31 oktober 2014

Varför så bråttom att erkänna Palestina?

Kristna i Beit Jala  photo E Berglund, 2012

Varför så bråttom att erkänna Palestina?

Den kristna tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund, skriver idag: Varför så bråttom att erkänna Palestina?- ”Vadan denna brådska? Kan svaret vara så enkelt som att regeringen inte vågar räkna med att sitta kvar vid maktens köttgrytor så värst länge och att det därför gäller att slå till snabbt med en i praktiken irreversibel åtgärd? ” slut citat ur Dagen


Så insinuant okunnigt men samtidigt så förväntat av denna tidning.

Nej Elisabet att det brådskar beror på som utrikesminister Margot Wallström skriver ”Det finns de som kommer att hävda att dagens beslut kommer för tidigt. Jag är rädd för att det snarare är för sent.” Och som våra kristna palestinier uttrycker det ”Hur länge kommer ni tillåta att utsikterna för fred förstörs av i­sraelitisk kolonisering?”

Om inte vi tolv som skrev till Dagen hade deras vädjan aldrig fått komma i tryck i tidningen och nå kristna i Sverige. Dagen "Kyrkoledare: Erkänn vårt Palestina nu!"
 
Betlehem snart helt inringat av bosättningar och muren. Karta Financial Times
När Dagen publicerade deras artikel använde man en bild på palestinier utanför Klippdomen, tidningen har tydligen inga bilder på kristna palestinier ? Och inte så konstigt när de gör sina resor till det heliga landet väljer de bort att möta de kristna där. När de sen försöker sig på att föra debatt om den dagsaktuellt politiken i Israel / Palestina visar man en skrämmande pinsam okunskap. "Det blir så tydligt och beklämmande när kristna i Sverige ifrågasätter sina kristna palestinska trossyskons strävan efter en rättvis fred."  Ur Möt människorna

Mitt foto visar hur de kristna ser ut !


Läs även andra bloggares åsikter om

12 kommentarer:

  1. Egon, din stöd för "dessa mina minsta bröder" är säkert uppskattat av dessa kristna araber i de ockuperade områdena samt i staten Israel.
    Dett är dock en oklarhet hur många individer det handlar om.

    Du använder dig gärna av de folkrättsliga principern, men är de folkrättsliga principerna för en palestinsk stat uppfyllda?

    Tveksamt enligt traditionella kriterier.

    Faktum är att 40 % av Västbanken styrs av Palestinska myndigheten (PLO/Fatah), men det är israelerna som kontrollerar säkerheten.

    Utgångspunkten för en statsbildning baseras på 1967 års "gränser".

    Israelerna försökte tidigare under ledningen av Sharon att byta land (Gaza) så att man kunde starta förhandlingar för fred.

    Idag ser vi resultatet av Sharons felbedömning, Hamas regerar enväldigt Gaza, och där har president Mahmoud Abbas inget att säga till om!
    [del 1]

    SvaraRadera
  2. Del 2
    Det finns alltså inget klart definierat territorium och ingen effektiv regering. Israels ockupation är ett faktum – liksom Hamas.
    Vilket Palestina Sverige erkänner är ett mysterium.

    Att "Dagen" kommer med "Kan svaret vara så enkelt som att regeringen inte vågar räkna med att sitta kvar vid maktens köttgrytor så värst länge och att det därför gäller att slå till snabbt med en i praktiken irreversibel åtgärd" är befogad enligt min åsikt.
    Åsikten är baserad på sannolikheten att regeringen kan förlora makten snarare än väntat, så den vill ha något som de blir ihågkomna - erkännandet av Palestina.

    FN-resolutionerna efter sexdagarskriget 1967, som PLO så småningom godtog, föreskrev ett slut på ockupationen. Samtidigt betonades Israels rätt till säkerhet och fred. Men den rätten till säkerhet har Hamas lyckats omintetgöra.

    Hamas förbehåller sig dock rätten att emellanåt skjuta en missilsvärm mot israeliska städer, och dessutom vägrar fortfarande att acceptera Israels existens. Vad är vitsen med försoningen med PLO/Fatah när Hamas stadga är densamma?

    Margot Wallström lutar sig mot folkrättsprofessorn Ove Bring, som menar att en ny princip växt fram som medger erkännande även av en stat som inte kontrollerar hela territoriet.(?!)

    I våras bildades en palestinsk samlingsregering på papperet, men Hamas släpper inte greppet om Gaza.
    Har du väntat dig annat?

    Folkrätten är ingen exakt vetenskap.

    Margot Wallström vill erkänna Palestina för att hon tycker att det är riktigt, inte för att paragrafer eller fakta talar för det.

    Alltså låtsas hon som om problemet Hamas inte existerar.
    Det ju samma som att låtsas att det finns inga högerextrema nationalistiska bosättare.

    Ingredienserna i en tvåstatslösning är ingen nyhet.
    Gränser måste förhandlas, Israel tillåta att Jerusalem även blir palestiniernas huvudstad. Men precis som bosättningarna saboterar förutsättningarna för en uppgörelse är det palestinska villkoret att alla 1948 års flyktingar ska få återvända en viktig stötesten.
    Detta skulle omöjliggöra Israel som judisk stat.
    Även denna fråga ignoreras av den svenska regeringen.

    Regeringen hoppas att fler EU-länder ska följa Sverige. Inte ens de nordiska grannarna verkar göra det.

    Märkligt att dagens utrikesminister som så länge ägnat så mycket för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik gör det inte idag när hon är en minister i minoritets regering.

