av era "ofta" möten?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 21. Jaha ja...
  Trodde att den gamla israeliska propagandaklassiker "GK gäller inte för paletinierna" var stendöd och begravd sedan decennier tillbaka.

  Tycker det är lite småroande med navelskådandet - "Mellanösterns enda demokrati" ska "försvaras" för rätten att behandla palestinier inhumant och ständigt bryta mot demokratiska värderingar.
  Annars så kunde man tro att det var just demokratier som värnade demokratiska värderingar...

  SvaraRadera
 22. Hehehehe....
  Nästa gång kanske israeliska "elitstyrkan" kan få med några vakter som kan försvara dom :)

  SvaraRadera