17 augusti 2014

Antisemitism?

Bernt Hermele är svensk jude och författare, under veckan skrev han i Aftonbladet om Judiska församlingens kopplingar till staten Israel och Svensk Israel-Information (SII) ska ”bidra till en mer balanserad bild av Israel i Sverige”. 

Han avslutar ”Israel säger sig vara ett hemland för alla judar, tar sig rätten att tala i alla judars namn. På samma sätt säger sig Judiska församlingen ”vara den judiska befolkningens röst i Sverige”, medlem eller inte. 
Nu förväntas vi sitta i detta inmålade hörn och ropa ”Antisemit!” när en ursinnig, kanske till och med orättvis, kanske till och med fördomsfull, kritik riktas mot staten Israel och världens judar. Och för all del, tro gärna att det går att bomba folk till fred. Men inte i mitt namn. ” ur Bomba inte Gaza i mitt namn" Aftonbladet 2014-08-13


Att Svensk Israel-Information hade så nära kopplingar till den judiska församlingen var en nyhet för mej. Jag har i min blogg just många gånger kritiserat Svensk Israel-information och dess ensidiga propaganda till stöd för Israels ockupation av Gaza och Västbanken ,och brotten mot folkrätten av den palestinska befolkningen.


Jag tycker det är oacceptabelt när judar bli angripna i Sverige bara för att de är judar, detta får inte ske. 

Ett bra initiativ är kippavandringarna ”Malmös kommunalråd Ilmar Reepaulu (S) gick på lördagen i täten för en kippavandring i Malmö. Tåget gick från synagogan till Möllevångstorget och är ett led i försöken att få bort antisemitismen. ” ur tidningen Dagen 2012-10-20En person kommentrade artikeln ”Jag skulle gå i en kippavandring, till stöd för Malmös judar. Men när man ser bilder från kippavandringen, 2012-10-20 se  Bild i Dagen  då flaggades med Israels flagga. Detta är ett bekymmer. Men när man tar med den Israeliska flaggan i tåget är ju hela demonstrationen förfelad.  Det visar ju att man inte särskiljer staten Israel och de svenska judarna. Då tar också ställning mot de palestinier som finns i Malmö , de palestinier som flytt från en ockupation vars flagga man nu går och viftar med." slut citat.

”Judisk identitet betyder inte villkorslöst stöd för Israels politik” ur Judar för israelisk-palestinsk fred
Israelvänner använder ofta ”Antisemitstämpeln” i sin kritik av oss “som ställer krav på att Israel skall följa folkrätten, lämna ockuperade områden mm.

"Vi är inte Israelhatare och vill absolut inte demonisera judar. Vi skiljer på Israel och judendomen. Vi arbetar ju för en 2-statslösning och en rättvisfred både för israeler och palestinier. “ ur Anitsemitism och Israelkritik 

Vad blev reaktionerna på artikeln där Bernt Hermele  kritiserar den judiska församlingarna i Sverige och  kopplingen  till organisationen Svensk Israel-Information (SII) ?

Krönikan blev mycket uppmärksammad och det dröjde inte länge innan flera hot och påhopp riktades mot Bernt Hermele. "Bernt, jag skäms över dig. Måste tyvärr sortera in dig bland judar som inte borde vara judar. Och du ska veta att när Hamas och liknande kommer och skjuter judar kommer jag se till att du står i första ledet tillsammans med din kompis Dror Feiler", var ett av hoten, som sedermera polisanmäldes av Aftonbladet. 

Bernt Hermele berättar att han är förvånad över vilka hätska reaktioner krönikan har lett till. – Det där var väl den kraftigaste grejen. Men jag har också blivit kallad för "Quislingäckel", någon annan tyckte att jag förlorat min heder och en tredje variant är att mina döda föräldrar roterar i sin grav. " Ur Dagens Media 16 augusti 2014

Han avslutat ”När vi ändå pratar om detta så tycker jag att det finns en intressant frågeställning. Jag är jude och har blivit hotad av andra judar. Är det antisemitism? Den frågan får man nästan ställa till Svenska kommittén mot antisemitism. ”

Läs tidigare:Israel och svenska judars lojalitet 
Dagen-2
Dagen
 
Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. Dagens tema bevisar att du har mycket kvar att lära dig om judar och judendomen.

  Googla på israelerna Mahmoud Mansour och Morel Malcha, så lär Du dig lite till om judarnas särdrag.
  Kanske det hjälper dig också att förstå varför dessa folk har ingen chans att vara sams.
  Hoppas du anklagar mig inte för antisemitism.

  SvaraRadera
 2. För det första så är alla attacker på på judar och deras egendom förkastliga. Man ska ha rätt att försvara även förtryck och t.o.m bombningar av civila. Det ingår i den svenska yttrandefriheten.

  För det andra så är det fel att kräva att judar i Sverige måste ta avstånd från vad staten Israel gör. De finns inget kollektivt ansvar för världens judar för vad Israel agerar.

  Men hur ska man förhålla sig till de judar som stödjer staten Israel, med flaggviftningar, uttalanden och penninginsamlingar? Det är ju de själva som kopplar ihop det judiska och Israels politik. Det tycker jag är olyckligt.

  Min uppfattning är att judendomen i sig inte har något med folkfördrivningar, ockupation och bombningar av civila. Det tycker jag att vi alla borde skriva under på, vare sig vi stödjer eller kritiserar staten Israel. Att det finns de som ursäktar sina kriminella handlingar med hänvisning till sin egen tolkning av sina heliga texter är liksom en annan sak. Det är något som jag aldrig kommer att acceptera.

  SvaraRadera
 3. För bara en vecka sedan anordnades den första kippavandringen i Köpenhamn, i protest mot antisemitiska trakasserier. Den samlade flera hundra deltagare i en marsch genom stadsdelen Nørrebro.

  Det är märkligt att judar behöver anordna kippavandringen för att inte trakasseras.

  Judisk skola i Köpenhamn vandaliserades
  http://www.sydsvenskan.se/danmark/judisk-skola-i-kopenhamn-vandaliserades/

  Jag undrar vilka reaktioner vi får höra när muslimska skolor får klotter "Halshugga alla islamistsvin".

  SvaraRadera
 4. Jerry, tråkigt att du fortsätter att sprida denna, mest troligt, felaktiga uppgift om kvinnan som påstod sig blivit misshandlad pga att ha burit en davidsstjärna. http://www.metro.se/nyheter/storyn-om-misshandlad-judinna-blev-viral-men-mycket-ar-oklart/EVHnht!6isL2nhi0LLUQ/

  Urbaann

  SvaraRadera
 5. Bra Jerry att du beklagar att du spred den felaktiga uppgiften om antisemitism (för din tystnad i frågan måste ju betyda att du skäms lite grann!? :). Verklig, inte påhittad, antisemitism är dock en motbjudande företeelse som ska fördömas varenda gång den visar upp sitt fula tryne.

  Och ja, Zaras klädesplagg var motbjudande. Dåligt att den såldes men bra att den drogs tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tystnad betyder att jag kommentarer inte DINA kommentarer, men det är förstår du inte.

   Radera
  2. Tråkigt att du inte vill samtala med mig. Vad har jag gjort fel?

   Radera
 6. Min vän Stieg Larsson varnade för många år sen att de som försökte avskräcka de som kritiserade Israels politik med att kalla dem Antisemiter skulle skapa en spricka i hela den antirasistiska rörelsen i Sverige. Han blev tyvärr mer profetisk än han nog själv kunde föreställa sig..

  SvaraRadera