29 mars 2009

Vräkning av människor

En stor nyhet i tidningen Dagen är att Siewert Öholm har vräkts från en trerumslägenhet i Göteborg. Artikel i Dagen

Ja stackars människa att bli utkastad på gatan, vilket öde?

Siewert Öholm är sk. Israelvän

Men någon sympati för de palestinier som nu blir vräkta från östra Jerusalem kan man nog inte förvänta sig från Siewert Öholm.

Citat ”Under den senaste tiden har vi kunnat se hur den etniska rensningen av östra Jerusalem har trappats upp av Israel, flera hus har rivits och många fler hotas av rivningsorder. Samtidigt säger nu Netanyahu att de olagliga bosättningarna skall fortsätta expandera, senaste planen är att bygga 3 000 nya bosättarhem mellan Jerusalem och den stora bosättningen Maale Adumin.
slut citat Se länk till Anna Wester

Även Svd skriver: ISRAELISKA EXPANSION Israel har dubbla måttstockar på ockuperat område. I östra Jerusalem vräks palestinier och hus rivs. Samtidigt stoppar försvarsminister Ehud Barak rivningar av bosättarhus på Västbanken trots att dessa är illegala både enligt folkrätten och israelisk lag. Länk till artikel i SvD

När jag var i Jerusalem okt. 2009 träffade jag en av dessa många familjer. familjen Al Khurd

Att vräka familjer från sina hem är ett brott mot folkrätten, och göder extremismen , de ser ju att varken FN, eller EU eller USA bryr sig om att ge dem rätt. En självmordsbombares berättelse

Tidningen Dagen ”silar mygg och sväljer kamel” när kommer de att rapportera om palestiniernas värkningar från östra Jerusalem? Är Siewert Öholms öde (i hans fall gäller det en övernattningslägenhet enligt värden bor han i den alldeles för sällan) ,viktigare att rapportera om?

Inte heller har tidningen skrivit om vinnaren av Astrid Lindgrens pris till Tamer institutet, Gaza som ger hopp för Palestinas barn om en bättre framtid. Hopp för Palestinas barn

Läs även andra bloggares åsikter om


15 kommentarer:

 1. Du har alldeles rätt. Oberoebde om Siewert blir vräkt eller inte, så är det "etnisk rensning" som pågår i östra Jerusalem.
  Visserligen är det ganska många år sedan jag sist var där, men redan då vräktes palestinier från sina bostäder. För att säkra de judiska invånarna gjorde man sk säkra korridorer på hustaken, så man slapp att gå i de trånga gränderna.
  Spillran av kristna palestinier blir allt mindre och mindre. Förstår inte att kristna i Sverige inte kan inse detta och kraftfullt ptotestera!

  SvaraRadera
 2. Bra iakttagelse, de skriver aldrig om klassystemet heller och de frågorna hör väl ihop. Det gick verkligen blixtsnabbt för pingströrelsen att utvecklas från socialt medveten rörelse till medelklassblinda.

  SvaraRadera
 3. Jerusalem är Israels huvudstad och inte ockuperat, eftersom alla boende i staden lyder under israelisk lag och har israeliska rättigheter (inkl. israeliska socialbidrag).

  Israel har rätt att bygga så mycket man vill i sin huvudstad, och att riva byggnader som byggts olagligt, oavsett vilken etnicitet eller religion som förbrytaren eller aquattaren har.

  Den arabiska bosättningen som byggts olagligt med tillstånd från den dåvarande ockupationsmakten Jordanien har monterats ned, så att de rättmätiga ägarna som fördrivits från byggnaden kunnat återvända.

  Det är klart att mycket av detta måste kännas bittert för araberna som förlorade det krig de strtade mot Israel. De kan kanske trösta sig med att den judiska majoritet som bodde i "östra" Jerusalem fördrevs av Jordanien. Vi andra kan idag trösta oss med att de rättmätiga ägarna återvänder till platsen, som ett resultat av att Israel segrade i arabernas anfallskrig, och att staden nu har befriats från olaglig jordansk ockupation. Jordanien bröt mot FN:s delningsförslag för Jerusalem.

  Förslaget begravdes 1948 i arabernas anfallskrig, och idag är verkligheten en annan. Israel har segrat och resten är historia. Jerusalem-araber rusar för att få israeliskt medborgarskap (som är frivilligt i Jerusalem), och en överväldigande majoritet av dem, för att inte säga alla, VÄGRAR att tillåta planer på att östra Jerusalem inlemmas i en palestinskstyrd stat. Det är till och med så att många araber som idag bor i områden som Israel föreslagit att skänka till PLO-staten har flyttat till områden som under alla omständigheter komer att förbli i Israel.

