5 oktober 2014

Sverige erkänner Palestina” Palestina kommer att erkännas som stat av Sverige. Det säger Stefan Löfven under dagens regeringsförklaring. ”  När jag lyssnade på regeringsförklaring sa jag spontant ” Äntligen” 

Varför skall vi erkänna staten Palestina? Vi kan inte vänta längre, Israel fortsätter motverka en tvåstatslösning genom att bygga bosättningar och riva palestiniers hem Läs SKR:s föjeslagareprogram ” Husrivningar”

Nu måste FN:s medlemsstater ta sitt ansvar, de skapade problemet 1947

Hanan Ashrawi är kristen palestinier. Hanan Ashrawi var en viktig fredsdrivande aktör under den Första Intifadan och har sedan dess varit politisk aktiv i palestiniernas lagstiftande råd. 


PLO:s verkställande kommitté Dr Hanan Ashrawi välkomnade Sveriges tillkännagivande om sin avsikt att erkänna staten Palestina i enlighet med internationell rätt och FN-resolutioner. Dr Ashrawi sade "svenskt erkännande av staten Palestina är en principiell ståndpunkt som bekräftar Sveriges stöd till palestinska nationella rättigheter och en rättvis fred".

Dr Ashrawi fortsatte: "Den svenska tillkännagivande är i själva verket ett tecken på ett genuint engagemang för rättvisa och kraven på fred, inklusive tvåstatslösningen på 1967 års gränser Vi hoppas att andra länder i Europa kommer att följa Sveriges bly De.. som påstår sig stödja tvåstatslösningen måste inse att för att nå den, vad som saknas är en suverän palestinsk stat. " 

Dr Ashrawi avslutar: "Ett villkorat erkännande av staten Palestina som resultat av förhandlingarna med Israel göra vår rätt till självbestämmande till ett israelisk privilegium. Detta är inte tar upp själva grunden för de värderingar som FN grundades på, inklusive dess ansvar att skydda och agera därefter. Vi uppmanar alla de länder som inte har erkänt staten Palestina att göra det som en investering i fred, samt en efterlängtad rätten för det palestinska folket. "

Stefan Löfven lyssnar till en representant för det Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI).  28-31 oktober.2012


För närvarande har 138 länder erkänt staten Palestina. Över 80% av världens befolkning lever på länder som har erkänt staten Palestina, däribland Brasilien, Sydafrika, Chile, Ryssland, Heliga stolen, Argentina, Indien och Kina bland annat. I översättning Ur PNN News 

Givetvis kommer de som motverkar en rättvis fred att göra att för att lägga krokben läs i  Dagen
Och i DN

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

 1. Sjukt att deklarera avsikten att erkänna Palestina som saknar demokratiska val!

  Först ska demokratiska val hållas och att den palestinska myndigheten får kontroll över sitt territorium, både på Västbanken och i Gaza.
  Så är inte fallet just nu!

  Vidare undrar jag hur blir det med erkännandet av en odemokratiskt Palestina om regeringen faller pga sannolik ny val till riksdagen.

  Personligen har jag ytterst svårt att tro på att beslutet skall bidra till tvåstatslösning.

  Först måste man "eliminera" båda parternas fanatiker, utopiskt.

  Återstår att se vad som har hänt med ”Äntligen”.

  SvaraRadera
 2. Israeliska politiker och diplomater verkar slå rekord i gnällighet över beslutet att erkänna en palestinsk stat. Liberman kommer kunna framträda på vilken stand-up commedy scen som helst med sin pekoral om att undvika ensidiga åtgärder (detta är alltså samma person om omfamnat varenda utbyggnad av illegala bosättningar de senaste åren.
  Både USA och EU har under de senaste åren uppmanat Israel att ta chansen att engagera sig seriöst i fredsförhandlingarna, men utan framgång.
  Precis som PA inte har koll på Hamas så har Bibi´r regering varit helt tandlös att hålla sina egna extrema bosättare i skinnet. men då är skillnaden att Israel faktiskt skulle ha både laglig och praktisk möjlighet att agera mot dessa, istället har Israel stöttat sina egna militanta extremister och gjort allt för att underminera PA och Abbas gentemot Hamas...knappast rätt val om man ville ha fred !

  SvaraRadera