4 juni 2014

Palestinsk försoning

I dag presenteras en ny palestinsk regering, som är resultatet av försoningen mellan de rivaliserande politiska organisationerna Hamas och Fatah. Parterna har enats om att bilda en teknokratregering, bestående av oberoende ministrar under president Mahmud Abbas ledning. Lyssna SR” Studio Ett

Jag håller med ”Detta är positivt och bör få omvärldens stöd. Samlingsregeringen har nu ett viktigt uppdrag att förbereda kommande demokratiska val. Både den palestinska och den israeliska regeringen bör återgå till fredssamtalen. ” ur Socialdemokraterna

”Denna försoning av de palestinska fraktioner och bildandet av en nationell enhetsregering är nödvändig för annars skulle vara omöjligt att genomföra fredsavtalet mellan Israel och bara en del av palestinierna. ” Skriver Jimmy Carter, 39: e president i Förenta staterna, är grundare av den ideella Carter Center.

Både EU och USA ställer sig positiva till den nya palestinska regeringen

Catherine Ashton EU: s representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik välkomnar uttalandet tillkännagivandet av bildandet av en palestinsk samlingsregering : " Vi noterar nyheten om upprättandet av en palestinsk nationell konsensus regeringen under ledning av premiärminister Hamdallah. Detta är ett viktigt steg i processen för palestinsk avstämningen. 

Hon sade : " Vi välkomnar utnämningen av en regering oberoende personligheter och förklaringen från president Abbas att denna nya regeringen har förbundit sig att principen om tvåstatslösning baserad på 1967 års gränser , med erkännandet av Israels legitima rätt att existera , till icke-våld och respekt för tidigare avtal " . ur PNN- News

Inte oväntat ”Premiärminister Benjamin Netanyahu konfronterade Washington över den nya palestinska regeringen uppgradering på tisdagen, sade att han var "djupt bekymrad" av Förenta staternas beslut att behålla banden med den nya samlingsregeringen. Trots hans protester har dock en ström av erkännande för Abbas regering rullade in från hela världen. 

På måndag, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki Washington avser att arbeta med den nya regeringen, men kommer att titta på det noga för att se till att den upprätthåller principerna of the Quartet - att erkänna Israel, förkastar terror, och hålla tidigare tecknade avtal. Haaretz

Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. Tror du att Catherine Ashton vet vad hon pratar om?

  ".. tvåstatslösning baserad på 1967 års gränser .."?! har ju hon glömt det viktigaste detaljen nämligen vapenstilleståndslinje!

  Vapenstilleståndslinjen är ingen gräns!

  Platsen där Israel nedkämpade de attackerande arabiska styrkorna till stillestånd är en vapenstilleståndslinje.

  Det kallas också för ”Gröna linjen” men nu kallas det IGEN felaktigt för en gräns.

  Någon gräns mellan Israel och det andra palestinsk-arabiska landet vid sidan om Jordanien, med arbetsnamnet ”Palestina”, har aldrig existerat.

  Förhandlingarna om en gräns har förts alltsedan anfallskriget 1948 mot den judiska staten.

  Det vill ingen komma ihåg, för då plötsligt har israelerna rätten att kräva förhandlingar om GRÄNSDRAGNING.

  Egon, är du också en av de som anser att Catherine Ashton har rätt att prata om tvåstatslösning baserad på 1967 års "gränser"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Jerry har du någon gång hört talas om FN:s delningsplan av 1947 ?
   Enligt delningsplanen skulle judarna, som utgjorde en tredjedel av befolkningen, tilldelas drygt 55 procent av Palestina och araberna, som utgjorde majoritet, knappt 45%. Jerusalem skulle stå under internationell kontroll. Det är den enda giltiga internationella överenskommelsen.

   Efter kriget 1948 utvidgade Isrel sitt territorium med ca 40 % utöver FN:s delningsplan 1947. Israels yta ökade från tidigare 55% av Palestinas yta till 77%, medan den arabiska delen minskade från 45% till 23%.
   Det är alltså den, samt de övriga gränser som inte förändrades av 1948 års krig, som numera kallas 1967 års gränser. När man numera talar om 1967 års gränser, brukar man dock avse att Gazaremsan och Västbanken skall bilda en sådan palestinsk stat. Egypten och Jordanien har avstått från sina krav på att återfå territorierna. Ur 1967 års gränser

   Radera
  2. Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2012-04)
   Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (fotnoter). Fakta utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort. Diskutera på diskussionssidan.

