24 mars 2010

Jerusalem en stad av fred 2

Citat" Den historiska Hurva-synagogans kupol reser sig på nytt över judiska kvarteret i Jerusalems gamla stad. Återinvigningen av det berömda bönehuset ledde till våldsamma palestinska protester. Synagogan är bara en av många brännpunkter i Jerusalem just nu." slut citat Dagen

Netanyahu Citat" - Det judiska folket byggde Jerusalem för 3 000 år sedan och det judiska folket bygger Jerusalem i dag. Jerusalem är inte någon bosättning. Det är vår huvudstad. ur SvD

Netanyahu uttalande visar att Israels nuvarande regering inte godtar FN,s delningsplan från 1947.

Citat" FN-organet UNSCOP (United Nations Special Committee on Palestine) lade fram radikala resolutioner för Palestinas framtid. Man tänkte sig att dela upp Palestina mellan Yishuv och araber med endast Jerusalem under internationell kontroll. Judarna accepterade motvilligt delningen, men araberna förkastade den. Resolutionen godtogs av de båda supermakterna USA och Sovjetunionen (som härmed började spela en betydande roll i denna region), men inte av de övriga medlemmarna i säkerhetsrådet förrän en tid efter Israels självständighetsförklaring." citat ur Wikipedia- FN:s delningsplan

Wikipedia-Jerusalem

Endast de kristna sionisterna jublar " Ur europakonferens blogg i Dagen 2008-07-30 , Ulf Ekman är ingen direkt förespråkare av en tvåstatlösning, om man säger så: "Jerusalem ska inte delas, det är det judiska folkets huvudstad". Punkt, inget att diskutera enligt Ekman som anser att Bibeln är superklar i frågan. Och om det eventuellt fanns de på plats som tyckte att man inte ska gå in i såna politiska frågor utan hålla sig till teologi på en sån här konferens så gav han svar på tal till dem: "Jag bryr mig inte om politik, säger du. Om du nu är så from så kan du väl åka till himlen direkt så att vi slipper dig här". Och så ett stort leende och en rungande applåd.” slut citat.

Men istället rekomenderar jag att läsa vad den palestinske prästen Naim Ateek predikar han ledare för Sabeel ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians Jerusalem en stad av fred
och Sabeel-Jerusalemdagen

Citat" Till detta säger vi också att den israeliska ockupationen av det palestinska landetär en synd mot Gud och människan, ty den berövar palestiniern hennes grundläggande mänskliga rättigheter, som Gud har givit henne. Den deformerar även Guds avbild i den israel som ockuperar liksom den deformerar Guds avbild i den palestinier som befinner sig under ockupationen. Vi säger att varje teologi som åberopar stöd i den heliga Skrift, eller trosbekännelsen eller historien, för att rättfärdiga ockupationen, är långt från kyrkans lära." Ur De kristna palestiniernas KairosdokumentetLäs även andra bloggares åsikter om
DN

38 kommentarer:

 1. Till detta säger vi också att Jerusalem är ”Den Store Konungens Stad” (Ps 48:3, Matt 5:35)

  SvaraRadera
 2. Araberna godtog inte delningsplanen 1947 (medan judarna accepterade den). Istället startade araberna ett invasionskrig, och upphävde därmed delningsplanen, som var en rekommendation.

  Att du nu försöker hävda att Israel inte godtar delningsplanen är irrelevant, barockt och har som sagt ingenting med saken att göra.

  Endast någon med mycket bristande kunskaper i frågan kan ens ta upp den frågan. Det är goddag yxskaft, som vanligt på denna blogg.