  Avigdor Lieberman (Yisrael Beteinu) vill att vissa östra arabiska förstäder ska överföras till palestinierna, eftersom han menar att det enda som förknippar de boende där med Israel är de socialbidrag de hämtar ut. Nu får vi se hur det bli med det, men det är självklart så att de (extremt få) Jerusalem-araber som inte accepterar att Jerusalem är Israels huvudstad inte heller ska ha rätt till socialbidrag och andra israeliska välfärdstjänster. Det kan de fråga efter hos PLO eller Hamas istället.

  SvaraRadera
 4. till Marcus , du har bara fel enligt internationell rätt så räknas östra Jerusalem som ockuperad mark och där skall 4:e Genève-konventionen av 1949 gälla se länk till Diakonia http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=1058
  Läs även http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/11/jerusalem-del-3.html

  SvaraRadera
 5. Ja, internationell rätt borde väl råda också i Jerusalem.

  SvaraRadera
 6. Ha! Diakonia?

  Kan du inte vara snäll och ge mig en PLO-källa också?

  SvaraRadera
 7. till marus, nej det behövs inte internationell rätt räcker som , sign L8 skriver.

  SvaraRadera
 8. Arafat har redan tackat nej till delning av Jerusalem, så det har redan försökts.

  "Internationell rätt", formad av den islamiska majoriteten i FN, sade inte ett pip när Jordanien invaderade Jerusalem och ockuperade dess östra del i 19 år, i brott mot FN:s föreslagna delningsplan. Eller när övriga 4 arabländer invaderade det nyfödda Israel 1948.

  FN lyfte inte ett finger för att stoppa Jordaniens fördrivning av judarna i östra och Gamla Jerusalem, eller för att avhysa Jordaniens olagliga annektering av östra Jerusalem under dessa två decennier. Eller för att tvinga Jordanien att låta judar nå den jordanskockuperade Klagomuren under dessa 19 år.

  Det var först när Jordanien återigen anföll Israel 1967 som den jordanska ockupationen kunde hävas,tack vare Israel.

  Före kriget var situationen si, och efter arabernas krig är situationen en annan. Så fungerar livet.

  Precis som västra Polen före Andra Världskriget tillhörde Tyskland, liksom nuvarande franska Alsace förr i världen.

  Om de inte hade startat krig och förlorat hade situationen varit en annan idag.

  De som definierar "internationell lag" gällande Jerusalem är samma stater som annekterat Gibraltar (UK), Ceuta & Melilla i Nordafrika (Spanien), Norra Cypern (Turkiet), Västsahara (Marocko) m.fl. mfl.

  SvaraRadera
 9. Till Marcus. Din retorik har jag hört förut jag går inte på den.

  Den fjärde Genève-konventionen av 1949 tillkom efter erfarenheter av folkmord och folkfördrivning under 2.a världskriget, din insinuation att den är citat: formad av den islamiska majoriteten i FN, slut citat är löjlig.

  Ditt citat: FN lyfte inte ett finger för att stoppa Jordaniens fördrivning av judarna i östra och Gamla Jerusalem, eller för att avhysa Jordaniens olagliga annektering av östra Jerusalem under dessa två decennier slut citat.
  Sanningen är att: Ben Gurion hade en hemlig uppgörelse med Transjordaniens kung Abdullah att tills vidare dela Palestina. Att det kom till fientligheter dem emellan kom sig av att de glömt att göra upp om Jerusalem. Se länk

  Tomas Fischer-Att vi inte skäms

  SvaraRadera
 10. Om Israel bedriver "etnisk rensning" i Jerusalem, så måste israelerna vara världshistoriens mest inkompetenta "etniska rensare" i och med att den arabiska befolkningen i Jerusalem har ökat från 68,000 i 1967 till drygt 245,000 i 2005.

  Innan Sexdagarskirget 1967 utgjorde araberna 26 procent av Jerusalems befolkning, idag utgör de 34 procent av befolkningen.

  SvaraRadera
 11. Det är ingen ide att försöka övertyga Isak,
  men ni övriga som är intresserade och har empati för människors lidande kan läsa vad den Israeliska fredsrörelsen skriver:
  B’TSELEM-East Jerusalem

  SvaraRadera
 12. Haha! Ja, Fokus-artikeln du länkar till i kommentaren ovan var minst sagt trovärdig. Där påstår Tomas Fischer att palestinierna ägde 90% av marken i palestinamandatet :)

  Den korrekta siffran är 20 % (arabiskägd, inte nödvändigtvis av palestinska araber).