   Radera
  3. Bäste Egon, och nu till "Green Line refers to the demarcation lines set out in the 1949 Armistice Agreements between Israel and its neighbours (Egypt, Jordan, Lebanon and Syria) after the 1948 Arab–Israeli War. The Green Line is also used to mark the line between Israel and the territories captured in the Six-Day War, including the West Bank, Gaza Strip, Golan Heights and Sinai Peninsula (the last has since been returned to Egypt as part of the 1979 peace treaty). The name derives from the green ink used to draw the line on the map while the talks were going on.[1]
   The green line is commonly referred to as the "pre-1967 borders", the "1967 borders" or the "1967 lines" by the American president Obama,[2] Palestinian president Mahmoud Abbas,[3] Israeli prime minister Netanyahu[4] and by the United Nations in informal texts[5] and in the text of UN GA Resolutions.[6]" också Wikipedia...:-S
   Grön linje som har status av demarcation lines - demarcation lines är ingen gräns!

   Radera
  4. Bättre sent än aldrig;

   Efter arabstaterna har 1948 anfallit Israel för att UTPLÅNA den nybildade staten som var som en finne i ögat av muslimska ländernas ”territorium” har dessa länder förlorat mark som har tillfallit ny bildade staten Israel.
   Nederlaget smärtar än idag dessa muslimer som förlorade sina territorier som hamnade hos judarna.
   Dessvärre kallas 1967 års stilleståndslinje för ”gränser”.

   Det är inte märkligt att Egypten och Jordanien har avstått från sina krav på att återfå dessa av de ockuperade territorierna.
   Märkligt är däremot att man hävdar att dessa territorier är ockuperade av Israel.

   Läs ”Israel har rätt till Gaza och Västbanken”; http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.374247-israel-har-ratt-till-gaza-och-vastbanken

   Radera
 2. http://static.euronews.com/images_news/img_pod_2906-ramadan-gaza201406292675843web.jpg

  SvaraRadera
 3. Det är mer eller mindre så som sagt - Vad var det jag har sagt om "försoningen"?

  Det har gått tre knappt månader sedan du skrev följande;
  "I dag presenteras en ny palestinsk regering, som är resultatet av försoningen mellan de rivaliserande politiska organisationerna Hamas och Fatah. Parterna har enats om att bilda en teknokratregering, bestående av oberoende ministrar under president Mahmud Abbas ledning. Lyssna SR” Studio Ett

  Jag håller med ”Detta är positivt och bör få omvärldens stöd. Samlingsregeringen har nu ett viktigt uppdrag att förbereda kommande demokratiska val. Både den palestinska och den israeliska regeringen bör återgå till fredssamtalen. ” ur Socialdemokraterna

  ”Denna försoning av de palestinska fraktioner och bildandet av en nationell enhetsregering är nödvändig för annars skulle vara omöjligt att genomföra fredsavtalet mellan Israel och bara en del av palestinierna. ” Skriver Jimmy Carter, 39: e president i Förenta staterna, är grundare av den ideella Carter Center."

  Både EU och USA ställde sig positiva till den nya palestinska regeringen, men vad händer idag när "försoningen" framkallar problem med återuppbyggande av Gaza efter den senaste drabbningen mellan Hamas och Israel?

  PA: Donatorer är oroliga inför finansiering Hamas-styrda Gaza - Vice palestinska PM säger till internationella organ att vill Abbas ta central roll i återuppbyggnaden av Gaza.

  Den biträdande palestinska premiärministern sade på tisdagen att internationella givare är tveksamma till att finansiera återuppbyggnaden av Gazaremsan, så länge Hamas behåller kontrollen där och utsikter av framtida krig hänger kvar.

  Mohammed Mustafa, en topp tjänsteman på Västbanken PM, sade att internationella organ är angelägna att president Mahmoud Abbas Fatah tar krafter för att ta på sig en ledande roll i Gaza till följd av en 50-dagars krig mellan Israel och Hamas.

  Som jag har sagt flera gånger, det går inte ha en försoning mellan fundamentalister och moderata krafter - har du inte tagit lärdom från liknande situation i Israel?

  SvaraRadera
 4. Det är en "äkta" Palestinsk försoning!

  I dag presenteras en ny palestinsk regering, som är resultatet av försoningen mellan de rivaliserande politiska organisationerna Hamas och Fatah. Parterna har enats om att bilda en teknokratregering, bestående av oberoende ministrar under president Mahmud Abbas ledning.
  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=738248

  SvaraRadera