  SvaraRadera
 3. Citat" Europeiska unionen och Sverige anser att förhandlingarna om Jerusalems status måste ta sin utgångspunkt i FN:s delningsplan och tanken att Jerusalem ska delas av israeler och palestinier. Eventuella förändringar i Jerusalems status måste överenskommas i direkta förhandlingar mellan parterna." citat ur Utrikesdepartementet

  SvaraRadera
 4. Till Mats dina historiska kunskaper är bristfälliga:
  Citat ”I slutet av 1947 angrep Haganah arabiska byar och i april året därpå gick Irgun och Sternligans trupper in i byn Deir Yassin i syfte att bryta den Jordanska blockaden av Jerusalem. Trupperna möttes av väpnat motstånd och eldstrider uppstod. Pga. det stora antalet civila palestinska förluster kom detta att kallas Deir Yassin massakern. Massakern i Deir Yassin en av de mest kända som israelisk milis begått i regionen. Offren dog av israelisk gevärseld och av handgranater som slängdes in i deras hem. Åtskilliga palestinier tillfångatogs och blev dödade efter att ha tvingats paradera på gatorna i västra Jerusalem. Nyheterna om massakern spred en skräck bland palestinier som fick dem att överge sina byar och bli flyktingar i sitt eget land.
  Denna och liknande händelser stärkte viljan till invasion av Palestina bland Arabstaterna. Invasionen kom fem veckor efter massakern i Deir Yasin efter den Israeliska statens självständighetsförklaring. Citat ur Wikipedia

  SvaraRadera
 5. jag tycker "Mats" snarast visar på ett annat vanligt fenomen på dena blogg.

  Nån som inte gillar det som skrivs anklagar Bloggredaktören för bristande kunskaper, men visar sig själv dra kortaste strået i en debatt om fakta.

  Bra som vanligt Egon ;-)

  SvaraRadera
 6. Till Mats
  Du är fullständigt okunnig om vad som skedde vid Israels bildande. Det är sant att palestinierna och arabstaterna inte godtog den uppdelning som ovanifrån förelades dom. Men det var judarna som inför självständigheten startade erövring av betydligt större del än vad som var avtalat. Dessutom godkände arabstaterna 1949 en uppdelning av territoriet, vilket inte godtogs av israelerna, eftersom de visste att de var militärt mycket starkare än motparten. Någon kompromiss ansåg de därför helt uteslutet. På det spåret har de med amerikaners och européers gillande kunnat fortsätta intill denna dag.

  SvaraRadera
 7. till du anonyme BJH , först nu insåg jag att du försvarade massakern i Deir Yassin. Din kommentar var ett hån mot offren och deras ättlingar, din kommentar är borttagen .

  § 7. – På denna blogg får Du inte försvara brott mot mänskliga rättigheter, bortförklara folkmord, förneka massakrer eller etnisk rensning! I sådana fall kan du totalt stängas av från bloggen

  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 8. Här är en bekännelse av en som förtjänar att kalla sig kristen.

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/syster-sofie-foljde-jesus-in-i-synagogan_4474141.svd

  David

  SvaraRadera
 9. Till David, jag läst artikeln om Syster Sofie för mej är hennes inställning helt ok ser inget konstigt i den , vad menar du med ”Här är en bekännelse av en som förtjänar att kalla sig kristen.” är inte min blogg det?
  Namnet är hämtat från Matteus evangelium kap. 25:34-46 där Jesus betonar vårt ansvar för våra medmänniskor som är i behov av vårt stöd. Guds kärlek gäller hela mänskligheten, utan åtskillnad på människans tillhörighet till det ena eller andra folket.
  Citat ” Det handlar om två folk, som båda har gått igenom oerhörda lidanden. Å ena sidan Israel med sina djupa sår från den moderna tidens mest fruktansvärda händelser under Förintelsen och med smärtsamma erfarenheter från ett antal palestinska självmordsbombningar och terroristdåd. Å andra sidan palestinierna med den stora katastrofen 1948 och sexdagarskriget 1967, med de enorma flyktingströmmar dessa båda krig medförde. Och så följde Israels ockupation av östra Jerusalem, Västbanken och Gazaremsan. Slut citat” Läs mer Gunnar Stenbäck