  Ditt nys om att Israel Jordanien hade ett avtal om att dela området är struntprat, och en sedan länge avfärdad urban legend. Du kan läsa om det ingående i Six Days of War (Michael Oren). Där finns alla konversationer mellan Golda Meir och Jordanien nedtecknade.

  Men även om vi skulle anta att din legend vore korrekt så förelåg inget sådant påstått "samarbete" 1967, då Jordanien slutit en militärpakt med Egypten. Jordanien anföll mycket riktigt 1967, genom att fullkomligt bombardera Jerusalem!

  Du verkar leva i en annan verklighet. Inga fakta tränger in hos dig. Det är ren ideologi du håller med - dessutom vilande på ett mycket bristfällig sakkunskap.

  Och sedan är det klart att du har hört mina argument förut, eftersom de är korrekta och säkerligen har upprepats som svar till dina påhitt många gånger. Konstigt vore det annars.

  SvaraRadera
 13. Gällande Jerusalem:

  Situationen är som den är idag pga arabiskt agerande i historien (arabiskt anfallskrig, diskriminering mot judar, jordansk ockupation, jordansk annektering m.m.).

  Med Israels seger mot det arabiska anfallskriget ser situationen annorlunda ut idag. Det är bara att acceptera.

  Och de flesta araber som bor i Jerusalem motsätter sig kraftfullt att "östra" Jerusalm överlämnas till den palestinska myndigheten.

  Så ditt tal har väldigt lite stöd av de boende i Israels huvudstad, inkl. araberna. Men att fantasera, gnälla och hänvisa till partiska EU-finansierade lobbyorganisationer som B'Tselem går ju alltid. Frågan är bara till vilken nytta?

  SvaraRadera
 14. Citat: Ditt nys om att Israel Jordanien hade ett avtal om att dela området är struntprat, och en sedan länge avfärdad urban legend. slut citat.

  Enligt Ilan Pappe inledde Judiska byrån 1946 förhandlingar med Kung Abdulla av Jordanien att dela Palestina , Jordanien skulle på Västbanken mot utbyte att inte anfalla de nya judiska staten.

  Enligt Ilan Pappe ägde judarna ägde då mindre än 6 % av Palestinas land, och utgjorde inte mer än 1/3 del av befolkningen gavs mer än hälften av landets territorium.

  Citatr:The UNSCOP team left in June for Palestine to interview Arab and Jewish leaders, and Mandatory officials. The undisputed statistics were these: the country contained 1.2 million Arabs and half as many Jews; Arabs owned 94 percent of the land and Jews only 6 percent. Beyond this, divergent historical, legal and moral claims separated the contending sides with a menacing abyss. Citat ur: Jeusalem-Post

  I Israel stiftades 1950 en lag som gav staten rätt att utan ersättning överta mark och egendom från ”frånvarande ägare”, Absentee Property Law. Dessa ”frånvarande ägare” var inga andra än de hundratusentals palestinska flyktingar som efter kriget 1948-49 varken kunde eller tillläts återvända till sina hem och därmed ansågs ha förverkat rätten till sin egendom. Det var med stöd av denna lag som uppemot sjuttio procent av den nybildade staten Israels territorium inom loppet av några år övergick från arabisk ägo till judisk.

  Jag kan även rekommendera
  Bloggen Motbilder del 1

  Bloggen Motbilder del 3

  Vem är du Marcus varför försvarar du brott mot folkrätten?

  SvaraRadera
 15. Citat: Och de flesta araber som bor i Jerusalem motsätter sig kraftfullt att "östra" Jerusalm överlämnas till den palestinska myndigheten .slut citat

  Busschauffören under min resa i det heliga landet var palestinier bosatt i gamla stan i östra Jerusalem, han hade sk. Jerusalem-Id och kan fritt åka både på Västbanken och i Israel , alla förstår om östra Jerusalem kommer under den palestinska myndigheten blir även de utestängda av Israel från att kunna åka in till Israel som de nu med Västbank Id
  Se även

  Citat: Efter frukost åker vi iväg. Vår kontakt i Susiya kör oss tillbaka till staden på den dåliga vägen igen. Framför oss kör en bil fullpackad med unga män. De är alla från Susiya och arbetslösa. Vår kontakt berättar att de åker till södra Israel utan tillstånd för att arbeta illegalt med att plocka frukt. En av männen lutar sig ur bilens fönster och vinkar till oss. Vi tutar och vinkar tillbaka. Slut citat ur Att bo på Hebrons landsbygd

  SvaraRadera