    Att Israels regering skulle låta sig påverkas av önskelistor från Stockholm är inte sannolikt.

    Detta var tyvärr de israeliska väljarnas vilja förra året, som gör att Benjamin Netanyahus parti har ett stort inslag av rabiata motståndare till eftergifter.

    Palestinska säkerhetsstyrkor samarbetar med Israel på Västbanken, och Abbas får ingen belöning eftersom han egentligen missbrukat lagen om valet.

    Om PLO vågade tillåta val finns risken att Hamas skulle vinna.

    Till slut är fredssamtal om en tvåstatslösning den enda vägen framåt, hur oändligt lång den än ser ut.

    Min åsikt är att palestinska araberna har rätt till en egen stat, men dem har väldiga interna hinder att ta itu med.

    Israelerna har rätt till erkännande, och till att antagonister slutar försöka förgöra dem med våld.

    Den judiska demokratin kan inte överleva om nationalistiska bosättare har ordet i fredsprocessen.

    Den andra sidans extremister utgör en ursäkt för båda parterna att slippa komma överens.
    Ett svenskt erkännande av Palestina förändrar inte ett dyft.

    Kort sagt upprepar jag igen det jag har nämnt tidigare - den dagen som Ytzhak Rabbin mördades har fredsprocessen gåt i graven tillsammans med Ytzhak Rabbin.

    Men du har ju en annan åsikt.

    SvaraRadera
  3. Jerry dina frågor tycker jag att Margot W gett svar på i Studio Ett och i andra artiklar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just det jag har upprepat, Osloprocessen som var en grund för skapandet av Palestinska myndigheten blev vändpunkten som bidragit till mordet av Ytzhak Rabbin - det var för mycket för högerextrema judiska ortodoxa nationalister att acceptera Yitzhak Rabin skaka hand med Yassir Arafat med Bill Clinton i bakgrunden.

      Kort fattat, avtalet skulle bidra med bland annat att PLO skulle avsäga sig allt bruk av våldshandlingar och terrorism samt att Israels militär skulle dras tillbaka från delar av Gazaremsan och Västbanken.

      Sharon genomförde Gaza utrymning av både bosättare och militär, med välkända konsekvenser.

      Avtalet skulle vara under en femårsperiod efter vilket ett permanent avtal skulle förhandlas (med början senast i maj 1996). Självstyret i Palestina skulle ges av Israel i faser.

      Det blev inte så eftersom garanten mördades!

      Ytterligare politiker i kaliber med Ytzhak Rabbin har israelerna inte lyckats att "trolla" fram.
      Jag har svårt att tro på om de lyckas hitta en ny Ytzhak Rabbin.

      Judiska fundamentalister lär i alla fall motarbeta förverkligandet av Osloprocessen, med hjälpen av de arabiska fundamentalister.

      Radera
  4. Det är en "äkta" Palestinsk försoning!
    http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=738248

    Kommer du ihåg din text "I dag presenteras en ny palestinsk regering, som är resultatet av försoningen mellan de rivaliserande politiska organisationerna Hamas och Fatah. Parterna har enats om att bilda en teknokratregering, bestående av oberoende ministrar under president Mahmud Abbas ledning.", och min kommentar i ämnet?

    SvaraRadera
  5. Varför så bråttom att erkänna Palestina, när Palestina har inte klara gränser samt saknar en homogen regering?

    Efter att arabstaterna har 1948 anfallit Israel för att UTPLÅNA den nybildade staten som var som en finne i ögat av muslimska ländernas ”territorium” har dessa länder förlorat mark som har tillfallit nybildade staten Israel.

    Nederlaget smärtar än idag dessa muslimer som förlorade sina territorier som hamnade hos judarna.
    Dessvärre kallas 1967 års stilleståndslinje för ”gränser”.

    Det är inte märkligt att Egypten och Jordanien har avstått från sina krav på att återfå dessa av de ockuperade territorierna.
    Märkligt är däremot att man hävdar att dessa territorier är ockuperade av Israel.

    Läs ”Israel har rätt till Gaza och Västbanken”; http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.374247-israel-har-ratt-till-gaza-och-vastbanken

    SvaraRadera
  6. Om Margot Wallström tycker att: ”Abbas tillhör de moderata krafterna”, så skall hon läsa Mahmoud Abbas book från 1984 med original titel ”al-Wajh al-Akhar: al-‘Alaqat as-Sirriya bayna an-Naziya wa’s-Sihyuniya”
    ”The Other Side: the Secret Relationship Between Nazism and Zionism” (Publication date 1984)!

    SvaraRadera
  7. Det fortfarande existerar frågan vilket Palestina som skall erkännas, Fatah styrda eller Hamas styrda?

    Den palestinska samlingsregeringen, som bildades i somras, finns inte längre. Det beskedet gav Hamas på söndagen. Konflikten mellan Hamas och Fatah har blivit alltmer laddad.

    Eftersom Hamasledaren Mahmoud Zahar sade nyligen att Abbas är rädd för att hålla val "eftersom han fruktar resultatet", undrar jag om Sverige håller till erkännandet efter en palestinsk val med väntat val resultat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upprepar det utrikesministern sa " vi erkänner inte regeringar utan stater"

      Radera
    2. Altså utrikesministern erkänner TVÅ palestinska stater..... WOW.

      Radera
    3. Om du vill misstolka allt jsg skriver "go for it"

      Radera
    4. Du citerade det utrikesministern sa "vi erkänner inte regeringar utan stater", altså det henne jag kritiserade - inte dig.

      Radera