  SvaraRadera
 10. ”…startade araberna ett invasionskrig, och upphävde därmed delningsplanen, som var en rekommendation.”
  Ojojoj…både hängslen och livrem…

  Hur ”araberna kan starta invasionskrig” på de områden de själva skulle tilldelas av FN, är naturligtvis intressant.
  Ännu mera märkligt är att om man tittar på kartan ser man att de som faktiskt erövrade stora områden - var judarna…

  http://en.wikipedia.org/wiki/1949_Armistice_Agreements

  Märkligt nog så ”upphävs” planen först när arabiska styrkor ger sig in i leken, att judisk terrorband som Irgun & Sternligan sedan tidigare anfallit palestinska områden räknas inte…

  Dessutom om planen bara var en ”rekommendation” så behöver man inte hänvisa till något som ”upphäver den”, för den delen heller…och om man ska göra det så torde Irgun mfl vara dem man ska nklaga…

  SvaraRadera
 11. Guardian Tack för ditt inlägg, du du visar prov på en bra retorik, du länkar till artiklar som du stöder dina påståenden.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 12. "Europeiska unionen och Sverige anser att förhandlingarna om Jerusalems status måste ta sin utgångspunkt i FN:s delningsplan och tanken att Jerusalem ska delas av israeler och palestinier."

  FNs delningsplan från 1947 är död sedan länge.

  Enligt FNs delningsplan skulle Jerusalem inte delas mellan israeler och palestinier, utan staden skulle tillsammans med kringliggande landsbyer och Bethlehem utgöra en internationell zon under FN administration.

  Varken israeler eller palestinier accepterar en sådan lösning idag, båda vill ha staden som sin huvudstad.

  Gränserna mellan staterna som FN drog upp i sin delningsplan är oaktuella idag, det är Vapenstilleståndslinjen 1949-67 som nu ligger till grund för förhandlingarna.

  "Netanyahu uttalande visar att Israels nuvarande regering inte godtar FN,s delningsplan från 1947."

  Det gör heller inte palestiniernas regering(ar). De vägrar fortfarande att godta själva syftet med FNs delningsplan från 1947, nemligen upprättandet av en arabisk och en judisk stat.

  It takes two to tango, Egon!

  SvaraRadera
 13. till Isak" Det gör heller inte palestiniernas regering(ar). De vägrar fortfarande att godta själva syftet med FNs delningsplan från 1947, nemligen upprättandet av en arabisk och en judisk stat." slut citat Isak.
  Hur många gånger skall vi upprepa att Palestinierna har erkänt en judiskt stat?

  Men om Israels regering fortsätter att bygga på ockuperad mark, kan man då hävda att den erkänner en palestinsk stat?

  SvaraRadera
 14. Nej, israelerna har inte satt upp någon skylt till minne av massakren i Deir Yassin eller andra massakrer utförd av judiska styrkor.

  Men inte heller har palestinierna satt upp några skyltar till minne av masskarer utförd av arabiska styrkor, så som i Jaffa 1921 i Hebron och Safed 1929, i Tiberias 1938, på Ben Yehuda-gatan i Jerusalem 1948, i Sheikh Jarrah 1948 eller Kfar Etzion 1948.

  Du ser bara ena sidan i konflikten, Egon, och ställer bara krav på ena sidan...

  SvaraRadera
 15. Citat” Netanyahu slog också fast att Jerusalem är Israels odelade huvudstad och med det uteslöt han alltså att ockuperade östra Jerusalem skulle kunna bli huvudstad i den palestinska staten.
  Han uteslöt också varje möjlighet för palestinska flyktingar att få återvända till det som i dag är Israel och krävde att palestinierna ska erkänna Israel som en judisk stat, något de flesta palestiner vänder sig emot eftersom kristna och muslimska palestinier utgör 20 procent av Israels befolkning. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa nyligen irriterat:
  – Det är inte min uppgift att definiera er stat, ni får kalla er vad ni vill, hebreiska socialistrepubliken om ni har lust, det lägger jag mig inte i.”slut citat
  SR
  Citat” Att erkänna Israels ”rätt att existera” är mer komplicerat än det framställs. Begreppet rymmer flera innebörder. En palestinsk stat vid sidan av den ”judiska” är folkrättsligt en fälla för palestinierna och de materiella förutsättningarna snart är utplånade.slut citat”
  SNORRE LINDQUIST

  SvaraRadera
 16. "Han uteslöt också varje möjlighet för palestinska flyktingar att få återvända till det som i dag är Israel..."

