1 juni 2014

Härska och söndra-2

Israels försök att splittra de kristna från muslimer Publicerad den 30 maj, 2014 Israel hävdar att de är "enda demokratin i Mellanöstern", men palestinierna säger allt mer att det pågår ett försök att driva in en kil mellan muslimer och kristna.

Tidigare i år införde israel en Knesset lagförslag som identifierar kristna palestinier med israeliskt medborgarskap som icke-araber. Och nu israel lanserar en rekryteringskampanj för att försöka få kristna palestinier att gå med i armén. Detta sker samtidigt som påven Francis gjorde en besök i regionen. Dagens repotage kommer vi att titta på den långa historien av muslimsk-kristen solidaritet i Palestina. En solidaritet bekräftas av ömsesidig lidande. Och vi kommer att fråga oss om Israels söndra och härska taktik har någon chans att lyckas.

En som medverkar i filmen är Stephen Sizer. Jag har tidigare skrivit om denne engelske kyrkoherde, bosatt i Virginia Water England.

Tidigare: Jag uppskattar hans tydliga ställningstagande för en rättvis fred för Palestinierna och hans rättframma undervisning mot den teologi som kallas kristen sionism. Stephen Sizer

Tidigare: Pastor Azar Ajaj på den lokala Baptistkyrkan i Nasaret skriver om den nya israeliska lagen som ger mer rättigheter till arabiska kristna i Israel: ”För det andra kommer denna lag mycket möjligen orsaka en splittring i den israeliska arabiska gemenskap mellan kristna och muslimer. Detta leder till den uppenbara frågan om detta inte är en "söndra och härska"-strategi som syftar till att den arabiska befolkningen i Israel.  Kristna Palestinier i IDF 

Och Hanan Ashrawi som är kristen palestinier skriver "Medan Palestina har åtagit sig att principerna om tolerans , pluralism , mångfald och delaktighet i ett verkligt demokratiskt styre i linje med de globala värdena för den 20: a århundradet , har Israel antagit en politik för klassificeringen av sina medborgare på grund av religion eller etnicitet vilket är en föråldrad och omodern praktik ", avslutade Ashrawi Ur Härska och söndra 

Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen 

19 kommentarer:

 1. Trots att jag är själv ett offer för en diskriminering mot icke judar, så ser jag klart anledningen till klassificeringen av sina medborgare på grund av religion eller etnicitet.

  Under tiden jag levde i Israel existerade inte antisemitismen i dagens proposition, då var jag riktigt förbannad på deras diskriminering.

  Idag kan jag förstå deras strävan till en stat som är avsedd allena för judar. Säkert låter det konstigt, men begripliga grunder för målet.

  Se bara på hatbrotten i Malmö mot svenska judarna som började överge Malmö just på grund av detta.
  Men för dig blir det förmodligen något i stil med - dem får skylla sig själva...

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis får man i Israel behandla människor olika beroende på om de är höger, respektive vänsterhänta, eller har bruna eller gröna ögon´, eller var man lägger nivån.

  Man kanske kan börja dela ut gula Davidsstjärnor till de oönskade...det hade väl passat i den Judiska staten...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gula Davidsstjärnor delar man till judar, men eftersom detta är den Judiska staten så blir det onödigt.

   Frågan är när man skall börja dela ut gula Davidsstjärnor till de oönskade judarna i Sverige?

   Radera
  2. Jerry artikel handlar om etnisk diskriminering i Israel, judar i Sverige är inte oönskade av statsmakten i Sverige, varken de eller andra som är minoriteter i Sverige är inte oönskade. Vi vill leva i ett samhälle där alla är jämnligar oavsett hudfärg eller religion.

   Radera
  3. Guardian: Vi skall akta oss att använda jämförelser från nazityskland . Men de kunde ju bära ett kors resp måne på kläderna !
   Se Avoda Aravit

   Radera
  4. Egon du tydligen inte lusläste min kommentar som var svaret på artikel som handlar om etnisk diskriminering i Israel.

   Vi (definitivt inte alla) vill leva i ett samhälle där alla är jämlika oavsett hudfärg eller religion, men det är inte alla som vill det och vi har fått det bekräftat vid senaste valkampanj samt valresultatet.

   Men för ”Guardian” det är ju självklart att komma med ”Gula Davidsstjärnor delar man till judar, ..”!!

