16 augusti 2014

Upprop för Gaza

Fader Raed AbuSahlia har tidigare varit församlingspräst i den katolska församlingen i Taybeh på Västbanken träffat honom där vid två tillfällen. Nu är han director för Caritas Jerusalem som är en humanitär och utvecklingsorganisation som representerar de socio pastorala tjänster av den katolska kyrkan i det heliga landet.Ur text till filmen "Ett eldupphör är nödvändigt men inte tillräckligt ..." Fr. Raed Abu Sahlia Director, Caritas Jerusalem Vi vill ha en permanent vapenvila eftersom situationen är fruktansvärt att vi står inför total förstörelse: 400.000 människor har flytt sina hem och lever i skolorna, och även efteråt, många av dem kommer inte att ha ett tak över huvudet eftersom 30.000 av deras hus delvis förstörda och 10.000 av dem var helt förstörda.

Enligt Caritas Jerusalem, kommer återuppbyggnaden av Gaza att ta minst fem år. Förutom skador på egendom, har det också varit moraliska och psykiska skador, särskilt för kvinnor och barn. Särskild uppmärksamhet går också till religiösa samfund i Gaza. Det finns ungefär 1300 kristna i Gazaremsan. Fr. Raed AbuSahlia "Kyrkan av den heliga familjen är värd Fr. George Hernandez med systrarna av Moder Teresa, 28 psykiskt funktionshindrade och tio äldre.

De bor i stadsdelen Hay Al Zaytuna som har märkbart blivit attackerat, områdena runt huset och kyrkan har skadats allvarligt. Alla fönster i skolan och kyrkan har blåsts ut helt. Den ortodoxa skolan har öppnat sina dörrar för 1.800 flyktingar. Vår skola (heliga familjen) har öppnat sina dörrar för 1.200 flyktingar. Och vi, som Caritas har gjort för alla dessa månader, har tagit hand om deras behov av mat, mjölk, barnblöjor och bränsle för sina elektriska generatorer, för som ni vet, de har inte elektricitet.

Fader Read med fredslampan *
"Vi räknar med Hans Helighets" böner och böner från hela världen. Vi tror på bönens kraft. Bönens kraft är starkare än styrkan i alla världens arméer; låt oss ha denna bön vaka. " Fr. Raed uppmanar alla helgedomar i världen att tända den heliga landets lampa och be för detta land. Lampan kommer att bli en symbol för fred och solidaritet.

Om de pågående fredsförhandlingarna " Enligt den egyptiska formeln skulle palestiniernas viktigaste krav, en hamn i Gaza och fri trafik av resande mellan Gaza och Västbanken, inte avslås, utan skjutas på framtiden, liksom Israels huvudkrav på ett missilfritt Gaza.
Israel har redan accepterat utvidgning av Gazas fiskevatten samt en höjning av antalet lastbilar med varor från Israel till Gazaremsan från 250 till 600 per dag, förutsatt att internationella organ ser till att all byggnadsmaterial används för civilt bruk. Israel har också gått med på att palestinska banker redan nu för över obetalda löner till 42.000 offentligt anställda i Gazaremsan."  DN

"Situationen i Gaza är nu mycket svår och Diakonia bistår de kyrkor i Gaza som öppnat sina dörrar för människor - både muslimer och kristna som tvingats fly sina hem. Hjälpen förmedlas via Caritas som arbetar dygnet runt för att möta behoven. "Ur  Diakonia

 * Fredslampan från Taybeh

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. "Fr. Raed Abu Sahlia Director, Caritas Jerusalem Vi vill ha en permanent vapenvila eftersom situationen är fruktansvärt att vi står inför total förstörelse: 400.000 människor har flytt sina hem och lever i skolorna, och även efteråt, många av dem kommer inte att ha ett tak över huvudet eftersom 30.000 av deras hus delvis förstörda och 10.000 av dem var helt förstörda."

    Man undrar vad den israeliska statsmakten tänker sig ska hända efter dessa bombningar, tror de verkligen att man kan kuva ett folk till lydnad? Ockupationsmakter faller förr eller senare. Det visar historien. Och kanske ligger det i sakens natur att ockupanten med nödvändighet måste se sina undersåtar som mindre värda. Hade de sett de förtryckta som jämlikar och medmänniskor hade ockupationen existerat. Av den anledningen tror jag inte att Israel självmant någonsin kommer att lämna tillbaka den stulna marken eller att tillåta palestiniernas samhälle växa och frodas. De är omvärldens ansvar att skapa en rättvis fred.

    SvaraRadera