  Det gör varje israelisk politiker, från yttra högern till vänsterorienterade Meretz, just därför att det skulle innebära en utplåning av Israel som judisk stat.


  "...och krävde att palestinierna ska erkänna Israel som en judisk stat, något de flesta palestiner vänder sig emot eftersom kristna och muslimska palestinier utgör 20 procent av Israels befolkning."

  Medan palestinierna inte har några problem med att definera sin stat som islamisk trots att kristna utgör den del av den palestinska befolkningen.

  SvaraRadera
 17. Till EL
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 18. Isak,"Medan palestinierna inte har några problem med att definera sin stat som islamisk trots att kristna utgör den del av den palestinska befolkningen." slut citat Citat § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 19. var i hela friden har denne Isak hittat att palestininerna önskar en islamisk stat ????? Är han palestininer ???

  SvaraRadera
 20. Mönstret känns igen! Egon blir ägd i en debatt och censurerar ögonblickligen varpå Joakim Wohlfeil som den mer snabbtungade inträder som väpnare.
  Egon borde skämmas för den taktiken som påminner om stalinism.
  Kristen är den i vart fall inte.

  /David

  SvaraRadera
 21. Citat" Det gör varje israelisk politiker, från yttra högern till vänsterorienterade Meretz, just därför att det skulle innebära en utplåning av Israel som judisk stat." slut citat. Isak

  Det bekymrar inte mej.Själv lever jag i en multietnisk stat liksom de flesta i Europa.
  Citat" Att låta flyktingarna återvända var ett av FN:s villkor för att låta Israel bli medlem i organisationen i maj 1949. Israel är medlem i FN men löftena till de fördrivna palestinierna har inte uppfyllts, trots att resolutionen upprepats minst 100 gånger. Omvärlden borde erinra/uppmärksamma vad FN:s medlare, svensken Folke Bernadotte sade redan 28 juni 1948: "Det skulle vara en förolämpning mot de grundläggande principerna för rättvisa om dessa oskyldiga offer i konflikten nekades rätten att återvända till sina hem, medan judiska immigranter strömmar in i Palestina". citat Monzer El Sabini

  SvaraRadera
 22. David du anonyme jag censurerar inte Isak, däremot anonyma inlägg. Jag godkände ditt inlägg bara för att det visar på en låg debattnivå, Hur mycket kristen jag är överlåter jag åt Jesus att avgöra.
  Läs komentarsreglerna

  SvaraRadera
 23. Nu tramsar Egon. Det fanns inget som helst villkor om återvändade av araber till det nya Israel i FN´s delningsrekommendation eftersom det precis av det skälet föreslogs en delning av mandatet.
  Israel accepterades villkorslöst som medlem av FN 1949 och Egons okristna omtanke om muslimer men inte om judar är ytterst obehaglig och paradoxal.
  Egon har aldrig med ett ord nämnt de 800 000 judar som utan ersättning för förlorad egendom fördrevs från arabstaterna 1947-1948

  /David

  SvaraRadera
 24. Du censurera en debatt för att du har förlorat, Egon. Av ingen annan anledning och det är bra att veta att du och Mohammed Omar delar åsikt om den judiska staten Israel.
  David

