27 mars 2010

Ulf Bjereld i Gaza

Citat" Två israeler och fyra palestinier dödades på fredagen i Gazaremsan i den häftigaste sammanstötningen på över ett år. "En officer och en soldat dödades och två andra skadades lindrigt i en skottväxling med terrorister som placerade ut sprängämnen längs säkerhetsstängslet i södra Gaza", sade en armétalesman i ett uttalande."slut citat Dagen

Just nu ( 100327) befinner sig Ulf Bjereld i Gaza. Han är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen. Bland hans böcker märks doktorsavhandlingen "Svensk Mellanösternpolitik" se länk här till hans blogg:Ulf Bjereld-blogg

Han kommer säkert skriva mer under dagen vad han ser. Han är en engagerad kristen som ser lidandet hos Palestinas folk.Han medverkade bla. i boken"Israel och Palestina - 60 år i våra röda hjärtan"

Läs även : Ögonen i Gaza

Situationen i Gaza


Konferens om Gaza

Människor i Gaza

Israel och Palestina - 60 år i våra röda hjärtan

Läs även andra bloggares åsikter omGaza
DN
SvD
GP
Dagen

5 kommentarer:

 1. "Här är gott om varor i butikerna i Gaza City", skriver Ulf Bjereld.
  Får man nu se en kommentar ´från någon som har gastat om att Israel svälter ut Gazaborna?

  N
  Stockholm

  SvaraRadera
 2. Sign N. Men ta och läs även nästa mening Ulf Bjereld skriver.

  Läs även Frukt och smuggeltunnlar på Gazaremsan

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag ganska ofta är i Gaza och även berättat om de "välfyllda" butilerna så kan jag gärna ge anonyme "N" och andra undrande en lektion om hur en svart marknad fungerar.
  I Gaza är dessutom den svarta marknaden intimt kopplad till Tunnelekonomin.
  Jag kan gärna och med goda grunder gasta at "Israel sväletr ut Gazaborna" jag kan dessuto lägga till att "Israel göder och stärker Hamas både politiskt och ekonomiskt".
  Alla med insyn i Gaza vet att Hamas inte skulle klara ett allmänt val igen, möjligtvis skulle de kunna räddas av en aggresivare policy från Israel som vänder bort fokus på korruptionen, missbruket av polisen, rättsosökerheten, censuren osv..

  Men just nu har så många Hamasledare så fullt upp att räkna och stoppa undan alla pengar de tjänar på blockaden att de struntar i sånt som väljarunderlag och folkets bästa.

  Självklart kan du få tag på nästan allt i Gaza, men självklart har nästan ingen ärlig människa råd med ockerpriserna, var den feta mellanskillnaden hamnar kan man ju räkna ut.

  Det intressanta är väl snarast de mer och mer intensiva ryktena inne i Gaza att Israel och Hamas behöver varandra, Hamas behöver Isarel för att behålla makten och pengarna. Israel behöver desperat några aggresiva palestininer för att ursäkta den fortsatta ockupationen, speciellt med den nuvarande pressen från USA och EU.

  Sant eller inte ?? Kan inte förneka att arabvärlden nog är världsbäst på vilda rykten. Men det ger en bra inblick hur palestininer inne i Haza upplever läget.

  SvaraRadera
 4. Sign N
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 5. Israel behöver desperat några aggressiva palestinier för att ursäkta den fortsatta ockupationen, speciellt med den nuvarande pressen från USA och EU.

  WORD!

  SvaraRadera