   Du har haft förmånen att leva i ett land som inte har varit i krig under din livstid, och därför har du ingen aning (erfarenhet av) hur det känns och hur det förändrar samhällslivet och människorna.

   I krigstillstånd (som Israel befunnit sig i alldeles för länge) ser man över allt hot från främlingar, folk är observanta för ”glömda” väskor, paket eller herrlösa barnvagnar.

   Det är lätt att bli hysterisk om man själv hamnat en gång mitt i terrordåd, därför ser många potentiella fiender som inte alltid ser ut som araber – av erfarenhet.

   Radera
  5. Jerry "Det är lätt att bli hysterisk om man själv hamnat en gång mitt i terrordåd, därför ser många potentiella fiender som inte alltid ser ut som araber – av erfarenhet."
   Visst men de borde tänka till, Israelerna borde fråga sig varför vill de utrota oss ? Skymning över Tel Aviv
   Nu fortsätter man att riva palestiniers hus, ta deras mark, döda palestiner fattar du inte att det blir en motreaktion ? Om jag är otrevlig mot mina grannar förstör och stjäl av dem , någon gång kommer jag själv att åka på stryk.

   Radera
  6. Israelerna vet varför vill de utrota araberna? - Kill The Jews! http://youtu.be/_H_46RDarkw

   Radera
  7. Jerry varför växer dessa islamistiska rörelserna du hänvisar till? Uri Avnery, född 10 september 1923 i Tyskland, är en israelisk journalist, framför allt känd för sitt engagemang för palestiniernas rättigheter.
   Här förklarar han orsaken : Hur Israel hjälpte  islamistiska rörelserna  att blomstra i hela Mellanöstern

   Radera
  8. Jerry din kommentar " om min alte kamerad. Uris " jag godtar inte att du använder kopplingar till nazismen när du benämner israelen Uri Avnery

   Postat av: BR Du förvånar mig lite(men inte så mycket givet din promuslimska hållning) genom att använda ordet "lebensraum" om de isrbaeliska strävandena. Ordet präglades av Furst Bismarck redan under det fransk-tyska kriget 1871-72 och togs sedan över Adolf som ursäkt för hemskheterna österut som Nazityskland begick.
   Att använda det ordet för politiken hos en stat bildad av släktingar och anförvanter till offren för Förintelsen är i bästa fall okänsligt och aningslöst och i sämsta fall något mycket mer mer sinistert. ur kommentarer Stig Strömbergsson blogg

   Radera
  9. Egon, vad pratar du om?!

   Radera
  10. Du godtar inte att jah använder kopplingar till nazismen när jag benämner israelen Uri Avnery...? :*)

   Radera
  11. Just det Stig strömbergsson fick kritik för att han använde sig av " lebensraum" när han beskrev expansionen av bosättningar. Därför om du vill beskriva Uri Avnery skriv på svenska " min gamle kamrat".

   Radera
  12. Du Egon kan inte ge mig restriktioner för att jag använder mitt modersmål!

   Stig strömbergsson är inte TYSK.

   Jag behöver inte beskriva Uri, du fortfarande fattar inte att vi var vänner.
   Jetzt kapiert?

   Radera
  13. Skriv på svenska och sluta att tjafsa.

   Radera
  14. "Skriv på svenska och sluta att tjafsa.", skall du snacka som själv inte skriver på svenska - The blog support the Christian Palestinians and all Palestinias on their struggle for a just peace and freedom. It will give tips on news and opinion articles that give the readers a deeper understanding of the complex situation in the Holy Land. The blog's name "One of the least of these my Brethren" is taken from Matthew 25:34-46 where Jesus emphasizes our responsibility to our fellow human beings in need of our support.

   Du älskar (när det passar dig) använda dig av översättning av Google;-)

   Radera
  15. Jerry , jag har skrivit min bloggs överskrift på engelska så att alla utlänningar direkt var bloggen handlar om.

   Men i kommentarsfältet skall du använda dej av svenska. Jag vet din om din bakgrund ( men det har du inte talat om för övriga läsare)
   Ord som "lebensraum" och "alte kamerad" är belastad att användas i en Israelisk kontext.

   Radera
  16. ... och dessa utlänningar skriver kommentarer i din blogg på engelska, tyska, franska så duger det inte - What a joke!

   Radera