  SvaraRadera
 25. citat" Israel godkändes i FN under förutsättning att man accepterar rätt att återvända till de palestinska flyktingarna. Admission of Israel to membership in the United Nations (General Assembly Resolution 273 Antagning av Israel medlemskap i FN (generalförsamlingens resolution 273 of May 11, 1949 ) requires Israel to comply with General Assembly Resolution 194 av den 11 maj 1949) kräver att Israel respekterar generalförsamlings resolution 194 of December 11, 1948 and Israel stated it agreed to comply with this resolution. av December 11, 1948 och Israel förklarat det samtyckt till att följa denna resolution.
  UNITED NATIONS

  SvaraRadera
 26. Citat David "Egons okristna omtanke om muslimer men inte om judar är ytterst obehaglig och paradoxal." slut citat
  För mej är alla människor lika mycket värda och har samma rättigheter judar muslimer och kristna.

  Iqrit var en arabisk kristen by som tömdes på sin befolkning under kriget 1948-49, en av hundratals byar i det forna Palestina där befolkningen antingen gick i landsflykt eller som i det Iqritis fall, till interna omflyttningar i nya israeliska staten.Den kristna byn Irkit

  Du David nästa kommentar skall du ha med ditt efternam och var du bor, annars godkänns du inte se kommentarsreglerna.

  SvaraRadera
 27. David Rotschewssky26 mars 2010 kl. 20:15

  Israel bildades av FN under vägran från araberna och Israel har villkorslöst accepterats i FN.
  Det börjar bli dags att Norrbottenkurirens insändarsida blir informrad om Egons proarabiska judehat.

  David Rotschewssky, Tel Aviv.

  SvaraRadera
 28. Egon

  "Till EL
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn."

  Jag står för mina åsikter och du kan väl läsa mitt namn i min epostadress? jag bor i USA och skriver under signaturen EL. Nu kan du sätta dit mitt meddelande, tack.
  EL

  SvaraRadera
 29. Till EL, Nej jag kan inte läsa din epostadress? dina tidigare kommentarer är borta nu

  SvaraRadera
 30. David Rotschewssky missbruka inte ordet "proarabiska judehat."


  Citat" Än en gång leker därmed Israel med elden. Än en gång har skiljelinjen mellan antisemitism och Israelkritik suddats ut för kortsiktiga politiska syften.
  Därmed också sagt att tillvitelser om antisemitism är en allvarlig sak (i sista hand Auschwitz) och att sådana därför inte bör utslungas lättvindigt eller rentav missbrukas – exempelvis i syfte att giftstämpla en huvudsakligen legitim kritik av staten Israel och dess politik.
  Det senare är tyvärr vad staten Israel tycks ha satt i system. Ju mer av kritiken mot Israel som kan påstås vara uttryck för antisemitism (ibland omskrivet som israelhat), desto större uppslutning bland Israels och världens judar för den ockupations- och krigspolitik vars yttersta syfte sägs vara att försvara dem mot antisemitismens yttersta konsekvenser.
  Om Richard Goldstone kan kallas en fiende till staten Israel och judarna, vad finns då kvar att kalla förintelseförnekarna i Uppsala? Vad finns då kvar att ropa när vargen kommer? slut citat Göran Rosenberg om antisemitismen som politiskt vapen

  Vad ger du för epitet åt B'TSELEM - The Israeli Information Center for Human Rights?
  eller Rabbis for Human Rights

  SvaraRadera
 31. David Rotschewssky26 mars 2010 kl. 22:13

  Du Egon reproducerar utan eftertanke den arabisk-muslimska historieskrivning om Mellanöstern som emanerar från nazisten Amin al-Husseiny.
  Det är därför som jag tveklöst kan kategorisera dig som anhängare av nazistisk islamism.
  Att du som kallar dig kristen inte ens har vett att skämmas för din historiesyn gör dig till en medarabetare till islamistisk fundamentalism och till en som inte minns det kristna kungariket Jerusalem.
  Du är en ynkrygg och antisemitisk medlöpare, Egon.
  Våra förböner innefattar defintivt inte dig,
  du förrädare av kristenheten

