I år är det 40 år sedan, oktober 1973, som universitetet i Betlehem öppnades. I verkligheten lades den första stenen för det första katolska universitetet i Mellanöstern av påven Paulus VI under sin historiska resa till det heliga landet 1964. Emellertid började den akademiska verksamheten nästan tio år senare.
Först var de bara ett hundratal studenter som deltog denna katolska institution som leddes av the Brothers of the Christian Schools and the followers of Jean-Baptiste de La Salle ( det franska skyddshelgon för lärare.)
Nu, fyrtio år senare, har universitetet mer än tre tusen studerande, där kristna och muslimer lever fredligt tillsammans, bildar ett viktigt centrum för staden Betlehem.
Vera Baboun borgmästare i Betlehem "Först med en katolsk universitet som är det första universitetet i Palestina som helhet är verkligen viktigt för betydelsen av den kunskap som detta universitet ger. Det är inte enbart pedagogisk kunskap men betydelsen av Bethlehem University ligger i dess andliga tradition som bygger på det mänskliga. "
Universitetet erbjuder utbildningar inom humaniora och naturvetenskap, samt specialisering och masterprogram. På årsdagen av de första klasserna, firades en högtidlig mässa under ledning av det påvliga sändebudet. I närvaro av flera myndigheter, bland annat borgmästaren i Betlehem Vera Baboun, som är en före detta elev och lärare på universitetet, var tacksägelse över de 40 åren för universitetet som är av stor betydelse för de palestinska territorierna.
Dr. Michael S Sansur vicepresident Bethlehem University "Det är en katolsk kristen universitet och det är det första universitetet att tjäna palestinierna i sitt eget hemland. Innan dess använde palestinier att åka utomlands för att söka högre utbildning. Så har det hjälpt tusentals studenter. Vi har redan fjorton tusen som tagit examen.
Temat för den 40: e jubileet är "Kunskap, egenmakt och frigörelse" och de tre kompletterar varandra"
Läs även andra bloggares åsikter om israel palestina kristendomen
utbildning
universitet
"Abbas välkomnade påven att "gå i Jesu Kristi fotspår" Ur Dagen
Intressant att under arabiskt styre grundlades inga universitet i ABC-områdena. Endast sedan Israel befriat dessa områden från jordansk annektering bildades de akademiska institutioner som finns idag.
SvaraRaderaG. Tikotzinsky
Om man ska jämföra som G-punkt gör kan det ju värt att nämna att Jordanien överhuvudtaget inte hade något universitet i landet förrän 1962. Att man inte skapade något på annekterat/ockuperat område innan man hade något i sin huvudstad är kanske inte så remarkabelt...
SvaraRaderahttp://www.ju.edu.jo/Pages/OurUni.aspx