2 oktober 2014

Jordanier välkomna kristna irakier
De flyr krig och religiös förföljelse: 1000 irakiska flyktingar har välkomnats av Caritas Jordan tack vare generositeten av den lokala befolkningen.

Fr. Rifat Bader Director, Catholic Center for Media Studies Vi är kristna, men vi är också medborgare i Jordanien: jordanska gästfrihet har alltid varit väldigt uppenbart för hela världen och vi välkomnar alltid flyktingar. De första var palestinier, sedan irakier och syrier och nu irakier igen, men problemet är att vi inte bara är välkomna politiska flyktingar utan flyktingar som förföljs för att de har blivit döpta, för att de är kristna. Jag har sett många gånger att dessa familjer lider för att de har lämnat sitt land men de är glada att de fortfarande har sin tro.

Anledningen att människor flyr är IS, den så kallade islamiska staten, alliansen av fundamentalister som är våld försöker ta kontroll över norra Irak. Men inte alla av den muslimska världen stöder denna fundamentalistiska syn.

Mons. Giorgino Lingua Apostolic Nuncio till Jordanien och Irak

Det har också funnits många handlingar av solidaritet mellan muslimer och kristna, mellan dem som har blivit trivngade att fly och de som stannat kvar. Detta är inte något enkelt, inte alla är  mot kristna.

Fr. Rifat Bader Director, Catholic Center for Media Studies Vi accepterar inte en religiös regering; vi vill ha en civil regering i Irak och i Syrien och i alla våra länder. Vi vill inte ha en religiös stat som är den mänskliga värdigheten och det är mot kristna  och  andra religioner.  Många muslimer är emot denna idé också är stark och välkomnande Den jordanska samhället: Caritas har gjort överenskommelser med lokala kyrkor att använda 10 församlingar och kloster som boende för de fördrivna kristna. Det har också inrättat en luftbro från Ervil för att föra människor i säkerhet så fort som möjligt.

Fr. Rifat Bader Vi inte riktigt vet vad som händer med våra bröder och systrar i Jordanien, men de är nu säkra i våra center: vid Regina Pacis Center och i de andra församlingarna. Jag arbetar nu i församlingen av Naour med hjälp av Caritas och jag förbereder en stor klassrum som kan vara värd åttio personer. Jordaniens kung Abdullah II var bland de första att fördöma dessa fundamentalister och att ta upp frågan om arabiska kristna.

Fr . Rifat Bader Priest och jordanska journalisten - Direktör, Catholic Center for Media Studies . som kungen av Jordanien har sagt: "Vi fördömer våldet och förföljelsen av kristna i Mosul", men den här typen av islam står aldrig islam inte heller representerar muslimer Och det finns ingen brist på gester av solidaritet.

Mons. Giorgino Lingua Apostolic Nuncio till Jordanien och Irak Många hade vänner som berättade för dem när de lämnar "Du lämnar men jag kommer att ta hand om ditt hem." Dessa är vackra berättelser, men de är också lite tecken på hopp.

Vi ber för fred och enhet, och vi ber för samexistens mellan muslimer och kristna.

Ur text till filmen

Jordanien är ett land som tagit emot många flyktingar ”År 1967 tog Israel tillbaka Västbanken och västra Jerusalem i det s k sexdagarskriget med en stor palestinsk flyktingström in i Jordanien som följd ” och ”Mellan 60 och 70 procent av befolkningen beräknas vara palestinier. ” ur  Jordanien

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Betraktar du följande text som KORREKT?; ”År 1967 tog Israel TILLBAKA Västbanken och västra Jerusalem i det s k sexdagarskriget ..."

  Med andra ord du ifrågasätter inte Utrikespolitiska Institutet, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Jerry att du kritiskt granskar Utrikespolitiska Institutet text. Du har rätt Israel tog inte tillbaka Västbanken och västra Jerusalem i det s k sexdagarskriget ..." eftersom de aldrig haft kontroll över territoriet tidigare.

   Radera
 2. Det var en gång "Bloggen som stödjer de kristna palestinierna och alla Palestinier i deras kamp för en rättvis fred och frihet.", är följande [Jordanier välkomna kristna irakier] det enda som associerar med ".. det s k sexdagarskriget med en stor palestinsk flyktingström in i Jordanien som följd .."?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jerry visst jag går utanför bloggens bevakningsområde , det är inte första gången, jag har skrivit om Egypten och Syrien. Till mitt försvar the Franciscan Media Center har sitt säte i Jerusalem.

   Radera
  2. Östra eller västra Jerusalem?

   Radera
 3. DIN kommentar till http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.619073.....

  SvaraRadera
 4. Ytterligare kommentarer angående ifrågasättande av FN beslut "Palestinian envoy: If UN rejects occupation deadline, we'll join International Criminal Court" [Haaretz]...

  SvaraRadera