  David Rotschewssky

  SvaraRadera
 32. Citat" Egon har aldrig med ett ord nämnt de 800 000 judar som utan ersättning för förlorad egendom fördrevs från arabstaterna 1947-1948 /David slut citat

  Citat" Det går inte att jämföra de judar som flyttade till Israel med de fördrivna palestinierna. De palestinska flyktingarna föredrevs under vapenhot, deras hus revs tillsammans med deras ägodelar. De arabiska judarna flyttade till större delen till Israel på initiativ av den israeliska staten och judiska organisationer. En del fördrevs eller flyttade på grund av förföljelse (statlig eller folklig), en del flyttade frivilligt, en del bodde kvar. Att siffran fördrivna är långt lägre än den för palestinierna är dock alla forskare överens om, även om det finns pro-israeliska aktivister som försöker dra politiska poänger på det hela. "slut citat läs Bloggen Motbilder

  SvaraRadera
 33. Citat" Du Egon reproducerar utan eftertanke den arabisk-muslimska historieskrivning om Mellanöstern som emanerar från nazisten Amin al-Husseiny.
  Det är därför som jag tveklöst kan kategorisera dig som anhängare av nazistisk islamism. slut citat David Rotschewssky

  Övriga läsare får själva avgöra vems historieskrivning jag ger:

  Mitt engagemang för palestiniernas situation började med att jag läste om vad som hände 1948 i de kristna byarna Kafr Bir'im och Iqrit uppe i norra Galiléen.
  Berättelsen om en by

  SvaraRadera
 34. David Rotschewssky26 mars 2010 kl. 22:50

  Egon Berglund tror att hans länk till den erkänt antisemitiska bloggen "Motbilder" stärker hans argumentation"
  Då tar han fel.
  Jag har aldrig påträffat en blogg som kallar sig kristen som har utsöndrat ett sådant hat mot judar, som denna.

  Men det är bra för framtiden (vad den nu innebär) att veta vilka som är vänner till en judisk stat och vilka som redovisar denna bloggs islamistiska åsikter.
  Jag avslutar nu i medvetande om att G-d är med oss till skillnad från Dj-ens verk "Dessa mina minsta bröder"
  David Rotschewssky

  TA

  SvaraRadera
 35. Nja, med tanke på debattnivån på de som försöker häckla Egon på dessa sidor klarar han sig utmärkt utan min hjälp.

  Såvitt jag kan se så följer diskussionen det vanliga mönstret att man försöker ifrågasätta bloggredaktörens sakkunskap, förlorar debatten om sakfrågorna och övergår till personangrepp.
  Ju mer illa man ligger till, ju grövre.

  Sen måste jag säga att många häklarinlägg är så lika så jag undrar om det inte är en och samma person som skriver under olika namn.

  Om jag däremot utgår från att denna David Rotschewssky är en riktig person. Inser du ens en sekund hur du vanärar offren för antisemitismen och nazism genom att genom att förminska dessa begrepp till slagträn för dina förvirrade åsikter?

  Däremot innefattas du David i våra kristna förböner, jag ber om Guds väldignelse över dig och hoppas att han kan hjälpa dig komma över allt hat du bär på istället för att du skall ösa ut det över dina medmänniskor!

  Läs Joh 3:16

  SvaraRadera
 36. citat" Jag har aldrig påträffat en blogg som kallar sig kristen som har utsöndrat ett sådant hat mot judar, som denna."slut citat David Rotschewssky Tel Aviv.

  Ni övriga läsare bedöm själva när jag låter de kristna palestinierna berätta sin historia.

  Vid 2007 presbyterianska Global Fellowship konferensen talar Fader Elias Chacour, palestinsk fred activitst och ärkebiskop i Galileen Melkite katolska kyrkan, till amerikanska kristna om relationer med judar och kristna i Mellanöstern Elias Chacour var en av byn Kafir Biram:s invånare. YouTube-Elias Chacour

  SvaraRadera